Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Маркетингот на Нептун

koki

hello world
3 март 2010
276
154
Здраво Екипо,
Пошто дотичниве си имаат сопствен потфорум сакам да слушнам ваше мислење конкретно за ова

steffanator-asus-webslider.jpg

Одобрено од STEFFONATOR ??

Многу ми западна во око ова бидејќи се занимавам со е-маркетинг.

Уф многу ми е тешко да бирам зборови за да ги искажам моите ставови, а притоа да не бидам на ниво на “одобрувачот“ на овие лаптопи.
Зарем нивистина сметаат дека овој момак кој има публика просек 9 години може да продаде лаптоп од 1000 и кусир евра?
Зошто едноставно тие пари што му ги дале него да им ги дадеа на Ит.мк па они да им бидат одобрувачи? Ем имаат таргетирана група која е моќна да ги купи тие лаптопи плус виситнски познавачи на технологијата.

Дали сметате дека овие „инфлуенсери“ можат да напрааат добра реклама на вакви прозводи и генерално на било какви прозиводи?

Ја сметам дека македонските фирми многу грешат кога е маркетингот во прашање.

Изменето од модератор:

koki

hello world
3 март 2010
276
154
Се извинувам, јас сум од повозрасната фела... Кој е STEFFONATOR?

Би го прашал џуниор, ама уште спие

Испратено од Mi A1 преку IT.mk форум апликација

Таква ми е работата па мора да пратам.
Ликот праи некои дебилни видеа и игра игри, па затоа е експерт за гејминг лаптопи, али не збориме за него, тој не е вреден мобет, збориме за паметот на нептун што одбрале токму тој да ги рекламира.
Тврдам дека многу подобар маркетинг ќе им направеше гораст во гг одколку овој.

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Здраво Екипо,
Пошто дотичниве си имаат сопствен потфорум сакам да слушнам ваше мислење конкретно за ова

Уф многу ми е тешко да бирам зборови за да ги искажам моите ставови, а притоа да не бидам на ниво на “одобрувачот“ на овие лаптопи.
Зарем нивистина сметаат дека овој аутистичен момак кој има публика просек 9 години може да продаде лаптоп од 1000 и кусир евра?
Зошто едноставно тие пари што му ги дале него да им ги дадеа на Ит.мк па они да им бидат одобрувачи? Ем имаат таргетирана група која е моќна да ги купи тие лаптопи плус виситнски познавачи на технологијата.

Дали сметате дека овие „инфлуенсери“ можат да напрааат добра реклама на вакви прозводи и генерално на било какви прозиводи?

Зошто го нарекуваш „аутистичен“ ? Да не си љубоморен ?
Лично сметам дека овие „инфлуенсери“ можат полесно да го продадат производот отколку Ит.мк . Едноставно затоа што се многу попопуларни. Не заборавај дека публиката со просек 9 години има родители кои се спремни да платат повисока сума само за да го „стишат“ детето.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Зошто го нарекуваш „аутистичен“ ? Да не си љубоморен ?
Лично сметам дека овие „инфлуенсери“ можат полесно да го продадат производот отколку Ит.мк . Едноставно затоа што се многу попопуларни. Не заборавај дека публиката со просек 9 години има родители кои се спремни да платат повисока сума само за да го „стишат“ детето.
Тие родители и без стефонатор би му го купиле лаптопот на детето.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
така е, но можеби ќе го купат од Анхоч. или ќе купат некој друг модел со помала маржа.
Да, но само кога би бил пониска категорија лаптопот. Во овој случај бројот на потенцијални купувачи е мал. Ретко кој може да си дозволи така скап лаптоп, и тоа баш пред PS5 да излезе.

dashbog

lurker
24 јуни 2008
567
809
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Одговорот на таа таргетирана група на ит.мк би им бил "Не е за зимање овој модел, дури и за викенд без ддв пак би било поефтино да си нарачате од computeruniverse".

И ефект 0 од рекламата.

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Да, но само кога би бил пониска категорија лаптопот. Во овој случај бројот на потенцијални купувачи е мал. Ретко кој може да си дозволи така скап лаптоп, и тоа баш пред PS5 да излезе.

Steffonator е одбран за да го зголеми бројот на потенцијални купувачи. Децата земаат пример од него. It's easy and simple. Поготово отварачот на темата треба да го знае тоа со оглед дека се 'занимава' со e marketing.

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
Сценарио 1:

* Избираат да бидат промовирани на ит.мк
* Членовите на ит.мк пред да купат читаат/гледаат 100 други рецензии од 100 други лаптопи
* ефект?

Сценарио 2:

* Родителите сакаат да поминат што повеќе време на нивни приоритети
* Детето бара лаптоп
* Доколку детето добие лаптоп, ќе врви повеќе време на лаптоп, а помалку ќе им „досадува“ на родителите
* Родителите: кој лаптоп го сакаш сине?
* Детето: како тој на Стефанатор што го има во Нептун
* ефект?

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Сценарио 1:

* Избираат да бидат промовирани на ит.мк
* Членовите на ит.мк пред да купат читаат/гледаат 100 други рецензии од 100 други лаптопи
* ефект?

Сценарио 2:

* Родителите сакаат да поминат што повеќе време на нивни приоритети
* Детето бара лаптоп
* Доколку детето добие лаптоп, ќе врви повеќе време на лаптоп, а помалку ќе им „досадува“ на родителите
* Родителите: кој лаптоп го сакаш сине?
* Детето: како тој на Стефанатор што го има во Нептун
* ефект?

beautifully worded

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
Сакале или не сакале да признаеме, децава се палат на Џипи и Стефонатор, идоли им се, така да ова веројатно продава.
Зарем нивистина сметаат дека овој аутистичен момак кој има публика просек 9 години може да продаде лаптоп од 1000 и кусир евра?
О верувај, може. Имам колешка која се произнесе дека нема свој лаптоп за држење онлајн настава. Во сплет на околности, за нешто друго требаше да донесе лаптоп во школо и да и наместам нешто, носење i7 10 генерација со 1660 ако не се лажам. И ми вика „знаеш зошто е купен лаптопов? за син ми да игра игри“ а синов е 5-6 одд.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Сега ми е појасно за што се работи.
Таа класа на лаптопи, чинат од 90К нагоре ако не се лажам, така? И колку такви се продаваат во МК, 10? 20? Мислам дека тие ќе си го најдат патот до својот сопственик и без YT инфлуенсер.
А тоа дали ќе го купат од Нептун или некое друго место најмногу зависи од навиките на луѓето. Тргнувам од фактот дека неброено пати ме прашале за совет каков лаптоп да купат, и при тоа ми давале линкови од Нептун. Луѓето сакаат да мислат дека уќариле нешто, дали со лажни попусти, кеш-бек картички или пак со купување на рати. А да не почнуваме за брзите лихварски кредити...

Испратено од Mi A1 преку IT.mk форум апликација

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511

Видеото за лаптопот досега има над 45000 прегледи. It.mk делот за препорака на производи кој не е ажуриран кој знае од кога, има неколку десетици производи на кои не им функционираат линковите.
Тоа за влијателноста.

Момакот не ништо ни повеќе ни помалку „аутистичен“ од илјадниците други на јутуб чии препораки и „рецензии“ се шеруваат на форумов. Ниту па разните написи на порталот имаат поголем кредибилитет од одобренито на момакот.

Што ако it.mk не го одобри производот, што лесно може да се случи ако се држи до професионалниот интегритет?
Што ако рече, за тие пари го имате тој лаптоп кој е подобар од овој, или тој и тој лаптоп е со исти перформанси, а е поевтин од овој?

Прашање е колку и дали воопшто го платиле момакот за одобрувањето, можеби му дале само попуст на лаптопот. Тука можеме само да шпекулираме. Но јас верувам дека со продажба на само 2-3 лаптопи, а можеби ни толку, Нептун ќе ја поврати оваа маркетинг инвестиција. А има 45000 потенцијални муштерии.

Дечкото си е влијателен кај одредена публика, му се допаѓало тоа некому или не. Ако од фирмата процениле дека тоа е нивната целна група за лаптопот, тогаш е добар потег.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Се согласувам дека не е најдобар маркетинг, ретко кој родител во Македонија може да си дозволи на детето да му купи ваков лаптоп. Но ова е напредок, не заборавајте дека до пред малку Стефан Лазаров (типот што го водеше Backstage) им ги промовираше гејмерските лаптопи.

Стефанатор и GP би биле одлични да промовираат буџетарија производи и да бидат brand ambassadors на A4 Tech, Modecomm, Natec и слични брендови. Или евентуално да промовираат entry-level производи од познативе брендови.

Но од друга страна, има и финансиски моќни родители што може да си дозволат вакви производи. Така да, ако целта на Нептун била да го таргетира тој сегмент од пазарот kudos for them. Иако, чисто се сомневам дека тоа им било планирано.

Искрено, ако направите објективно истражување ќе видите дека фирмите користат грешни инфлуенсери. На пример, доста женски бутици се рекламираат кај женски со големи сиски, а притоа не видели дека на истите тие женски 85% од следачите им се напалени шпонци. А од друга страна, некоја типка што има реални следачи за fashion и lifestlye ќе биде контактирана да рекламира нешто сосема трето. Али така е кога секој втор зима диплома за маркетинг од Брејнстери and the likes.

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Се согласувам дека не е најдобар маркетинг, ретко кој родител во Македонија може да си дозволи на детето да му купи ваков лаптоп. Но ова е напредок, не заборавајте дека до пред малку Стефан Лазаров (типот што го водеше Backstage) им ги промовираше гејмерските лаптопи.

Стефанатор и GP би биле одлични да промовираат буџетарија производи и да бидат brand ambassadors на A4 Tech, Modecomm, Natec и слични брендови. Или евентуално да промовираат entry-level производи од познативе брендови.

Но од друга страна, има и финансиски моќни родители што може да си дозволат вакви производи. Така да, ако целта на Нептун била да го таргетира тој сегмент од пазарот kudos for them. Иако, чисто се сомневам дека тоа им било планирано.

Искрено, ако направите објективно истражување ќе видите дека фирмите користат грешни инфлуенсери. На пример, доста женски бутици се рекламираат кај женски со големи сиски, а притоа не видели дека на истите тие женски 85% од следачите им се напалени шпонци. А од друга страна, некоја типка што има реални следачи за fashion и lifestlye ќе биде контактирана да рекламира нешто сосема трето. Али така е кога секој втор зима диплома за маркетинг од Брејнстери and the likes.

е да си жив и здрав

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Рецензијата му е врв "ВАУ, ВАУ, ВАУ како свети лаптопов вау вау. Сега ќе можам да пратам онајн настава и да ги играм сите игри на макс. Мониторов е 144 херци што ми е многу важно, се ќе ми биде течно на фортнајт и сите друго. Има и SSD и 10 генерација најновиот и најјакиот i7. Возбуден сум леле многу сум возбуден."

Yeah, баш овој лаптоп ќе му вади 144 фрејма на RDR 2 ultra settings.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Нептун е фирма со над 400 вработени. Одамна го надмина Техномаркет како директен конкурент, а го надживеа АМЦ. Прави повеќе промет од сите останати фирми од таа дејност заедно. Годишен профит има 2-3 милиони евра.

Ама да, немаат појма од маркетинг и ние тука ќе ги оправиме.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.152
Јас лично логиката ја гледам во тоа што дечкото е популарен, има сабскрајбери, таргетира публика која користи IT уреди.

И што е најважно зборува македонски па може да разбере широк круг на публика, независно дали се тоа деца или повозрасни.

Видео е поефикасно отколку пишана рецензија. Исто како филм и книга. Филмот ќе го видат повеќемина.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Нептун е фирма со над 400 вработени. Одамна го надмина Техномаркет како директен конкурент, а го надживеа АМЦ. Прави повеќе промет од сите останати фирми од таа дејност заедно. Годишен профит има 2-3 милиони евра.

Ама да, немаат појма од маркетинг и ние тука ќе ги оправиме.

На крајот на денот, има 3 големи фирми Сетек, Нептун и Техномаркет. Сетек се извикани, Техномаркет не се насекаде, па Нептун е најдобрата алтернатива.

Не значи дека целиот маркетинг на Нептун е лош, но Стефанатор не е правиот избор да рекламира ваков продукт. Ама па ваљда и лимитиран избор имаат фирмиве со "инфлуенсери".

И

Избришан член 18474

Гостин
Ако не ти се свиѓа не купувај. Секоја фирма истражила доволно па добила уверување дека го прават правиот избор.
Сепак фирма со 400 вработени не е мала работа во оваа наша држава.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Ако не ти се свиѓа не купувај. Секоја фирма истражила доволно па добила уверување дека го прават правиот избор.
Сепак фирма со 400 вработени не е мала работа во оваа наша држава.

Инаку, чудно ми е како не се побуни дека Стефанатор промовирал лаптоп со Intel 10та генерација. Очекував да пишеш дека требал да промовира Ryzen, па затоа ова било лош маркетинг и измама на крајниот потрошувач. :)

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
Здраво Екипо,

steffanator-asus-webslider.jpg

Ти ако работиш маркетинг ќе знаеш дека стефонатор може да продаде х 10 од ит.мк. Постов ти е непотребно нападен.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно