Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.097
14.210
Мора да се отвори за да проверат на лице место дали има дефект, јас немам никаков проблем со тоа, не би било оптимално ако претходно е отворен.
Тоа е правило на фирмата , следен пат можеш да инсистираш да не ти го отвараат и да потпишеш изјава дека го прифаќаш спакуван уредот, но ако има проблем , тоа е твој проблем. Сите ги отвараат уредите и ги проверуваат на лице место од проста причина бидејќи има еден куп расипани луѓе што на прво отварање им паѓа уредот( најчесто таблет или телефон) и потоа прават рекламација со изговор им бил даден оштетен уред и не бил проверен. За некој што зема минималец во твојов случај некое девојче, не му се исплати да има главоболки и ризик од непотребен трошок. Ако имаш потреба од unboxing therapy нареден пат барај ти да го отпакуваш уредот пред нив :) .

Јас имам фетиш дома да ја отворам кутијата и да го мирисам телефонот пар минути :)

Е*ате државата кај што треба да отвараме на лице место. Уште да провериме дали може да остварува повици.

Али нема врска. Јас го кажав онака иронично во контекст на претходната дискусија. Инаку денес ако решат може да прават секакви финти со лепенки и целофани па купувачот да мисли дека е неотпакувано.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Еве да споделам мое искуство со Мобеликс. Земав iPhone 12ка лани во јуни, телефонот имаше интернационална гаранција до април 2023, што значи дека бил вклучуван/активиран.
Не мора да значи дека е вклучуван и активиран. Едноставно, кога купуваш од неовластени дилери на Apple, тие технички „го купиле“ пред тебе. Денот на купување е денот кога гаранцијата почнува да тече.

The standard one-year Apple warranty starts when you purchase a product from them

Diablo

hello world
5 ноември 2014
92
166
Не мора да значи дека е вклучуван и активиран. Едноставно, кога купуваш од неовластени дилери на Apple, тие технички „го купиле“ пред тебе. Денот на купување е денот кога гаранцијата почнува да тече.

The standard one-year Apple warranty starts when you purchase a product from them

Незнам како е за мобилни. Ама јас купив Мекбук и гаранција почна да ми тече од дента кога го активирав.

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027

Ова е за аирподс.

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331
На iphone гаранцијата важи од активација на телефонот, не од кога е купен

Sent from my iPhone using Tapatalk

Goku

read-only
10 април 2022
34
6
Некој да сподели искуство со Мобиком од Битола. Дали моделите се ЕУ, дали даваат фискална и дали гаранцијата е официјална или нивна?

Goku

read-only
10 април 2022
34
6
Звонав ми рекоа деажка имаат телеком гаранција како и да функционира тоа

Vlad944

lurker
3 март 2015
786
1.759
Звонав ми рекоа деажка имаат телеком гаранција како и да функционира тоа
Ја сод кај човекот не би земал.
3 дена го барав во дуќанот и беше затворен,а тој седнат откарши и делка топено.
Објавува телефони на Фејс и самиот си ги лајкнува.
Моја препорака е да си бараш од друго место.Мобелих!?

Goku

read-only
10 април 2022
34
6
Битола ми е поблиску од скопје. а и телеком гаранцијата ми го помати умот. Дефинитивно ќе земам а54 ама уште да одлучам од каде

Goku

read-only
10 април 2022
34
6
Дали може бројче од човекот во порака?
Мислењето е автоматски споено:

Дали може бројче од човекот во порака?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.193
18.841
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Битола ми е поблиску од скопје. а и телеком гаранцијата ми го помати умот. Дефинитивно ќе земам а54 ама уште да одлучам од каде
Кај Динамит на инста имаше пред некое време aкција на а54. околу 16000 ден беше.
тоа беше топ понуда тоа време. Во истиот период Ледиком ги даваше 20к.
Штета права што јас не стигнав да земам уште еден а54.

Kaneki435

read-only
26 август 2023
2
1
Zdravo. Za prvpat sakam da zimam iPhone i se odluchiv za iPhone 13kata regular. Imam vo plan da go zemam na novo sega ili od Ledikom ili od Mobelix (koj mi e preku ulica takada imam slushano muabeti za niv i pozitivni i negativni,sekoj so svojata srekja izgleda) Znam deka na samata kutija stoj nalepnica so seriskiot broj i so IMEI to na telefonot. Dali ti davaat da go proveris IMEI to na Check Your Service and Support Coverage - Apple Support ili pocnuvaat da ti go tupat i da naogjaat iskazi vaka taka itn? Oti garancioniot status se aktivira koga kje bide za prvpat upalen telefonot aktiviran a pretpostavuvam deka kje im bide zavitkan vo celofan kao da e " nov " i neotvaran prethodno.
I ushte 1 prasanje. Po sto drugo mozam da prepoznaam dali iPhonot prethodno bil otvaran ili koristen osven so IMEI check coverage? Da bidam poprecizen. Kao telefonot da bil koristen da kazheme 2-3 nedeli 1 mesec or whatever ali ist ko nov bez grebnatinka,sve spakuvano nazad cakum pakum vo kutija so fake celofan i ti go prodavaat kako nov.

Dimson

hello world
14 ноември 2018
119
139
Скопје
Zdravo. Za prvpat sakam da zimam iPhone i se odluchiv za iPhone 13kata regular. Imam vo plan da go zemam na novo sega ili od Ledikom ili od Mobelix (koj mi e preku ulica takada imam slushano muabeti za niv i pozitivni i negativni,sekoj so svojata srekja izgleda) Znam deka na samata kutija stoj nalepnica so seriskiot broj i so IMEI to na telefonot. Dali ti davaat da go proveris IMEI to na Check Your Service and Support Coverage - Apple Support ili pocnuvaat da ti go tupat i da naogjaat iskazi vaka taka itn? Oti garancioniot status se aktivira koga kje bide za prvpat upalen telefonot aktiviran a pretpostavuvam deka kje im bide zavitkan vo celofan kao da e " nov " i neotvaran prethodno.
I ushte 1 prasanje. Po sto drugo mozam da prepoznaam dali iPhonot prethodno bil otvaran ili koristen osven so IMEI check coverage? Da bidam poprecizen. Kao telefonot da bil koristen da kazheme 2-3 nedeli 1 mesec or whatever ali ist ko nov bez grebnatinka,sve spakuvano nazad cakum pakum vo kutija so fake celofan i ti go prodavaat kako nov.
Ти даваат нивна гаранција од нивен сервис. Иако не е отворен гаранцијата од apple тече од денот кога е купен телефонот. Imei број можеш да си провериш али ако волку се замараш можеш да купиш од istyle и да не му ја мислиш.

SYM_J

hello world
3 декември 2012
61
60
Дечки, случајно да не имате искуство со Моби Рекорд и какво?

Во смисла дали гаранцијата е нивна или од друг сервис, дали дават фискална и сл?

Каква е ситуацијата со Ледиком во Рамстор, почнати се да даваат фискална?

Едноставно би имал поголема сигурност ако треба да се активира гаранција, па затоа прашувам за фискална.

Kiro619

hello world
5 август 2015
142
106

Во смисла дали гаранцијата е нивна или од друг сервис, дали дават фискална и сл?

Едноставно би имал поголема сигурност ако треба да се активира гаранција, па затоа прашувам за фискална.
За тој дел со фискалните, треба да се сфати дека неможе телефонот на ново да го купиш 20% поевтин од телеком/а1 а да добиете фискална, ако сакате сигурност и гаранција купете од а1/телеком . . .

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Ibuymobile биле некои си на Битпазар. Продавале телефони со сомнителен квалитет, поправани расклопувани..
Истиот газда е и на Моби Рекорд,искрено од ibuy имам купено 6-7 телефони до сега еднаш ми се погоди еден iphone со флеки на камерата,ама се гледаше само на бела позадина,му се јавив вика дојди одма земи друг,отидов без никаков проблем го заменив.

Последна промена:

stojatoni

hello world
3 декември 2012
78
49
Miami, Florida

Дифтарска работа. Оди продај му на тој Моби Рекорд и да видиш што ќе ти каже. Не оди, не ги сакаат ајфоните. Му понудив ајфон 14. Стар 2-3 месеци. Ми вика слабо не ги сакаат користените.
А по два дена од мојот дава со послаба батерија и повеќе користен за 150 евра поскапо.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Дифтарска работа. Оди продај му на тој Моби Рекорд и да видиш што ќе ти каже. Не оди, не ги сакаат ајфоните. Му понудив ајфон 14. Стар 2-3 месеци. Ми вика слабо не ги сакаат користените.
А по два дена од мојот дава со послаба батерија и повеќе користен за 150 евра поскапо.
Мобиларите 99% од нив ги прават истиве шеми,земав S23 од Телеком неотворен,неотпакован,се јавувам во една мобилара Елдако ги има на повеќе локации,му викам друже s23 8/128gb нов со денешна гаранција 24 месеци од Телеком,која цена би го откупил,ми вика 380 евра може да го купам,искрено се изнасмеав и му се извинив,му викам океј колку е да го купам од кај тебе истиот моб?вика па може за 580 евра да направиме,викам епа како мојот 380 евра,твојот 580 а истиот моб е 200 евра разлика,ми вика друже таа цената ако сакаш бујрум ако не здравје,викам фала друже чао,после ова мобилара веќе никад.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.193
18.841
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
А зошто очекувате да ви го откупи по иста цена со таа по која ќе ја продаде?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно