Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Оптички интернет во Македонија

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266
Остај поскапо - Телекабел подобри услови и интернет и подршка имаш - помалку проблеми... Штознам - јас сум 100% задоволен од нив - а ти пробај си пак...
И јас што читав низ форумов повеќето беа задоволни од Телекабел, ама ме замислија луѓе што ги знам од Струмица што сите ми рекоа дека не биле задоволни... Можеби низ другите места се океј, не знам...

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Апдејт: ми наместија од Телеком сабајле. Сега за сега е добар

Нема да имаш проблем се дур користиш кабел на ВИФИ НЕ ОЧЕКУВАЈ СТАБИЛНОСТ И ДА НЕМАШ ПРОБЛЕМ.
Од старт можам да ти кажам тоа што гледам и читам и работам секој ден е дека 98% сите работат важни работи од дома на вифи и играат на вифи и се што е можно на вифи , а на вифи телеком не гарантира ниту стабилност нити дека нема да имаш падови на вифито и брзината.
Се дур си на кабел не смееш да имаш проблем и стално треба да мери од 90мбпс па нагоре.

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266
Така и ќе си биде.
Што цена ти излезе само интернет ?
999
Мислењето е автоматски споено:

Нема да имаш проблем се дур користиш кабел на ВИФИ НЕ ОЧЕКУВАЈ СТАБИЛНОСТ И ДА НЕМАШ ПРОБЛЕМ.
Од старт можам да ти кажам тоа што гледам и читам и работам секој ден е дека 98% сите работат важни работи од дома на вифи и играат на вифи и се што е можно на вифи , а на вифи телеком не гарантира ниту стабилност нити дека нема да имаш падови на вифито и брзината.
Се дур си на кабел не смееш да имаш проблем и стално треба да мери од 90мбпс па нагоре.
Да, да, директно го поврзав на компјутер, а и рутерот ми е на биро.

Baltatzar

hello world
21 декември 2014
91
50
Скопје
Baltatzar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 7800X3D, NZXT T120 RGB
Motherboard
Gigabyte B650 GAMING X AX
Storage
SAMSUNG 980 PRO SSD 1TB PCIe 4.0 NVMe
PSU
CoolerMaster MWE Gold 750 80 Plus Gold
RAM
Kingston HyperX Fury Beast 32GB (2x16GB) DDR5-6000 CL36 EXPO Whit
Video card
SAPPHIRE Radeon Pure RX 7800 XT 16GB 256bit GAMING OC
Case
be quiet! Pure Base 500 DX White
Mouse
Glorious Model O Wireless
Keyboard
Keychron K8 Pro
Audio
beyerdynamic DT 770 PRO 80 ohm +FiiO KA11 DAC
Monitor
Gigaybyte G27Q Gaming Monitor 2k 144hz 1ms
OS
Win 11
Бидејќи рутерите им се лајнарски?

18 септември 2020
926
865
Македонија
Бидејќи рутерите им се лајнарски?
Обврската на еден оператор му е да ти достави модем/рутер на кој ќе имаш домашен интернет, а ти ја гарантира пропишаната најминимална брзина за пристап од 2/1Mbps и највисоката брзина за која си потпишал договор преку физички кабел не воздушно. Операторот е должен доколку има техничка можност, а не си задоволен од интернетот, во рок до 10 дена да му го раскиниш договорот без пенали и да ти го раскини договорот, во спротивно на договор на 2 години си обврзан 24 месеци да го тераш договорот.
Во мојот дом сме на необврзувачки договор поради тоа што договорната обврска измина на 07.07.2023 година и негова промена е можна само со замена за друга технологија како што е оптичката која ќе ни понуди брзина и стабилност. 4G домашниот интернет кој го имаме преку А1 во однос на останатите технологии е една од понапредните технологии, брзина има, негативно е што стабилноста зафркава ама стабилен е и истото би било и со нудењето на 5G домашниот интернет - разликата би била помал пинг што би било добро за гејминг.
@DemoUser и @Rejzerot можат да те информираат доколку си заинтересиран за оптички интернет од телеком на кој му нема ниту еден рамен, брзина, стабилност и сигурност.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Заборавате вифи на рутерите од телеком дадено ви е како поклон или наједноставно кажано онолку колку што фаќа.
Каков рутер и да ви донесе телеком се дур немате проблем на кабел , а се жалите на вифи џабе ви е се.
Техничар доаѓа и ви тестира на кабел на на вифи.
Рутерите се тие што се ако сакате рутери од 300 500 1000евра купете си ваш и решете го проблемот со вифито , и пак ќе ви кажам и на вашите рутери ако имате проблем на вифи пак џабе пријавувате затоа што техничар тестира до опремата на телеком ваша опрема нит сетира нит тестира нит гарантира нешто на неа.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.695
Не го менува фактот дека опремата е ср*се. Стара по десетина години. Расипани рутери заменуваат со други расипани.
А во рекламите им пишува вифи? Или сите уреди се закачени со жици кога сурфаат на прекрасната оптика?

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@kirev тоа ти како корисник општо или било кој друг имаш право писмено да се жалиш во салон и да чекаш одговор од повисоко ниво.
Рутерите се тие и функционираат без проблем на кабел на вифи се тоа што се.
Опремата е стара да но таа опрема е постабилна од новата серија на ресивери кој додоа едно време во телеком.
Наскоро ќе има промени и ќе ве видам тогаш како ќе си плачеме сите тука на форумов затоа што телеком иде на унифицирање на опрема и веќе нема тоа кај баба ми има посекси рутер и ресивер него кај мене дома или пак , кај комшијата дома денес му донесоа ЛГБТ рутер во боја сакам и јас таков.
Ќе биде една опрема за сите ќе се знае тој рутер со тој ресивер и крај.
Хуавеи наскоро ќе ги снема не ги барајте се бара решение техниколорите да можат бриџ и кога ќе го средат тоа готово поздравете се од хуавеи и пуштете некоја солза , бидејќи нели ние сме со американците не сме со русите :)
На форумов читам секој ден исти поплаки затоа ви препорачувам најблизок салон и писмена жалба кај мене СЕ Е ПРОБАНО и ви кажувам дека се ви е џабе затоа што телеком ќе ви донесе опрема што ја има затоа што како прво ви ја дава БЕСПЛАТНО НА КОРИСТЕЊЕ и ви ја наплаќа само доколку ја ИЗГУБИТЕ или водите инает не ја враќате.

ПС не го бранам телеком во спротивно бев на неотел 5 години корисник но на телеком оптичка мрежата.
И имам работено во многу компании кои работат за телеком и ги знам сите работи само не смеам да пишувам тука се точно него околу пушувам затоа што не смеам да зборам што како бидејќи повеќето од каблите и поврзувањата на некои згради и се јас ги имам пуштано и знам каде идат сите кабли главни и споредни.

Baltatzar

hello world
21 декември 2014
91
50
Скопје
Baltatzar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 7800X3D, NZXT T120 RGB
Motherboard
Gigabyte B650 GAMING X AX
Storage
SAMSUNG 980 PRO SSD 1TB PCIe 4.0 NVMe
PSU
CoolerMaster MWE Gold 750 80 Plus Gold
RAM
Kingston HyperX Fury Beast 32GB (2x16GB) DDR5-6000 CL36 EXPO Whit
Video card
SAPPHIRE Radeon Pure RX 7800 XT 16GB 256bit GAMING OC
Case
be quiet! Pure Base 500 DX White
Mouse
Glorious Model O Wireless
Keyboard
Keychron K8 Pro
Audio
beyerdynamic DT 770 PRO 80 ohm +FiiO KA11 DAC
Monitor
Gigaybyte G27Q Gaming Monitor 2k 144hz 1ms
OS
Win 11
Еј добар муабет е ова со бесплатниов рутер... Верувај ми тие 1000 денари колку што вреди рутерот ми ги имаат земено и преземено. А секако што и да донесат ние ќе си ставиме наше нели бидејќи секако ќе биде ср*ње.. А некако овој муабет со кабел наспроти вифи ми е излишен, технологија иде напред.. не секој сака да му вират пач кабли или порти на секое ќоше ко во канцеларија да живееш а не семеен дом... правдање до бесвес а сите дома не се на основната опрема нивна и имаат измислено топла вода за да се опраат..

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.695
Еј добар муабет е ова со бесплатниов рутер... Верувај ми тие 1000 денари колку што вреди рутерот ми ги имаат земено и преземено. А секако што и да донесат ние ќе си ставиме наше нели бидејќи секако ќе биде ср*ње.. А некако овој муабет со кабел наспроти вифи ми е излишен, технологија иде напред.. не секој сака да му вират пач кабли или порти на секое ќоше ко во канцеларија да живееш а не семеен дом... правдање до бесвес а сите дома не се на основната опрема нивна и имаат измислено топла вода за да се опраат..
Башка што лажно рекламираат дека сѐ работи без проблем и на вајрлес... Катастрофа во 2024г.

18 септември 2020
926
865
Македонија
КДС Кабелнет
Почитувани членови,
Ве известувам дека КДС Кабелнет од Прилеп официјално на нивната веб страна имаат истакнато оптички интернет пакети. Покрај комбинираните пакети, имаат и оптички пакети само со интернет без обврзувачки договор.
Кабелнет некаде околу 2022/почеток на 2023 започна со градење на оптичка мрежа на територија на град Прилеп. Во населените места нудат DOCSIS 3.0 стандард преку коаксијален кабел. Освен во Прилеп и прилепско, подостапни се и во Битола, Демирхисар и Крушево и општина Кривогаштани.
За околу нивните цени и пакети можете да се информирате на нивната веб страна.
Во иднина се надевам дека ќе се преселам во град за да уживам во благодетите на оптичкиот интернет.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.054
14.133
@kirev тоа ти како корисник општо или било кој друг имаш право писмено да се жалиш во салон и да чекаш одговор од повисоко ниво.
Рутерите се тие и функционираат без проблем на кабел на вифи се тоа што се.
Опремата е стара да но таа опрема е постабилна од новата серија на ресивери кој додоа едно време во телеком.
Наскоро ќе има промени и ќе ве видам тогаш како ќе си плачеме сите тука на форумов затоа што телеком иде на унифицирање на опрема и веќе нема тоа кај баба ми има посекси рутер и ресивер него кај мене дома или пак , кај комшијата дома денес му донесоа ЛГБТ рутер во боја сакам и јас таков.
Ќе биде една опрема за сите ќе се знае тој рутер со тој ресивер и крај.
Хуавеи наскоро ќе ги снема не ги барајте се бара решение техниколорите да можат бриџ и кога ќе го средат тоа готово поздравете се од хуавеи и пуштете некоја солза , бидејќи нели ние сме со американците не сме со русите :)
На форумов читам секој ден исти поплаки затоа ви препорачувам најблизок салон и писмена жалба кај мене СЕ Е ПРОБАНО и ви кажувам дека се ви е џабе затоа што телеком ќе ви донесе опрема што ја има затоа што како прво ви ја дава БЕСПЛАТНО НА КОРИСТЕЊЕ и ви ја наплаќа само доколку ја ИЗГУБИТЕ или водите инает не ја враќате.

ПС не го бранам телеком во спротивно бев на неотел 5 години корисник но на телеком оптичка мрежата.
И имам работено во многу компании кои работат за телеком и ги знам сите работи само не смеам да пишувам тука се точно него околу пушувам затоа што не смеам да зборам што како бидејќи повеќето од каблите и поврзувањата на некои згради и се јас ги имам пуштано и знам каде идат сите кабли главни и споредни.

Добро сигурно имаш причина зошто така жално гледаш на работите. Јас до толку не се разбирам.

Но од моја гледна точка не е ништо страшно. Само што потенцијално може да има дополнителен трошок. Мене не ми менува дали е хуавеи или техниколор. Вајфај има толку колку што има. Не сум имал хуавеи ама сигурно не е идеално.

Ако нема бриџ мод повторно не е крај на светот. Тој ќе го работи рутирањето а додека за вајфај може да си ставиш кој сакаш рутер или тањир преку кабел.

Едино напредни функции на рутирање кои на пример ги нуди микротик нема да ти се нарасполгање без бриџ мод нели? Но за најголем дел од корисниците тоа не е потреба нити проблем.

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072
КДС Кабелнет
Почитувани членови,
Ве известувам дека КДС Кабелнет од Прилеп официјално на нивната веб страна имаат истакнато оптички интернет пакети. Покрај комбинираните пакети, имаат и оптички пакети само со интернет без обврзувачки договор.
Кабелнет некаде околу 2022/почеток на 2023 започна со градење на оптичка мрежа на територија на град Прилеп. Во населените места нудат DOCSIS 3.0 стандард преку коаксијален кабел. Освен во Прилеп и прилепско, подостапни се и во Битола, Демирхисар и Крушево и општина Кривогаштани.
За околу нивните цени и пакети можете да се информирате на нивната веб страна.
Во иднина се надевам дека ќе се преселам во град за да уживам во благодетите на оптичкиот интернет.
Se ok za ponudata i cenite (arno ama so Kds problemi ima za izvoz)optikata ne im e nin50% od Prilep.50/50 -800mkd, bez dogovor* 1450 100/100so 2tv, ako odi tv na koaksijalen niz PP,mrezata im e uzas ako odi preku optika plum mozi i da e ok.!
Btw samo za optika bez dogovor se drugo na 24m.
Ne mozat so Tk.!

18 септември 2020
926
865
Македонија
Se ok za ponudata i cenite (arno ama so Kds problemi ima za izvoz)optikata ne im e nin50% od Prilep.50/50 -800mkd, bez dogovor* 1450 100/100so 2tv, ako odi tv na koaksijalen niz PP,mrezata im e uzas ako odi preku optika plum mozi i da e ok.!
Btw samo za optika bez dogovor se drugo na 24m.
Ne mozat so Tk.!
Подобрени се Кабелнет за разлика од порано, знам кај тетка моја користеа Кабелнет и немаа проблеми со телевизијата 100%. Мислам дека даваат слична опрема како Телекабел за оптика од модем, бидејќи не следувало вифи со новите рутери и можно е да оди телевизијата преку модемот слично како кај Телекабел.
100/100Mbps нема проблем, пред да ги пуштат официјално пакетите баш тестирав на мобилен телефон на 5GHz на една локација каде веќе имаат поставено оптика и резултатот е некаде 86/80 ама оддалечено од рутерот. Ако имаш уба вифи опрема нема проблеми да имаш и на вифи и доста се подобрени од порано во Прилеп.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.218
Јас, благодарение на бирократијата од Телеком, сум на Кабелнет неколку години. Од ADSL преминав кај нив и некаде до октомври 2023 немав проблеми. Потоа се зачестија проблемите на дневно ниво (им прегоруваше опрема -свичеви)
Од 1 ноември преминав на оптички пакет и еве од тогаш па се до денес немав никаков проблем и ги добивав декларираните брзини. Супер задовлни ми се и домашниве со иптв (јас многу ретко гледам телевизија)

Денес се чини дека има некаков глобален проблем ама ајде да се стрпиме до утре па да видиме.
Брзината час доаѓа час се намалува. Upload брзините се 100 Mbps

18 септември 2020
926
865
Македонија
Форумлаши, ТЕЛКО кој е претставник на МТЕЛ веќе почна со нудење на оптички интернет и интеракитивна телевизија, со цени почнувајќи од 899 ден/месечно. Како една информација која ја имам користат изнајмена оптичка линија.
Цените им идат вака:
700 + 199 = 899 - МОВЕ Ѕ
700 + 299 = 999 - МОВЕ М
700 + 399 = 1099 - МОВЕ L.
,,
НОВО од ТЕЛКО ИНВЕСТМЕНТ ГРУП.
Од сега оптички интернет и телевизија на паметен начин за 899 ден.
Не ги пропуштајте вашите омилени серии и филмови.
Враќање на програмите до 7 дена. + ВИДЕОТЕКА со над 10.000 филмови и серии.
За повеќе информации 073 88 00 00"
Нудат интернет пакети исти како телекабел со исти брзини и цени.

Последна промена:

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072
Форумлаши, ТЕЛКО кој е претставник на МТЕЛ веќе почна со нудење на оптички интернет и интеракитивна телевизија, со цени почнувајќи од 899 ден/месечно. Како една информација која ја имам користат изнајмена оптичка линија.
Цените им идат вака:
700 + 199 = 899 - МОВЕ Ѕ
700 + 299 = 999 - МОВЕ М
700 + 399 = 1099 - МОВЕ L.
,,
НОВО од ТЕЛКО ИНВЕСТМЕНТ ГРУП.
Од сега оптички интернет и телевизија на паметен начин за 899 ден.
Не ги пропуштајте вашите омилени серии и филмови.
Враќање на програмите до 7 дена. + ВИДЕОТЕКА со над 10.000 филмови и серии.
За повеќе информации 073 88 00 00"
Нудат интернет пакети исти како телекабел со исти брзини и цени.
Ako e so dogovor 24m, a ne znaeme ni kako funkcionira(nema test period/ Kds iptv Plum app, dava 2 meseci test/jas probav se bese ok,nema kasnejne /seckajne)
Ako e so 24m, mnogu teska rabota nikoj od gotovo ne se prefrla na veresija.!!!

Mao

user
5 јуни 2007
1.339
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD