Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Општа тема за монитори

hehexd

hello world
18 септември 2019
156
239
Последна промена:

Steam.

user
31 мај 2011
1.100
1.026
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Thermalright Peerless Assassin 120 Digital ARGB White
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
LIAN LI Lancool 206 White
Mouse
Darmoshark M2
Keyboard
Epomaker HE80
Audio
JCally JM20 MAX w/ Sennheiser HD 599
Monitor
AOC Q27G4ZR + ASUS ROG XG27ACS
OS
Windows 11

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Ух и двата се одлични, тешко би се одлучил за кој освен ако ценовно гледам.
Dell e g sync компитабилен а не е вистински g sync така?

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.109
2.343
Да не отвараме дебата сега дали менува или не менува :) ке има натегање. Сепак добро ке разгледам ривјуа на горенаведените монитори.
Нема потреба од дебата, G Sync Ultimate двои само затоа што е сертификат за до HDR 1000, такви монитори 1 или 2 се само моментално. Ако го користиш со ХДМИ мониторот тек тогаш ништо не менува.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Нема потреба од дебата, G Sync Ultimate двои само затоа што е сертификат за до HDR 1000, такви монитори 1 или 2 се само моментално. Ако го користиш со ХДМИ мониторот тек тогаш ништо не менува.
Каков хдми, само дп користам сега за сега. Иначе за мене адаптив сајнк како free sync или g sync компитабилно ми е нешто како измеѓу v sync и real g sync со модул вграден во мониторот. Јас осеќам разлика но ете можда е до мене ;) . Но доста улога има и самиот монитор а и самата игра па се до драјверот.
Иначе не зборвам на памет, имав искуство со 144хз240хз free sync g sync компитабилни т.с адаптив sync а и со асус монитор со 144-165 хрз со G Sync nvidia модул.
Во секој случај општа тема за монитори е па можеме да дускутираме околу тоа не е проблем што се тиче мене :).

ImTheDude

Careful man, there’s a beverage here!
31 октомври 2011
740
1.247
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD + 8TB HDD
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Gigabyte K83, Logitech F710, XBox 360
Audio
Focusrite Scarlett 2i2 2nd
Monitor
LG 34" UltraGear OLED WQHD 1440P 240Hz
OS
Win 11
Дали можеби сте начекале некој монитор кај нас со овие спецификации:
4k resolution
144hz refresh rate
IPS панел
~32"
Да не е крив, сакам прав :)
Ништо не најдов такво по салониве, можда немам барано секаде кај што се продаваат монитори.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
4k resolution
144hz refresh rate
IPS панел
~32"
Ништо не најдов такво по салониве, можда немам барано секаде кај што се продаваат монитори.
~32"? 27" ти е приближно? Таков можеби ќе се најде, 32" нема да најдеш кај нас. Ако најдеш во околниве држави спремај се да го одврзеш ќесето

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
4k resolution
144hz refresh rate
IPS панел
~32"
Кај нас нема , единствено од CU има еден добар Gigabyte и немора да го одврзуваш ќесето многу како на пример што ќе треба за ROG Swift PG32UQX.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
4k resolution
144hz refresh rate
IPS панел
~32"
Ке има доста избор со такви спецификации нареднава година. Viewsonic исто најавуваат многу добри 4к 144хрз со сваки чуда. Стрписе после новиве графички се најавени доста 4к 144хрз монитори со мини лед и сите убајни.

ImTheDude

Careful man, there’s a beverage here!
31 октомври 2011
740
1.247
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD + 8TB HDD
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Gigabyte K83, Logitech F710, XBox 360
Audio
Focusrite Scarlett 2i2 2nd
Monitor
LG 34" UltraGear OLED WQHD 1440P 240Hz
OS
Win 11
Ке има доста избор со такви спецификации нареднава година. Viewsonic исто најавуваат многу добри 4к 144хрз со сваки чуда. Стрписе после новиве графички се најавени доста 4к 144хрз монитори со мини лед и сите убајни.
По се изгледа така и ќе мора да биде.
Не сакам од CU да нарачам зошто би сакал ако може да го отворам и пробам тука во салон некој па макар и поскапо да го платам.
За цената, секако се околу 1к евра сега, ако до тогаш излезат по 700-800 евра ќе биде одлично.

EnergySaving

hello world
19 март 2017
51
61
Здраво
Имам полемика мегу два монитора.

За 24G2U читав дека поновото производство им е со друг панел и дека се побрзи но контрастот малце полош.Лично не ми менува толку брзината бидејки не планирам да гејмам про.Но би сакал филмовите да ми бидат во подобар квалитет.чисто се сомневам дека во сетек ги имаат постарите модели.Исто така прочитав доста коментафи дека 24g2u им пристигнал со мртви пиксели или дека во приот месец се поебал некој пиксел.Затоа ме интересира вашето искиство со овој монитор и доколку сте имале проблеми каков бил одговорот на сетек бидејки сите знаеме какви се сетек со сервис и враќање роба.
Во врска со VG249Q по прочитаното имам подобро мислење од 24g2u но бидејки не се разбирам многу се решив да прашам на форумов

Мора да напоменам дека и двата монитора ми се out of price range првата замисла ми беше да го купам
https://www.anhoch.com/product/5998...ing-ips-75hz-fhd-hdmi-vga-freesync-bezel-less

Бидејки ќе имам 3050ка не верувам дека во трипл А игри ке имам повеќе 75 фпс.не сум хард кор гејмер но си поштувам да си загејмам дота цс и некои трипл А игра.
Дали вреди да вложам 2000 денари плус и да земам некој од првите два и кој од тие два и дали знаете нешто повеќе за самсунгот 75хз бидејки не најдов многу на нет за него. :)
Мислењето е автоматски споено:

Е да ако имате некој друг предлог за подобар 75хз монитор слоботно предложете :)

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
578
945
Здраво

За 24G2U читав дека поновото производство им е со друг панел и дека се побрзи но контрастот малце полош.Лично не ми менува толку брзината бидејки не планирам да гејмам про.Но би сакал филмовите да ми бидат во подобар квалитет.чисто се сомневам дека во сетек ги имаат постарите модели.Исто така прочитав доста коментафи дека 24g2u им пристигнал со мртви пиксели или дека во приот месец се поебал некој пиксел.Затоа ме интересира вашето искиство со овој монитор и доколку сте имале проблеми каков бил одговорот на сетек бидејки сите знаеме какви се сетек со сервис и враќање роба.
Во врска со VG249Q по прочитаното имам подобро мислење од 24g2u но бидејки не се разбирам многу се решив да прашам на форумов

Мора да напоменам дека и двата монитора ми се out of price range првата замисла ми беше да го купам
https://www.anhoch.com/product/5998...ing-ips-75hz-fhd-hdmi-vga-freesync-bezel-less

Бидејки ќе имам 3050ка не верувам дека во трипл А игри ке имам повеќе 75 фпс.не сум хард кор гејмер но си поштувам да си загејмам дота цс и некои трипл А игра.
Дали вреди да вложам 2000 денари плус и да земам некој од првите два и кој од тие два и дали знаете нешто повеќе за самсунгот 75хз бидејки не најдов многу на нет за него. :)

Е да ако имате некој друг предлог за подобар 75хз монитор слоботно предложете :)
Двата ги имав, аоц има повеќе усб портови и мислам 1+ хдми порт. Асусот има повеќе опции за подесување слика. Од двата не бев задоволен, зедов алиенвер од ѓирафа за 15к и се преродив.
Мој совет е да го земеш аоц, има повеќе портови и се ротира и се подесува на повеќе оски од асусот. (види јутуб)
Исто така друг мој совет вложи пари и земи 144хз наспрема 75хз, има воочлива разлика и вреди.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Здраво

Доволно ти кажува тоа што не си нашол ништо за самсунгот 75Hz од анхоч :D.

Иначе мониторов е кражба за 9,190 ден. Бесплатна достава до врата за 6-10 дена.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.109
2.343
4k resolution
144hz refresh rate
IPS панел
~32"
Samsung G7, gigabyte m32u.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.109
2.343
G7 е curved, m32u каде го има кај нас?
Има два модели Г7, искривен VA 1440п што е 27 и 32 и рамен 4к 144хз ИПС.

EnergySaving

hello world
19 март 2017
51
61
Двата ги имав, аоц има повеќе усб портови и мислам 1+ хдми порт. Асусот има повеќе опции за подесување слика. Од двата не бев задоволен, зедов алиенвер од ѓирафа за 15к и се преродив.
Мој совет е да го земеш аоц, има повеќе портови и се ротира и се подесува на повеќе оски од асусот. (види јутуб)
Исто така друг мој совет вложи пари и земи 144хз наспрема 75хз, има воочлива разлика и вреди.
Не ми се битни толку портовите а алиенвер е премногу за мојот буџет.
Доволно ти кажува тоа што не си нашол ништо за самсунгот 75Hz од анхоч :D.

Иначе мониторов е кражба за 9,190 ден. Бесплатна достава до врата за 6-10 дена.
Сакам ипс панел и не сум спремен да купувам монитор од гјирафа бидејки сакам поголема гаранција од 1 год. ( чекам процесор рам и графичка од гјирафа не дека не им верувам :) )

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.340
5.367
Скопје
hackitfree.github.io
Здраво

И двата монитори се 144хц - не барај и не зимај 75хц - ќе ти биде малку утре. ЈАс имам АОЦ и 24 и 27 инчи - за 3 год немало никаков проблем и многу малку загреваат - убав дизајн . Асусот е исто така добар - кој и да го одбереш нема да згрешиш.
Битно двата се рамни екрани ИПС а ВА имаат свои позитивни страни ( потемни црни - подобар контраст) а и негативни (дали ќе ти се допадне закривен екран и размачкување на бели текстови и точки што јас лично неможам да поднесам)
Мој совет е да идеш на ИПС - ако сакаш да видиш за што зборам оди во Анхоч некој салон и погледни во живо.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Не ми се битни толку портовите а алиенвер е премногу за мојот буџет.

Сакам ипс панел и не сум спремен да купувам монитор од гјирафа бидејки сакам поголема гаранција од 1 год. ( чекам процесор рам и графичка од гјирафа не дека не им верувам :) )
Ондак погледни го ова ако можеш до оваа цена, ако не јас би го земал ASUS-от.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Види ги овие

Едит: Тој од сетек е TN, така да од жирафата тој ми стои како добро зделче.
Не знам зошто ако е TN не го пишува нигде мора со микроскоп да бараш по интернет шо панел е а ако е IPS го има на пет места напишано и на три места на сликата очи да ти ископа.

членови онлајн
мислења
теми
членови

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно