marv
poweruser
- 5 октомври 2007
- 5.789
- 5.509
Никој битен бизнисмен ни политичар. Генерално сиромашно селце.прво провери кој живее таму или кој има викендици , од таму тргни.![]()
Sent from my TELEFON using Tapatalk
Никој битен бизнисмен ни политичар. Генерално сиромашно селце.прво провери кој живее таму или кој има викендици , од таму тргни.![]()
Информацијава тешко дека ти е точна, за да стигнат до Стајковци треба да се постави инфраструктура во с.Сингелиќ, и пак ќе напоменам телеком не работи на диво, а опремата во која инвестираат треба да е максимално заштитена ... впрочен од тоа зависти и стабилноста на мрежата.Периодов голем проект за оптика на Телеком е во Стајковци, цела оптика на Телеком иде по бандера до краен корисник на одредени места е копано подзмено и кабелот излегува на бандера, сите куќи се врзани по бандера, за разлика од Влае каде што до секоја куќа има пуштено оптика подзмено до влез на куќа, некаде не им се усплати да копаат подземно иако е подобро 100 пати..
Телекабел кога ги прашав зашо не копате подземно за оптика ми викаат бате тоа скапо е многу, нема мака ни вака.
Ај важи. Еве на пример с.Глуво, Скопска црна гора, со цели 10 куќи редовно населени, се друго или напуштено или викендица, сигурно е таргет зона пошто уште од лани им заменија цел бакар со оптика. И околина, ама ова го земав за пример пошто е нај ненаселено у тој регион. А дека пре ќе стават кај што има 2000 корисници него 20, тоа е нормално. Но, дека мењаат цел бакар, мењаат.
Информацијава тешко дека ти е точна, за да стигнат до Стајковци треба да се постави инфраструктура во с.Сингелиќ, и пак ќе напоменам телеком не работи на диво, а опремата во која инвестираат треба да е максимално заштитена ... впрочен од тоа зависти и стабилноста на мрежата.
Па до толку ваљда знам да разликувам Т за Телеком на фактурите, од Г за Глобсат ли како е точно преку кои имаат кабелска ТВ, која иде преку ниви и улици по бандери.Оптиката е од GlobSat или Globalsat не е од Телеком ниту па од А1*. Имам викендица у тој регион и тој оператор нуди оптика овде. И смешни им се цените 20/10 е 500 денари, 20/20 е 600 денари. Сериозно се мислам А1 Combo да си го сменам за net од овие.
Освен ако не е скоро ставена. Можеби пуштиле кабел за општината, па by-the-way поврзуваат и обични корисници.
Да, едно 5 по ред, за да се види дека не инсталација за краен корисник него дека така тегнат инфраструктурно. Како реков погоре, јас лично ќе пријавам кај треба.За да стане точна, дали треба да ти пратам слики од самата инсталација?
Па до толку ваљда знам да разликувам Т за Телеком на фактурите, од Г за Глобсат ли како е точно преку кои имаат кабелска ТВ, која иде преку ниви и улици по бандери.Да, едно 5 по ред, за да се види дека не инсталација за краен корисник него дека така тегнат инфраструктурно. Како реков погоре, јас лично ќе пријавам кај треба.
Ај вака во кратки црти: работат врз база на елаборат за инфраструктира ( од каде добиваат инфо кое земјште е државно а кое приватна сопственост ), како и проект за FTTH оптичка телекомуникациска мрежа, кој пак содржи мислења од сите поголеми институции како мер, гама, водовод, евн, мепсо итн итн итн (кој пак мора да содржи планска документација која ја поседува локалната самоуправа). Позитивно мислење од институцииве се добива само со проект, исто така фирма како телеком без дозвола не прекопува улици (на делови се изведува со копање вертикала па каблите ги пуштаат на соодветна висина под улица без копање) и тротоари кои се во сопственост на локалната самоуправа итн итн итн. Откако ќе се осигураат дека се е во ред, и откако ќе добијат дозвола за поставување на мрежа, почнуваат со работа на терен. У превод поставување инфраструктура на диво ти е како градење на дива градба, со потенцијал истата да биде урната а тоа телеком не може да си го дозволи. Во моментов се стигнати до Инџиково и толку, а ако нешто работат во Стајковци е или одржување на постојна мрежа или интервенираат поради настанат дефект.За да стане точна, дали треба да ти пратам слики од самата инсталација?
Ај вака во кратки црти: работат врз база на елаборат за инфраструктира ( од каде добиваат инфо кое земјште е државно а кое приватна сопственост ), како и проект за FTTH оптичка телекомуникациска мрежа, кој пак содржи мислења од сите поголеми институции како мер, гама, водовод, евн, мепсо итн итн итн (кој пак мора да содржи планска документација која ја поседува локалната самоуправа). Позитивно мислење од институцииве се добива само со проект, исто така фирма како телеком без дозвола не прекопува улици и тротоари кои се во сопственост на локалната самоуправа итн итн итн. Откако ќе се осигураат дека се е во ред, и откако ќе добијат дозвола за поставување на мрежа, почнуваат со работа на терен. У превод поставување инфраструктура на диво ти е како градење на дива градба, со потенцијал истата да биде урната а тоа телеком не може да си го дозволи. Во моментов се стигнати до Инџиково и толку, а ако нешто работат во Стајковци е или одржување на постојна мрежа или интервенираат поради настанат дефект.
Па знам дека знаеш, затоа и ти објаснив до каде е стигната работава, а до Стајковци не е се уште на жал. Не ми е поентава да се убедувам, само ти пренесувам она што го знам како податок. Да имаа нестабилна управа и директори кои ги трошат парите на ќоро ќе се викаа телекабел а не телеком.Сето ова е така и го знам, јас нигде не напишав дека е на диво ставена оптиката ако е така те молам посочи каде е напишано ова.
Во Стајковци на дел од улиците кои се реновираа после поплавата има поставено оптика. Дали е поврзано со главен бекбоун и дали ја нудат на корисници незнам. Но влакна има пуштено.Ај вака во кратки црти: работат врз база на елаборат за инфраструктира ( од каде добиваат инфо кое земјште е државно а кое приватна сопственост ), како и проект за FTTH оптичка телекомуникациска мрежа, кој пак содржи мислења од сите поголеми институции како мер, гама, водовод, евн, мепсо итн итн итн (кој пак мора да содржи планска документација која ја поседува локалната самоуправа). Позитивно мислење од институцииве се добива само со проект, исто така фирма како телеком без дозвола не прекопува улици (на делови се изведува со копање вертикала па каблите ги пуштаат на соодветна висина под улица без копање) и тротоари кои се во сопственост на локалната самоуправа итн итн итн. Откако ќе се осигураат дека се е во ред, и откако ќе добијат дозвола за поставување на мрежа, почнуваат со работа на терен. У превод поставување инфраструктура на диво ти е како градење на дива градба, со потенцијал истата да биде урната а тоа телеком не може да си го дозволи. Во моментов се стигнати до Инџиково и толку, а ако нешто работат во Стајковци е или одржување на постојна мрежа или интервенираат поради настанат дефект.
Стајковци е комплетно под оптика 90% од населбата, зафатени се и Сингелиќ, делови од Ченто, Маџари и Хиподром имаат оптика.Во Стајковци на дел од улиците кои се реновираа после поплавата има поставено оптика. Дали е поврзано со главен бекбоун и дали ја нудат на корисници незнам. Но влакна има пуштено.
И јас приметив ист проблем со Тенда на Телекабел оптика. Стар Линкис WRT-54GL без проблем работи, Тендата не сакаше со Телекабел, ама немав време во моментот и не чепкав низ сетинзи да пробам да опраам нешто. Од друга страна, истата Тенда на Телеком работи без никаков проблем.Имам проблем со оптика од телекабел па ми треба некој совет. Имав оптика со кабловска телевизија, значи модем со излез за коаксијален и за лан.
Исклучив телевизијата и онака не ја гледам, со тоа донесоа и модем со ознака ep101z. Модемот ако го боцнам во лаптоп имам нет. На рутер Tenda има па ќе снема па никако да добие. Среќа имав стар тплинк со него нема проблем.
Што може да биде приказнава стварно не ми е јасно?
Имам проблем со оптика од телекабел па ми треба некој совет. Имав оптика со кабловска телевизија, значи модем со излез за коаксијален и за лан.
Исклучив телевизијата и онака не ја гледам, со тоа донесоа и модем со ознака ep101z. Модемот ако го боцнам во лаптоп имам нет. На рутер Tenda има па ќе снема па никако да добие. Среќа имав стар тплинк со него нема проблем.
Што може да биде приказнава стварно не ми е јасно?
Еднаш го пингав @HardCorec за ова, ај уште еднаш.И јас приметив ист проблем со Тенда на Телекабел оптика. Стар Линкис WRT-54GL без проблем работи, Тендата не сакаше со Телекабел, ама немав време во моментот и не чепкав низ сетинзи да пробам да опраам нешто. Од друга страна, истата Тенда на Телеком работи без никаков проблем.
Ако ја врзам пак и се обидам да пробам некои работи да ја опраам ќе пишам.
Ова ти зборам за фабрички поставки, без ништо чепкано, штекнато и евентуално подесено SSID. Телеком цепа, телекабел не. И монтерите од телекабел ми рекоа дека со Тенда имале проблем. Ај ќе пробам викендов да видам што е, не е можно да не функционира, можеби фабричките поставки имаат конфликт со телекабел па ќе треба само нешто ситно да се смени.Еднаш го пингав @HardCorec за ова, ај уште еднаш.
Како тоа може еден рутер да работи со еден оператор брцнат у wan, а со друг не?
Рутерот си рутира пакети ( да не навлегувам у другите функции) и без wan, крај на приказна.
Единствено шо може да прави проблем се dhcp конфликти, друго не ми текнува.
MOUSE RECEIVER USB A4TECH, for A4TECH/F-STYLER, Black, RN-10D
320,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SLIM PRO, White, KBS-WPS-01-W
940,00 ден
GAMING CHAIR NEXT LEVEL RACING GTLite Junior Racing Cockpit, 80kg, BLACK, NLR-S041
12.100,00 ден
MEMORY CARD SANDISK MICRO-SDXC UHS-I 32GB EXTREME C10 w/adapter 100mb/s A2 V30, SDSQXAF-032G-GN6MA
1.980,00 ден
GAMING CHAIR NEXT LEVEL RACING F-GT PRO Cockpit, 150kg, BLACK, NLR-R003
78.600,00 ден
VGA ACER RX 9070 Predator BiFrost Radeon OC 16GB GDDR6 256-bit, HDMI, 3xDP, DP.Z4GWW.P01
40.790,00 ден