Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилни Оператори во Македонија - Искуства, забелешки, коментари

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
И твојот mail не помага, не знам што да помислам освен дека имаат некои таргети за склучени договори.
Ако треба ке платам еден месец, ама после прва сметка ке оди бројот на припејд.

Инаку ако отвориш web страни на мобилни оператори во регионот, за премин во друг оператор може да ти испорачаат есим онлине или физичка картичка со достава и секогаш имаш некој бенефит, гратис GB или миниту.
Кај нас - дно...
Е-сим ти даваат како обичен СИМ со QR код, и многу често немаат на лагер. Да кажеш дека немаш Е-Сим на лагер е исто како да кажеш дека немаш Е-маил на лагер.
Е моја Македонијо - мој А1 :(
Прашај ги сапорт (како што јас сум направил) кој е членот на договорот според кој што не можеш да прејдеш. Или дај приговор на нивните одговори што ги добиваш на имеил (тоа е службена комуникација без да мораш да ги снимаш). АЕК мислам ќе ти бара да дадеш приговор. А јас мислам и бројот го имав од службеничката од Сити мол ама не можам да го лоцирам па тоа ти е...

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Апдејт, денес повторно во А1, нова СИМ картичка и бројот работи на А1, ама работи и на МТЕЛ.
Значи, да, во прекраснава Македонија, имам пр. број 070123456 кој што e активен и на А1 и на МТЕЛ. Можам да звонам од А1 SIM на кој било оператор и од сите оператори можат да ме добијат на тој број.
Истиот број сеуште работи на МТЕЛ од каде што исто така можам да звонам до сите оператори и го покажува точно callerID, си стои кредитот, интернет итн... Ама на таа картичка не може никој да звони, па дури ни од МТЕЛ.
ИСТИОТ број на 2 оператори функционира веќе 5-6 саати.
Би го замолил колегата @MALINOV.A да ме контактира, зошто имам уште неколку броеви да префрлам на А1 и не сакам истиот проблем да го имам. Друго мое прашање за @MALINOV.A, доколку е расположен за помош, зошто не можам да деактивирам стари мои броеви на А1. Имам 3-4 броја што го имам земено во Јуни 2025, за гости од Јапан. Тие си заминаа, броевите останаа активни на мое име цела година. Не можам да земам други препејд броеви, зошти си ограничен на 5 мах. Мене старите броеви не ми требаат, а имам други што сакам да ги портирам и кои ми се потребни.
Во А1 ми рекоа да си почекам до јуни да се деактивраат сами?!@#!$!%$#^@$^@

ЧУДЕСНА МАКЕДОНИЈА

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.303
1.326
Апдејт, денес повторно во А1, нова СИМ картичка и бројот работи на А1, ама работи и на МТЕЛ.
Значи, да, во прекраснава Македонија, имам пр. број 070123456 кој што e активен и на А1 и на МТЕЛ. Можам да звонам од А1 SIM на кој било оператор и од сите оператори можат да ме добијат на тој број.
Истиот број сеуште работи на МТЕЛ од каде што исто така можам да звонам до сите оператори и го покажува точно callerID, си стои кредитот, интернет итн... Ама на таа картичка не може никој да звони, па дури ни од МТЕЛ.
Би го замолил колегата @MALINOV.A да ме контактира, зошто имам уште неколку броеви да префрлам на А1 и не сакам истиот проблем да го имам. Друго мое прашање за @MALINOV.A, доколку е расположен за помош, зошто не можам да деактивирам стари мои броеви на А1. Имам 3-4 броја што го имам земено во Јуни 2025, за гости од Јапан. Тие си заминаа, броевите останаа активни на мое име цела година. Не можам да земам други препејд броеви, зошти си ограничен на 5 мах. Мене старите броеви не ми требаат, а имам други што сакам да ги портирам и кои ми се потребни.

ЧУДЕСНА МАКЕДОНИЈА
Интерно до МТЕЛ е тоа најверојатно. Главното рутирање е до АЕК во базата на префрлени броеви. Пази 2FA кодови можно е да не стигаат први 24-48 часа.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
...
ЧУДЕСНА МАКЕДОНИЈА

Кажи де како успеа :) Туку ова со МТЕЛ и мене ми се случи со постпејд број (без договорна обврска, пишував и за тоа на форумов) па мислам платив екстра месец (или пола месец) нормално без да приговарам (зашто знаев дека е залудно, нели). Пријави го проблемот во АЕК (а имаат и линк да провериш дали е завршено портирањето). Треба да е ова Преносливост на број – Комуницирај АЕК а гледам и некој апк има за даунлоад

И ова е повеќе ЧУДЕСЕН МТЕЛ, од други оператори не сум го кркал вака, само при портирање од МТЕЛ

Ts011

user
31 март 2020
1.428
1.082

ЧУДЕСНА МАКЕДОНИЈА
Pocekaj za portirajneto i do 24h, mozi da odi,ako si tolku nasekiran javise od a1 brojot na 073800010 i kazi im ke go deaktiviraat manuelno iccd od sim kartickata so istiot br, sto ja imas od mTel, i ke nemas problem......
problemot so ovie portirajna e drug(Aek) i nema potreba od dolgo objasnuvajne ....

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
и после 24ч сеуште работат двете СИМ картички, и уште посмешно, сабајле стигнува порака од МТЕЛ дека ќе се обнови пакетот.
Вероватно проблемот е само во МТЕЛ, некој заборавил да ја деактивира картичката.
И од МТЕЛ кога звониш - звони само А1 картичката.

Комуницирај сајтот - не функционира, и апликацијата не се стартува, тоа го пробав првиот ден :(

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
@godovic и дај објасни на ценетиот публикум како го хакна системот??? (сега ќе пише, нормално со врски како и сѐ во нашата...)

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
  • Можете да извршите само пренос на припејд во припејд, постпејд во постпејд и припејд во постпејд број.
Го цитирам телеком, кај А1 изгледа има други правила :(

Инаку ништо немам посебно направено, ми се јавија од А1, ме викнаа во салон, ми дадоа нова СИМ картичка - т.е. ЕСИМ и толку - си проработе.
Инаку МТЕЛ бројот исто си работи, си стои кредитот кој требаше да ги уплатам за да го ослободат бројот. Хаос :)

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Шо е со новиве пакети на А1, бе?! Испаѓа дека ни го начукаа Netflix да биде ко bundle и сметките за 10 EUR повеќе од претходните Combo пакети, а у главно се остало исто, и брзина на нет и трансфер на нет и канали. Се жалел некој за ова у АЕК?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.938
8.435
Шо е со новиве пакети на А1, бе?! Испаѓа дека ни го начукаа Netflix да биде ко bundle и сметките за 10 EUR повеќе од претходните Combo пакети, а у главно се остало исто, и брзина на нет и трансфер на нет и канали. Се жалел некој за ова у АЕК?
Кај гледаше ти кога потпишуваше договорот? Не го виде тоа тогаш? Знаеш ова после еб**е нема каење!

DrMTR

senior
27 март 2014
7.938
8.435
Не го обновив, иам уште месец дена, си отидов прееска од салон.
Тогаш добро, мислев си земал и отпосле се жалиш. Нивно е да напикаат се и сешто по пакетите, до нас е дал иек прифатиме такви договори или не нели?

Ts011

user
31 март 2020
1.428
1.082
Od 2015 kombo samo go obnovuvam istoto ne sakam nisto novo i + sto nudat ne mi treba, dodeka mozi taka ok, ako ne moze caoo.....tolku e
inaku sekoj septemvri(rodenden a1) site uslugi se +100mkd.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Od 2015 kombo samo go obnovuvam istoto ne sakam nisto novo i + sto nudat ne mi treba, dodeka mozi taka ok, ako ne moze caoo.....tolku e
inaku sekoj septemvri(rodenden a1) site uslugi se +100mkd.
Ja neam dolgo vreme, eve 5 godini veke kako imam, i ova e treta rebrendirana tarifa za toj period, i kako so vikas za istiot combo, toj sredniot, cenata ja zgolemuvaat a uglavno niso novo, zamenile fox canali so Star isti k*rac se i tie i tie, ne ni gleam TV, se na net. Netflix go stavile ko bundle, a Netflix funkcionira samostojno kako app na smart tv, taka da nema logika da go zemam preku a1, koga mozam da go zemam kako app i da otkazam subscription preku appot koga sakam, a ne dve godini da im plakam na a1. Znsci za istiot combo censta sea mi iskaca tacno +420 den. mesecno, isto kolku so e Netflix pretplata, a A1 demek go nudat kso besplaten paket. Ke vidime so ke bide so 4iG, ama ne mi se veruva deka ke smenat nesto odma.

Ts011

user
31 март 2020
1.428
1.082
Ja neam dolgo vreme, eve 5 godini veke kako imam, i ova e treta rebrendirana tarifa za toj period, i kako so vikas za istiot combo, toj sredniot, cenata ja zgolemuvaat a uglavno niso novo, zamenile fox canali so Star isti k*rac se i tie i tie, ne ni gleam TV, se na net. Netflix go stavile ko bundle, a Netflix funkcionira samostojno kako app na smart tv, taka da nema logika da go zemam preku a1, koga mozam da go zemam kako app i da otkazam subscription preku appot koga sakam, a ne dve godini da im plakam na a1. Znsci za istiot combo censta sea mi iskaca tacno +420 den. mesecno, isto kolku so e Netflix pretplata, a A1 demek go nudat kso besplaten paket. Ke vidime so ke bide so 4iG, ama ne mi se veruva deka ke smenat nesto odma.
Ke pocekame za 4ig, eve 12.01 ke dojdi za brzo pa cela ovaa 2026 ke bide iscekuvajne ili ke bidi nisto posebno .....

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.745
3.891
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Вие стварно со целиот ум мислите дека новиот оператор ќе почне годинава со работа? Тоа е долг и спор процес

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Вие стварно со целиот ум мислите дека новиот оператор ќе почне годинава со работа? Тоа е долг и спор процес

Ќе почне, затоа што тоа е дел од барањето во тендерот:
1767733073150.png

Е сега можеш да го тупиш еј да бе, 30% што е тоа, ама фактот е дека ќе почне да работи, а за да биде битен играч на пазарот секако ќе му требаат пар години.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.745
3.891
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Закони и реалност не одат заедно кај нас ама добро ќе биде да е вака како што е пишано погоре

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Никој нишо не мисли, него од мука од овие се надеваме дека ќе дојде нов годинава и ќе биде подобро за нас ко корисници.

Сеа у А1 испаѓа дека ако сакаш да ги добиеш истите услуги исто (иста брзина на нет, неограничен нет на моб и ист бр. на ТВ канали) 420 ден. ќе треба да платиш повеќе, и за да народ не се буни го шибнале Netflix и HBO Max, покрај SkyShowtime и Gley, како една од опциите за избор на "бесплатна" стриминг платформа, а пред месец дена Netflix го купи HBO Max на глобално ниво и тие кај и да е ќе се спојат у едно = Netflix. Сите стриминг платформи работат самостојно и можеш самостојно да ги активираш и деактивираш кога сакаш а не да ти влезат у договор на две години.
А ако сакаш да плаќаш исто како до сега, ќе мора да ги намалиш услугите (помала брзина на нет 70/70, 80гб нет на моб и ист бр. на ТВ канали без опција за стриминг платформа).

Не знам дали Телекабел за тој Дуо пакет 1800 им е само промотивно (првите шест месеци) или?
На сликава една цена е прецртана.
HBt9OWf.png

Последна промена:

DarkDeFnx

hello world
20 јули 2016
122
157
DarkDeFnx's setup  
Processor & Cooler
Intel Core 2 Quad Q8200 @ 2.33GHz 4MB L2 64-bit LGA775
Motherboard
Micro Star International MSI MS-7353 X48C Platinum
Storage
SYS: Saumsung HD753LJ ATA 750GB | DATA: Samsung D3 Station 2TB
RAM
Single Channel DDR3-1333 SDRAM 2 x 2GB 9-9-9-24
Video card
NVIDIA GeForce GTS 250 GDDR3 SDRAM 1 GB
Mouse
GEMBIRD MUSOPTI6 5V 200mA DC
Keyboard
Chicony KB-3923 5V 200mA DC
Audio
Realtek High Definition Audio 6.0.1.6662
Monitor
Philips 220E1SB/00 22'' 1920x1080 50/60Hz 100-240V 1.5A
OS
Microsoft Windows 10 Professional (x64) Build 14393.447 (RS1)
Не знам дали Телекабел за тој Дуо пакет 1800 им е само промотивно (првите шест месеци) или?
На сликава една цена е прецртана.
HBt9OWf.png

Не е промотивно само првите 6 месеци туку важи цената од 1800мкд/месечно и понатаму, веќе 1 година имам активен пакет од оваа понуда.

Прецртаната цена им е сумата на цените на услугите одделно доколку се купат/користат надвор од пакет (само ТВ, само Интернет, итн…).

Скриената финта на оваа реклама е лимитот на мобилниот интернет, тие 20гб се за двете SIM картички вкупно т.е. огранучувањето е 10GB / месечно поединечно по мобилен број.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.312
2.286
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Скриената финта на оваа реклама е лимитот на мобилниот интернет, тие 20гб се за двете SIM картички вкупно т.е. огранучувањето е 10GB / месечно поединечно по мобилен број.
Пак подобар од Телеком.
Јас користам 2 SIM во Mobile S - 600ден. по број = 1200ден.
Во Family споени двата броја 2 X 540 = 1080ден. За што? За Неограничени разговори+СМС И! 3GB интернет по број
3GB за 30дена се НИШТО денес!!!
Дополнително активирам Speak Out преку апликација со Moments срцата за да не ми троши на социјални мрежи.
И ако пак се потроши морам да активирам +2GB за 200ден!!!
Или во просек плаќам 1200-1300.... некад 1700ден. Нешто што на други мрежи е 1000 или под 1000денари.

А1 пример на кој сакам да се префрлам
Неограничени разговори + СМС + 8GB интернет = 550
2 X СИМ добиваш 50ден. попуст = 2 X 500 = 1000ден.
ПЛУС читам за платена сметка онлајн + 5GB

Значи да сумирамe
Телеком: Разговори+3GB интернет = 540ден.
А1: Разговори+13GB интернет = 500ден.

Значи? Време е за селење на нов Оператор

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
@Jedah A1 у однос на Телекабел Дуо пакет се подобри од Телекабел, тоа е повеќе од јасно, поради мобилната мрежа.

A1 Combo S е 1947 ден., а Телекабел Дуо е 1800 ден.

За 147 ден./месечно повеќе на А1 Combo S (што уствари е XS мобилна тарфиа) имаш:
8 GB мобилен нет
и 150 ГБ нет сеф
од кој што можеш да земеш уште околу 50 гига нет месечно и разни други работи.

Додека на Телекабел као прво СМС е 3 ден.

Истиов A1 Combo S у однос на Телеком Магента S е подобар од финански аспект и од трафик за нет дома и од гигабајти за мобилен нет.

Арно ама и овие А1 иако моментално важат за најпогодни ете се попедерчија и не дупат у здрав памет.

Сега наместо да ОБНОВАМ договор и се да остане по старо и цена и услуги, ја фактички правам НОВ договор оти овие напикале bundle стриминг платформи.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно