Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Што последно сте надградиле на вашиот компјутер (компонети за компјутер ONLY!)

Maxtor

hello world
22 април 2012
97
225
Неколку дена користам 144Hz монитор па да напишам првични впечатоци.
Asus TUF Gaming VG249Q, 12.600 од сетек. Доаѓа со HDMI па докупив DisplayPort кабел (450).

VG249Q.jpg

Откако се навикнав на IPS панел нема шанси да се префрлам на TN само заради повисок refresh rate па Асусов ми е логичен апгрејд. Пеформансите на мониторот се опишани во многу рецензии и ми се потврдија во живо. Прецизен приказ на бои, одличен контраст, IPS glow на мојот монитор речиси воопшто нема ама ова е лотарија.

Мониторот дава доста флексибилност во подесувањата на сликата - brightness, contrast, saturation, color temperature, skin tone, sharpness, shadow boost, blue light filter. Неколку GameVisual modes ограничуваат некои од поставките, на пример кога е активен Racing Mode не може да се менува Sharpness. Во упатството е точно наведено кои сетинзи се ограничени во кои модови.

Да не се претерува со Trace Free, 60 или 40 е добар баланс. На ELMB (Extreme Low Motion Blur) не му посветив многу внимание бидејќи и Standard и Turbo опцијата многу го затемнуваат дисплејот. Trace Free на 40 во CSGO засега мислам дека е сосема доволно.

Има придобивки од 144Hz во twitch-FPS игри како CSGO или Valorant пр. полесно следење на мета и peeking. Земајќи го ова предвид, ако си тапа на 75 ќе бидеш тапа и на 144.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Си купивме XFX 580 8GB GTS да се игра некоја игра... 8,000 денари
e28d206bd24ea0b1287e74b234cc9e63.jpg

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
CoolerMaster MasterFan 140ка (ARGB)Сетек за 850 динарос. Барав најефтиниот 140ка и се погоди да се синкнува со AURA.

Потребен ми беше фан да дува директно на рамот бидејќи откако ставив радијатор пред рамот, температурите кренаа, а оверклокован ми е. Што пониски температури на РАМ-от, тоа помалку грешки во мемориските пресметки и намален ризик од BSOD. После инсталација на фан, температурите паднаа 7-8 степени.

viber_image_2020-08-27_20-53-04.jpg

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.084
14.189
20200829_131017-01.jpeg

Купено од @Luca Toni за 1500 ден. Човекот фер и се според договорот. Од мене препорака за соработка.

Не ми се верува каде заминале кинезиве. Сосема солидно гејминг глувче со добар филинг, лесно, прецизно, солиден сензор до 16,000 DPI, одличен кабел, добри подлошки, колор кастомизации, софтвер на англиски јазик со макроа (и читови)...

Дури доаѓа со резерва подлошки во кутијата.

Свети како вселенски брод и на синов му направи ептен мерак.

15 септември 2012
1.164
1.300
Arctic Freezer esports 34 duo од Нексио, 2560.
Нареден stop, куќиште :)

ijUQZ9o.jpg

Вентилаторот поставен над ладилникот за процесорот не е потребен за вака поставени елементи.
Подобро движење на флуидите во внатрешноста на куќиштето ќе добиеш ако го тргнеш од таа позиција.
Другиот хоризонтален вентилатор кој само ја „лади“ меморијата ќе се „бори за воздух“ со трите вентилатори: два на ладилникот за процесорот и еден позади на куќиштето, па и неговата употреба е дискутабилна.
Двата хоризонтални вентилатори на врвот на куќиштето би имале значајна употребна вредност кај ладилниците за процесори кои се продаваат во комплет со процесорот.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.789
4.503
Неготино
Вентилаторот поставен над ладилникот за процесорот не е потребен за вака поставени елементи.
Подобро движење на флуидите во внатрешноста на куќиштето ќе добиеш ако го тргнеш од таа позиција.
Другиот хоризонтален вентилатор кој само ја „лади“ меморијата ќе се „бори за воздух“ со трите вентилатори: два на ладилникот за процесорот и еден позади на куќиштето, па и неговата употреба е дискутабилна.
Двата хоризонтални вентилатори на врвот на куќиштето би имале значајна употребна вредност кај ладилниците за процесори кои се продаваат во комплет со процесорот.
Два се над ладилникот на процесорот, двата се exhaust. Задниот е исто exhaust а двата напред се Intake.
Треба да направам поинаков распоред?

15 септември 2012
1.164
1.300
Два се над ладилникот на процесорот, двата се exhaust. Задниот е исто exhaust а двата напред се Intake.
Треба да направам поинаков распоред?

Двата вентилатори на предната страна на куќиштето не ти се прикажани на фотографијата. Претпоставувам дека заради намалување на буката што ја создаваат, користиш вентилатори со дијаметар од 14cm.
Овие трите кои се зашрафени на куќиштето и прикажани на фотографиите, се вентилатори со дијаметар од 14 cm и улогата им е да го исфрлаат „топлиот“ воздух надвор од куќиштето.

Двата вентилатори кои издувуваат „топол“ воздух и се монтирани на горната страна имаат улога доколку ладилникот на процесорот е фабрички.

Накнадно вградениот ладилник, кој е во приближна иста осовина со вентилаторот на задната страна, улогата му е да прави „тунел“ и да го исфрла „топлиот“ воздух од меморијата, процесорот и напонската секција преку вентилаторот монтиран на задната страна од куќиштето.

Вентилаторите кои се на горната страна од куќиштето: тој што е поблиску до задната страна на куќиштето е многу близу до ладилникот на процесорот и истиот не го лади ладилникот на процесорот - непотребен е; тој што е поблиску до предната страна на куќиштето „зема“ воздух од вентилаторите на ладилникот на процесорот и го намалува ладилниот капацитет на ладилникот на процесорот - непотребен е.

Според моето познавање на механиката на флуидите, поголем ефект на ладење на ладилникот на процесорот ќе постигнеш со „квази“ ламинарно движење на флуидот (воздухот) низ вентилаторите на ладилникотна процесорот, ладилникот на процесорот и вентилаторот на задната страна од куќиштето. Турбулентното движење на флуидот низ овој пакет на вентилатори и ладилник на процесорот, предизвикан од вентилаторот на горната страна поблиску монтиран према напред, освен што „краде“ флуид и го исфрла нагоре, предизвикува намалување на капацитетот на ладење на ладилникот на процесорот.

Јас би ги исклучил од употреба тие два вентилатори на горната страна на куќиштето.

За крај, имаме доволнен фонд на зборови во македонскиот литературен јазик за да можеме да се разбереме и без странски изрази. Барем за овие банални објаснувања на механиката на флуидите.

Дополнително ќе го коментирам ладилникот на процесорот. Задниот вентилатор поставен на него и оддалечен 2.5cm од вентилаторот на задната страна на куќиштето е непотребен. Јас би го извадил и него за да го подобрам ладењето на напонската секција која сега е под тој вентилатор.

Ќе намалиш бука која создаваат три непотребни вентилатори.

Земи безконтактен дигитален термометар и спореди ги температурите со мојот предлог и постојнава состојба. На меморијата нема да имаш пониска температура, ама температурите на напонската секција ќе те израдуваат.
Буката, ако најдеш начин да ја измериш, исто ќе се намали, оти од 7 вентилатори ќе исклучиш 3.

Alek7

hello world
2 април 2020
87
118
Skopje
Лаптоп Lenovo ThinkPad E15 Gen 2 (AMD), линк1, линк2, Од Inet, дилерска цена 51.820 ден.
Gaming Mouse CoolerMaster (S), линк, од Сетек, клуб цена 1.650 ден.
Gaming Mouse Pad ASUS TUF Gaming P3, линк, од Сетек, цена 730 ден.

IMG_20200902_204456_(1).jpg

IMG_20200902_204957_(3).jpg IMG_20200902_204906_(2).jpg

Лаптопот ќе се користи за development. Следно би сакал да земам бежична механичка тастатура (да може да се врзи на минимум на 3 уреди: лаптоп, tv, android box) и монитор за поголема прегледност при работа.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Dell U2719D 27" 1440p од Анхоч по цена од 22.490 денари.

Сликата е неверојатна, тенок, лесен, одличен.

IMG_20200907_143817.jpg

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.179
18.805
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Пред многу години имав миш од Мајкрософт, модел, 4000... предобар маус, само што гумата од страните му се распаѓа после извесно време, 2-3 години... тоа е маусот што најдобро ми легнал некогаш, не е преголем, не е премал, а сепак е компактен и одлично ми лежи. После него, имам купено можеби 20 мауси, ама никој не направил да се чувствувам како се него. Пред извезно време ми текна да го побарам и гледам дека на сајтот на мајкрософт сеупте го има и тоа потполно истиот модел, без никакви надградби и доградби, потполно ист! А и што би сменил кај нешто што е совршено, нели :) Го побарав на ебај, гледам има продавнички што го продаваат, начекав дучанче од Немачка и денес ми пристигна. Пресреќен сум!
Само како илустрација за тоа колку му се радувам, ке кажам дека пред 2 недели, т.е. истиот ден кога го нарачав си купив и Logitech G604, кој кошта 4 пати повеќе, ама не почуствував потреба да се пофалам.

20200909_101523.jpg

П.С. Ке си порачам уште 4-5 комада, да си имам за до крај на живот...

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.314
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC