Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Совет за бела техника-очајни домаќинки

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Имаше порано едни други од КАМ, тие беа топ. Клинко не сум сигурна дали сум ги пробала. Ама овие ставрно беа подобри од другиве фенси шменси варијанти. Со сјај, со сол со сите нишани бели флеки ми оставаа Финишиве. Овие блештеа. Ставаш цвикера, па отвораш машина :)

Сега овие ги користам од Стокомак, не се лоши. Мада и друга машина имам сега, а не сум ги истестирала сите по ред.
ludwik-all-in-one-tabletki-do-zmywarek-lemon-30-szt.png

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
Обично тие со најдобра цена по таблетка. Какви скамови има низ продавнициве - се случува кутија со исти димензии и дизајн некогаш да има три пати помалку таблетки. Отворете четири очи, го пишува обично бројот некаде па делете (иако е законска обврска што главно не се почитува на цената на рафт да пишува и цена по парче или по килограм).

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
461
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB EZEX
PSU
Cooler Master B Series 600W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Blue 1600 MHz
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate
Другари, да препорачате од кои таблети за машина за миење садови сте најзадоволни? Сега се користат Сомат, ама еве да разгледам и други опции.
Или па ниедни? :)

Ѕирни го видеово, 10:47 па натака за таблети, ама општо е интересно.

View: https://youtu.be/Ll6-eGDpimU?t=647

Alex3

hello world
20 декември 2018
212
251
Другари, да препорачате од кои таблети за машина за миење садови сте најзадоволни? Сега се користат Сомат, ама еве да разгледам и други опции.
Fairy platinum, сите други се втора класа спрема овие. не се ефтини спрема другите, во кам се најефтини, пакување од 96 комада околу 1000 денари. и сјајот за рачно миење им е најдобар, но не е нежен спрема кожата на рацете (не верував дека некогаш во живот ќе напишев вакво нешто)

имам видено по маалски продавници да продаваат на парче разни таблети за перење (за чинии и алишта), може и така да пробаш да видиш која најмногу ви одговара

fairy-platinum-tablete-za-masinsko-pranje-96-komada-cene.jpg

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Finish. Плус од време на време ставаме лимонтус во делот што е за таблетите за да има повисок сјај.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Гледам препораки за таблетите од Кам, и Finish.
Тука би рекол .. зависи до машина за садови. Ете ние под кирија кога седевме, машината за садови на Беко што беше во станот, никако не ги миеше како што треба садовите со таблетите од Кам.
Ама, со Finish (гел, не таблети) партали праеше.

Taка да Даниел, би те посоветувал да пробаш и да искусиш и едното и другото, па на крај да си одбереш што е подобро за тебе.

Pilsator

lurker
15 мај 2012
531
160
Прашање: Дали машините за перење алишта декларирани како брашлес мотор - BLDC се исти со машините декларирани како машина со инвертер мотор? Фала

Chiller

user
8 март 2012
1.541
1.139
Скопје Аеродром
Прашање: Дали машините за перење алишта декларирани како брашлес мотор - BLDC се исти со машините декларирани како машина со инвертер мотор? Фала
Самсунг машина за перење со инвертер мотор има четкици, за другите незнам.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Самсунг машина за перење со инвертер мотор има четкици, за другите незнам.
Денес оваа ја земав

Пишува:
Дигитална инвертер технологија
Дигиталната инвертер технологија користи силни магнети за потивки* и помоќни перформанси, но троши помалку енергија од универзалниот мотор. Со елиминирање на употребата на четки, обезбедува исклучителна издржливост** - поддржана со 10-годишна гаранција.

Chiller

user
8 март 2012
1.541
1.139
Скопје Аеродром
Денес оваа ја земав

Пишува:
Дигитална инвертер технологија
Дигиталната инвертер технологија користи силни магнети за потивки* и помоќни перформанси, но троши помалку енергија од универзалниот мотор. Со елиминирање на употребата на четки, обезбедува исклучителна издржливост** - поддржана со 10-годишна гаранција.
Со здравје да си ја користиш, да моја грешка нема четкици има сензор во моторот кој знае да откаже ама тоа се случува многу ретко.

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Не разгледувај други. Сомат капсули. 700-800ден во ДМ.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Тие што нудат највеќе таблети за цената во моментот кога треба нови да се купат.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
904
Дечки време е да се обнови машината за перење алишта, искуства со Фуего?
Индеситот траеше 6-7 години

Сакам да земам буџет варијанта сега како Фуего со инвертер мотор и А+++ 9кг 1400 РПМ за 12к, 2 години гаранција, редовна цена на моделот е 20к

lumixoid

hello world
22 септември 2008
217
257
Дечки време е да се обнови машината за перење алишта, искуства со Фуего?
Индеситот траеше 6-7 години

Сакам да земам буџет варијанта сега како Фуего со инвертер мотор и А+++ 9кг 1400 РПМ за 12к, 2 години гаранција, редовна цена на моделот е 20к
Фуего машиниве личат како ребрендирани TCL.

Прочитај искуства со TCL и ќе знаеш на што си.

psyman

hello world
30 март 2018
114
162
Дечки, препорака за комбинирана машина за перење + сушење алишта? Место за две немам.

Ali G

hello world
28 мај 2023
218
298
Препорака за бренд на сушара?
АЕГ, Бош, ЛГ?
Самсунг некако ми отпаѓа поради тоа што има 2 год гаранција, а другиве 5.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
АЕГ, Бош, ЛГ?
Candy не бива? Чисто предложив бидејќи е со 5 години гаранција исто, плус имам една дома.
Инаку Bosch си е Bosch.

Ali G

hello world
28 мај 2023
218
298
Candy не бива? Чисто предложив бидејќи е со 5 години гаранција исто, плус имам една дома.
Инаку Bosch си е Bosch.
Еднаш се зафркнав со zerowatt, сега сакам да земам повисока класа. И мене некако фаворит ми е Bosch-ot

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
АЕГ, Бош, ЛГ?
ЛГ.
Или некоја друга.
Се разбира со топлинска пумпа.
И гледај да ја купиш најголемата (по капацитет/волумен на барабанот) што можи да си ја дозволиш, на пр. 10 кг.
(во повеќе простор, полесно/поефикасно ќе се исушат алиштата).
Мислењето е автоматски споено:

Еднаш се зафркнав со zerowatt, сега сакам да земам повисока класа. И мене некако фаворит ми е Bosch-ot
Што конкретно ти се расипа?
(јас имам Candy Rapid-0, па ме интересира што ме чека, иако до сега сум задоволен од неа).

Ali G

hello world
28 мај 2023
218
298
ЛГ.
Или некоја друга.
Се разбира со топлинска пумпа.
И гледај да ја купиш најголемата (по капацитет/волумен на барабанот) што можи да си ја дозволиш, на пр. 10 кг.
(во повеќе простор, полесно/поефикасно ќе се исушат алиштата).
Мислењето е автоматски споено:

Што конкретно ти се расипа?
(јас имам Candy Rapid-0, па ме интересира што ме чека, иако до сега сум задоволен од неа).
Оттука настана и дилемата за дали да одам со бош, првично ја одбрав Машина за сушење LG RH 10V9AV4W, 10kg, A+++ оваа, баш поради 10 килскиот барабан, ама е достапна само во Битола и претпоставувам е изложена, а моделов е стар 4 години.
Сега се мислам меѓу два модела на бош, двата се со 9кг барабан, едниот е со некојси self cleaning на кондензаторот,а другата без.
Иначе zerowatt-ot имаше на двапати проблем со кондензаторот и не ги досушува алиштата.

Buzuki

hello world
16 јули 2013
202
52
Здраво, сакам да купувам машина за перење и машина за сушење.. врска немам од тие работи па затоа сакав да прашам тука..
Некоја препорака каква да земам или каква да не земам?
Како можам да видам дали е со инвертер мотор или не? Имало некои доста поекономични и подобри..

Гледав во сетек имаат haier со 7 години гаранција али не сум сигурен баш во изборот..

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Здраво, сакам да купувам машина за перење и машина за сушење.. врска немам од тие работи па затоа сакав да прашам тука..Некоја препорака каква да земам или каква да не земам?
Како можам да видам дали е со инвертер мотор или не? Имало некои доста поекономични и подобри..

Гледав во сетек имаат haier со 7 години гаранција али не сум сигурен баш во изборот..

За перење, одличен избор ти е LG, но според спецификациите - и оваа од Хаиер не изгледа лошо. Хаиер е една од попријатните и поквалитетни кинески фирми, ама немам лично искуство (ниту некои сознанија) какви се во делот на пералните/сушарите.

Во кратки црти, пералната е препорачлива да е со ИНВЕРТЕР мотор, по можност со нешто како DIRECT DRIVE технологија (вака кај ЛГ ги викаат, кај други марки можда поинакво име да има, ради заштита на патенти или слично).
Капацитетот на машината (дали 8 кг или помалце), зависи колкава фамилија/потреба за перење имаш. Во секој случај, 7 или 8 кг, не е лошо и за помала фамилија.

За сушарата, таму ти е битно да биди со ТОПЛИНСКА/ТОПЛОТНА пумпа (таа на линкот ти е со таква пумпа) - пред се од аспект на штедење на струја (стварно дупло помалце струја трошат од класичните со грејач - ова од мое лично искуство со едниот и другиот тип на сушари, НО временски подолго трае циклусот).
Капацитетот на сушарата - колку поголем барабан/волумен, толку подобро и побрзо ќе ти се сушат алиштата.

Друго, види димензиите (ширина, длабочина, висина) на машините, доколку имаш простор кај што ќе ги ставаш, не се секирај, но ако е потесно, премери си добро пред купување.
За во тесни места, има перални кои се СЛИМ, односно место со длабочина од 60 cm, ги има и со 45-47cm.
Но, доста честа пракса е перална и сушарата да се постават една над друга, ама, ете сето ова ќе ти зависи од твоите просторни можности и лични преференци.

И буџетот е битен.

И не секогаш поскапиот модел е подобар од поефтиниот.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Екипо, ајде предлог:

На горен спрат кај мене ќе правам купатило, конечно после 30 години.
Е сеа, малку е одделено од другите соби и моментално не е изводливо да врзам и таму мало радијаторче бидејќи е комплицирано за изведба.

Што би ми предложиле за греење, ама константно 24/7? Некој вид панелка? Малку ми е ризик да не стане нешто бидејќи сакаме константно греење.
Ќе биде некои 7 - 8 квадрати.

Tnx.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно