petkotrajko
poweruser
- 16 јуни 2017
- 2.517
- 2.974
т.е „ако проџе, проџе“
Па, да...За жал така се чини.
Но, ај за арно, за убоо да е, таму кај шо ќ'ојш, пубоо да е!
т.е „ако проџе, проџе“
Па, да...За жал така се чини.
Прочитај ЗРО (Закон за Работни Односи).Ова е можда повеќе за на некој правен форумама сметам дека тука има доволно упатени луѓе па тука ќе си прашам
Дадов отказ на 22ри Октомври и имам уште 15 дена одмор. Во новата фирма немам можност да ги префрлам неискористените денови и си поднесов барање за одмор (денес) кој што би почнал на 10ти Ноември и би завршил на 28ми Ноември. 28ми Ноември ми е истотака последниот работен ден во моменталната фирма, тој ден ќе ме одјават.
Е сега, ми рекоа дека имам искористено 7 дена за оваа година и дека можам да искористам максимум 12 до крај на годинава. Значи јас можам да земам уште 5 дена одмор.
Ќе се консултирам и со адвокат но сакав да слушнам мислења, можда и искуства од други луѓе.
Прочитај ЗРО (Закон за Работни Односи).
Aпсолутно треба, односно ќе затреба... Што мислиш како јас ги знам овие членови од ЗРО а не сум ни П од правник.Фала ти на инфо. Јас завршив работа а мислењево е одлично. Можда ќе му се најде на некој за во иднина (се надевам нема да треба)![]()
Секогаш излегува "недоразбирање" кога ќе покажеш дека си ги познаваш своите работнички права, а особено ако укажеш дека ќе бидат контактирани од твојот адвокат.Погледнете го атачментот 155364
После разговор со HR, добив повик од мојот менаџер и испадна дека сепак било недоразбирањеи дека можам да ги искористам сите денови одмор кои што ги имам. Ви благодарам на сите на информации, помош и ангажман околу мојот проблем. Должам тура пиво на собиранка од форум или може собиранка од темава
![]()
Согласно закон, мораш да добиеш врзани 10 дена (работни) одмор и уште два до нова година. Значи тоа се најмалку 12 дена што задолжително треба да се добијат, останатите зависат од работодавец.Прочитај ЗРО (Закон за Работни Односи).
Вака од памет:
- стар одмор се користи заклучно со крај на Јуни
- значи одморот од оваа година законски можеш да го користиш заклучно до крај на Јуни 2026-та
- нов одмор се зема прв дел со блок од 12 дена, но можеш потоа да го прекинеш по твое барање и така да дојдеш до број помал од 12 денови (не ме прашувај зошто е вака, ама така е)
- денови одмор се рачунаат работните денови, викендите не се бројат (а ти следуваат како слободни денови)
Конкретно ти ако си користел 5 дена одмор од оваа година, имаш уште максброј - 5 дена одмор а тоа кога и колку денови ќе користиш зависи од две работи. Прво кога и колку денови ти ќе побараш, а второ дали фирмата ќе ти дозволи тогаш да користиш одмор. Имаат право и да те одбијат (за што има правни лекови, ама тоа со адвокат).
Тоа „максброј“ е колку денови одмор имаш. Зависи од стаж, мислам беше за секои две години стаж се додава еден ден одмор. Како нов работник со 0 години стаж се почнува со 18 денови годишен одмор... Максимално можеш да имаш 26 денови годишен одмор. Итн.
Ова е сѐ од памет, провери во ЗРО каде сѐ си пишува.
Мислењето е автоматски споено:
ОК, сега гледам - веќе си завршил работа.![]()
Точно, делот за блок од 12 дена е најчесто заштита од работодавци кои не дозволуваат нормален одмор.Прочитај ЗРО (Закон за Работни Односи).
Вака од памет:
- стар одмор се користи заклучно со крај на Јуни
- значи одморот од оваа година законски можеш да го користиш заклучно до крај на Јуни 2026-та
- нов одмор се зема прв дел со блок од 12 дена, но можеш потоа да го прекинеш по твое барање и така да дојдеш до број помал од 12 денови (не ме прашувај зошто е вака, ама така е)
- денови одмор се рачунаат работните денови, викендите не се бројат (а ти следуваат како слободни денови)
Конкретно ти ако си користел 5 дена одмор од оваа година, имаш уште максброј - 5 дена одмор а тоа кога и колку денови ќе користиш зависи од две работи. Прво кога и колку денови ти ќе побараш, а второ дали фирмата ќе ти дозволи тогаш да користиш одмор. Имаат право и да те одбијат (за што има правни лекови, ама тоа со адвокат).
Тоа „максброј“ е колку денови одмор имаш. Зависи од стаж, мислам беше за секои две години стаж се додава еден ден одмор. Како нов работник со 0 години стаж се почнува со 18 денови годишен одмор... Максимално можеш да имаш 26 денови годишен одмор. Итн.
Ова е сѐ од памет, провери во ЗРО каде сѐ си пишува.
Мислењето е автоматски споено:
ОК, сега гледам - веќе си завршил работа.![]()
Како нов работник со 0 години стаж се почнува со 18 денови годишен одмор... Максимално можеш да имаш 26 денови годишен одмор. Итн.
Фактички нас ни викаат треба да искористите 12 дена до Декември и остатокот од одморот во наредната година (пример 2026) па во Јуни добиваме нов одмор.
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BACKPACK 45X20X30CM - KM03 2XCOSMETIC BAG, GREY
1.970,00 ден
Бесплатна достава
HEADPHONES JABRA EVOLVE2 30 SE MS Stereo USB-C/USB-A w/mic 23189-999-779
5.450,00 ден
Бесплатна достава
Extralink Soft Sport Bicycle Saddle
850,00 ден
Бесплатна достава
GAMING CHAIR FragON 2X Rev. 2.0 BLACK
11.780,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS KEYCHRON BM24, 2.4Ghz/Bluetooth, 2400 DPI PixArt PAW3212 sensor, 1000Hz, Space Grey, BM24-X61
1.290,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA LINK 3-01, 2xMIC, USB-C, Lightning, 3.5mm, Black, BOYA LINK 3-01
8.200,00 ден