Кој вели?После долг период барем статус променија, се помести од место работава. Инаку до срединава на март ќе се стабилизирал цел процес велат.Погледнете го атачментот 158819
Федекс исто како ДХЛ, има повеќе типови на услуги. Зависи кој тип на услуга продавачот избрал. Ако е FedEx Economy Postal тогаш оди преку Македонски Пошти. Ако е со FedEx Express тогаш е преку федекс лично експресна достава со нивна шпедиција за царинење и ќе те кошта плус 2000/3000 денари од прилика за шпедициски трошоци.Дали пратка преку Федекс испратена оди во пошта или во некој од овие third party карга?
Се работи за поскапа пратка (сим риг), сигурно ќе треба царина да се плати. Знам дека ДХЛ имаа нивен систем со кој тие контактираа со царина и можеа да ти средат за побрзо, ама не знам како е со другите.
So carina-dhl makedonija da si nemas rabotaДали пратка преку Федекс испратена оди во пошта или во некој од овие third party карга?
Се работи за поскапа пратка (сим риг), сигурно ќе треба царина да се плати. Знам дека ДХЛ имаа нивен систем со кој тие контактираа со царина и можеа да ти средат за побрзо, ама не знам како е со другите.
ja poracuva preku ebay fedex slusalki 35-40evra nekade bea i zavrsija vo fedex mk opalia mi oni carina okole 40evraДали пратка преку Федекс испратена оди во пошта или во некој од овие third party карга?
Чекаме пратки од почеток на декември 2025, само трпение.cekam dve pratki
ако си од скопје правац главна пошта и си ја земашСамо што ми мрдна една од тие LK....SK. Само уште незнам дали накај мене иде или рикверц. Да не им текне утре од 1000ка правец на излез.
Од тие постарите што ми се заглавени од 22-ри декември, абер нема.
Таман до лето ќе бидат и тие
Погледнете го атачментот 158830
Ќе видам утре дали ќе има промени во статусот. Оваа и не ми е толку битна веќе, рефундирана е. Ама тие од декември што се заглавени, за тие би трчал штом добијам нотификација дека прошла царина.ако си од скопје правац главна пошта и си ја земаш
Баш така. Во машинчињата не можеш да фатиш од долните постари играчки додека не се испразнат новите погоре.Најинтересно од ситуацијава ми е што покрај "убрзувањето", си играат ко у грчка со машинине со канџи за играчки: си зимаат рандом вреќичка, си ја отвараат и сосречом дали е таа од вчера или од јули 2024 та. (си чекаме од 23ти декември)
Проверете си ги статусите на пратките што беа заглавени во Унгарија (оние кои одат преку Виа Пост), па кажете ми дека објавата во медиуми е бескорисна. Во петок објавија, еве денеска сите се појавија во Македонија. Сега и оние преку Македонски пошти почнаа, се разбира побавно зашто не се приватна фирма и не работат со иста ефикасност.Ајде уште еднаш да повториме. Ова што се случува повеќе не е застој. Ова е колапс на системот поради измена на закон донесена без елементарна логистичка подготовка. Илјадници пратки стојат со месеци. Луѓе чекаат, плаќаат, губат време и нерви.
И што имаме? Тишина. Ниту медиумска тема, ниту институционална одговорност.
Зошто? Затоа што проблем што останува затворен на форум не е проблем. Тоа е само муабет.
Ако навистина има десетици илјади заглавени пратки, тоа значи дека има илјадници луѓе што се погодени. А реалноста е дека многу мал дел од тие луѓе реагираат надвор од оваа тема. Без јавен притисок нема ни решение. Во моментот кога ова ќе стане јавна приказна, ќе стане и политички проблем. А кога нешто станува политички проблем, одеднаш има итно решение. До тогаш ќе си броиме денови на тракинг статуси и ќе се тешиме дека некогаш ќе стигне. Ако сакаме решение мора да бараме решение. Јас моето го направив, се надевам и други ќе реагираат надвор од форуми.
Мислењето е автоматски споено:
Знам дека има многу што мислат дека ќе искористат во ситуацијава, ќе направат поврат на средства и после некој месец ќе си добијат и пратка. Јас не барам поврат на средства, туку го продолжувам рокот за заштита. Гледам дека многу продавници престанаа да доставуваат во Македонија. Ако не го решиме проблемов брзо, ќе бидеме единствени на Балканот каде што нема достава од многу реномирани онлајн продавници.
И кај мене 2 рр пратки се појавија на виапостПроверете си ги статусите на пратките што беа заглавени во Унгарија (оние кои одат преку Виа Пост), па кажете ми дека објавата во медиуми е бескорисна. Во петок објавија, еве денеска сите се појавија во Македонија. Сега и оние преку Македонски пошти почнаа, се разбира побавно зашто не се приватна фирма и не работат со иста ефикасно
Е, како бе не ти е битна веќе откако ти ги вратија парите!? Па, ти за што ја нарача? Па, веројатно ја нарача за да ја користиш!? Не сфаќам како тоа има врска со дали е платена или бесплатна...Ќе видам утре дали ќе има промени во статусот. Оваа и не ми е толку битна веќе, рефундирана е. Ама тие од декември што се заглавени, за тие би трчал штом добијам нотификација дека прошла царина.
Само што ми мрдна една од тие LK....SK. Само уште незнам дали накај мене иде или рикверц. Да не им текне утре од 1000ка правец на излез.
Од тие постарите што ми се заглавени од 22-ри декември, абер нема.
Таман до лето ќе бидат и тие
Погледнете го атачментот 158830
март? КОЈА ГОДИНА?После долг период барем статус променија, се помести од место работава. Инаку до срединава на март ќе се стабилизирал цел процес велат.Погледнете го атачментот 158819
Ke stignat ,mene na nasa posta na traking mi se pojavi vcera so datum 18.02 a porackata e napravena 8.12.2025 , UB HU mala pratkaИзгледа најпаметно да се простиме од овие обичните ситници со UB***HU, скиснаа кај Орбан.
Погледнете го атачментот 158848
Изгледа оваа вреќа од почетокот на декември глувци ја изеле. Јас веќе рефундирав.Изгледа најпаметно да се простиме од овие обичните ситници со UB***HU, скиснаа кај Орбан.
Погледнете го атачментот 158848
Не, Алиекспрес нема шанси да ги враќа назадМалку неочекувана новост ама без разлика добра вест, RR**HU пратките почнаа да се појавуваат на ВИАпост тракингот. Ова се више рефундирани пратки, па не знам што да очекувам ама логиката ми е, да ги враќаа, зошто би ги скенирале во Виапост?
Се друго е статус кво. Нема промени од средина на Декември.
PSU 750W LIAN LI SFX SP750 V2 80 Plus GOLD, FULL MODULAR, WHITE, SP750G
8.000,00 ден
GAMING CHAIR FragON 2X Rev. 2.0 BLACK
11.780,00 ден
MONITOR 32" SAMSUNG ODYSSEY G6 Curved S32BG650EU, 240Hz, 2560x1440, VA Panel, FreeSync Premium Pro, 1ms, DP, 2xHDMI, w/speakers, Black, LS32BG650EUXEN
22.620,00 ден
MICROPHONE ELGATO WAVE 3 BLACK, 10MAB9901
11.280,00 ден
CASE FRACTAL DESIGN ATX Mid-Tower Pop Air RGB Black, 3x120mm Aspect 12 RGB, w/WINDOW, Front Mesh, FD-C-POR1A-06
5.800,00 ден
MICROPHONE FIFINE K658 DYNAMIC RGB, USB Type-C, Black
4.880,00 ден