Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Суплементи, исхрана, наука

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Значи процентот за данок законски е 5% ама надлежните по кеиф и од ракав го вадат. Не сум изненаден. :-/

Инаку мене последната пратка ми беше над кило и половина и ми дојде на врата без поштарина, без данок. Им промакнува по нешто.
Живо ме занимаше да го проверам новиот начин на царинење и од Витакост нарачав пакет од 1.5кг што чинеше $87.41. Стигна на врата и наплатија 200 ден. на рака. Другиот помал од 0.5кг треба да си го подигнам и да платам 102 ден. Тотал сума за него $81.25.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ајде малце помош за луѓе кои имаат проблем со дисгестија/IBS/IBD и слични дигестивни проблеми.

Потребни состојки, ѓумбир, цитрусни биофлавоноиди, кверцетин, нане, кумин (не ким - кумин)

Најдобри форми на состојките,

Кверцетин/биофлавониди - Natural Factors, Quercetin, Bioflavonoid Komplex, 90 Kapseln

Ѓумбир - Gaia Herbs, Ginger Supreme, 60 Vegan Liquid Phyto-Caps

Витамин Ц - NutriBiotic, Immunity, Sodium Ascorbate, Crystalline Powder, 8 oz (227 g)

Нане - Домашно

Кумин - Домашен

Алтернативни состојки со поисплатлива цена, може да работат слично добро, немам директно искуство, нити знам други луѓе кај кои работеле но би требало да работат слично а да се поисплатливи,

Кверцетин - Solgar, Quercetin-Komplex, Mit Ester-C Plus, 50 vegetarische Kapseln

Цитрусни биофлавониди - Natural Factors, Citrus Bioflavonoide Plus Hesperidin, 650 mg, 90 Kapseln

Ѓумбир - Paradise Herbs, Regenwald Ingwer, 60 Vegetarische Kapseln

Нане - Домашно

Кумин - Домашен

Витамин Ц - генерички или каков и да имате.

Дози и начин на употреба на првата комбинација,

A) 15 минути пред оброк, зимате 3 грама кумин, и 5 грама нане, и ги џвакате едно 5 минути, по што ги голтате со вода. Потоа, со оброкот зимате,

B) 2 Капсули од Quercetin Bioflavonoid Complex

C) 1 Капсула Ginger Supreme

D) 500 мг до 1г Sodium Ascorbate

------------------------------------------------------------------------------

Дози и начин на употреба на втората комбинација,

15 минути пред оброк, зимате 3 грама кумин, и 5 грама нане, и ги џвакате едно 5 минути, по што ги голтате со вода. Потоа, со оброкот зимате,

A) 2 до 3 Kапсули од Quercetin Ester C Plus (зависи колку витамин Ц можете да толерирате, некои добиваат дијареа над 500 мг, во 2 капсули има 500 мг) доколку не сакате да се трошите, можете да пробате и со обичен витамин Ц од кај нас во идентична доза како со Ester C.

B) 2 Капсули Citrus Bioflavonids with Hesperidin

C) 2 Капсули Ginger

Комбинацијата можете да ја повторите до 2x на ден. Можно е и 3x, но само доколку имате вистинска потреба, доколу не не се препорачува од аспект на финансиска исплатливост, и од аспект на тоа дека сте доволно покриени во текот на денот. Конзумација на јаболков оцет разреден во вода на почетокот на оброкот (15 мл во 50 до 100мл вода) додатно ќе го засили ефектот на суплементите.

Повторно се зависи од практичност/сооднос на проблем - економска исплативост, и потенцијална нетолеранција на витаминот ц, доколку морате да зимате над 2 дози, експериментирајте со помали доза, доза од 250 до 500 мг е доволна за да се постигне синергетски ефект со кверцетин/биофлавоноидите, алтернативно јадење на 4-5 мандарини, или 2 портокали би требало да работи слично како витаминот ц кој е малце потежок на дигестивниот тракт кај луѓе со IBS/IBD. Истите 2 миска - комбинација на суплементи/билки работат ефикасно и за проблеми со хемороиди/циркулација/алергии.

Првата комбинација/проткол, од мое искуство а и од она на други кои ја пробале (10 + до сега) е супер ефикасна, за втората која не ми е лично а нити на други тестирана треба да пробате, со голема веројатност работи но не можам да бидам сигурен.

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

1:02:30 >1:06:32 >1:10.00

Последна промена:

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Пред нешто повеќе од еден месец, производите на Natural Factors добија пониски редовни цени во iHerb. Беа намалени за значителни 20%.

Како бренд на неделата сега имаат екстра 15% до следната среда. :)

Natural Factors се од Канада, имаат одлична понуда на квалитетни производи со минимум филери, изработени по сите врвни стандарди. Сега со овие rock bottom prices греота е да се пропуштат. Јас си пазарив, колку да си ги обновам резервите. :innocent:
55-1.JPG
Особено вредат цитрусните биофлавоноиди, излегуваат $6.65. Топла препорака за нив. :) Од верзијата со кверцетин имаше само две парчиња, морав брзо да реагирам. :hay:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Неколку размислувања, и прашања...

- Дали некој знае за локална/достапна/поевтина алтернатива на NoSalt, пошто нарачки од Амазон или Ајхерб се и скапи и комплицирани, за нешто што во основа е евтина работа.
Се работи за Потасиум Хлорид, а намерата ми е домашно приготвена електролитска течност за постење, планинарење, подолги вежби, итн. Сега тоа го правам со Натриум Хлорид (обична сол), и магнезиум, и витамин Ц (кој испадна дека не е продуктивна состојка кога се пости, пошто го намалува стресот кој со умисла се прави), нормално се од наведеното е во мали дози и планирано во однос на количината вода што планирам да ја испијам. Но треба и Потасиум па... Идеи и размислувања се добродојдени.

- Да споделам дека многу добри искуства имам со постење (fasting, се мисли на целосно нејадење во одреден период - не само на нејадење мрсно), и со јадење во временски ограничен интервал во денот (intermittent fasting) или јадење во период од 8 или 10 или 12 часови, ова носи дел од бенефитите на целосно подолготрајно постење. Јас лично гледам барем еднаш на 2 месеци (или почесто) да направам ~36~40 часовен пост, а планирам да се обидам да прогресирам и на подолги интервали (до ~60-72 часови, не повеќе). 36 до 40 часови е лесен пост еднаш кога ќе се надмине првичната психолошка бариера, едноставно се рипа вечерата, следниот ден не се јаде ништо (но се пијат течности и електролити), и третиот ден првиот оброк се јаде малку подоцна.

Постењето заслужува поопширна дискусија па - ајде ако има заинтересирани за разменување искуства и сознанија.
На пример една препорака за прекинување на пост е: лесна протеинска чорба (на пример лесна пилешка чорба направена само со малку пилешко месо). После 2-4 часови следува целосен оброк. Идејата е после подолготрајна пауза постепено и полека да се активира дигестивниот систам.

- Налетав на некои рандом блог написи за пробиотици, текстот е површен но базичните информации се корисни за споделување:
sauerkraut L. plantarum, B. bifidum
kimchi L. plantarum
Greek yogurt in place of sour cream B. infantis, B. bifidum, or lactobacillus
kefir to a smoothie B. infantis, B. bifidum, or lactobacillus
extra pickles to your sandwich or burger L. plantarum
kombucha with a meal lactobacillus

Наведени се као додатоци на јадење но важната информација се пробиотиците кои ги има во нив. Инаку sauerkraut по нашки е кисела зелка, и е банално лесна и неверојатно евтина пробиотска храна во домашна изведба, а кимчи исто слободно рачунајте ја исто како кисела зелка само во корејска изведба (бутаат и разни други работи внатре со зелката, ама во основа се работи за истото). Кефир и комбуха можете самите дома едноставно да ги правите скоро за беспари...
Било што од наведеното е многукратно повеќе потентен извор на пробиотици од комерцијалните суплементи (освен ако од одредени причини не ви треба некој специфичен/егозтичен strain на пробиотици).

Во истиот контекст:
Probiotic strain > What science says
B. longum may reduce depression and anxiety, helps people with IBS
B. bifidum helps generate vitamins such as K and B-12, which may also influence mood
B. infantis increased relaxation in ratsTrusted Source and helped with treating irritable bowel syndromeTrusted Source
L. reuteri known to have an anti-pain effect in mice and can help increase excitability
L. plantarum significantly increased serotonin and dopamine in mice and reduced anxious behavior when they were in a maze
L. acidophilus may help reduce cholesterol and supports nutrient absorptionTrusted Source
L. helveticus rats administered with L. helveticus showed a decline in anxiety scores but another 2017 study found no difference

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Неколку размислувања, и прашања...

- Дали некој знае за локална/достапна/поевтина алтернатива на NoSalt, пошто нарачки од Амазон или Ајхерб се и скапи и комплицирани, за нешто што во основа е евтина работа.
Се работи за Потасиум Хлорид, а намерата ми е домашно приготвена електролитска течност за постење, планинарење, подолги вежби, итн. Сега тоа го правам со Натриум Хлорид (обична сол), и магнезиум, и витамин Ц (кој испадна дека не е продуктивна состојка кога се пости, пошто го намалува стресот кој со умисла се прави), нормално се од наведеното е во мали дози и планирано во однос на количината вода што планирам да ја испијам. Но треба и Потасиум па... Идеи и размислувања се добродојдени.

- Да споделам дека многу добри искуства имам со постење (fasting, се мисли на целосно нејадење во одреден период - не само на нејадење мрсно), и со јадење во временски ограничен интервал во денот (intermittent fasting) или јадење во период од 8 или 10 или 12 часови, ова носи дел од бенефитите на целосно подолготрајно постење. Јас лично гледам барем еднаш на 2 месеци (или почесто) да направам ~36~40 часовен пост, а планирам да се обидам да прогресирам и на подолги интервали (до ~60-72 часови, не повеќе). 36 до 40 часови е лесен пост еднаш кога ќе се надмине првичната психолошка бариера, едноставно се рипа вечерата, следниот ден не се јаде ништо (но се пијат течности и електролити), и третиот ден првиот оброк се јаде малку подоцна.

Постењето заслужува поопширна дискусија па - ајде ако има заинтересирани за разменување искуства и сознанија.
На пример една препорака за прекинување на пост е: лесна протеинска чорба (на пример лесна пилешка чорба направена само со малку пилешко месо). После 2-4 часови следува целосен оброк. Идејата е после подолготрајна пауза постепено и полека да се активира дигестивниот систам.

Имаш во Зегин калиум хлорид.

Иначе супер моќна ствар е постење, особено 18-6 за континуирани постови. Супа ок, само да не биде супа од коски, коските ти се најопасно нешто, еден тон тешки метали/жива акумулираат.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Имаш во Зегин калиум хлорид.
Имаат мали пакувања „KALIUM HLORID tbl. 30 x 500 mg“, но мене ми треба Потасиум Хлорид (не Калиум), и тоа некое големо „рефус“ пакување (со поевтина цена по грам).

Да појаснам, не ми треба замена за Натриум Хлорид, ми треба Потасиум (хлорид) во доволно големи количини и поевтин од суплемент-дози-понудите.

Мислев на нешто како NoSalt од Амазон што е големо пакување со Потасиум Хлорид без претензии да го дилаат како суплемент (и да го наплатуваат 100х поскапо), такво нешто би било корисно ако може локално да се најде. Не се надевам многу, ама вредеше да се праша. :)

На крај изгледа ќе морам да нарачам од Амазон (ако најдам продавач што испорачува овде).

upload_2020-2-28_19-53-10.png

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Јас кога барав имаа во прав, не знам за сега...

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Мислев на нешто како NoSalt од Амазон што е големо пакување со Потасиум Хлорид без претензии да го дилаат како суплемент (и да го наплатуваат 100х поскапо), такво нешто би било корисно ако може локално да се најде. Не се надевам многу, ама вредеше да се праша. :)
Алкалоид? POTASSIUM CHLORIDE Ph.Eur. 25 kg поголемо пакување, здравје ;)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.796
5.514
Имаат мали пакувања „KALIUM HLORID tbl. 30 x 500 mg“, но мене ми треба Потасиум Хлорид (не Калиум), и тоа некое големо „рефус“ пакување (со поевтина цена по грам).
Ај објасни што е разлика меѓу Калиум Хлорид и Потасиум Хлорид па да ти помогнат. (Иначе и двете што ги пишуеш се KCl)
Potassium chloride - Wikipedia
Да појаснам, не ми треба замена за Натриум Хлорид, ми треба Потасиум (хлорид) во доволно големи количини ....

На крај изгледа ќе морам да нарачам од Амазон (ако најдам продавач што испорачува овде).

Погледнете го атачментот 85065
Ова е многу повеќе од само Калиум Хлорид. Уште пашканат и морковче и можеле Вегета да го крстат. Големи количини, само Алкалоид, позади фабриката имаа порано една продавница за на големо кај што зимаа порано пекариве работи што им требаат. Е дали има КЦл незнам.
Земи тоа апчињата, колку тоа г на литро течност ти треба, т.е. мислиш да праиш, пошто калиумот е многу по потентен од натриумот и не е за претерување. Срчка ќе те плесне . Дел од инекциите за умртвување плодови или смртна казна се КЦл иначе.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.796
5.514
Аууу добар улов
@Lokvan не знае дека потасиум на македонски е калиум.
GGWP. Скоро сите негови постови паѓаат у вода.
@marv дали знаеш каде можам да набавам дихидроген моноксид? Не можам да најдам...

Уффф, незнам тоа тешко. Имаше еден на времето од една цевка од ѕид ми излегуваше ама незнам дали е истото?

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Алкалоид? POTASSIUM CHLORIDE Ph.Eur. 25 kg поголемо пакување, здравје ;)
Хаха... Дап, 25 кила е малку over the top. Веројатно ќе ми треба повеќе од деценија за да ја потрошам таа количина. :D

Фала секако на информацијата, ќе им се јавам да прашам за други пакувања/количини, и дали производот наменски им е безбеден за консумација.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Као ништо да не било...
човек вреди онолку колку што е способен да ги прифати своите грешки.
Пошо глумиш дека ништо не било, сега ќе те ставам во потпис.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Моментот кога ситење за лапсус е се што некој може да постигне во дискусија нешто што као би требало да биде интелектуално надмудрување.

ОК, кажав Потасиум иако истиот на Македонски се нарекува Калиум. Па?
Види вака авиД, замисли дури и ништо да не знам од Хемија... Барем знам дека животов не ми е толку тажен и никаков за да морам да го пополнувам со константно тролање и со вакви ситни злобности. Сериозно, би те жалел. Само очигледно е дека нема поента човек да се замара со тебе. :(

@Avid

Potassium chloride - Wikipedia

Ова е многу повеќе од само Калиум Хлорид. Уште пашканат и морковче и можеле Вегета да го крстат. Големи количини, само Алкалоид, позади фабриката имаа порано една продавница за на големо кај што зимаа порано пекариве работи што им требаат. Е дали има КЦл незнам.
Земи тоа апчињата, колку тоа г на литро течност ти треба, т.е. мислиш да праиш, пошто калиумот е многу по потентен од натриумот и не е за претерување. Срчка ќе те плесне . Дел од инекциите за умртвување плодови или смртна казна се КЦл иначе.
Благодарам за посочените информации.
На многу онлајн дискусии дотичниот NoSalt го препорачуваат во рецепти за домашно подготвени течности со електрити а како што напишав поназад ми треба да пијам повеќе течности за време на подолги постови. Веројатно во спомнатиот NoSalt нема небезбедно големи количини Потасиум Калиум Хлорид, пошто на повеќе различни места го препорачуваат за вакви намени (во одредени концентрации). Очигледно требаше повеќе да истражам (иако и муабетов е тоа), пред да... Ќе се информирам детално во Алкалоид за концентрациите на нивниот Калиум Хлорид, и дали може да се примени за моите потреби (во безбедни концентрации).

Всушност повеќе пати имам читано за Калиум како Калиум но во главата ми стои како Потасиум, пошто на жалост малку работи од оваа тематика се достапни на Македонски. Повеќето работи (читај сите) што ги читам се на Англиски... А на Англиски ете велат Потасиум па кога нешто ќе го прочиташ стотина пати, така останува во глава.
Секако треба да повеќе да си пазиме јазикот.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
ОК, кажав Потасиум иако истиот на Македонски се нарекува Калиум. Па?
Па? Озбилно сакаш дополнително објаснување?
Барем знам дека животов не ми е толку тажен и никаков за да морам да го пополнувам со константно тролање и со вакви ситни злобности. Сериозно, би те жалел. Само очигледно е дека нема поента човек да се замара со тебе. :(
Во ред е, разбирам.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Затоа постои едноставен и евтин тест на нивото на Д витамин (преку анализа на крвта). Многу ниско ниво не е добро, исто како и многу високо.

Но, како што се објаснува и во линкот, не е проблем самиот витамин Д, туку калциумот. Како што е општо познато, вит. Д ја зголемува апсорпцијата на калциум за 20 пати. А тој пак ја прави штетата...

Затоа апелирам да се саплементира со групата К витамини (сите форми). К го усмерува калциумот во коските и забите, а не во крвните садови и мекото ткиво каде што не е пожелен.

Ако се внесуваат пристојни количини на витамин К и магнезиум, Д никогаш нема да биде ризичен, освен во екстремни количини. Важно е и никогаш да не се саплементира со калциум*, го има и повеќе од доволно во храната (освен во специфични случаи).

* Гуглајте ја книгата "Vitamin K2 and the Calcium Paradox" од Kate Rhéaume-Bleue. :)
Може да се најдат и нејзини предавања на ЈТ.

Допуна:
Одлично објаснување од Dr. Mercola:
What You Need to Know About Vitamin K2, D and Calcium

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Допуна:
Одлично објаснување од Dr. Mercola:
What You Need to Know About Vitamin K2, D and Calcium

Овој Меркола, треба да се банира од сите страни каде што се има појавено, тежок ретард и продавач на змиско масло.

Независно од тоа дали е во право за витамин Д или не.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
кога Флегма доби ТИП 2 шеќер ради Локван
пфф голема работа, секој втор е предијабетичар а секој трет дијабетичар
лесно се средува ова, се ставаш на плант бејзд хол фуд но оил но сидс но анимал протеин диета и 5-6 суплементи, за 2 недели си ко нов а за еден месец веќе немаш шеќер и ако продужиш така ќе го немаш никогаш

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Во такви случаи како вашите а посебно во твојот, освен многу одмор и здрава исхрана збогатена со суплементи, добар предлог е и долу посоченото олеснување. Се препорачува неколку пати дневно површинско нанесување на нежните повредени места.

cfa5e3164ba479568e51890575f9a85f.jpg

едит: Во случај горното да не е достапно, еве и алтернативна опција со евтин шипинг од Англија: Anacare Two Tubes - Buy One Get One Half Price

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв