Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.236
Надвор моментално е 14-15, не е толку топло. Ми треба да биде топло во собата, има мало бебе и смета кога почнува да дува "ладно"
Тогаш уклучи Follow Me и намести го даљинското да се „гледа“ со климата. Ќе се регулира спрема далечинското затоа што во него има темп. сензор.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.236
Битно ова однесување е нормално нели?
Да, што се однесува до Midea/Vivax
Го гасни компресорот надвор, дува и се понаша мутаво па кога види дека не ја бива (не паѓа температурата) го запира дувањето или го става на апсолутен минимум.

Ќе ја научиш. Битно не ја мести на преголем вентилатор. На помал вентилатор ќе го зема жешкиот воздух од плафонот и ќе го распредели надолу каде што треба.
Намести ги перките надолу да дува, стави помал фен или ауто и терај така.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Битно ова однесување е нормално нели?
Горе-долу сосема ОК.
Тоа што те збунува е што ја работиш на голема брзина.
Во вакви пролетни денови пушти ја на ауто фан, користи ''фолоу-ми'' ако има, намести нормална температура која сакаш да ја имаш +2 степени, и ако не е премногу бучно пушти го усмерувачот на воздух да шета како би го мешал полесно воздухот.
И да, не ја гаси климата нека се гаси самата.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Дали има некој желба да отвори нова тема во која би се објасниле некои работи околу климиве? Пример...одржување на климата, правилно подесување, на што да се внимава, како да се намали потрошувачката, кои параметри се клучни кога се купува клима, дали “куќиштата“ кои што ги прават за надворешните единици се добра идеја и слично.

Ваков тип на информации мислам дека би помогнале на доста членови, вклучувајќи ме и мене.

7n00dle7

Баниран/a
26 февруари 2012
566
360
Скопје
Актуелна тема па со оглед што веќе се реновира по дома а полека доаѓа време и се наметнува потребата/прашањето потребен ми е совет.
Се работи за куќа 2 засебни простории (дневни соби значи ќе бидат потребни 2 единици) како во огледало поставени исток-запад од околу 18-20м² зависно од елементите во нив. Западната досега се ладеше (па и се грееше во зимите како прошлото) со фуего сплит систем од пред 20год., источната не се користело досега ништо за ладење. Приоритет е загревање на тие 20м²(за ладење од тоа што прочитав во темава и сплит систем ќе заврши работа) и дали да се премине на греење со клима (догревање со дрва во екстремни случаи)
Буџетот е околу 20000 +- 10% по единица

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
одржување на климата
Завчера засукав ракави и ја исчистив внатрешната + дезинфекција. Vivax ACP-18CH50AERI
  1. Ги извадив вратичката и трите вертикални ребра кои седат пред вентилаторот
  2. Со селотејп земав излепив едно големо црно ќесе за ѓубре (едната страна) под отворот на вентилаторот да не одат капки накај ѕидот; исто ги залепив трите празнини кај шо седат тие вертикалните ребра да не влегува течност (чиста работа)
  3. Одмастување со DeGrass Citro Sensitivo - ги попрскав вентилаторот и ѕидовите позади и оставив да седи 3-4 минути; порано од Арис имав страв малце дека многу бил јак ама ми стана феноменален одмастувач
  4. Пумпица со топла вода плавење убаво и вадење црнила од вентилаторот, изгледа лани не сум го одмастил добро, затоа сега го фалам овој Арис ДеГрас :)
  5. Дезинфекција со Дезинтал - попрскав исто по ред и пак плавење после 5 минути
  6. Истото сценарио и во горниот дел кај шо се отвара климата
На надворешната ѝ го извадив капакот пред перката, го одмастив и дезинфекција во када и попрскав на перката и доле кај шо седат греачите со микс од 50-50 алкохол (95%) и вода. Сега надворешната ми е ко нова, а не беше чистена од кога е купена. (околу 5 години)

Изменето од модератор:

Lazar Kolisevski

read-only
8 јуни 2020
1
0
Zdravo decki, bi sakal da me sovetuvate. Stan so dobra izolacija od 62m2 nov(dve spalni i dneven prestoj od nekoi si 35 m2.) Dali bi mozel da go zagream so eden inverter potocno 5.5KW. Stanot e na 2 sprat i e na zapadna orientacija, voedno od gore i dile i stranicno od mene sosedite veke se naseleni i gi zagrevaat prostoriite.
Inaku imav na um - HAIER Tundra(sestra mi so soprugot veke 3 godina se prezadovolni od tundrata), ili ako se resam da usparam use nekoj denar plus za nekoe japance :) Sekako bi sakal da frlite nekoj sovet budzetot starten e okolu 40.000 den.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.236
Никогаш не пропуштам прилика да дадам совет да не се користи одмастувач од класата на DeGrass и Aris затоа што се агресивни на алуминиум и бакар.
Далеку од тоа дека ќе направат дупка и слично. Проблемот е што е неверојатно агресивен на гумени делови и подло агресивен на пластика. Подло затоа што и ги разбива стабилизаторите против стареење и UV. Ова од друга страна (на долг рок на употреба) значи дека пластиката ќе стане крта и ќе биде подложна на стареење.

Ова би било супер ако перката е од метал ама не е. Исто така левиот „лагер“ (кој тоа не е) е синтер/пиксна наместена во гума.
Од друга страна лимчињата се набиени на бакарните цевки и не сакате да се разлабават. Имаше(имаме) слични ако не и исти случаи на неквалитетни кулери каде со тек на време истите се разлабавиле па не си ја бркаат работатата како што треба.

Значи, уште еднаш, не правам филмови дека со една употреба на одмастувач ќе нанесите непоправлива штета но со упорна употреба ви гарантирам дека ќе имате проблем.
Всушност пушачка клима единствено може да се исчисти само на овој начин.

За сите други случаи: Усисување, врела вода со пумпица, Дезинтал, плакнење со врела вода > done

Да не заборавам да ги додадам средствата на база на хлор и каустична сода (NaOH) односно жива сода или камена сода.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Знам од лани дека си противник на Арис, ама чим рацете ми се живи/здрави значи е ОК, а и не планирам секоја година да ја одмастувам перката, на секои 3-4 години ако издржи климата.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Никогаш не пропуштам прилика да дадам совет да не се користи одмастувач од класата на DeGrass и Aris затоа што се агресивни на алуминиум и бакар.
Далеку од тоа дека ќе направат дупка и слично. Проблемот е што е неверојатно агресивен на гумени делови и подло агресивен на пластика. Подло затоа што и ги разбива стабилизаторите против стареење и UV. Ова од друга страна (на долг рок на употреба) значи дека пластиката ќе стане крта и ќе биде подложна на стареење.

Ова би било супер ако перката е од метал ама не е. Исто така левиот „лагер“ (кој тоа не е) е синтер/пиксна наместена во гума.
Од друга страна лимчињата се набиени на бакарните цевки и не сакате да се разлабават. Имаше(имаме) слични ако не и исти случаи на неквалитетни кулери каде со тек на време истите се разлабавиле па не си ја бркаат работатата како што треба.

Значи, уште еднаш, не правам филмови дека со една употреба на одмастувач ќе нанесите непоправлива штета но со упорна употреба ви гарантирам дека ќе имате проблем.
Всушност пушачка клима единствено може да се исчисти само на овој начин.

За сите други случаи: Усисување, врела вода со пумпица, Дезинтал, плакнење со врела вода > done

Да не заборавам да ги додадам средствата на база на хлор и каустична сода (NaOH) односно жива сода или камена сода.

Баш така разни ариси и остали абразиви јок. Демонтаж на делови, топла вода, сапуница концентрирана со доста лимонтос внатре, тоола вода, алкохол, топла вода, дезинфициенс, топла вода. Монтаж. Нема топла вода

fc186594355667cbec4f2f5272632f08.jpg
396883a687501752312e9b4a0c56bd5a.jpg
d434e50a9625f04c09604c20fad925f1.jpg
a948198a1422f27dd04c4526568af3ba.jpg

И се добива ова
486787ef398084d270ddbcf4e06727b7.jpg

Еднаш годишно вака еднаш без демонтаж само со алкохол и дезентал плус нормално топла вода.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Пред неколку дена ќе ме скршеа. Потрошив цел болјер на чистење. Додуша две клими беа ама си густирав цел ден

btw
Фонко или Панасоник е ова?
Фонко. Од пред 15+ години.
Таа една вивакс кај децата у соба е п.дим за оваа у демонтирање.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.945
Sakam da zemam dve vakvi klimi za dnevna i spalna i hodnik za kvadratura okolu 70 kvadrati. Sekoj sovet ili predlog e dobredojden
ryIUgu3gVfPc6tKnwXSjcD98kWu1lyvtGCz4uuYV.png
G-Tech GWH12AEC-K6DNA1A
ЕНЕРГЕТСКА КЛАСА (SEER/SCOP):A+++ (8.50/4.6)
МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ЛАДЕЊЕ:4500.00 W

МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ГРЕЕЊЕ:4800.00 W

ПРОСЕЧНА МОЌНОСТ:3500/3810 W

ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ЛАДЕЊЕ:875 W

ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ГРЕЕЊЕ:952 W

ПРОТОК НА ВОЗДУХ:750.00 m3

КАПАЦИТЕТ НА ОДВЛАЖНУВАЊЕ:1.40 l/h

НИВО НА БУЧАВА:43.00 dB

РАБОТНА ТЕМПЕРАТУРА:ОД -22 ℃ ДО 43 ℃

МАСА ВНАТРЕШНА ЕДИНИЦА:14.00 kg

МАСА НАДВОРЕШНА ЕДИНИЦА:33.50 kg

ПРЕПОРАЧАНА ПОВРШИНА:до 40 м2

ФРЕОН:R32

ФИЛТРИ:Филтер за прашина, плазма филтер

ДИМЕНЗИИ НАДВ. ЕДИНИЦА:848 X 293 X 225 mm

ГАРАНЦИЈА:10 години

ИСПОРАКА:12 до 48 часа

29.99000
stiker-procent.png
-39%промотивна цена
Бегај ден подалеку од овај модел (море цела недела подалеку).
Најпријателски казано.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Ако ти е повеќе за ладење било кој инвертер 3.5кв ќе ти заврши одлична работа. Ако сакаш и да се грееш еве предлози во различен буџет

1. GREE FAIRY GWH18ACC-K3NNA1A по супер цена од 25.990 ден.

2. https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=72866&mfp=manufacturers[98]

3. https://riversoft.mk/?product=daikin-ftxf35a

Ако не е нешто згрешено во цената оваа последната е бест бај

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација
DAIKIN FTXF35A
36.475 ден

• BTU 7 000 BTU

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.945

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10

vlatko250

read-only
8 септември 2016
8
5
Gree G-Tech по промотивна цена 29.990, досега беше 40к, некој нешто про и контра да пиши?!

Sent from my MI 6 using Tapatalk
Deneska mi ja montiraa za vo spalna od 20kv ,i po malo testitlranje na ladenje namestena na 22 (sto e mnogu ladno no za test)dostigna temp i recisi da ne se slusa fenot ,namestena na auto,po specifikacija e 21db
Preku dalecinko ima podesuvanje i za horizontalnite perki ,jonizator koj ima moznost da se iskluci ,preku aplikacija programiranje za cela nedela vreme na vklucuvanje i isklucuvanje po ednas vo denot ili online sto sakas toa podesuvas od bilo kade bilo koe vreme, imam i vivax 5.5 aedi koja ima samo 3brzini na fen i mozam da recam e mnogu bucna vo odnos na g tech
Mozi da se podesi vertikalno nagore ili nadolu duvanjeto ,za sekoja funkcija ladenje ,greenje auto predefinirani temperturi nasocuvaci na vozduh ,i nadvoresnata edinica e tivka

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
803
620
Deneska mi ja montiraa za vo spalna od 20kv ,i po malo testitlranje na ladenje namestena na 22 (sto e mnogu ladno no za test)dostigna temp i recisi da ne se slusa fenot ,namestena na auto,po specifikacija e 21db
Preku dalecinko ima podesuvanje i za horizontalnite perki ,jonizator koj ima moznost da se iskluci ,preku aplikacija programiranje za cela nedela vreme na vklucuvanje i isklucuvanje po ednas vo denot ili online sto sakas toa podesuvas od bilo kade bilo koe vreme, imam i vivax 5.5 aedi koja ima samo 3brzini na fen i mozam da recam e mnogu bucna vo odnos na g tech
Mozi da se podesi vertikalno nagore ili nadolu duvanjeto ,za sekoja funkcija ladenje ,greenje auto predefinirani temperturi nasocuvaci na vozduh ,i nadvoresnata edinica e tivka
Со здравје да се користи. Дали ја плати кеш или на рати со кредитна? Колку ти наплатија за монтажа?

vlatko250

read-only
8 септември 2016
8
5
Со здравје да се користи. Дали ја плати кеш или на рати со кредитна? Колку ти наплатија за монтажа?

Fala, ja plativ vo gotovo ,denes rezervirav uste edna za vo detska ,montaza 4200den 3metri cevki i kabel so do steker kaj mene 2metri.
I montirav uste edna kaj majka mi 3.5kw neo on off (podarok od firma sorabotnik) za neze 2000den montaza oti ne sme se razbrale mislele deka veke ima drzaci i cevki.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
MITSUBISHI MSZ-LN35VE
или
TOSHIBA DAISEIKAI 9 RAS-13PKVPG

Која?
Зошто?
Ме интересира споредба на компресори, внатрешен и надворешен изменувач....
Други битни разлики?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.236
MITSUBISHI MSZ-LN35VE
или
TOSHIBA DAISEIKAI 9 RAS-13PKVPG

Која?
Зошто?
Ме интересира споредба на компресори, внатрешен и надворешен изменувач....
Други битни разлики?
Mitsubishi MSZ-LN35VE затоа што е наследник на MSZ-FH35VE + има вградено WiFi кое сме го плаќале +3000 денари и кое кај овој модел мери и потрошувачка. Сето тоа врзано е на Mitsubishi Cloud (MELCloud) а не како кај кинезите на нивните "која мајка изгубила дете" клаудио.

Останатото е исто и подобро кога ги читаш перформансите од Eurovent за Msz fh35ve (ги има низ темава)

На пример LN25 има COP 2.9 на - 10, на - 25 има COP 2 итн

Старикот

read-only
8 мај 2020
1
0
Здраво,

Ми треба клима уред за греење и ладење. Се мислам да земам Daikin FTXF50A од RiverSoft (https://riversoft.mk/?product=daikin-ftxf50a). Од RiverSoft чини 56.080 ден. и е за околу 4000 ден. поефтина од ICS Group кој е официјален застапник за Македонија (https://www.icsgroup.mk/каталог-на-производи-продавница/daikin-sensira-ftxf-a-r-32/) а од КЛИМИ.мк (DAIKIN FTXF50A/RXF50A по супер цена од 66.890 ден.) е за околу 10.000 ден. поефтина. Што мислите за изборот на моделот и продавачот?

Просторијата е со површина од 35 m^2 а висината е 2,6 m, гледа на север и е на втор спрат од вкупно три. Се работи за стара градба (1970 г.) и ѕидовите немаат соодветна термичка изолација, прозорците и терасната врата ги менував пред 4-5 години и се дрвени од Rollplast со три стакла.

Буџетот ми е околу 1000 евра, имате ли некој подобар предлог во тој ранг?

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв