Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Plaisio

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Споделувам искуство со враќање производ во Plaisio...

Вратив правосмукалка во Plaisio по 3 дена од купување, беше дефектна уште од старт, ја пробав на лице место кога ја купував но за моја несреќа дефектот беше таков што кога ја уклучуваш работи, меѓутоа за некои 10-15 секунди се гаси автоматски и потоа не се вклучува додека не ја извадиш батеријата и ставиш пак. Секогаш чувајте оригинални пакувања за вакви непосакувани ситуации, јас за среќа чував и уредно им ја вратив.

Барав да сменам производ, друг модел или ист нов, а не да ми биде поправан бидејќи уште од сам старт е дефектен со 0 минути користење. Ми рекоа дека за некои бренд производи, како Apple, Dyson и уште неколку морале да ја носат на технички сервис за да ја проверат, дека било проблематично заменување производ но дека има шанса, па ќе видиме...

Добив соодветна документација, тикет бројче каде што можам да го следам процесот на нивната веб страна и оставив e-mail, во рок од 10 работни денови треба да ме контактираат.
Значи како и секаде мора прво проверка ова она и бе еден месец ако не ти го сменат одма нема да е

Delicon

user
10 јуни 2007
1.265
795
delicon.mk
Секогаш чувајте оригинални пакувања за вакви непосакувани ситуации, јас за среќа чував и уредно им ја вратив.
Они ти кажаа дека мора да ја чуваш кутијата?
Јас го купувам производот за да го користам, не за да го враќам, па така кутијата иде во канта.

tomskibt

hello world
12 јули 2022
109
86
Како порачвате (пример од scroutz) за да ми стигни во пошта во Лерин, дајте некоја адреса на пошта нешто и тамам Битолчанец да одам да си ја земам после работа некој ден.

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Како порачвате (пример од scroutz) за да ми стигни во пошта во Лерин, дајте некоја адреса на пошта нешто и тамам Битолчанец да одам да си ја земам после работа некој ден.
Пошто темата е за Plaisio, претпоставувам прашуваш за порачување преку Plaisio, или од било која продавница која ќе ја начекаш на skroutz?

Ако е за Plaisio, тие нудат испорака преку BoxNow, па можеш да го купиш и испорачаш до бокс во Лерин и земиш кога ќе стигне.

Ова истото можеш да го провериш и за друга продавница, дали нуди испорака преку BoxNow.
И да нема BoxNow, провери дали се нуди испорака преку други грчки “карго“ пошти, како на пример ACS Courier.

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
А дали може да направиш поврат на цело ДДВ во дуќан? Да завериш се и да се вратиш за одреден период?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
овие враќаат цело ддв 24% или само дел од него?

GlobalBlue користат, умре времето кога враќаа цел ддв на сметка. Веќе можеби две години е вака, затоа и купувањето на хардвер од грција/плаисио веќе не е атрактивно.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
GlobalBlue користат, умре времето кога враќаа цел ддв на сметка. Веќе можеби две години е вака, затоа и купувањето на хардвер од грција/плаисио веќе не е атрактивно.

не ми е јасно, идеш таму купуваш и они дуќанот ти праат све такс форма која им ја даваш на граница и ти даваат пари назад? И како ова Глобал Блу влага у целата слика.
И исто ме занима дали плаќаш царина на влез во Македонија ако си купил нешто.

Последна промена:

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.782
33.887
roka.mk
Формата само ти ја заверуваат на граница. Со зверената форма идеш во Глобал Блу и они ти враќаат пари.

А царина до сеа не сум платил. Ретко се замараат нашите. Имам саунд бар од грција донесено, на задно седиште се гледаше кутијата. Ме прашаа да пријавите нешто, викам еве ова саун бар.
Вика колку пари кошта. Му викам 170е. Ми вика вози...

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
не ми е јасно, идеш таму купуваш и они дуќанот ти праат све такс форма која им ја даваш на граница и ти даваат пари назад? И како ова Глобал Блу влага у целата слика.
И исто ме занима дали плаќаш царина на влез во Македонија ако си купил нешто.
Ако те проверат да, или ако си пријавиш ти дека имаш производи над 350 евра, инаку не.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.692
12.532
Skopje
www.wemaxa.com
Има промени доста со царина, сега имаше заплена на користен Sony mirrorless фотоапарат 1-2 парчиња од патник во автобус. Државата нема пари, ќе се таксира се што може лево десно, од идната година и од камерчињата ќе капе. Еве сега и со таксите од шнолите преку алиекспрес ќе се наполни буџетот за новата спејс програма.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
Значи исто се фаќа да купиш овде и таму нешто поскапо, и така ќе лапаш царина.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
затоа и купувањето на хардвер од грција/плаисио веќе не е атрактивно.

Aj раздвој ги сега и не ми ставај / демек да ги изедначиш Грција и Плаисио.

VisionStudio враќаат 24% данок.
И во кеш или на картичката со која плаќаш.

Repella исто враќаат 24%, но само кеш.
Има и еден куп други продавници.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Ок, извини. За жал не можам да го едитирам постот, па вечно ќе остане мојата небулоза во медиумскиот етер.
Иначе намерно ставив грција/плаисио затоа што беше најпопуларна дестинација... и грција и плаисио, ама не знаев дека ќе повредам некого со таквата постапка.

Уште еднаш, се извинувам, плаисио не е грција и грција не е плаисио... и Македонија не е Северна!

7 февруари 2013
948
1.086

Горан, ако не ти е тешко да споделиш искуство каде се враќаат 24%, би ти бил благодарен. За VisionStudio знаев, за Repella не знаев.

Flapjack

hello world
26 август 2017
86
171

Ti gi vrakaat na lice mesto, ili imas nekakov list sto treba da go doneses do MK granica i tamu da vratat pari? Ne sum siguren kako odat ovie raboti, nikogas nemam kupeno IT od grcka.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Горан, ако не ти е тешко да споделиш искуство каде се враќаат 24%, би ти бил благодарен. За VisionStudio знаев, за Repella не знаев.

Па нема нешто посебно.

Јас им резервирав тоа што сакав (дрон) преку Фејсбук, ми го причуваа десетина дена, може и две недели. Дури беше и пред-нарачка, го немаа во дуќан на залиха.
Отидов еден викенд за Солун oткако им стигна, го зедов, ми дадоа документче за грчка царина. На враќање - ми го заверија на нивната царина.
Потоа пак им пишав дека сум завршил работа на царина со заверката/печатот, ми рекоа - Епа кога ќе доаѓаш пак наваму, донеси го ливчето за да ти исплатиме пари (во кеш).
Се вратив после некој викенд, ме исплатија на рака и тоа беше тоа :D
Во соработката со Репела немам зборови, го чуваа дронот (иако беше мошне баран воопшто на залиха тој период) додека не отидов. Дури и знам дека е истиот примерок бидејќи го имаше serial number на сликата од кутијата што ми ја испратија првично кога им стигна пратката. Пак ќе земам нешто од нив ако имам потреба.

Не сум сигурен колку време имаш за враќање на данокот т.е колку е валидноста на документот од царина.
Некои викаат 3 месеци, некои викаат 6, а мене VisionStudio ми имаат вратено данок после 2 години (заради короната) и секогаш нив ќе ги бирам за хардвер. Некои работи и односот на фирмата спрема тебе стануваат лични, во позитивна смисла. Веќе 5-6 пати земам од нив, што од дуќан, што имаат испраќано до Кукуш.

Мислењето е автоматски споено:

Ti gi vrakaat na lice mesto, ili imas nekakov list sto treba da go doneses do MK granica i tamu da vratat pari? Ne sum siguren kako odat ovie raboti, nikogas nemam kupeno IT od grcka.

VisionStudio враќаат и кеш (треба да се вратиш до дуќанот со заверениот лист од грчка царина) и на картичката со која плаќаш онлајн при нарачка (фул 24%).
Repella е само кеш.

Последна промена:

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.768
1.636
VisionStudio во феб. оваа год. ми вратија 19.355%, не целосните 24%.
Ако производот е 1000 евра без ддв 24%, со ддв е 1240 евра. Значи ддв е 240 евра. Ако израчунаш ддв од целосна цена, баш тој процент го добиваш, 240/1240 = 19.35% од вкупната сума.

Или обратно, за да пресметате колку ќе ви вратат, поделете ја цената СО ддв со 1.24 (1240/1.24) и ќе ја добиете основицата, 1000.

asfasdfasfd

read-only
3 јуни 2024
12
6
Ако производот е 1000 евра без ддв 24%, со ддв е 1240 евра. Значи ддв е 240 евра. Ако израчунаш ддв од целосна цена, баш тој процент го добиваш, 240/1240 = 19.35% од вкупната сума.

Или обратно, за да пресметате колку ќе ви вратат, поделете ја цената СО ддв со 1.24 (1240/1.24) и ќе ја добиете основицата, 1000.
Да, тоа е формулата.

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
Само колку информација, Plaisio не работат со Global Blue, туку со Planet и повратот на ДДВ доаѓа некаде околу 20-21%, така да... пак е исплатливо.
Во ноември земав Playstation и на цената од 350 ЕУР добив поврат од околу 60 ЕУР.
Односно пресметката вака би била.
Screenshot 2026-02-22 at 03.18.48.png

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
а на царина се плаќа нешто? Пример нешто ако го купиш за своја употреба, не да го препродадеш.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно