Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Дали пратка преку Федекс испратена оди во пошта или во некој од овие third party карга?

Се работи за поскапа пратка (сим риг), сигурно ќе треба царина да се плати. Знам дека ДХЛ имаа нивен систем со кој тие контактираа со царина и можеа да ти средат за побрзо, ама не знам како е со другите.

Manis

hello world
14 јануари 2026
144
57
Дали пратка преку Федекс испратена оди во пошта или во некој од овие third party карга?

Се работи за поскапа пратка (сим риг), сигурно ќе треба царина да се плати. Знам дека ДХЛ имаа нивен систем со кој тие контактираа со царина и можеа да ти средат за побрзо, ама не знам како е со другите.
Федекс исто како ДХЛ, има повеќе типови на услуги. Зависи кој тип на услуга продавачот избрал. Ако е FedEx Economy Postal тогаш оди преку Македонски Пошти. Ако е со FedEx Express тогаш е преку федекс лично експресна достава со нивна шпедиција за царинење и ќе те кошта плус 2000/3000 денари од прилика за шпедициски трошоци.

Пример јас предходниот месец пратив со Експрес Федекс услугата и го доставија до Америка за 4 дена.

Zokbt

read-only
13 ноември 2014
48
20

So carina-dhl makedonija da si nemas rabota

Angel99

read-only
17 февруари 2026
1
0
zdravo decki da prasam so e rabota so ova 1006 carina cekam dve pratki ,edna od 16.01.2026 e na carina 1006 i edna pratka od 09.02 i nisto se nema smeneto na mk.posta , Skopje IO 1003 - 1006 Carina ( vo posta) , dali nekoj drug ceka tolku vreme .. tolku so ke poracam pak nesto od strana ,ke cekam ja po eden mesec vo mk da stasa pa i na carina uste eden mesec , inaku ednata e preku DHL
Мислењето е автоматски споено:

ja poracuva preku ebay fedex slusalki 35-40evra nekade bea i zavrsija vo fedex mk opalia mi oni carina okole 40evra

Последна промена:

stormwin

read-only
21 мај 2015
8
9
Само што ми мрдна една од тие LK....SK. Само уште незнам дали накај мене иде или рикверц. Да не им текне утре од 1000ка правец на излез.
Од тие постарите што ми се заглавени од 22-ри декември, абер нема.
Таман до лето ќе бидат и тие
1000012348.jpg

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Само што ми мрдна една од тие LK....SK. Само уште незнам дали накај мене иде или рикверц. Да не им текне утре од 1000ка правец на излез.
Погледнете го атачментот 158830
ако си од скопје правац главна пошта и си ја земаш

stormwin

read-only
21 мај 2015
8
9
ако си од скопје правац главна пошта и си ја земаш
Ќе видам утре дали ќе има промени во статусот. Оваа и не ми е толку битна веќе, рефундирана е. Ама тие од декември што се заглавени, за тие би трчал штом добијам нотификација дека прошла царина.

Mikaxsus

hello world
19 јануари 2016
327
286
@Work
Mikaxsus's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 7700x @5.0Ghz w/ CM ML360 Illusion ARGB
Motherboard
GIGABYTE B650 GAMING X AX
Storage
4x2TB WDBlue, 1x1TB m.2 Samsung
PSU
Corsair HX850
RAM
2 x 16GB GSkill FlareX @5600Mhz
Video card
ASUS TUF RX 6800 XT 16GB OC
Case
Lian Li Lancool II Mesh C
Mouse
Razer DeathAdder V2 Pro Wireless
Keyboard
AJAZZ AK820 Pro + TITAN KEY EVA 01
Audio
DT 1990 PRO -> iFi Zen Dac v2 + Pro Audio T3+
Monitor
32" Samsung Odyssey G7 * 3
OS
Win 10
Најинтересно од ситуацијава ми е што покрај "убрзувањето", си играат ко у грчка со машинине со канџи за играчки: си зимаат рандом вреќичка, си ја отвараат и сосречом дали е таа од вчера или од јули 2024 та. (си чекаме од 23ти декември)

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Најинтересно од ситуацијава ми е што покрај "убрзувањето", си играат ко у грчка со машинине со канџи за играчки: си зимаат рандом вреќичка, си ја отвараат и сосречом дали е таа од вчера или од јули 2024 та. (си чекаме од 23ти декември)
Баш така. Во машинчињата не можеш да фатиш од долните постари играчки додека не се испразнат новите погоре. :)

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Позната судбината на маѓарските пратки што ги носеше виа пост, сепак виа пост ќе ги испорача, ми стигнаа две со статус креирана нарачка ама пишува без откуп (освен откако ќе ја пренасочат кон локалното карго па се смени меѓувреме.).

denko55

hello world
8 ноември 2025
57
58
Ајде уште еднаш да повториме. Ова што се случува повеќе не е застој. Ова е колапс на системот поради измена на закон донесена без елементарна логистичка подготовка. Илјадници пратки стојат со месеци. Луѓе чекаат, плаќаат, губат време и нерви.

И што имаме? Тишина. Ниту медиумска тема, ниту институционална одговорност.

Зошто? Затоа што проблем што останува затворен на форум не е проблем. Тоа е само муабет.

Ако навистина има десетици илјади заглавени пратки, тоа значи дека има илјадници луѓе што се погодени. А реалноста е дека многу мал дел од тие луѓе реагираат надвор од оваа тема. Без јавен притисок нема ни решение. Во моментот кога ова ќе стане јавна приказна, ќе стане и политички проблем. А кога нешто станува политички проблем, одеднаш има итно решение. До тогаш ќе си броиме денови на тракинг статуси и ќе се тешиме дека некогаш ќе стигне. Ако сакаме решение мора да бараме решение. Јас моето го направив, се надевам и други ќе реагираат надвор од форуми.
Мислењето е автоматски споено:

Знам дека има многу што мислат дека ќе искористат во ситуацијава, ќе направат поврат на средства и после некој месец ќе си добијат и пратка. Јас не барам поврат на средства, туку го продолжувам рокот за заштита. Гледам дека многу продавници престанаа да доставуваат во Македонија. Ако не го решиме проблемов брзо, ќе бидеме единствени на Балканот каде што нема достава од многу реномирани онлајн продавници.
Проверете си ги статусите на пратките што беа заглавени во Унгарија (оние кои одат преку Виа Пост), па кажете ми дека објавата во медиуми е бескорисна. Во петок објавија, еве денеска сите се појавија во Македонија. Сега и оние преку Македонски пошти почнаа, се разбира побавно зашто не се приватна фирма и не работат со иста ефикасност.

Zokbt

read-only
13 ноември 2014
48
20
Проверете си ги статусите на пратките што беа заглавени во Унгарија (оние кои одат преку Виа Пост), па кажете ми дека објавата во медиуми е бескорисна. Во петок објавија, еве денеска сите се појавија во Македонија. Сега и оние преку Македонски пошти почнаа, се разбира побавно зашто не се приватна фирма и не работат со иста ефикасно
И кај мене 2 рр пратки се појавија на виапост

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Ќе видам утре дали ќе има промени во статусот. Оваа и не ми е толку битна веќе, рефундирана е. Ама тие од декември што се заглавени, за тие би трчал штом добијам нотификација дека прошла царина.
Е, како бе не ти е битна веќе откако ти ги вратија парите!? Па, ти за што ја нарача? Па, веројатно ја нарача за да ја користиш!? Не сфаќам како тоа има врска со дали е платена или бесплатна... :rolleyes:

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Погледнете го атачментот 158830

Пиши што бидна оти еве и кајмене се смени на една од многуте што ги очекував. Ниту сум испратил на мејл нивен нешто ниту ништо на свои раце нешто направиле.

Manis

hello world
14 јануари 2026
144
57
Исто и кај мене се смени за тие со RR***HU, ми дојде на е-пошта мајл дека се овде (is at the delivery center) и земав проверив на виа пост ги дава како нови. Не пишува ништо за царина никаква цена да платам зошто очигледно беа порачани и стигнати овде пред да се имплементира законот нов за царински трошоци.

CBB_6

BBC
9 декември 2016
361
1.124
Изгледа најпаметно да се простиме од овие обичните ситници со UB***HU, скиснаа кај Орбан.

92days.jpg

15 септември 2012
1.161
1.300

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196

JonnerBraun

read-only
15 февруари 2025
22
12
Малку неочекувана новост ама без разлика добра вест, RR**HU пратките почнаа да се појавуваат на ВИАпост тракингот. Ова се више рефундирани пратки, па не знам што да очекувам ама логиката ми е, да ги враќаа, зошто би ги скенирале во Виапост?

Се друго е статус кво. Нема промени од средина на Декември.

Последна промена:

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Малку неочекувана новост ама без разлика добра вест, RR**HU пратките почнаа да се појавуваат на ВИАпост тракингот. Ова се више рефундирани пратки, па не знам што да очекувам ама логиката ми е, да ги враќаа, зошто би ги скенирале во Виапост?

Се друго е статус кво. Нема промени од средина на Декември.
Не, Алиекспрес нема шанси да ги враќа назад
Ова не е нивна вина, тие ќе си наплатат
Ќе опнат пенали на нашава пошта и “држава“ што ги заглавиле, таа ќе ги плати и толку
Прв пат да не биде
Се ќе позлати овој народ, како веќе некој рекол
А ние најверојатно ќе ги добиеме
Она што оди преку Виа пост веројатно бргу
За оние преку скапаната мк пошта, исто како и досега ...
Кога ќе им се присака, клај клај ....
Зошто да брзаат?

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно