Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Сетек - дискусија за финансии, профит, маржи

kirev

senior
31 мај 2010
9.044
7.716
Чек, кој не го ферма инспекцијата ? Муштеријата ? И воопшто не е баланс иако фирмата ја прави документацијата бидејќи просто и едноставно е. Ти си фирма и го праќаш производот исправен и правеш документација за таков. Јас го примам го оштетувам при оставарње и си викам абе ке се жалам дека е таков примен од кај знаат. И иде законот и ти губиш како фирма иако си исправен. Како е фер ова сега кажи ми. Пошто јас го работам истото можам да извадам барем 10тина случаи кога муштерија пробува да направи малверзација на оваков начин а ние немаме ниту помислено ниту пак се имаме осудено, за некој сум попуштил/изгубил иако сум бил прав а во последно време се праве видео/фото за да нема расправии.

Инспекција не го ферма членот од Законот дека муштеријата е у право ако има неслагање у изјавите. Башка сам си кажуваш дека продавачот има на располагање милион марифети за да се обезбеди од малверзации. Трошоци на работењето... Туку зошто некој би ти дал пари за после да се зеза до 101 и назад за да си ги врати?!? Пази, не да заработи, туку да си ги врати тие што ти ги дал.

Sent from my iPad using Tapatalk

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Инспекција не го ферма членот од Законот дека муштеријата е у право ако има неслагање у изјавите. Башка сам си кажуваш дека продавачот има на располагање милион марифети за да се обезбеди од малверзации. Трошоци на работењето... Туку зошто некој би ти дал пари за после да се зеза до 101 и назад за да си ги врати?!? Пази, не да заработи, туку да си ги врати тие што ти ги дал.

Види, јас кажав дека и муштеријата има милион марифети за давање на лажна изјава, зошто пак него да му се верува?! Јас не велам дека муштеријата ке се зеза 101 да си ги врати парите од чиста мира макар да има и такви идиоти верувам дека не дознале дека можат, јас велам го оштетуваш дома и наместо да имаш оштетен лажираш дека таков ти пратиле за да вратиш пари или добиеш нов, како тука фирмата е заштитена од ваква злоупотреба ? Туку напротив им се отвара можност на муштериите дека иако направиле штета по нивна вина да можат да ја префрлат на фирмата што воопшто не е фер и исправно.

kirev

senior
31 мај 2010
9.044
7.716
Види, јас кажав дека и муштеријата има милион марифети за давање на лажна изјава, зошто пак него да му се верува?! Јас не велам дека муштеријата ке се зеза 101 да си ги врати парите од чиста мира макар да има и такви идиоти верувам дека не дознале дека можат, јас велам го оштетуваш дома и наместо да имаш оштетен лажираш дека таков ти пратиле за да вратиш пари или добиеш нов, како тука фирмата е заштитена од ваква злоупотреба ? Туку напротив им се отвара можност на муштериите дека иако направиле штета по нивна вина да можат да ја префрлат на фирмата што воопшто не е фер и исправно.

Пак... За лажна изјава има Кривичен закон. И за идиоти. Фирмата добива кеш што е 100% исправен, и возврат мора исто да даде. Ај ѕирни го Законот... И кажи ми кој се опарил од малверзации со роба според Законов? Можело ова она, абе може и продавач да ти продаде камен во кутија од лаптоп, така? Башка никој никого не присилува да отвори фирма и да работи со физички лица (за правни лица што купуваат НЕ важи Закон за заштита на потрошувачи). А ете и фирмите наоѓаат начини за заштита од тие 2-3% криминалци што насекаде ги има...

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Пак... За лажна изјава има Кривичен закон. И за идиоти. Фирмата добива кеш што е 100% исправен, и возврат мора исто да даде. Ај ѕирни го Законот... И кажи ми кој се опарил од малверзации со роба според Законов? Можело ова она, абе може и продавач да ти продаде камен во кутија од лаптоп, така? Башка никој никого не присилува да отвори фирма и да работи со физички лица (за правни лица што купуваат НЕ важи Закон за заштита на потрошувачи). А ете и фирмите наоѓаат начини за заштита од тие 2-3% криминалци што насекаде ги има...

Види, ако играме правилата за сите треба да бидат исти, за лажна изјава има Кривичен закон и за фирмите зошто да се фаворизира купувачот? Јас не велам дека во таков случај треба законот да ја фаворизира фирмата но неможе да го фаворизира и купувачот, тоа е НУЛТА ситуација ако нема доказ ниту една ниту друга страна треба да се бара предноста на друго место а не однапред да се додели на едната страна.

Фирмата добива кеш и дава дефектен производ ОК, тоа е едната страна каде може да има проблем.
НО да ја видиме и втората опција каде фирмата добива кеш 100% исправен НО доставува и 100% исправен производ кој потоа поради вина на купувачот го враќа назад и на крај поради однапред определена предност фирмата губи 100%. Значи проблеми и малверзации можни се од двете страни, едната страна за да се опари а другата страна за да не изгуби поради сопствена вина.

За тоа дека се 2-3% криминалци јас мислам си промашил за МНОГУ, зашто 90% од физичките дефекти на производите одговорот на муштеријата е:
- сам се скрши екранот ( работев си легнав и утре кога го пуштив таков беше ),
- сам пукна,
- незнам наеднаш престана да работи ( а го удавил со сок/вино/вода ) итн..
Ретко кој ке дојде и ке рече абе знаеш вака и вака се случи па случајно дане може под гаранција да се среди, ако не колку кошта да си го поправам.

И да фирмите имаат за некој од нив начин да се заштитат но со ваков закон за некој спорни ситуации каде е потребна поголема анализа однапред се осудени на загуба.

А ова дека фирмата никој не ја присилува да продава на физички лица е стварно down, неам збор. Тоа е рамно како да ти одговорам: никој физичкото лице не го присилува да купе, нека си го произведе сам производот.

Да соберам на купче, мојот заклучок е следен.
Законите не ни се средени како што требаат, во некој работи фирмите се фаворизирани, во некој работи пак муштериите имаат нелогична заштита а фирмите се обесправени. И бидејќи секогаш бројот на фирми е секогаш помал од бројот на муштерии кога ке дојде таква ситуација да муштеријата е оштетен се плука до месечината и назад, кога ке дојде фирмата да е обесправена се па дури и се правда ваков нелогичен закон.
Јас ако сум тој да одлучи првен ке ги избалансирам работите пошто не се избалансирани очигледно колку што е можно и многу битно ке се прилагодат спрема стандардот во кој живееме, неможе европски закони на Македонски стандард безразлика дали го штити муштеријата или фирмата законот.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.290
11.813
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
А може да прашам зошто на форумџиите би им било важно колку заработува сетек или било кој? Бидејќи не ја сфаќам поентата на темава.

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
А може да прашам зошто на форумџиите би им било важно колку заработува сетек или било кој? Бидејќи не ја сфаќам поентата на темава.

Поентата е едноставна, спрема се бизнис шема.
Ќе отвараме ИТТек фирма за продажба на перални, шпотети и вц шолји, па ете сега дискутира се како бизнисот функционира за да знаат од каде да почат.

Секако и ќе направеме наш бренд звани IT(Imperial Technology) али ќе се увезува од чајна ама наш ќе биде како наши момци да праќаме во чајна само што повече профит ќе имаме.

Ти ќе бидеш како шеф на сервисниот штап. Ќе има секретари, благајници, финансиери газди на сектор/под-сектор и цел форум ќе биде вработен и секој ќе си има функција.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Нека каже крале исходот ама гарант Нептун победиле во тој случај.

Инаку глупо ми е за ТВ да го купувам "нов, неотпакуван оно-ово".
Макар и од излог да е стоен некој ден не ми смета, подобро да е отпакуван да го видам во живо, него во пакет да го земам и дома да незнаеш што си купил. Вака отворен да го истестирам 1 саат како што треба: мртви пиксели, тип на панел, агли на гледање, јачина на контраст и осветленост на екран, беклајт блидинг, јуниформити, итн.

Плус селотејпот ако го скинеш прв големо чудо, имаат комплет опрема да го спакуваат пак на ново и да мислиш дека е нов неотпакуван. Затоа подобро отвори пробај 5-10 мин барем да видиш да не е пукнат екранот во најлош случај, и дека нема други физички оштетувања, мртви пиксели и слично па после купи си го.

Во случајов победи фирмата (немам информација за која точно фирма се работеше, дали е нептун или друга). Решението на пазарна било „соочување на странките“ при што истите требаа да изнајдат взаемно прифатливо решение, но доколку фирмата не сакала да попушти, бидејќи станувало збор за физичко оштетување, муштеријата немал законска основа да бара фирмата да биде казнета и уредот да му биде заменет преку инспекциски налог.

Наравоучение, секогаш отворајте ги уредите, за да се елиминира физичко оштетување и недостаток на пропратна опрема. Другото се си подлежи на гаранција, така да не мора да се проверува секоја функција пола саат - но физичко оштетување не подлежи.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
sumi, тебе ти е гајле брат, од посебни канали си купуваш производи, знаеш од каде им е потеклото и загарантиран ти е квалитет. Ние обичните прдежи, од кај да знам од каде го набавил рифабришд производот, што си има упола рок на трањењ или пак, ете од некоји причини пошо биле купени по дилерски ценовник не може да се најде гаранцијата и фискалната (а ги има во компјутер, нормално дека ги има) .....
Поентата ми е, нормално дека нон-шалантно ќе си отвараш вакви теми и ќе дискутираш...у смисол, што е толку важен муштеријата па, а ние продавачите шо сме...и ќе си пушиш цигара како француска курва на прозор.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Која глупост во странство биле поголеми цените од кај нас ... Не за друго него вакви финти на ИТ писмени луѓе не се продаваат.

Sent from my Nexus 6P

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
sumi, тебе ти е гајле брат, од посебни канали си купуваш производи, знаеш од каде им е потеклото и загарантиран ти е квалитет. Ние обичните прдежи, од кај да знам од каде го набавил рифабришд производот, што си има упола рок на трањењ или пак, ете од некоји причини пошо биле купени по дилерски ценовник не може да се најде гаранцијата и фискалната (а ги има во компјутер, нормално дека ги има) .....
Поентата ми е, нормално дека нон-шалантно ќе си отвараш вакви теми и ќе дискутираш...у смисол, што е толку важен муштеријата па, а ние продавачите шо сме...и ќе си пушиш цигара како француска курва на прозор.
Види, не си прав, купувам од исти канали како и сите, тие се каналите, мала е Македонија и увозниците се бројат на присти за сите е исто. Не правдам малверзации напротив но од друга страна не оправдувам и нелогични правила и закони ккои фаворизираат една страна наспроти друга без никаква поткрепа.

Која глупост во странство биле поголеми цените од кај нас ... Не за друго него вакви финти на ИТ писмени луѓе не се продаваат.

Sent from my Nexus 6P
Во повеќе случаи поскапи се, кај нас се поефтини во споредба со европските земји. Има исклучоци но исклучоци а не правило. Колку пати сум сакал да купам нешто онака од мерак од Словенија, Хрватска, Германија или Грција, правам математика ми излегува најмалку иста цена колку во МК, ставам на вага ризокот за утре да треба да рекламирам гаранција е преголем и се откажувам. Планирам наредна недела да одам во Белград па ако имам прилика ке пратам неколку пример споредби цени таму со цени во анхоч/сет.

Муабетот беше земен како пример бидејќи имаше сосема друга дискусија за квалитетот на услуга во СЕТ и имаше споредба со услуги во Европски земји. Јас ставив како споредба дека неможе да се очекува иста услуга кога ланецот на такви маркети во европски земји имаат повисоки продажни цени а пониски набавни со што имаат поголема маржа на заработка во споредба со Сет во МК, па може да си дозволат во некој случај и кога производот не е под гаранција или е физички оштетен да го заменат или сервисираат иако не се законски должни се со цел да задржат позитивно мислење кај крајнит корисник, или да избегнат правни разврски кои иако би ги добиле сепак би ги чинело повеќе во изгубено време и слично. . Ама некој го свати погрешно па почна да дава бројки, мражи итн... и се отвори сосема друга целосна тема :).

bobmkd

hello world
18 ноември 2008
362
183
Скопје
Муабетот беше земен како пример бидејќи имаше сосема друга дискусија за квалитетот на услуга во СЕТ и имаше споредба со услуги во Европски земји. Јас ставив како споредба дека неможе да се очекува иста услуга кога ланецот на такви маркети во европски земји имаат повисоки продажни цени а пониски набавни со што имаат поголема маржа на заработка во споредба со Сет во МК, па може да си дозволат во некој случај и кога производот не е под гаранција или е физички оштетен да го заменат или сервисираат иако не се законски должни се со цел да задржат позитивно мислење кај крајнит корисник, или да избегнат правни разврски кои иако би ги добиле сепак би ги чинело повеќе во изгубено време и слично. . Ама некој го свати погрешно па почна да дава бројки, мражи итн... и се отвори сосема друга целосна тема :).
Сепак од дискусијата произлезе дека Сетек има поголема добивка пред оданочување од, на пример, Медиамаркт:
https://www.metrogroup.de/en/company/sales-brands/media-markt
Медиамаркт: Вкупен приход од продажба 21,7 милијарди Еур, ДОбивка пред оданочување 442 милиони Еур (~2.037%)
Сeтек: Вкупен приход од продажба ~18,4 милиони Еур, ДОбивка пред оданочување ~987 илјади Еур (~5.36%)
Произлегува дека може и треба да се очекува иста т.е. подобра услуга.
Нормално дека Медиамаркт има мнооогу поголеми трошоци но процентов на добивка (иако се слагам со Астро дека не треба да се гледаат проценти) е мнооогу поголем.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Сепак од дискусијата произлезе дека Сетек има поголема добивка пред оданочување од, на пример, Медиамаркт:
https://www.metrogroup.de/en/company/sales-brands/media-markt
Медиамаркт: Вкупен приход од продажба 21,7 милијарди Еур, ДОбивка пред оданочување 442 милиони Еур (~2.037%)
Сeтек: Вкупен приход од продажба ~18,4 милиони Еур, ДОбивка пред оданочување ~987 илјади Еур (~5.36%)
Произлегува дека може и треба да се очекува иста т.е. подобра услуга.
Нормално дека Медиамаркт има мнооогу поголеми трошоци но процентов на добивка (иако се слагам со Астро дека не треба да се гледаат проценти) е мнооогу поголем.
Види, не верувам јас во овие бројки баш затоа што ја немаме целата слика пред нас. Од оваа страна може да муабетеме колку сакаме од деугата страна може да изгледа драстично поинаку.

Има само 2 работи кои ги земав за пример и се сигурни:
1. Набавните цени на медиамаркет и слични фирми се драстично пониски. Сет и нашиве нарачуваат 100 i7 процесори, медиамаркет нарачува 10 000 нормално дека има пониска набавна цена и не за ситно туку за многу разлика.
2.истовремено медиамаркет го продава процесорот поскапо.

Тука се ствара поголема маржа.

А вкупни пригоди % и слично може да се базирани на многу работи. Може финансиите на сет да се со вклучени други активности, сервис и слично, може имаат и други бизниси под истата капа ( градежништво итн.. ) па процентот да има варијација и слично.

Последни теми

Последни огласи

На врв