ова е пдф, ќе ти биде проблем да го шеруваш векторот?
ова е пдф, ќе ти биде проблем да го шеруваш векторот?
Сите ос-и имаат алтернативи (под сите подразбирам MacOS), за аудио/видео/анимација/продукција нема соодветна замена на Линукс. Со самото тоа неможеш да го користиш на терен, да обучуваш кадри итн.
Openshot/Shotcut се едноставно играчки споредени со Adobe CC пакетите и Final Cut. Да не збориме за аудио мастеринг со аудасити![]()
Доволен ти е .pdf, но повели .аi и .eps ROOT - Google Driveова е пдф, ќе ти биде проблем да го шеруваш векторот?
Теоретски, не е shortcoming на Linux. Во пракса, е.Се согласувам. Јес да има придвижување и таму - kdenlive, blender, доста од горенаведените работат на wine... Ама тоа не е shortcoming на Линукс. Па и не сите што работат со компјутер работат аудио видео и анимација да се разбереме...
Теоретски, не е shortcoming на Linux. Во пракса, е.
Еве да дефинирам подобро, комерцијални софтвери кои ги користат мнозинството луѓе во индустријата и најверојатно во твојот тим.
И да, се може кога се сака. Кога може една германија да ја шифта цела администрација и дигитализација на опен сорс и линукс, и ние можеме, само, знаеш, лесно ни е нам. Беспари ти е Адобето, беспари ти е Windowsот и не те боли патак. Да треба да го платиш, ќе работиш GIMP и супер ќе ти е.
Не се јавуват со рандом прашања бидејќи нема проблеми после тоа.Сакам да знам колку пати ќе ви се јавуваат со рандом прашања и проблеми после тоа
Има ли јунаци што би инсталирале Линкус дистро, па дури и Минт или Убунту на роднина или пријател? Сакам да знам колку пати ќе ви се јавуваат со рандом прашања и проблеми после тоа![]()
Да ја надополнам листата,Татко ми и мајка ми (60+), дедо и баба (inlaws 78+)
PDF-от е векторски. И тоа оргинал Illustrator PDF.ова е пдф, ќе ти биде проблем да го шеруваш векторот?
Ехеее, уште колку незнаат дека ПДФ може да биде вектор. Не ни пробуваат да го отворат у Illustrator или слично.Доволен ти е .pdf, но повели .аi и .eps
Ние уште сме на дпи заглавени, дечко не ти е 300дпи. Чуле недочуле а у принтерџилница работат. Страшно!PDF-от е векторски. И тоа оргинал Illustrator PDF.
Ехеее, уште колку незнаат дека ПДФ може да биде вектор. Не ни пробуваат да го отворат у Illustrator или слично.
Абе алтернатива на виндовс е, за серверски работи да, за десктоп работа сигурно не е подобар.
Да би бил подобар, посреден и постабилен би се користел во канцеларии навелико - ама не се користи, се користи виндовс на брендирани компјутери кои доаѓаат со лиценца.
Ако правиме за дома, да е подобар не е. Најдобро сценарио е да е ист во функционалност со виндовс и нема десктоп - workstation примена каде Windows е полош во таа работа. Значи во најдобар случај не губиш ништо, но не добиваш многу работи.
Кој како сака на крају краева твој компјутер прај што сакаш. Многу нервира тоа што Линукс ентузијасти (особено Линукс пуристи) врбуваат како јеховини сведоци, а досаѓаат бетер од вегани.
Сите знаеме колку се предобри брендираните компјутери со windows лиценци и колку го чинат просечниот бизнис во македонија. За БИЛО кој бизнис може да се пројде со ефтин лаптоп и линукс, ама... зашто да даеш 150 еура плус, ме разбираш...користи виндовс на брендирани компјутери кои доаѓаат со лиценца
ја вака се чуствувам ако треба да седнам на windowsИ да не спомнувам еден куп софтвер што не работи и милион останати мали проблеми кои треба да листам форуми за да ги опраам - нешто за кое неам ни мереак а ни време.
Уствари ствар на навика, вкус и најважно потреби. Далеку е Линукс за среден и понапреден корисник на ПЦ, од употреба за секој ден и за сѐ. Постабилен ДА, посигурен ДА, посреден дискутабилно, во тек со новите хардвери НЕ (оди најди драјвери и остали заебанции за тазе производ).И windows апологетите доаѓаат со истиот аргумент "Да беше подобар посреден и постабилен ќе се работеше во канцеларии навелико“.
Онака да се најдеме у муабет. Да ве нервирамеАко не ве интересира што Линукс ентузијасти имаат да кажат на темава, што барате? Што барате да се мешате и да тропате неаргументирани "Windows better just because it is". Си работел Линукс еден месец, онака, како примарен ОС? Како знаеш дека windows е подобар ако немаш со што да го споредиш?
Да бе да. Сигурно. Еве ти ја твојата Германија, па ГерманијаIt's not just Munich: Open source gains new ground in Germany
List of Linux adopters - Wikipedia
Само во македонија микрософт си држи, пошто се пајташи со влада, пајташи со финки и останати.
Па да бидеме искрени до пред 10год, Линукс и не беше ни блиску да можеме нешто друго освен виндоус да користиме, зборејки како просечни корисници.Ама па, што ќе му докажеш на народ што грото софтвер го купува на zamunda.bg. Да требаше да се опнеш 150 еура за windows и за апгрејди од 90ти навака, ќе возеше линукс и фала ќе викаше.
Абе секој месец го плаќаат сигурно, само не кажува.Ние линукс ентузијастите/пуристите ти лобираме нешто што е слободно и бесплатно. Ти лобираш за Микрософт.
Ајдеее. Што им фали на лаптопите со Windows молимте вака стручно да објасниш. Ете мојот Асус од погоре, истиот идеше сакаш со Убунту сакаш со 10ка. Разлика у цена 3000денари беше. Друго СЀ исто. А за она БИЛО кој бизнис си многу грешка. Ама погоре веќе беше дебатирано. Јас само ќе дополнам. Колку фискални каси/принтери кај нас работат со Линукс?Сите знаеме колку се предобри брендираните компјутери со windows лиценци и колку го чинат просечниот бизнис во македонија. За БИЛО кој бизнис може да се пројде со ефтин лаптоп и линукс, ама... зашто да даеш 150 еура плус, ме разбираш...
... зашто линукс? Тие што користите зашто го користите?
Пробај. Има бар избор, има по нешто за секој.Безброј дистрибуции на Линукс со различни десктоп средини - која да е изберам, која е погодна за мене, KDE, GNOME, Unity итн.?
Има голи дистрибуции. Без ништо. Бар моеш да ги избришиш. Оди избриши Edge или кортана од windows. А, и не доаѓа со реклами out of the box.Набувтај еден куп open source апликации кои што дали ми се или не ми се корисни за мене, ама битно да извршуваат работа сите 10 заедно како алтернатива за 1 софтвер во Windows?
Ама зошто? Сите модерни и добри дистрибуции си имаат прекомпајлирани пакети со понови и постари кернели, ск, xen, xanmod што ти душа сака! Па мајке му, и да компајлираш, толку е страшно за некој чија пасија е IT? Што мислиш, windows програмите не се компајлираат?Линукс-да направиме рекомпајл на кернел, Линукс?
Кој драјвер? Драјверите во линукс се во кернелот и мора да се компатибилни. Ако ми збориш за userland дривери, проблемот не е до линукс нит до драјверите. Така ги направиле.Малтретирајсе, апгрејд, даунгрејд на кернел бидејќи тој-и-тој драјвер не е компатибилен баш со тој-и-тој кернел?
ОК. Или си тежок малер или не знаеш да бришеш апликации.Бриши една апликација, броукни три останати?
Бар имаш избор. Те молам не почнувај за update процесот, двајцата знаеме како кубурите со windows.Линукс sudo-apt-get update безброј пеќеџи за апдејт, големина ~1-2GB што завзема време со сати доколку користиш некоја опрана дистрибуција што не ни има сервери за download близу Македонија?
гејминг, седли, тоа е.Линукс ОС за гејминг, пиши бриши драјвери за да погодиш на еден од 1000 кој што нема да ти крашнува тој-и-тој наслов?
Десктоп метафората не ја измислил windows и не е sole right на windows корисници. Не, не користиме сосила линукс за да се прајме мангупи, стар сум за да се прам мангуп. Го вадам лебот од линукс.Линукс-кустомизирај-енвиронмент АМА да биде сличен како Windows зш Windows иначе "не" ми брка работа, ама сосила сакам да се прам мангуп да бидам на Линукс?
Епа не ни даваат од MS да ставиме windows subsystem for LinuxЛинукс вино, за да терам Windows апликации?
Многу ја потценуваш приватноста за човек што има аниме аватар и генерички ник. Не само приватноста. Сигурност - вируси. Многу помал футпринт на хардвер, негување на права, слободи и стандарди, и нормално, бесплатен. Ама, како што реков, ова последново не важи за тука, кај нас сѐ ни е бесплатно. Живела замунда.бгВо мој случај, ама никогаш немал Линукс некоја предност за day-to-day корисник спрема Windows (освем приватноста).
Бесплатна достава
MONITOR 27" XIAOMI A27i (2026), 1920x1080, IPS, 300nits, 144Hz, HDMI, DP, VESA compatible, P27FDA-RAGL
6.130,00 ден
Бесплатна достава
GAMING CHAIR FragON 2X Rev. 2.0 BLACK/WHITE
11.780,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CPU ARCTIC Freezer 36-S (SINGLE FAN) A-RGB BLACK Intel LGA1700, LGA1851/AMD AM5, AM4, ACFRE00198A
2.010,00 ден
Бесплатна достава
NET Switch Ubiquiti 5-port Gigabit 1xPoE/PoE+, USW-Flex-Mini
2.880,00 ден
Бесплатна достава
Extralink Soft Sport Bicycle Saddle
850,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 BLACK (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 1K polling rate,All silent micro switch, M6S-A1
4.030,00 ден