Обавезно и ќе влеземе и ќе објават.Денес влагаме во СЕПА, дали ќе објават ќе видиме.
1. Да ја формулираше објавава малку поиздржано од муабет у маало.Денес влагаме во СЕПА, дали ќе објават ќе видиме.
И сега шо фајде од СЕПА, ако не му е мака на некој 2/3 збора да кажи, фала
![]()
Историски исчекор за нашата земја ‒ Станавме членка на СЕПА
Web страната на НБРМ содржи податоци и информации за монетарната политика, банкарскиот систем, банкарската супервизија и регулатива, финансиската стабилност, истражува~ката работа, платните системи, финансиските пазари, македонските пари, нузматиката и др.www.nbrm.mk
https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https://www.europeanpaymentscouncil.eu/sites/default/files/kb/file/2025-03/EPC072-25%20v1.0%20Press%20Release%20Republic%20of%20North%20Macedonia.docx&wdOrigin=BROWSELINK - соопштение од European payment council
@Chiller @kosmos78
@hicuxx ќе светне кај и да е...
Повелете
Одма на хејтање ја удривте..
Сигурно нема да пуштам шпекулации на форум во 9 сабајлеВо нивна одбрана, не би го сфаќал како хејтање (иако разбирам како лесно може да се протолкува како такво) туку е само отслика на долги години на надеж, лажни вести, ветувања, итн., како за ова така и за тон други работи што се случуваат кај нас.
Сигурен сум дека се благодарни за навременото известување за влегувањето во СЕПА, знам дека јас сум.
Фала ти за инфото.![]()
За Wise и Revolut ќе почекаш, барем така беше кога бугарија доби сепа.Сигурно нема да пуштам шпекулации на форум во 9 сабајлекако и да е битно влеговме. Да видиме дали Wise и Revolut ќе пуштат картички сега и останати услуги од други провајдери.
Воопшто не беше хејтање, туку на начинот како го пренесе тоа, делуваше крајно несериозно и без основ за верување. Особено твојот сомнеж дали ќе објавеле е крајно нелогичен и ја поткопува првичната информација.![]()
Историски исчекор за нашата земја ‒ Станавме членка на СЕПА
Web страната на НБРМ содржи податоци и информации за монетарната политика, банкарскиот систем, банкарската супервизија и регулатива, финансиската стабилност, истражува~ката работа, платните системи, финансиските пазари, македонските пари, нузматиката и др.www.nbrm.mk
https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https://www.europeanpaymentscouncil.eu/sites/default/files/kb/file/2025-03/EPC072-25%20v1.0%20Press%20Release%20Republic%20of%20North%20Macedonia.docx&wdOrigin=BROWSELINK - соопштение од European payment council
@Chiller @kosmos78
@hicuxx ќе светне кај и да е...
Повелете
Одма на хејтање ја удривте..
Really? Не верувам дека има некаде за помалце од 500 денари... Мислам недомаќинската банка е шампион со 1.200 или така нешто. Башка што SEPA мора и временски брзо да помине плаќањето, не појќе од ден, а имаат сега и експресно веднаш да бидне.А сега колку е?
racin.mk
И колку ќе чини преносот? 20 денари? Мислам дека СЕПА има и лимит на цената на трансферот на парите... Или така нештоБидејки работам во банка и работиме на имплементација на СЕПА сисменот кај нас кој се стави како најголем приоритет моментално за развој, предноста на SEPA пред SWIFT е тоа што ќе има минимална провизија и ќе стигаат парите за 10 минути максимум во земјите кои се дел од SEPA (40 од 52 моментално) и се да оди дирекно без ниенда доработка од банката.
И да законски имаме рок да го имплементираме до Октомври ама се работи за тоа порано да биде, барем кај нас.
Одлично. Иако и сега некако како да убрзаа. Еве преку Wise ми стигнаа другиот ден. Само што кога ги пратив ми пишаа 5.2 евра провизија дека преку SWIFT. После стигаат тука ми земале 10.4. НЛБ вика не земале, гледам имало и банка посредник па затоа изгледа 10.4. Е после ова се надевам ќе се намалат зафрканциите и ќе се подобри брзинатаБидејки работам во банка и работиме на имплементација на СЕПА сисменот кај нас кој се стави како најголем приоритет моментално за развој, предноста на SEPA пред SWIFT е тоа што ќе има минимална провизија и ќе стигаат парите за 10 минути максимум во земјите кои се дел од SEPA (40 од 52 моментално) и се да оди дирекно без ниенда доработка од банката.
И да законски имаме рок да го имплементираме до Октомври ама се работи за тоа порано да биде, барем кај нас.
www.quanloop.com
pari.com.mk
За да не мора да отворате пдф и да скролате до Н за податок кои се тие банки, јас го сторив тоа за вас![]()
Првите четири банки од земјава впишани во регистарот на Европскиот совет за плаќања – започнува членувањето во СЕПА - Pari.com.mk
Европскиот совет за плаќања (ЕПС) ги впиша првите четири банки од нашата земја – станува збор за три големи и една средна банка – во регистарот на учесници во шемата за кредитни трансфери на СЕПА. Овој важен чекор е резултат на успешно поднесени барања од страна на овие банки, а со тоа...pari.com.mk
CASE KOLINK Mini-ITX, Micro-ATX, Satellite Cube, 1x120mm fan, Black, GEKL-006
2.790,00 ден
MONITOR 32" SAMSUNG ODYSSEY G6 Curved S32BG650EU, 240Hz, 2560x1440, VA Panel, FreeSync Premium Pro, 1ms, DP, 2xHDMI, w/speakers, Black, LS32BG650EUXEN
22.620,00 ден
MOUSE WIRELESS USB CORSAIR M75 Air Lightweight RGB Gaming Mouse, 2.4Ghz+Bluetooth+USB, 26,000dpi, Light Grey, CH-931D102-EU
5.490,00 ден
PSU 850W CORSAIR RM850E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, WHITE, CP-9020293-EU
8.450,00 ден
MOUSE WIRELESS CORSAIR SABRE V2 PRO RGB, Ultralight Gaming Mouse, 36g, MARKSMAN S 33000 DPI, 2.4Ghz/Bluetooth, Black, CH-931G000-WW
6.750,00 ден
SSD M.2 2TB Lexar NM790 NVMe PCI Express 4.0 x4, 7400/6500 MB/s LNM790X002T-RNNNG
17.900,00 ден