Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Excel multiple IF statements

Nani

read-only
1 февруари 2011
17
0
Zdravo dechki,,

Mozhe li nekoj shto e upaten vo temava da mi kazhe nekoj prost primer kako da napravam edna kombinacija,, mi treba za da olesnam dolgi i machni presmetki,, Muabetot e vaka

Ako imam kombinacija na brojki koi se vakvi

0-20
21-30
31-40
41-50

Kako da kombiniram povekje IF funckii , da ako na primer vidi deka vo edna cell se brojki od 0 do 20, da mi pojavi edno reshenie ,, Samo true, a ako se od 21 do 30, da pojavi drushe reshenie, i tako dalje i tako dalje,,

Ne znam mozhda treba da se kombinira so ushte nekoja druga funkcija,
I ako temava ne e soodvetno postavena vo Kategorija,, Administratorot,,si znae on,,

Poz i fala,,,

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.886
5.595
Zdravo dechki,,

Mozhe li nekoj shto e upaten vo temava da mi kazhe nekoj prost primer kako da napravam edna kombinacija,, mi treba za da olesnam dolgi i machni presmetki,, Muabetot e vaka

Ako imam kombinacija na brojki koi se vakvi

0-20
21-30
31-40
41-50

Kako da kombiniram povekje IF funckii , da ako na primer vidi deka vo edna cell se brojki od 0 do 20, da mi pojavi edno reshenie ,, Samo true, a ako se od 21 do 30, da pojavi drushe reshenie, i tako dalje i tako dalje,,

Ne znam mozhda treba da se kombinira so ushte nekoja druga funkcija,
I ako temava ne e soodvetno postavena vo Kategorija,, Administratorot,,si znae on,,

Poz i fala,,,

Вгнездени IF-ови. Еве брз пример од Хелп-от. =IF(A2>89,"A",IF(A2>79,"B", IF(A2>69,"C",IF(A2>59,"D","F"))))

Nani

read-only
1 февруари 2011
17
0
Znaesh shto mi e mukata druzhe,,

Sakam da opfatam povekje grupi na brojki, primer, imam

35
45
55
65

No, ako e od edna brojka do druga ( od 35 do 42) da mi pojavi edna cena,, a ako brojkata spagja na primer vo grupa cenovna grupa,, togash da pojavi druga cena,, poshto so ovaa kombinacija shto mi ja dade nekako ne mozham da go napravam toa,, a kolku shto znam ja,,, LAICKI,, ovaa opfakja samo brojki koi se Pomali od taa, a mene mi treba da gi opredelam vo grupi,, ogranicheno ,,( Ako imam brojka koja shto spagja vo edna grupa, togash da ja pojavi taa cena,, a ako ne e , vo taa grupa, da proveri dali e vo druga grupa, ,,

Fala Mary , i se nadevam deka ne ti komplicirav ushte povekje,,

Braincell

read-only
1 септември 2010
37
1
Користи AND во ифот. IF(AND(a>2),(a<5),cena)) вака нешо, не ја знам баш синтаксата. Секако дека опсегот морат да ти дрфиксен.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.886
5.595
Znaesh shto mi e mukata druzhe,,

Sakam da opfatam povekje grupi na brojki, primer, imam

35
45
55
65

No, ako e od edna brojka do druga ( od 35 do 42) da mi pojavi edna cena,, a ako brojkata spagja na primer vo grupa cenovna grupa,, togash da pojavi druga cena,, poshto so ovaa kombinacija shto mi ja dade nekako ne mozham da go napravam toa,, a kolku shto znam ja,,, LAICKI,, ovaa opfakja samo brojki koi se Pomali od taa, a mene mi treba da gi opredelam vo grupi,, ogranicheno ,,( Ako imam brojka koja shto spagja vo edna grupa, togash da ja pojavi taa cena,, a ako ne e , vo taa grupa, da proveri dali e vo druga grupa, ,,

Fala Mary , i se nadevam deka ne ti komplicirav ushte povekje,,

Vaka nesto

=IF(AND(A1=>0,A1<=20),"grupa 0-20",IF(AND(A1>20,A1<=30),"grupa 21-30","pogolemo od 30")) ..... i taka nataka ke vmetnuvas IF-ovi vo false conditionot. Pazi na zagradite :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.113
7.801
=LOOKUP(A2;{0;20;30;40;50};{"прва цена";"втора цена";"трета цена";"четврта цена";"екстра цена"})

Nani

read-only
1 февруари 2011
17
0
Falaa

Fala puno dechki,,, stvarno,, togash se odlogirav, i ne sum mozhel da prochitam,, ama ova mnogu mi zavrshi rabota,,,

Svaka vi chast,,

Poz

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно