Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилни Оператори во Македонија - Искуства, забелешки, коментари

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Зашо им е менаџер за недвижности на телеком?

Атачменти

• telekom.jpg
    telekom.jpg
    88,1 KB · Прегледи: 68

dashbog

lurker
24 јуни 2008
567
809
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Може им треба некој за да ги упати на каде да се движат. Оти сега не знаат и самите на каде тераат.

И јас се чудев пред некој ден.

15 септември 2012
1.159
1.300
Условите на огласот: бараат експерт со една година искуство!!!
Ем башка, некој треба да ги пријави во трудова инспекција, оглас не се објавува на веб страна и без услови, плата, работно време...
Пред 20 години имаа Сектор за недвижности со 20+ искусни инженери (повеќе од 20 години искуство) и ги избркаа.
Сега се заебаваат со неискусни. А недвижностите им се запуштени

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Видовте дека А1 ги зголемија постпејд тарифите? Ццц се спремаат за 1 год бричење додека дојде третиот оператор.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.699
3.341
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Од секогаш цените се инкрементално се зголемуваат. Не паметам некогаш да имало поевтинување, освен на времето кога имаа роденденски тарифи.

Сега тие роденденски тарифи за + гигабајти во пакетот по иста или малку повисока цена.

Затоа тука пишав дека повеќе нема да одам на нови договори, ако цената расте.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
762
1.179
Ај проверете на апликацијата, дали ви стои месечниот пакет ххл. Мене ми е активен уште две недели. А сега не ми го прикажува воопшто, па да не го исекле и него.

snowkit

hello world
21 август 2015
174
158
Ај проверете на апликацијата, дали ви стои месечниот пакет ххл. Мене ми е активен уште две недели. А сега не ми го прикажува воопшто, па да не го исекле и него.
Го имам во листата за активирање.

Chiller

user
8 март 2012
1.551
1.158
Скопје Аеродром
Вчера го активирав без проблем 299 ден. Ништо не е сменето со овој пакет над 4 години.

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Мементално најдобриот припејед пакет е XL за 299 ден (10gb интернет + неограничени разговори и смс)

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
571
389
Dodeka ti e aktiven go nemas stom se deaktivira go dobivas vednas vo app

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.496
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
па имаат многу продавници под кирија, но исто така уште повеќе разно разни стубови, и слична инфраструктура за базните станица (кровови од згради итн)

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Пред да почнам да зимам припејд картички од други оператори да тестирам некој со слично искуство со Телеком (Кумановски регион) - при прекин на струја, може да се воспоставуваат повици, но има прекин на 4G интернет? Проверено на повеќе телефони/броеви – истата ситуација кај сите.

Дали A1/МТел изнајмуваат мрежа/опрема преку Телеком или имаат поставено своја? Бидејќи, ако и кај нив е истата ситуација, тогаш нема поента да менувам оператор.

Бидејќи имаше повеќе прекини на струја во јуни, пред околу 20 дена реагирав до Телеком. Ми одговорија дека се запознаени и дека се работи на случајот (но сè уште не е решен...). Денес случајно прелистував историја од состаноци/чет со клиенти и видов скриншот од јануари оваа година каде што го дискутирам истото – нема струја, нема ни 4G интернет. Големи се шансите ваквото сценарио и понатаму да продолжи.

тестирано со А1 картичка и го нема истиот проблем, има побрз даунлоад и почист звук при повици, Телеком ги откачив бидејќи јадните уште го немаат средено :poop: (2 месеци откако ги пишав) а не мислам легално да ги мавам (n)

Kaneki435

read-only
26 август 2023
2
1
Ja sum korisnik na A1 dolg period ali poslednive godina dena imaat uzhasen 5Gn iako sum od Skopje. Znaci za brzinata nema zbor ali cesto znae da zeza internet da gubi konekcija da pagja na 1/2 crtki mrezata ili pak nekad e full na 4 crti otvarash strana ti ja loadira i ne ja otvara. Treba da upalam airplane mode pa da go isklucam za da ne rekonektira na mrezha i togas odma ja otvara. Kako e mrezhata i stabilnosta na Telekom? Koja e brzinata na 5G ? Neznam so da pravam dali da ostanam na A1 i da se prefrlam na esim ili nova sim karticka ili da odam na Telekom.

Атачменти

• IMG_4508.png
    IMG_4508.png
    499,2 KB · Прегледи: 36

kirev

senior
31 мај 2010
9.037
7.708
Ja sum korisnik na A1 dolg period ali poslednive godina dena imaat uzhasen 5Gn iako sum od Skopje. Znaci za brzinata nema zbor ali cesto znae da zeza internet da gubi konekcija da pagja na 1/2 crtki mrezata ili pak nekad e full na 4 crti otvarash strana ti ja loadira i ne ja otvara. Treba da upalam airplane mode pa da go isklucam za da ne rekonektira na mrezha i togas odma ja otvara. Kako e mrezhata i stabilnosta na Telekom? Koja e brzinata na 5G ? Neznam so da pravam dali da ostanam na A1 i da se prefrlam na esim ili nova sim karticka ili da odam na Telekom.
Колку чини промена на СИМ картичка? И дали пријавуваш проблеми со интернетот? Можеби сами ќе ти понудат да ти ја сменат.

Ти треба помош за кирилицата? Лесно се мести, два клика се во прашање, веќе е инсталирана на сите уреди што ги имаш :)

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.496
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
пробај исклучи го proxy-то во APN-от - па кажи.

отвори „Settings“, во срчот пиши „Access Point Names“, кликни на активниот, и најверојатно има ip адреса и порта. Избриши ги, па после горе имаш на 3те точки „Savе“. Реконектирај се на 4/5g па провери пак.

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Искуство со префрлање на службен постпејд број од оператор1 -> во приватен припејд број на оператор2.
Која е најбрзата постапка?

dashbog

lurker
24 јуни 2008
567
809
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Искуство со префрлање на службен постпејд број од оператор1 -> во приватен припејд број на оператор2.
Така нема да можеш. Како се води кај еден оператор така ќе треба и кај другиот. Ако е на фирма мора на фирма и кај другиот оператор. А потоа ќе правиш промена на сопственост (физичко лице).
Ама од постпејд на припејд малку потешко, зависи кај кој оператор ќе го префрлаш. Некои не дозволуваат од постпејд на припејд или немаат припејд.

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Прво промена на сопственост на бројот, после промена од постпејд во припејд и на крај промена на оператор. Мада ако одиш во припејд во телеком нема да можеш. Буквално имаат сајт што не работи кај што треба да внесеш број и да почнеш постапка за преност. Во салон го користат истиот сајт така да практично е невозможно.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.489
2.937

Прво промена на сопственост на бројот, после промена од постпејд во припејд и на крај промена на оператор. Мада ако одиш во припејд во телеком нема да можеш. Буквално имаат сајт што не работи кај што треба да внесеш број и да почнеш постапка за преност. Во салон го користат истиот сајт така да практично е невозможно.
Би дополнил дека за транзиционирањето од пост кон припејд да се проба во некој од виртуелниве оператори: телекабел или лајка-сега веќе Мтел (или ако има уште некој локален?).
Ми останало во сеќавање од оваа тема, некој ќе да ја имаше изодено таа патека, па споделуваше (мачно) искуство.
Да, малце долга и мачна, ама изгледа само таа останува - ако сакаш ем да задржиш бројче, ем на ПРИпејд да одиш.

18 септември 2020
927
869
Македонија
Македонски - Се во пакет
Нов месечен пакет во Телеком, во кој имате вклучено интернет(5GB+Speak Out), разговори и СМС, секој месец за 579 денари/30 дена. Во А1 е истиот пакет, само што има +5GB интернет и цената е 499 денари/месечно (299 денари преку Мојот А1 апликацијата, со истекување на пакетот). Им пишав во порака на Телеком и многу му сум благодарен што конечно припејд корисниците на Телеком ќе уживаат во исти придобивки како во А1 во однос на месечен пакет. Цената е горе долу иста, со разлика што во зависност од регионот кај што се наоѓате кој оператор има подобра покриеност и мобилна мрежа.

Атачменти

• Screenshot 2025-11-26 131139.png
    Screenshot 2025-11-26 131139.png
    93,1 KB · Прегледи: 43

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.768
4.486
Неготино
Македонски - Се во пакет
Нов месечен пакет во Телеком, во кој имате вклучено интернет(5GB+Speak Out), разговори и СМС, секој месец за 579 денари/30 дена. Во А1 е истиот пакет, само што има +5GB интернет и цената е 499 денари/месечно (299 денари преку Мојот А1 апликацијата, со истекување на пакетот). Им пишав во порака на Телеком и многу му сум благодарен што конечно припејд корисниците на Телеком ќе уживаат во исти придобивки како во А1 во однос на месечен пакет. Цената е горе долу иста, со разлика што во зависност од регионот кај што се наоѓате кој оператор има подобра покриеност и мобилна мрежа.
Aко пуштиш хотспот и втората личност користи само фејс, дали зема од тие 5 гб?

18 септември 2020
927
869
Македонија
Aко пуштиш хотспот и втората личност користи само фејс, дали зема од тие 5 гб?
Не, ова ми е испробано на А1, зема од интернетот вклучен за социјални мрежи, истото би требало да биди и на Македонски Телеком. Вклучениот интернет за социјални мрежи се користи само за нив, а другиот интернет е за повици преку Messenger, Instagram, Whatsapp и за употреба на Youtube и пребарување преку пребарувач.

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Македонски - Се во пакет
Se e ok, samo sto cenata od 299 na 579 nee ista ,ako ima preku moj telekom aktivirajne za poniska cena Ok,
Btw, dali ima voLte za pripejd telekom??

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно