Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

НЛБ Банка

Дали сте задоволни од услугите на НЛБ Банка?

• Да

Гласови: 89 43,2%
  • Делумно сум задоволен

Гласови: 71 34,5%
  • Не

Гласови: 46 22,3%

• Вкупно гласале
    206

dblazeski96

read-only
25 февруари 2022
9
5
Браќа фала ви на споделбата, вака имам подобра претстава за процесот и што да очекувам, ако во нормални услови е истиот ден или нареден за мене е скроз прифатливо, се надевам нема да се заглавени и да треба замарање за да се одглават.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Најдобро утре јави се во твојата експозитура и барај некој од девизно работење. Ќе ти помогнат и за ова и за автоматски прилив во иднина ако ги примаш од исто место - пејонир (кажи им дека очекуваш редовен прилив од исто место, на мејл ќе ти пратат еден лист да го потпишеш и вратиш скениран)
Извини да те прашам оти гледам и во другата тема Wise користиш, ме интересира на банка што документи ти бараа на првиот трансфер (или на нови трансфери)?

Јас имам две сметки на Wise, едната е моја лична другата е на англиска компанија (во моја сопственост). Не знам дали да си префрлам пари на сметката на НЛБ од личната Wise сметка или од сметката на бизнисот. Мислам дека поедноставно ќе е да си префрлам самиот себеси и да не ја мешам фирмата, ама не знам точно шо документи ќе бараат на банка.

Разликата е дека испраќач во едниот случај ќе е Стефан (јас), а во другиот Firma LLP (фирмата). Би ценел совет :)

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.506
3.106
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Извини да те прашам оти гледам и во другата тема Wise користиш, ме интересира на банка што документи ти бараа на првиот трансфер (или на нови трансфери)?

Јас имам две сметки на Wise, едната е моја лична другата е на англиска компанија (во моја сопственост). Не знам дали да си префрлам пари на сметката на НЛБ од личната Wise сметка или од сметката на бизнисот. Мислам дека поедноставно ќе е да си префрлам самиот себеси и да не ја мешам фирмата, ама не знам точно шо документи ќе бараат на банка.

Разликата е дека испраќач во едниот случај ќе е Стефан (јас), а во другиот Firma LLP (фирмата). Би ценел совет :)
Е тука не знам. Мене едниот клиент ми плаќа преку Wise, па за во банка им ја праќам само фактурата што му ја давам на него.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

Мене ми бараа само извод од трансакцијата, PDF-oт од Wise.

dblazeski96

read-only
25 февруари 2022
9
5
ме интересира на банка што документи ти бараа на првиот трансфер (или на нови трансфери)?
Јас сега само што завршив работа со банка, исто и јас прв пат префрлав и ми побараа само извод од трансакцијата(PDF oд Payoneer кај мене) како што вика @NecrotoX толку.

Застојот бил дека тие бараат proof of transaction, а јас предходно им пратив договор со клиентот, таму секако нема инфо за трансакцијата.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Јас сега само што завршив работа со банка, исто и јас прв пат префрлав и ми побараа само извод од трансакцијата(PDF oд Payoneer кај мене) како што вика @NecrotoX толку.

Застојот бил дека тие бараат proof of transaction, а јас предходно им пратив договор со клиентот, таму секако нема инфо за трансакцијата.
Мене ми бараа само извод од трансакцијата, PDF-oт од Wise.
Значи фактички ако си префрлам самиот од личната сметка на Wise на личната сметка на НЛБ, само од таа транскација PDF ќе треба така? Нема да бараат ништо за како ги добив парите на сметката на Wise, туку како од Wise си ги испратив на НЛБ.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Значи фактички ако си префрлам самиот од личната сметка на Wise на личната сметка на НЛБ, само од таа транскација PDF ќе треба така? Нема да бараат ништо за како ги добив парите на сметката на Wise, туку како од Wise си ги испратив на НЛБ.
Да.

dblazeski96

read-only
25 февруари 2022
9
5
Баш така, барем мене не ми побараа ништо друго. Јас им пратив report само од Balance-от на NLB (на Payoneer ако имаш поврзано Bank Account, може да вадиш reports за сите трансакции што си ги праќал на тој Bank Account преку Payoneer, би требало и на Wise да има ваква опција), со тоа сите други трансакции од останатите Balances ти стојат "непознати"

1649953771741.png

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Баш така, барем мене не ми побараа ништо друго. Јас им пратив report само од Balance-от на NLB (на Payoneer ако имаш поврзано Bank Account, може да вадиш reports за сите трансакции што си ги праќал на тој Bank Account преку Payoneer, би требало и на Wise да има ваква опција), со тоа сите други трансакции од останатите Balances ти стојат "непознати"

Погледнете го атачментот 112392
Како успеа да ставиш ЕУР и доларска сметка од НЛБ? Две различни сметки ти се? Јас ставив на пејонир девизна од Комерцијална, која од банка велат е мултивалутна, ама не можам да префрлам евра од Пејонир на сметка, ми бараат нова девизна сметка.

dblazeski96

read-only
25 февруари 2022
9
5
Како успеа да ставиш ЕУР и доларска сметка од НЛБ? Две различни сметки ти се? Јас ставив на пејонир девизна од Комерцијална, која од банка велат е мултивалутна, ама не можам да префрлам евра од Пејонир на сметка, ми бараат нова девизна сметка.
Фактички јас имам поврзано два Bank Accounts, истата мултивалутна девизна трансакциска од НЛБ ја користам за двата Bank Accounts, комплетно истите податоци ги имам внесено само валута e различна

Последна промена:

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Исто, на НЛБ имам долари, евра и фунти, сите се под една. Ако ги префрлам автоматски си легнуваат на точната, ама немам пуштано од Payoneer до сега, само од Skrill во минатото и сега од Wise ќе пробам. Прашај на банка кој е проблемот, истата сметка е, не треба да прај проблеми без разлика која валута е.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
На НЛБ нема потреба од додавање на посебни сметки, во каква валута ќе префрлите таква девизна и добивате, сама се отвара, во првите неколку постови од темава има повеќе околу тоа.

1649964019125.png

dblazeski96

read-only
25 февруари 2022
9
5
Точно, на НЛБ нема потреба да правиш ништо, една мултивалутна транскациска е, од која и валута да ти стигнат средства тие автоматски ќе си легнат на своето место.

Ама на Payoneer за да може да праќаш средства во две различни валути на една иста трансакциска од НЛБ, мора таа трансакциска да ја поврзеш како двa посебни Bank Accounts (практично е еден Bank Account, ама системски мора да бидат како два). Секако истите податоци од НЛБ ќе ги внесеш за двата Bank Accounts, само ќе си одбереш соодветна валута.

Мора да е вака, пошо кога додаваш Bank Account може да одбереш само една валута. Иако трансакциската од НЛБ/Комерцијана е мултивалутна, а имаш поврзано само еден Bank Account со валута USD, и сакаш да повлечеш EUR на тој Bank Account, системот на Payoneer гледа дека прима само USD, па ќе ти понуди конверзија на валути (EUR-USD), и на крај ќе ти стигнат USD.
1649966129204.png

Еве како изгледаат тие Bank Accounts кај мене и двата си се Approved
1649966331731.png

Vampo

hello world
24 октомври 2010
366
257
Од НЛБ сум ептен задоволен, а имам и личен банкар кој што сите овие работи ги средува.

Баш сеа видов за девизен прилив од странство со дејност web development ги распределува со шифра 254 - Деловно раководни услуги.

Целава процедура трае истиот ден или некогаш и 2 зависи кое време ќе го направи распределувањето банкарот, и јас немам никаква интеракција се додека не го побарам образецот 743 кој ми треба за пријавување на данок на УЈП.

ЕДИТ: Ако немаш валута на е-банкинг во таа што примаш пари автоматски ти се креира без некое посебно барање.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Од НЛБ сум ептен задоволен, а имам и личен банкар кој што сите овие работи ги средува.

Баш сеа видов за девизен прилив од странство со дејност web development ги распределува со шифра 254 - Деловно раководни услуги.

Целава процедура трае истиот ден или некогаш и 2 зависи кое време ќе го направи распределувањето банкарот, и јас немам никаква интеракција се додека не го побарам образецот 743 кој ми треба за пријавување на данок на УЈП.

ЕДИТ: Ако немаш валута на е-банкинг во таа што примаш пари автоматски ти се креира без некое посебно барање.
Да ама тоа ако девизниот прилив е директно од клиентот на твоја сметка, а јас на пример префрлам од мое име на мое име, односно од мојот Payoneer или Wise на мојата трансакциска и во тој случај може и со другиот код, Пренос од електронски сервиси или како и да беше.

За УЈП можеш и да пријавуваш преку веб сајотот Е-ПДД без да ти требаат обрасци.

Колку кошта услугата личен банкар?

Vampo

hello world
24 октомври 2010
366
257
Да ама тоа ако девизниот прилив е директно од клиентот на твоја сметка, а јас на пример префрлам од мое име на мое име, односно од мојот Payoneer или Wise на мојата трансакциска и во тој случај може и со другиот код, Пренос од електронски сервиси или како и да беше.

За УЈП можеш и да пријавуваш преку веб сајотот Е-ПДД без да ти требаат обрасци.

Колку кошта услугата личен банкар?
Да, директно клиентот на ИБАН/СВИФТ префрла. Сам на себе коа е имаше некоја фора и само во НЛБ може да те сфатат за што збориш. Личен банкар е 600ден/месечно

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Едно што не ми се допаѓа е NLB token,кога купуваш средства € ти треба токен,плаќање на кредит ти треба Отп токен,е сега јас не го знам Отп токенот,некој полесен начин да го добијам на е-маил, бидејќи ми е далеку експозитурата во Кочани.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.929
Едно што не ми се допаѓа е NLB token,кога купуваш средства € ти треба токен,плаќање на кредит ти треба Отп токен,е сега јас не го знам Отп токенот,некој полесен начин да го добијам на е-маил, бидејќи ми е далеку експозитурата во Кочани.
Ако активираш e-banking (70тина ден./месечно), нема да ти требаат токени. Самата апликација на мобилнио (НЛБ клик) ќе е авторизирана и сертифицирана да ја одобрува секоја трансакција без да ти требаат овие токени.
Или доколку пак можда има токени, тие си ги генерира и употребува апликацијата во позадина, без тебе да те замара, да ти бара куцање на токени.

Испратено од телефоно.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Мора во експозитура да одиш и да поднесеш барање за мТокен, се наплаќа еднократно 300 денари, ти стига мејл, го активираш на апликацијава и секогаш кога ќе ти бара токен го внесуваш кодот од апликацијата.
Или претплата на пакет од 70 денари месечно како што кажа @petkotrajko

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
www.balkan77.com
Мора во експозитура да одиш и да поднесеш барање за мТокен, се наплаќа еднократно 300 денари, ти стига мејл, го активираш на апликацијава и секогаш кога ќе ти бара токен го внесуваш кодот од апликацијата.
Или претплата на пакет од 70 денари месечно како што кажа @petkotrajko
Благодарам

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
www.balkan77.com
Имаш во НЛБ пакет за млади до 25 години кој е бесплатен и покрај другото овозможува и плаќање.
Да пакетот ми е активиран,но Отп токен ми требаше,нареден пат одам за Кочани при експозитурата ќе барам токен нека ми дадат.

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro

Нема да имаш никаков проблем и да си повлечиш од твојата сметка.

Ако повлекуваш од твоја сметка од таму вадиш извештај во пдф формат, го прикачуваш преку нлб кај што пишува распредели и ставаш шифра 691 (електронски сервиси итн ...)

Ако ти праќа клиент пари во НЛБ тогаш кога ги распределуваш средствата преку нлб мклик апликацијата го прикачуваш атачментот (пдф фактурата што му ја праќаш), под ова одбираш шифра 250 и тоа е тоа.

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно