Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

Razor191

read-only
27 октомври 2016
9
11
finish-him-fatality.gif

nikolarjk91

hello world
4 март 2018
86
62
Купував опрема за точак од ChainReaction околу 3300 денари ме фати со shipping, имаше добар попуст и ај прв пат од тука да нарачам нешто. Shipping беше 14 евра. Од претходни искуства со слични страни се ми доаѓаше преку македонска пошта но тука никаде не ја пишуваше поштата. Испадна дека преку DHL ми стига и уште 2300 денари дополнително - тука требаше да доплатам за да ја подигнам.

Чисто споделувам искуство да знаете да внимавате..

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
. Испадна дека преку DHL ми стига и уште 2300 денари дополнително - тука требаше да доплатам за да ја подигнам.

Царина - данок или давачки према DHL?

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20
Стигнала праткава денеска од Синѓапур, како што викаа другиве за тачно 2 недели...и како ќе знам сеа до кај ми е пакетот кога не им работи тракингот на тиквариве...?

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Купував опрема за точак од ChainReaction околу 3300 денари ме фати со shipping, имаше добар попуст и ај прв пат од тука да нарачам нешто. Shipping беше 14 евра. Од претходни искуства со слични страни се ми доаѓаше преку македонска пошта но тука никаде не ја пишуваше поштата. Испадна дека преку DHL ми стига и уште 2300 денари дополнително - тука требаше да доплатам за да ја подигнам.

Значи за малце ќе се изгорев. И јас тргнав да нарачувам, ептен добар попуст имаше.
Мислењето е автоматски споено:

Стигнала праткава денеска од Синѓапур, како што викаа другиве за тачно 2 недели...и како ќе знам сеа до кај ми е пакетот кога не им работи тракингот на тиквариве...?
Мене вчера ми стигнала, денес ја подигнав од локална пошта. Мислам се си работи со прераспределба на пошта, само тракингот не работи.

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20
Значи за малце ќе се изгорев. И јас тргнав да нарачувам, ептен добар попуст имаше.

Мене вчера ми стигнала, денес ја подигнав од локална пошта. Мислам се си работи со прераспределба на пошта, само тракингот не работи.
Ти се јавија да идеш да ја подигнеш, или...?
Друго е со тракинг, вака од каде да знам дали, на пример, отишла можда на царина...за една пратка дури после 10 дена откако беше пратено ми стигна тоа писмото дека "недостасува фактура",.... а вака сега, на грав треба да гатам што е со пакетов...

inf05

read-only
16 август 2022
1
1
Друго е со тракинг, вака од каде да знам дали, на пример, отишла можда на царина...за една пратка дури после 10 дена откако беше пратено ми стигна тоа писмото дека "недостасува фактура",.... а вака сега, на грав треба да гатам што е со пакетов...
Ги прашав во пошта колку ќе трае ова со недостапност за tracking одговорот е 2-3 недели бидејки се надградува софтверот, која фирма го одржува софтверот ме интересира ?? каков е тој upgrade 2-3 недели кај што гасиш систем на корисници без никакво образложение. Но како што забележав внатрешно им работи системот за тракинг и вчера ми стигнаа некој пратки преку DHL Deutsche post на нивниот tracking има статус "Аrrival in destination country - Macedonia" па после ова ќе биде интересно каде е пратката без tracking внатре додека стигне до мене најверојатно си во право ќе гледаме на грав..

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Поштарот ми пишува на месинџер, ме зачуде гледам нема ништо на тракинг а пратка стигната.

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11

Мене денеска ми стигнаа четири пратки. Се работи како што треба, да, само тракингот не работи.

agjurcin

hello world
18 април 2018
62
37
Два три дена пред да "падне системот" бев кај поштарите одзади, пратка ми седеше три недели без да добијам картонче, се гледаше на пошта тракинг дека е во пошта од 06 октомври, со тракинг број ми ја најде контролорот, бараше по пакетите десеттина минути, го прашав што е проблемот со неиспорачувањето картончиња, прво ми рече немале поштар, потоа дека поштарот е нов се обучувал, а кога го прашав за неколку пратки што требаше да ми стигнат а немаат тракинг број ми кажа за нив ќе добиеш картонче од поштарот, му викам како картонче кога нема поштар, ми рече ај дојди по два три дена. Пеколен круг чоече :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO: По два три дена системот им е паднат :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO: А тоа дека "тракингот не им работи поради надградба", па причата дека "некој ја зезнал работата притоа", абе внук ми лаже подобро .....

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Два три дена пред да "падне системот" бев кај поштарите одзади, пратка ми седеше три недели без да добијам картонче, се гледаше на пошта тракинг дека е во пошта од 06 октомври, со тракинг број ми ја најде контролорот, бараше по пакетите десеттина минути, го прашав што е проблемот со неиспорачувањето картончиња, прво ми рече немале поштар, потоа дека поштарот е нов се обучувал, а кога го прашав за неколку пратки што требаше да ми стигнат а немаат тракинг број ми кажа за нив ќе добиеш картонче од поштарот, му викам како картонче кога нема поштар, ми рече ај дојди по два три дена. Пеколен круг чоече :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO: По два три дена системот им е паднат :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO: А тоа дека "тракингот не им работи поради надградба", па причата дека "некој ја зезнал работата притоа", абе внук ми лаже подобро .....
Абе само у моментот да им се тргнеш од пред шалтер - ќе те лажат со што стигнат - На царина им давам тракинг број испринтан уредно - вика „А што е ова-што продукт ? „ Викам „Графичка„ - Го погледнува бројчето и вика „ Аааа ...Да... Таа помина денеска Јас ја пуштив - Утре после 15ч подигни си ја од пошта шалтерот до мене.. Ама после 15 !!! „
- Јас знам дека после 15ч затвараат царина - дојдов у 14ч..
На царина шалтер - Друг човек - Викам овој од вчера ми рече - готово да подигнам ... Вика - „Ааа Тој на одмор отиде годишен. „ Викам - Што е со праткава - помина царина ? Вика - „ Извинете господине -годишни одмори се - малку сме овде - почекајте картонче ќе пратиме ... „:unsure:

Абе не е за брзање работата. Ме уплаши тогаш тоа што еден на шалтер вика „Абе пратката две недели - што направи?„ „Ааа..„ викаат - „Тебе пратката ти е вратена за Франција !„ „Абе како - не добив картонче јас ?„ - „Тука вика пратено Ви е картонче ... не знам како вака испаднало...„

Последна промена:

batka23

hello world
16 септември 2022
96
103
Тие во нормален период ги каснеа и губеа пратките не па сеа со паднат систем.

nikolarjk91

hello world
4 март 2018
86
62
да

Царина - данок или давачки према DHL?
600 денари данок, и околу 1700 давачки кон DHL, се тоа отиде на една онлајн трансакција

Така се излажав и јас:)

Ги баталив јас картончињата кога во еден случај, на 200 метри од дома на сред улица гледам паднато картонче - известување за подигање пакет, го земам и гледам дека е за мене.. И еднаш воошто не ми стигна и отидов чисто да прашам што е работава до каде е пратката и испадна дека ја пратиле назад ама тука некаде била па се убив од барање за да си го земам пакетот и ми наплатија дополнителни трошоци. Доколку немам подетален тракинг си прашувам почесто во пошта

Ме вратија од пакетно, немам картонче.....

Е у пич

Ако го имаш бројот на пратката за да ја најдат во систем зошто би ти било потребно картонче? Или го немаше?

Последна промена:

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје

Кога нарачуваш нешто од странство со платен шипинг, кога ќе дојдеш до моментот да внесеш држава и адреса и да ти го искалкулира шипингот, секогаш мора да има информација со која компанија ќе ти бидат испорачани производите. Доколку нема, подобро е да им пишеш мејл и да почекаш еден ден со нарачување отколку да те горат вака DHL Express. Памет за друг пат :)

Мене денеска ми стигнаа четири пратки. Се работи како што треба, да, само тракингот не работи.
Ако ти е пратката на царина, дури и да не треба да платиш царина за неа, само да ја проверат заради сума, нема да може да ти се испроцесира. Имам една пратка за која е почната царинска постапка и без компјутер не можат да ја поминат... ликот во царинската испостава во Пошта 2 ми рече (ова пред 1 недела) дека веќе имаат околу 400 пратки кои чекаат процесирање. Дури и кога ќе се вратат онлајн, ќе им треба многу време да ги испроцесираат сите тие натрупани пратки.

Последна промена:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Ако го имаш бројот на пратката за да ја најдат во систем зошто би ти било потребно картонче? Или го немаше?

Незнам зошто, типот праша имаш картонче, не. Епа мора да го почекаш. Хаос се мислам дека до нова година нема да се среди ова.

Тракингот уште не работи, само некој нивни интерен систем работи и тоа само во одредени делови на поштата.

BTW не го сакам типов многу многу, ама умно збори.

View: https://youtu.be/jnn4q63wncs?t=1654

Ех и плачам и се смеам. Талибанци имаат пошта ние немаме

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20

Атачменти

• Screenshot_20221110-174746_Chrome.jpg
    Screenshot_20221110-174746_Chrome.jpg
    38,5 KB · Прегледи: 37