Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

17 август 2014
1.866
1.380
Скопје
Го инсталирав, иам предчуство дека е побрз, ама и не е фенси на изглед како најновиот апдејт...

Али ок ќе видиме за брзо

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Да не праиме муабет дека тие хорор збирштини се активни, па анти вирусот мора да ги прати/преоверува - додатни лагови, мрзнења, за измислени проблеми.

Кажав "давајте валидни причини". Нормално дека нема ништо лошо во препорака на LTSB верзија на тие што реално им треба и баш е добро да има повеќе опции за секој да си инсталира што му одговара.
Ама причини како тие од сликата и од цитатов погоре се прво смешни, второ неточни. Какви хорор збирштини, кои мрзнења и лагови бе? Анти-вирусот проверувал :D

BlueBaron

hello world
19 јануари 2016
288
253
Скопје
Кажав "давајте валидни причини". Нормално дека нема ништо лошо во препорака на LTSB верзија на тие што реално им треба и баш е добро да има повеќе опции за секој да си инсталира што му одговара.
Ама причини како тие од сликата и од цитатов погоре се прво смешни, второ неточни. Какви хорор збирштини, кои мрзнења и лагови бе? Анти-вирусот проверувал :D

Веќе ако збориме за stripped down Виндодс верзии, тие се наменети за некој стар нетбук. Ако е стар, и има ептен малце рам и лоша конфигуарција, таа разлика од 80мб што ја спомна може да направи голема разлика. И пример, за некој возрасен, што ќе им е Windows 10 со Паинт 3Д, Хбох, чести упдејти, Едге, кога за нив главни апликации и единствени што ќе ги користат ќе бидат Скајп и Хроме? :D

А веќе ако имаш понов компјутер, нема некоја причина за да се избегне фул верзијата на Виндовс.

esquimaux

lurker
16 јануари 2016
621
1.039
Скопје
Веќе ако збориме за stripped down Виндодс верзии, тие се наменети за некој стар нетбук. Ако е стар, и има ептен малце рам и лоша конфигуарција, таа разлика од 80мб што ја спомна може да направи голема разлика. И пример, за некој возрасен, што ќе им е Windows 10 со Паинт 3Д, Хбох, чести упдејти, Едге, кога за нив главни апликации и единствени што ќе ги користат ќе бидат Скајп и Хроме? :D

А веќе ако имаш понов компјутер, нема некоја причина за да се избегне фул верзијата на Виндовс.

Што ќе ти е Windows 10 за скајп и хром?

BlueBaron

hello world
19 јануари 2016
288
253
Скопје
Доста постабилен е од претходните Виндовси и за нијанса побрз. Еве година ипол а ниеден BSoD. :)

А зборам за повозрасни лица не за мене персонално. Сигурно нема Линукс да им бутнам. :p

17 август 2014
1.866
1.380
Скопје
Стаив пасс за логин на вин 10 ама и пин, и цело време си се најавував со пин арно ама сеа го забораив пасвордот.... чаре?

едит; си го вратив преку цмд

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Стаив пасс за логин на вин 10 ама и пин, и цело време си се најавував со пин арно ама сеа го забораив пасвордот.... чаре?

Пасс-от ти е тој од Microsoft акаунтот, начините да се врати се исти како и кај секој друг акаунт - phone, recovery email итн..

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
Во последниве неколку години немав потреба да користам ништо поново од Windows 7, но сега по некоја (не)среќа ми падна во раце лаптоп кој има поддршка само за Windows 10 (ни mouse, ни USB, ни Wireless, ни LAN не препознава), ве читам на последниве страни, ова LTSB ќе врши ли работа? И дали има начин да работи постојано само дедицираната графичка?

BlackOuttheWoRlD

Баниран/a
10 ноември 2017
360
61
Вчера симнав од мајкрософт директ и нз зашто како едукејшн верзија ми го дава, дали активаторот нешто така го праи а одма после инсталирање вин 10 про си е... пред неколку месеци исто само ентерпрајз ми го напраи...Така да сеа баш еве го симнувам од линкот погоре ќе го пробам...
Оди run as administator и пиши komandii

BlackOuttheWoRlD

Баниран/a
10 ноември 2017
360
61
Во последниве неколку години немав потреба да користам ништо поново од Windows 7, но сега по некоја (не)среќа ми падна во раце лаптоп кој има поддршка само за Windows 10 (ни mouse, ни USB, ни Wireless, ни LAN не препознава), ве читам на последниве страни, ова LTSB ќе врши ли работа? И дали има начин да работи постојано само дедицираната графичка?
Driverupdate напраи

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Windows 10 'Sets' let users group apps and sites in one window with tabs

At first, the Sets feature will be limited to just UWP-based apps, and will later expand to include Win32 programs, including apps like File Explorer and Microsoft Office in early 2018.

Нешто во стил групирање на апликации, пребарувачи итн. во еден прозорец т.е. фајл кој исто се зачувува и во облак и може да се дели меѓу уреди, не изгледа лошо, само подобро ќе беше прво целосно да средат работи кои се недовршени (Settings, целосна имплементација на Fluent Design...) и да го средат проблемот со статер кај Pascal карти на некои конфигурации ама w/e.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Мех, нека го го направат истово да работи со било кој виндовс програм, па дури и игри, фотошоп итн. тогаш би бил воодушевен.

Вака на десктоп таблет ми личи.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
Флегма, хакериштето старо, ова го научи одавде
Clean Install Windows 10 Directly without having to Upgrade First

Ова би функционирало само на конфигурацијата од кадешто е генериран .xml фајлот, или и на било која друга конфигурација да се стави .xml фајлот, ќе повлече лиценца...? Би требало да е само на конфигурацијата од кадешто е генериран .xml фајлот, според некоја логика...? :)

За во иднина да си ја имаш лиценцата од Десетка и кога вршиш измени на хардвер овој артикл:
Link Microsoft Account to Windows 10 Digital License

Пази што се случи, инсталирам 10-ка врз активирана 7-ца, и си повлече дигитална лиценца, ја префрлив на Microsoft account, после тоа инсталирам чиста 10-ка, пак си повлече дигитална лиценца, ја префрлив на друг Microsoft account, и според ова излага дека сега имам две лиценци, линкувани на два различни Microsoft account-и, што можам да ги префрлам на било кој други два компјутери, и ако истото го направам 100 пати, ќе имам 100 лиценци, за 100 компјутери...? :)

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
849
733
Ова би функционирало само на конфигурацијата од кадешто е генериран .xml фајлот, или и на било која друга конфигурација да се стави .xml фајлот, ќе повлече лиценца...? Би требало да е само на конфигурацијата од кадешто е генериран .xml фајлот, според некоја логика...? :)

Пази што се случи, инсталирам 10-ка врз активирана 7-ца, и си повлече дигитална лиценца, ја префрлив на Microsoft account, после тоа инсталирам чиста 10-ка, пак си повлече дигитална лиценца, ја префрлив на друг Microsoft account, и според ова излага дека сега имам две лиценци, линкувани на два различни Microsoft account-и, што можам да ги префрлам на било кој други два компјутери, и ако истото го направам 100 пати, ќе имам 100 лиценци, за 100 компјутери...? :)
Не е така, истиот ID број е пробај на друг компјутер ке видиш дека нема да се активира

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Вчера ми направи виндоусот некој апдејт, и ме потече со нотификација да го линкувам телефонот со пц, а нема да се случи.

Знае некој како да ја тргнам нотификацијата?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Вчера ми направи виндоусот некој апдејт, и ме потече со нотификација да го линкувам телефонот со пц, а нема да се случи.

Знае некој како да ја тргнам нотификацијата?

Capture.PNG

Мене ми е линкуван уште кога се појави опцијава, па пак ме потече, вчера дури и дупли нотификации имав :D

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.226
Ова функционира само на компјутерот каде што се генерирал фајлот. Внатре е fingerprint-от од домаќинот и спрема тоа ќе функционира само на тој компјутер.
, и според ова излага дека сега имам две лиценци, линкувани на два различни Microsoft account-и, што можам да ги префрлам на било кој други два компјутери, и ако истото го направам 100 пати, ќе имам 100 лиценци, за 100 компјутери...? :)
Не. Лиценцата е размножена на два различни акаунти ама ќе важи само на еден компјутер. Ќе повлече или од едниот или од другио акаунт.
Ако не те мрзи провери на виртуелка и ќе се увериш дека не функционира како што мислиш.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија

Не. Лиценцата е размножена на два различни акаунти ама ќе важи само на еден компјутер. Ќе повлече или од едниот или од другио акаунт.
Ако не те мрзи провери на виртуелка и ќе се увериш дека не функционира како што мислиш.

Само што пробав, and guess what...? :) Инсталирав 10-ка на една виртуелка на еден компјутер, и ја активирав со лиценцата врзана за Microsoft account со email на hotmail.com, и инсталирав 10-ка на друга виртуелка на друг компјутер, и ја активирав со лиценцата врзана за Microsoft account со email на outlook.com, и двете лиценци врзани за тие два различни Microsoft account-и се генерирани од еден ист компјутер, со инсталирана 10-ка на два пати, како што објаснив во претходниот пост :)

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
849
733
Само што пробав, and guess what...? :) Инсталирав 10-ка на една виртуелка на еден компјутер, и ја активирав со лиценцата врзана за Microsoft account со email на hotmail.com, и инсталирав 10-ка на друга виртуелка на друг компјутер, и ја активирав со лиценцата врзана за Microsoft account со email на outlook.com, и двете лиценци врзани за тие два различни Microsoft account-и се генерирани од еден ист компјутер, со инсталирана 10-ка на два пати, како што објаснив во претходниот пост :)
Пробај на физички компјутер не на виртуелна машина,виртуелката го користи истиот ID од матичната

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
Пробај на физички компјутер не на виртуелна машина,виртуелката го користи истиот ID од матичната

Ај прочитај го мојот пост повторно, и ќе видиш дека се работи за виртуелки на два различни компјутери... Инаку виртуелката не го користи истиот ID од матичната...

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно