Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
wait what??
- кој дава 10 год гаранција за тв?
- сетек и гаранции не одат во ист контекст.. сум испуштил нешто за нептун ??

Да ама малце е 43 инчи барем за мене.
Како што реков ако нема да можам со QLED, тогаш Samsung LED UHD, ама затоа повеќе инчи.
На тоа и Soundbar Sony од 15,000 мислам дека ќе биде соодветно.
Тој постариот модел, што ми го пративте погоре, е всушност тој што ми беше во план да го земам.
Ама видов колку се тапа нептун, едно што касно ги тргаат моделите, што резултира со новите модели да бидат скапи, и да се чека пола година да опаднат цените, а кај сетек ем го имаат набавено новите модели од поодамна, ем цените се по соодветни, и како бонус ги имаат и постарите модели, кои што сигурно кога тогаш ќе ги тргнат, или ако не ги тргнале (оти Samsung веќе не ги произведуваат).
Па така да, во овој случај Setec >>>> Neptun.
Да не заборавиме и 10 годни продолжена гаранција.
Да ова нема смисла со гаранцијата оти Samsung немаат OLED панели на нивните телевизори, ама кога ви дава некој 10 години гаранција, ќути и зимај.
Каде има евтини OLED телевизори, па и други телевизори кои што имаат 10 годни гаранција??
Кога на LG ќе им текне, или на Sony да дадат Burn - In гаранција???
Никогаш.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Да ама малце е 43 инчи барем за мене.
Како што реков ако нема да можам со QLED, тогаш Samsung LED UHD, ама затоа повеќе инчи.
На тоа и Soundbar Sony од 15,000 мислам дека ќе биде соодветно.
Тој постариот модел, што ми го пративте погоре, е всушност тој што ми беше во план да го земам.
Ама видов колку се тапа нептун, едно што касно ги тргаат моделите, што резултира со новите модели да бидат скапи, и да се чека пола година да опаднат цените, а кај сетек ем го имаат набавено новите модели од поодамна, ем цените се по соодветни, и како бонус ги имаат и постарите модели, кои што сигурно кога тогаш ќе ги тргнат, или ако не ги тргнале (оти Samsung веќе не ги произведуваат).
Па така да, во овој случај Setec >>>> Neptun.
Да не заборавиме и 10 годни продолжена гаранција.
Да ова нема смисла со гаранцијата оти Samsung немаат OLED панели на нивните телевизори, ама кога ви дава некој 10 години гаранција, ќути и зимај.
Каде има евтини OLED телевизори, па и други телевизори кои што имаат 10 годни гаранција??
Кога на LG ќе им текне, или на Sony да дадат Burn - In гаранција???
Никогаш.
Абе другарче. Веќе имаш за 50000 иљади 55 инча QLED од ланските модели. Зимај новчанико и купувај. А у случај да не ти се зима QLED, земи си модел RU7400 za 35000.
Јас го имам и супер е. Даљинското е со микрофон за говорна команда.
Не му ја мисли ногу ногу.

9 август 2018
1.172
477
Абе другарче. Веќе имаш за 50000 иљади 55 инча QLED од ланските модели. Зимај новчанико и купувај. А у случај да не ти се зима QLED, земи си модел RU7400 za 35000.
Јас го имам и супер е. Даљинското е со микрофон за говорна команда.
Не му ја мисли ногу ногу.
Да можев уште пред 5 месеци ќе го земев истиот модел, и тоа од Neptun, каде што го нудеа заедно со Samsung таблет.

Ама треба и други ствари да се зима за новиот стан, прво тоа е приоритет. Секако и јас сакам што побрзо да го земам, ако не тој тогаш некој друг QLED модел, или пак Samsung LED UHD.
А и плус со моменталната ситуација уште по зезнато, не е како што беше претходно кога можев се да си приуштам.
Ќе го земам и тој у обзир исто така.
Ако не бидне QLED, тогаш Samsung LED UHD.

wait what??
- кој дава 10 год гаранција за тв?
- сетек и гаранции не одат во ист контекст.. сум испуштил нешто за нептун ??
Незнам многу околу ова, ама нели ако го купиш телевизорот од Setec / Neptun они ти даваат гаранција, и тоа ако не се грешам повеќето телевизори што сум ги видел се со просечна гаранција од 5 години, ништо повеќе.
Тоа со Samsung е добар бонус, не заради тоа со Burn - In, оти QLED е, а не OLED, туку заради тоа што сите други Samsung телевизори се со 5 годни просек гаранција, барем пред да го направат ова со 10 годни.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
Незнам многу околу ова, ама нели ако го купиш телевизорот од Setec / Neptun они ти даваат гаранција, и тоа ако не се грешам повеќето телевизори што сум ги видел се со просечна гаранција од 5 години, ништо повеќе.
Тоа со Samsung е добар бонус, не заради тоа со Burn - In, оти QLED е, а не OLED, туку заради тоа што сите други Samsung телевизори се со 5 годни просек гаранција, барем пред да го направат ова со 10 годни.

било кај да купиш имаш 2г гаранција, па треба да се регистрираш на "5год..самсунг.. гаранција" за да добиеш 5 (одредени производи па и тв)...

тоа 10год гаранција е маркетинг трик за брн-ин кај лед тв..

јас лани купив тв од нептун, си добив 5год. гаранција директно од сони.мк

9 август 2018
1.172
477
било кај да купиш имаш 2г гаранција, па треба да се регистрираш на "5год..самсунг.. гаранција" за да добиеш 5 (одредени производи па и тв)...

тоа 10год гаранција е маркетинг трик за брн-ин кај лед тв..

јас лани купив тв од нептун, си добив 5год. гаранција директно од сони.мк
И за поправка ќе треба да го носиш у нептун, или Sony???

Todor91

lurker
8 јануари 2008
859
793
ма какви поправки :eek:

инаку имаш работа од кај си го купил, во овој случај нептун

Другар зема Сони KD - 49XF7005 од Нептун пред крај да му помине гаранцијата го однесовме во Видео Дата бидејки се појавија мртви пиксели и флеки на екранот. Не поминаа 2 дена ни се јавија од Видео дата и ни кажаа дека ќе ни дадат нов ист телевизор но да почекаме 10 дена додека стигне од Сони фабриката.

Sent from my iPhone 11 Pro using Tapatalk

kosata

read-only
17 април 2015
43
32
битола
Вреди ли за парите ? или можи да се најди подобар модел за таа цена ? фала позз FB_IMG_1594200333089.jpeg

Испратено од s8+

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
130
Вреди ли за парите ? или можи да се најди подобар модел за таа цена ? фала поззПогледнете го атачментот 89413

Испратено од s8+

Ама ме заебаа значи ц ц ц , го земав пред недела дена 54999 од техномаркет... Инаку зависи што очекуваш од ТВ-то, се пали брзо, андроидот работи прилично добро со оглед дека е постар процесор и 2ГБ рам. Си бара баеги подесување за да добиеш простојна слика, и тоа мислам на 4К т.е HDR филмови, додека за кабловска не очекувај многу... Мене највеќе што ми смета се малиот број на dimming zones, кога гледам навечер филмови и серии со преводи нормално, се осветлува баеги долниот дел од екранот и ми смета ептен. Бидејки е VA panel , ТВ-то е најдобро за гледање директно во него, бидејки после 20 степени десно, лево се губат боите.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Ама ме заебаа значи ц ц ц , го земав пред недела дена 54999 од техномаркет... Инаку зависи што очекуваш од ТВ-то, се пали брзо, андроидот работи прилично добро со оглед дека е постар процесор и 2ГБ рам. Си бара баеги подесување за да добиеш простојна слика, и тоа мислам на 4К т.е HDR филмови, додека за кабловска не очекувај многу... Мене највеќе што ми смета се малиот број на dimming zones, кога гледам навечер филмови и серии со преводи нормално, се осветлува баеги долниот дел од екранот и ми смета ептен. Бидејки е VA panel , ТВ-то е најдобро за гледање директно во него, бидејки после 20 степени десно, лево се губат боите.
Ем full array locam dimming ем пак свете црната викаш? А да пробаш со намалување на backlight, brightness и ако има gamma додатно затемнува.
Кај мене Самсунгот задоволително затемнува со оглед на тоа шо е edge led осветлувањето.

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
130
Ем full array locam dimming ем пак свете црната викаш? А да пробаш со намалување на backlight, brightness и ако има gamma додатно затемнува.
Кај мене Самсунгот задоволително затемнува со оглед на тоа шо е edge led осветлувањето.

Џабе и FALD и све, LED технологија си има маана со осветлувањето и за тоа нема решение ни на најскапите телевизори :( Само OLED му е мајката за тоа, ама па и они имаат други проблеми... Тоа е тоа, ќе се навикнам здравје, па за некоја година или OLED без burn in ако измислат или Micro LED (ако не кошта астрономски кај нас)...

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Џабе и FALD и све, LED технологија си има маана со осветлувањето и за тоа нема решение ни на најскапите телевизори :( Само OLED му е мајката за тоа, ама па и они имаат други проблеми... Тоа е тоа, ќе се навикнам здравје, па за некоја година или OLED без burn in ако измислат или Micro LED (ако не кошта астрономски кај нас)...
Епа тоа е. И јас од Самсунгот очекував OLED црна :D
Туку коа веќе кажа дека си се заебал, за 55000 си мозел да земеш QLED. Кај него викаат дека local dimmingot бил пристоен. Ма тука на форум двајца ми кажаа дека Samsung RU7400 кој го земав има пристојна црна. Додека не видеш сам со свое око ништо не вреде.
За MicroLED тв-ата има на youtube претпоставки дека од наредната година ке почнат да ги прават, ама дека ке бидат бааги скапички.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
имам сретнато различни fald резултати.. самсунг q8fn се сеќавам даде најдобри резултсти тогаш... исто сони хе83 серијата иако edge-led немаше никаков проблем со блуминг...чудо

последен лед телевизор што имам искуство (светла просторија) е сони хг95, можам да кажам дека има многу добар контраст а и не приметив блуминг.. е сега тоа може ќе дојде до израз во темна просторија.. ќе проверам друг пат.

Martin Arsov

hello world
17 октомври 2016
232
126
Здраво ќе ми треба предлог за евтин телевизор 40-43 инчи.Гледам неколку страни поназад сте го предложиле Техномаркет - VIVAX IMAGO LED TV-40S60T2S2SM ANDROID TV . Дали е добар андроидот и дали ке подржува Kodi YouTube Netflix? Или подобро ќе биде да земам некој непаметен па да му ставам андроид бокс како овој на пример
Техномаркет - VIVAX IMAGO LED TV-40S60T2S2 2 или Техномаркет - VIVAX IMAGO LED TV-40LE112T2S2 . Кој е понов од тие и кој има подобра слика ? Како што гледате сите се Vivax но ако мислите дека има некој подобар од тие поевтините,предложете.Искрено сакам некој со обичен смарт(Не андроид) па да му ставам андроид бокс но како што видов од овие Vivax нема таков па барам предлог и за смарт. Фала.

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
130
Епа тоа е. И јас од Самсунгот очекував OLED црна :D
Туку коа веќе кажа дека си се заебал, за 55000 си мозел да земеш QLED. Кај него викаат дека local dimmingot бил пристоен. Ма тука на форум двајца ми кажаа дека Samsung RU7400 кој го земав има пристојна црна. Додека не видеш сам со свое око ништо не вреде.
За MicroLED тв-ата има на youtube претпоставки дека од наредната година ке почнат да ги прават, ама дека ке бидат бааги скапички.

Samsung од принцип ги избегнувам, ради ретардираната одлука да тргна DTS подршка од 2018-та година на сите телевизори.

имам сретнато различни fald резултати.. самсунг q8fn се сеќавам даде најдобри резултсти тогаш... исто сони хе83 серијата иако edge-led немаше никаков проблем со блуминг...чудо

последен лед телевизор што имам искуство (светла просторија) е сони хг95, можам да кажам дека има многу добар контраст а и не приметив блуминг.. е сега тоа може ќе дојде до израз во темна просторија.. ќе проверам друг пат.

Абе нема гајле во добро осветлена просторија ни XF ни XG, ама оди пушти 4k HDR со Brightness MAX ко што треба, се осветлуваат баеги деловите на екранот кај што има бело. Само OLED му е мајката ама скап е ептен :(

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Samsung од принцип ги избегнувам, ради ретардираната одлука да тргна DTS подршка од 2018-та година на сите телевизори.
Голема работа бе DTS!. Повеќето торенти не се со DTS. Па и да си симнал веќе.
Со MKVToolNix GUI за 15 мин ке си убацеш Mp3, AAC. И така еден 4К филм го чекаш со саати да се симне.

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
130
Голема работа бе DTS!. Повеќето торенти не се со DTS. Па и да си симнал веќе.
Со MKVToolNix GUI за 15 мин ке си убацеш Mp3, AAC. И така еден 4К филм го чекаш со саати да се симне.
Не е само тоа, секој тв си има предности и негативности. Нема везе, ќе си го гледам сега овој, па здравје, за некоја година нов ќе си купам :) инаку, чисто информативно што читав по нет, наводно моделите на тв-а што излегоа оваа година имаат доста редуцирани перформанси, па "експертите" препорачуваат да се земе модел од 2019-та дур се може...

Micho

read-only
10 декември 2016
19
26
https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10054_10055_10056&product_id=48697&mfp=manufacturers[207]
Дајте мислење за ТВто,иде со 5 години гаранција за 27000 ден. Како корисник не сум захтевен, тоа што има на програма/кабловска телекабел тоа гледам филмови утакмици и слично. По потреба понатаму може да му закачам Андроид бох.Самсунг сакам поради боите и подлабоката црна а би го купил ради поголем екран бидејки дневната е голема а користам 43 инчен.

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
За кој од овие два телевизори да идем? Планирам утре да земам...

Philips 43PUS6754/12
Samsung UE43RU7022KXXH

Филипсот ми се свиѓа што има амбилајт (може и понатаму би ми сметало, а може и не, споделете искуства) и некако ми изгледа помодерно, а мислим дека Самсунгот би дал подобра слика, ама тоа е мое мислење.
Предлог? :D

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10054_10055_10056&product_id=48697&mfp=manufacturers[207]
Дајте мислење за ТВто,иде со 5 години гаранција за 27000 ден. Како корисник не сум захтевен, тоа што има на програма/кабловска телекабел тоа гледам филмови утакмици и слично. По потреба понатаму може да му закачам Андроид бох.Самсунг сакам поради боите и подлабоката црна а би го купил ради поголем екран бидејки дневната е голема а користам 43 инчен.
Прашај убаво за гаранцијата . Колку што ми кажаа има 2 год гаранција на панелот и 3 год на електрониката вкупно 5год
Ај распрашајсе и кажи што ке ти кажат.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Кај Самсунг нема промашај. Одлична цена за големината. Јас имам од RU серијата и сам веома врло задовољан.

Philips 43PUS6754/12
Samsung UE43RU7022KXXH
а мислим дека Самсунгот би дал подобра слика, ама тоа е мое мислење.
Добро мислиш. И нема потреба много да се мислеш. Самсун, пери носи.
Само нешто ногу малечко си одбрал 43 инча. Барем 50 да си земеш.

kuklicka506

read-only
9 јули 2020
11
4
Прашај убаво за гаранцијата . Колку што ми кажаа има 2 год гаранција на панелот и 3 год на електрониката вкупно 5год
Ај распрашајсе и кажи што ке ти кажат.
Ваљда и гаранцијата на електроника и на панелот течат заедно од денот на купување, а не една после друга

Philips 43PUS6754/12
Samsung UE43RU7022KXXH

Филипсот ми се свиѓа што има амбилајт (може и понатаму би ми сметало, а може и не, споделете искуства) и некако ми изгледа помодерно, а мислим дека Самсунгот би дал подобра слика, ама тоа е мое мислење.

Не мисли туку оди види ги па после формирај мислење кој подобра слика има

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Ваљда и гаранцијата на електроника и на панелот течат заедно од денот на купување, а не една после друга

Незнам не ми беше некако јасен продавачот затоа му реков на членот да се распраша. Иначе добра слика има самсунгот.

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Кај Самсунг нема промашај. Одлична цена за големината. Јас имам од RU серијата и сам веома врло задовољан.

Добро мислиш. И нема потреба много да се мислеш. Самсун, пери носи.
Само нешто ногу малечко си одбрал 43 инча. Барем 50 да си земеш.
Толкаво ми е местото на комодата у дневната соба, рамно 100цм, па телевизорот ќе му дојде скоро фикс, пошто е 97цм. :D
А и дневната не ми е баш голема за поголем тв, она ќе ми е океј.

Секако дека ќе разгледам утре друже, само прво сакав да прашам овде, да не има некој од телевизорите некоја маана што би ми сметала, некој да ми даде совет, позитивно или негативно искуство со било кој од нив. :)

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Толкаво ми е местото на комодата у дневната соба, рамно 100цм, па телевизорот ќе му дојде скоро фикс, пошто е 97цм. :D
А и дневната не ми е баш голема за поголем тв, она ќе ми е океј.

Секако дека ќе разгледам утре друже, само прво сакав да прашам овде, да не има некој од телевизорите некоја маана што би ми сметала, некој да ми даде совет, позитивно или негативно искуство со било кој од нив. :)
Јас пред два месеца го земав мојот Самсунг, малце поскап модел, Супер слика има. Другар мој има од поефтините , ама на сликата нема разлика. И мониторо ми е Самсунг, така да препознатлива е сликата. Едина маана му е шо не расте големината на екрано. Брзо се заситив од 55 инча :) Филипсо едно време беа добри. Сеа се ефтина кинезарија.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв