Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Победи ти, пакет сано сокчиња за тебе :)
Мислењето е автоматски споено:

Фино типов објаснува за акустика, уште да не звучеше видеово ко да е снимано ниц Фи10 цевка за канализација, ќе поверував дека се разбира.
Друже за најлесно да разбереш и слушнеш со свои уши како звучат звучници со минимално отстапување во фреквенциите во однос на звучници кои имаат поголемо од 5 децибели какви што се твоите симни го програмов и инсталирај го во компјутерот од каде што пушташ музика:
Потоа на тон генератор кој можеш директно од интернет да го пуштиш без да го инсталираш на одредена децибелажа почни да го слушаш тонот од некаде 30,40 hz и ќе ја влечеш стрелката се до највисоките тонови до кај што ќе слушнеш тон.Ќе приметиш дека тонот од некои фреквенции ќе звучи погласно од други и со помош на софтверот тие што ќе звучат погласно ќе ги намалуваш а оние потивките ќе ги зголемуваш се додека колку толку не направиш некаков баланс помеѓу нив односно треба да звучат приближно исто гласно едни со други.Кога ќе ти се појави црвената линија со помош на кругот што служи како предзасилувач ќе направиш комплетно намалување во децибели низ целиот опсег се додека не се изгуби црвената линија која означува peak или почеток на изобличување.Спрема графиконот од целиот фреквентен опсег на самите звучници ќе имаш почетна претстава каде треба да направиш зголемување а каде намалување:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Друже за најлесно да разбереш и слушнеш со свои уши како звучат звучници со минимално отстапување во фреквенциите во однос на звучници кои имаат поголемо од 5 децибели какви што се твоите симни го програмов и инсталирај го во компјутерот од каде што пушташ музика:
Потоа на тон генератор кој можеш директно од интернет да го пуштиш без да го инсталираш на одредена децибелажа почни да го слушаш тонот од некаде 30,40 hz и ќе ја влечеш стрелката се до највисоките тонови до кај што ќе слушнеш тон.Ќе приметиш дека тонот од некои фреквенции ќе звучи погласно од други и со помош на софтверот тие што ќе звучат погласно ќе ги намалуваш а оние потивките ќе ги зголемуваш се додека колку толку не направиш некаков баланс помеѓу нив односно треба да звучат приближно исто гласно едни со други.Кога ќе ти се појави црвената линија со помош на кругот што служи како предзасилувач ќе направиш комплетно намалување во децибели низ целиот опсег се додека не се изгуби црвената линија која означува peak или почеток на изобличување.Спрема графиконот од целиот фреквентен опсег на самите звучници ќе имаш почетна претстава каде треба да направиш зголемување а каде намалување:

Ајде уште еднаш

1. Не слушам бел шум на звучнициве.
2. Звучнициве што ги имам ми се бендисуваат, не би ги мењал освен за басот.
3. Не барав да ми ги роустате звучниците нит па да ми објаснувате теорија. Никој не ве праша.
4. Барав консултација дали да земам вуфер или 5ки монитори како би добил значително подлабок бас и ништо друго!

Се надевам дека е јасно сега?

Иначе, @Vladimir Filevski некој направил мерки и споредба, и мекито што ми го фалиш не е баш нај нај е?

View: https://www.youtube.com/watch?v=xUo8aEXuvrU

1675008514159.png

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Може ли мислење од познавачите на звучниците за Adam S2V како компјутерски звучници?
Дали е ок да ги користам на интегрираната звучна од матичната Asus ROG X570 Crosshir Hero VIII WiFi

Во минатото имам користено Adam A3X, A5X и A7X како компјутерски звучници со звучни карти Asus Xonar STX и Asus Xonar STX II 7.1. Генерално само A7X беше комплетен звучник, додека A5X звучеа анемично без далбок бас, а A3X воопшто немаа бас и беа практично како сателити.

Бидејќи немам каде да ги чујам кај нас, во споредба со A7X на Xonar STX II што да очекувам од S2V на интегрираната звучна од матичната плоча (која е релативно поквалитетна споредена со останатите интегрирани, но не е ни приближно квалитетна како STX II)..

Музиката која ја слушам е најчесто во FLAC формат, но ќе слушам и обичен YouTube/RedTube квалитет како и звук генериран од игри.

Благодарам

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Ќе продужиш да вреѓаш? Наврати се погоре пред 2 мои постови, ти пратив линк до труд што вика дека слушателите сакаат воглавно погласни високи и погласни басови. Ти си тој што не дочитува.
Еве ако не виде кај е линкот до истражувањето што јас го пуштив а ти не го виде
Погледнете го атачментот 121735

Убаво би било да дочитуваш пред да обвиниш некого за нечитање а?
Се извинувам, не го видов линкот за тоа.
Ама моето прашање беше друго - ти се декларираше дека си научник, па побарав линкови од твоите научни трудови.

И двата труда што ги прати ги прочитав-прелистав, едниот е за слушалки другиот нема врска со тоа какви фрекфенциски респонси сакаат луѓето ами е модел за тренирање регресија за предикција на преференца за звучници.
Грешка од брзање, наместо тој за слушалките сакав да ставам pdf копија од научниот труд AES E-Library » A Multiple Regression Model for Predicting Loudspeaker Preference Using Objective Measurements: Part II - Development of the Model што го наведов прв во постот.
Ептен не си го разбрал овој научен труд - тој баш е за врската меѓу фреквенциската карактеристика и субјективната оценка на слушателите. Моделот дава перфектно совпаѓање. Види колку се рамни измерените фреквенциски крактеристики на најдобро оценетите звучници.

И во тој, има дел што вика дека луѓето сакаат звучници што се понапукани на бас. Прочитај ги, цитиран е баш тој дел во неколку други трудови, ама чим си јак колку што се пуваш, лесно ќе ги најдеш.
Таму вели само +2 dB за басови, тоа е многу далеку од „понапукување“, а имаш и многу други работи да учиш во врска со квалитетот и квантитетот на басовите...

Леле :))))))))))))))))))))))))))))))))) зашто сте вакви бе мајке му?
Па нормално, мои пари, мои уши, моја музика бе, кој е Владимир Филевски па да ми кажува колку сум ја наглув и како треба да слушам музика.
Прашањата што ги поставив беа концизни и бараа концизни одговори. А не smeni gi monitorite uzzas ti se. Прашав дали да купам вуфер или ќе избркам работа со 5ки монитори.
Он земал тука да ми објаснува психоакустика и глув да ме праи.
Кој сум јас и што сум направил на научно поле во областа на аудиотехниката (поконкретно - за звучниците), лесно можеш да најдеш на интернет ако го напишеш моето име и презиме.
Прашањата ти се невозможни за одговарање. Никој не може да ти каже дали басовите од звучник со 5 инчи ќе ти бидат доволни или не, затоа и ти напишав прво да ги чуеш. И не сите звучници со басови од 5 инчи даваат еднакво длабоки басови. Јас само ти обрнав внимание на фактот дека твојот звучник има многу поголеми проблеми од еден обичен недостаток на бас.
Видовме дека не знаеше дека таа наука се вика психоакустика, а и самиот си потврди дека си наглув.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Кој сум јас и што сум направил на научно поле во областа на аудиотехниката (поконкретно - за звучниците), лесно можеш да најдеш на интернет ако го напишеш моето име и презиме.
Прашањата ти се невозможни за одговарање. Никој не може да ти каже дали басовите од звучник со 5 инчи ќе ти бидат доволни или не, затоа и ти напишав прво да ги чуеш. И не сите звучници со басови од 5 инчи даваат еднакво длабоки басови. Јас само ти обрнав внимание на фактот дека твојот звучник има многу поголеми проблеми од еден обичен недостаток на бас.
Видовме дека не знаеше дека таа наука се вика психоакустика, а и самиот си потврди дека си наглув.

1675010008388.jpeg

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Ова психоакустикава и видовит те има напраено еј!
Основна дејност на психоакустиката е како врз основа на мерењата на звучникот да предвиди како луѓето ќе го оценат звукот. Нема тоа никаква врска со видовитост.
Мислењето е автоматски споено:

Напротив, ти баш ме праша:

кој е Владимир Филевски па да ми кажува ...
Одговор:

Последна промена:

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.103
2.342
Може ли мислење од познавачите на звучниците за Adam S2V како компјутерски звучници?
Дали е ок да ги користам на интегрираната звучна од матичната Asus ROG X570 Crosshir Hero VIII WiFi

Во минатото имам користено Adam A3X, A5X и A7X како компјутерски звучници со звучни карти Asus Xonar STX и Asus Xonar STX II 7.1. Генерално само A7X беше комплетен звучник, додека A5X звучеа анемично без далбок бас, а A3X воопшто немаа бас и беа практично како сателити.

Бидејќи немам каде да ги чујам кај нас, во споредба со A7X на Xonar STX II што да очекувам од S2V на интегрираната звучна од матичната плоча (која е релативно поквалитетна споредена со останатите интегрирани, но не е ни приближно квалитетна како STX II)..

Музиката која ја слушам е најчесто во FLAC формат, но ќе слушам и обичен YouTube/RedTube квалитет како и звук генериран од игри.

Благодарам
Ги немаат во Артист да ги слушнеш?

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Ајде уште еднаш

1. Не слушам бел шум на звучнициве.
2. Звучнициве што ги имам ми се бендисуваат, не би ги мењал освен за басот.
3. Не барав да ми ги роустате звучниците нит па да ми објаснувате теорија. Никој не ве праша.
4. Барав консултација дали да земам вуфер или 5ки монитори како би добил значително подлабок бас и ништо друго!

Се надевам дека е јасно сега?
1. Во аудиотехничките мерења не се користи бел шум, туку розов шум (ако баш мора шум). Розовиот шум не служи за слушање, туку за мерење. Врз основа на измерената фреквенциска карактеристика (со шумот) лесно и точно се предвидува каква ќе биде субјективната оценка на звукот.
2. No comment.
3. Праша, праша...
4. Многу е нејасна формата „значително подлабок бас“. Со 5-ки дефинитивно ќе добиеш подлабок бас во однос на сега - тоа може да се квантифицира со децибели и фреквенции - ама дали тоа ќе ти биде доволно, зависи од многу фактори, на пример каков вид на музика слушаш. За тоа какви потреби од бас имаат игриците, навистина не знам.

Иначе, @Vladimir Filevski некој направил мерки и споредба, и мекито што ми го фалиш не е баш нај нај е?

View: https://www.youtube.com/watch?v=xUo8aEXuvrU

Погледнете го атачментот 121736
Не е нај-нај во споредба со што? Подобро е од Presonus E3,5, а има подлабоки басови од Presonus E5 XT. Освен тоа, Presonus E5 XT нема контрола на јачината на звукот - а тоа ти беше важно барање.
Правиш споредба меѓу баби и жаби - во ова видео мерењето ги вклучува сите рефлексии во собата, додека мерењата што јас ги дадов за Presonus E3,5 се анехоични.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.315
5.309
Скопје
hackitfree.github.io
Presonus Eris E3.5

CEA-2034%20--%20Presonus%20Eris%20E3.5.png

Estimated%20In-Room%20Response.png

ADAM T5V

index.php

index.php

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.383
5.521
Многу убаво ми звучат, само ми имаат една маана, фалат басови под 60тина херци. Плитки се. Сеа, за музика не е толку проблем ама во гејминг убаво би било да има малце подлабоки, по boomy басови.

Лоџитек 2.1 се генерално напукани на бас и се друго е lacking. Обратно од моменталнава ситуацуја.
А да ги искомбинираш двата пара истовремено да ти свират, одлично ќе се надополнат :)

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Дечкото кој го "демантираше" Андреј од Qualcomm, со неговите тестови во подрум наместо најнапредни истражувања, сега пробува да го демантира Филевски т.е. човекот кој животот го посветил на оваа тема, додека од друга страна самиот признава дека е лаик.

you-cant-make-this-shit-up-miniklin.gif

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Дечкото кој го "демантираше" Андреј од Qualcomm, со неговите тестови во подрум наместо најнапредни истражувања, сега пробува да го демантира Филевски т.е. човекот кој животот го посветил на оваа тема, додека од друга страна самиот признава дека е лаик.

Смири се :)

Убаво си пиша, признавам дека сум лаик. Не ни го демантирам, само му кажувам да не ми попува, не ме интересира, нека си најде други пациенти ако не може да ми одговори на конкретните прашања. Не да ме вреѓа тука, не го личи нит на годините нит на знаењето. Срамота е наглуви да не прави зашто не сме саунд инженери. Не знам како ти е ок тоа понашање ама нејсе :)

А кој е тој Андреј од Квалком што сум го демантирал?

Последна промена:

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
@dekomote да си побараш саб од Logitech Z533 ако само сакаш бас? Можам да го проверам ова утре ако сакаш, не ми се дома звучниците, ама мислам дека на сабот имаш RCA конектори за лев/десен звучник и од самиот саб потенциометар за подесување на јачина на звук и јачина на бас. Ова би ти ги решило двата проблеми.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
@dekomote да си побараш саб од Logitech Z533 ако само сакаш бас? Можам да го проверам ова утре ако сакаш, не ми се дома звучниците, ама мислам дека на сабот имаш RCA конектори за лев/десен звучник и од самиот саб потенциометар за подесување на јачина на звук и јачина на бас. Ова би ти ги решило двата проблеми.
Еј тоа би функционирало!

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.962
6.054
Skopje
Еј тоа би функционирало!
Не баш. Ќе ти треаба интерфејс, а колку што разбрав, баш тоа сакаш да го избегнеш. Како ќе влезеш со сигнал? Со пасивен разделник директно од матична? Prеsonus-от нема никаков output освен за другиот звучник.
Од истава причина не може да ставиш ниту вуфер со "high-level" влез како што веќе пиша InSides, бидејќи ќе нема crossover. Oсвен, ако не направиш некако DIY мод на звучниците па да извадиш low-level сигнал за вуфер, или барем од активниот звучник уште еден high-level сигнал за да можеш да влезеш во нешто вакво:

328097741_1907465439646198_5348983625153420298_n.jpg

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Не баш. Ќе ти треаба интерфејс, а колку што разбрав, баш тоа сакаш да го избегнеш. Како ќе влезеш со сигнал? Со пасивен разделник директно од матична? Prеsonus-от нема никаков output освен за другиот звучник.
Од истава причина не може да ставиш ниту вуфер со "high-level" влез како што веќе пиша InSides, бидејќи ќе нема crossover. Oсвен, ако не направиш некако DIY мод на звучниците па да извадиш сигнал за вуфер.
Сега видов, РЦА се конекторите за сателитите ама се појачан излез, не се line level. Нема да работи.

Ќе мора интерфејс да ставам.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Сега видов, РЦА се конекторите за сателитите ама се појачан излез, не се line level. Нема да работи.

Ќе мора интерфејс да ставам.
Штета. Ако ти се Presonus-от со 3.5mm поврзани во компјутер, уште ти е опција ваков саб да ставиш со 3.5mm splitter кабел, ама потенциометарот од Z533 во тој случај ќе регулират само ниво на звук на сабот. Ем е касапско, ем не е крајно решение.

InSides

lurker
21 февруари 2009
766
2.030
Од истава причина не може да ставиш ниту вуфер со "high-level" влез како што веќе пиша InSides, бидејќи ќе нема crossover.

Технички, свртницата е во вуферите во тој случај. Проблемот е, секако, што тие вуфери се далеку над ценовната класа на сегашните звучници и малку нема поента.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.088
6.021
Значи вака.
Расклопи звучникот. Од излезите за звучки кабле. Нулите споени. Плусевите 1кО отпорник на секој и после отпорниците споени.

Бургија и рц џек. Плусот на центарот, минусот на околното.

И оп ете фабрички излез за сабвуфер вграден на кутијата на првиот звучник. Done.

Time of completion <2h

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Решив проблемот, земав поголеми монитори. Басот е задоволувачки сега :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Благодарам

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Шо со тие два Нојмани?
И дали цената е за комад или пар? ако е за комад џабе правиме муабет

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно