Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Лаптоп со добар екран

igork

hello world
1 март 2010
56
10
Предлог за лап топ од околу 30 илјади денари, да не боли глава од екранот, најбитното

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Овој модел. Мислам дека е одлична зделка и нема нешто подобро околу 30к во моментов. На вториот линк имаш информации од официјалната страница.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
од што боли глава?

тип на панел, резолуција <> инчи, некомпатибилност на апликации со одреден скејлинг

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.485
7.752
Скопје
www.facebook.com
И тие со добри екрани односно IPS панели си страдаат од позадински флеки или сенки после 1 година.
Како во мојов случај со сите IPS екрани низ домов.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
И тие со добри екрани односно IPS панели си страдаат од позадински флеки или сенки после 1 година.
Како во мојов случај со сите IPS екрани низ домов.
Или си малер или сите лоши парчиња ти се погодиле :)

Дома два монитори, два лаптопи, сите се ипс, не сум имал флеки или сенки.

igork

hello world
1 март 2010
56
10
Меѓу HP, Dell, Lenovo кои имаат поквалитетни екрани, или зависи од моделот и цената.
И дали е посигурно од Анхоч да се купи, отколку од Нептун, оти мислам Нептун земаат стока за малезиски пазар наменета

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.162
16.253
Меѓу HP, Dell, Lenovo кои имаат поквалитетни екрани, или зависи од моделот и цената.
И дали е посигурно од Анхоч да се купи, отколку од Нептун, оти мислам Нептун земаат стока за малезиски пазар наменета
Зависи од моделот и цената со блага тенденција Dell да имаат подобри екрани за цената. Стока за малезиски пазар во Европа некако не ми е верно дека е физибилна ствар. Ај да речеш за малезиски пазар во Бангладеш, Сингапур, Таиланд, Индонезија.... ама донесена до Ротердам? Според мене сеедно е од каде ќе го земеш.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
сите продавници тука носат роба со помал квалитет од Европски пазар, баш оваа недела на Леново лаптоп земен од Анхоч на лепенката си пишување дескрипција, спекс на кинески

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.760
2.772
сите продавници тука носат роба со помал квалитет од Европски пазар, баш оваа недела на Леново лаптоп земен од Анхоч на лепенката си пишување дескрипција, спекс на кинески

Не би рекол дека се со помал квалитет. Туку, често се случува нашиве продавачи да подметнат refurbished производи по цена на нов прозивод. :)

Или некогаш се иде со cutting corners за SEE и EE пазарот. Каде што на пример одреден гејмерски лаптоп, кај нас би идел со панел од 120хз, додека на запад би идел со 240хз. Класичен пример се и автомобилите - квалитетот е ист, истата пластика, истиот мотор, истата шасија etc, но има разлики во опремата. Тоа се прави со цел производот да биде со попристапна цена за нашиот пазар. Еве ти пример, најновата генерација на Hyundai i10, во Македонија не иде со системи за активна безбедност и start-stop систем како стандардна опрема, но во ЕУ тие системи се во стандардата опрема. Затоа истата кола кај нас почнува од 11.5К, а во Германија почнува од 12.5К* - затоа што се крати на опрема и features. Ова важи во повеќе индустрии.

Логично дека некогаш има исклучоци кога кај нас се праќа роба од втора класа, но тоа не е секогаш така.

*Цените се провизорни, ги дадов само како пример.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Мислење за лаптопот, екран дали е добар, дали загрева, дали има нешто подобро околу оваа цена
https://www.anhoch.com/product/5998...gb-ssdgtx1650ti-4gb156-fhd-144hz-ipsbacklitkb
За која намена ти е лаптопот? Ако си гејмер подзаштеди уште 100-тина евра и земи си лаптоп со асална графичка ако не тогаш гледај модели со Ризен 5700U ...

овој е ок како лаптоп (го нема на лагер баш тој ама го имаат тој со 8 гига рам) не би требало да загрева со таа конфигурација а за екранот тешко дека ќе најдеш нешто повеќе спецификации освен ако не најдеш некое ривју на јутуб ...

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.301
1.326
Барај IPS, барем мене ми е идеален тип, барај да има барем 99% sRGB спектар на бои, не знам зошто но тие со 72 или помалку многу се ,,wahed-out,, да кажам и лично ми смета.

igork

hello world
1 март 2010
56
10
Барај IPS, барем мене ми е идеален тип, барај да има барем 99% sRGB спектар на бои, не знам зошто но тие со 72 или помалку многу се ,,wahed-out,, да кажам и лично ми смета.
На овај пише дека е ips, а тоа спектарот, никаде не наведуваат за тоа

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.301
1.326
На овај пише дека е ips, а тоа спектарот, никаде не наведуваат за тоа
Барај на сајтот на производителот, по сериски број детални спецификации. Мада од досегашно искуство малку потешко се наоѓа % бидејќи се идиоти и не објавуваат на сајтовите толку детално. Повеќето екрани кај лаптопите кои се 250 nits осветлување се со лош спектар на бои, тие со 300 па нагоре се со океј 99% sRGB. Барем за Леново знам така правеа кај скоро сите модели 250 екраните им беа околу 70-80% sRGB, тие со 300+ 99% sRGB што е сосема прифатливо според мене.
Мислењето е автоматски споено:

Еве на кратко од мое искуство да се надополнам - пред година и пол и јас земав леново лаптоп и беа единствените на кои лесно најдов детални спецификации Product Specifications Reference(PSREF)
Тука куцаш сериски и се имаш детално.
Screenshot_20210820-210554_Google PDF Viewer.jpg
Еве пример за мојот модел што го земав имаш најразлични конфигурации, па дури 3 различни модели на екранот. И сеа идеш на анхоч о за сите пишуваше фул хд ипс 60 или 144хз. Е арно ама од тој 60 има 2 варијанти. Сето тоа кога отидов таму на лепенката од кутијата имаше сериски број и по тој најдов кој е кој на линкот погоре.

Мала забелешка тие % на сликата се NTSC стандард за бои, односно 72% NTSC=99% sRGB.

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно