Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Апгрејд на форум

• Ја почнал/а темата D
  • Време на почнување
Статус
Затворена за нови мислења.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Конечно вози на 2.0. Ситници и оптимизации се во тек, tnx на разбирање. Пријавувајте што не чини
Аирлија апгрејд! Како (претпоставувам) единствен слеп член на форумот кој што користи говорна програма (screen reader) за навигирање на форумот ќе ве замолам да се вратат следните функционалности кои што ги имаше во претходната верзија:

1. Листата на теми кога се прегледува некој под форум да бидат тагирани како headings. Во претходната верзија, сите наслови на теми беа Heading 3 <h3>, елементи. Истото важи и за темите кои што се покажуваат кога селектирам „Нови Мислења“. Со ова, многу лесно можам да навигирам од еден наслов на друг наслов со говорната програма без да треба да ги поминам сите други елементи како број на мислења во темата, кој го напишал последното мислење, дата итн.
2. Во претходната верзија, сите одговори во дадена тема беа тагирани како Block Quote елементи. Моментално, само цитатите се маркирани како такви, додека одговори кои што немаат некаков цитат во нив немаат. Говорната програма има shortcut, исто како со Headings, за навигација со Block Quotes. Така да, во претходната верзија со притискање на копчето Q имав можност директно да читам одговори на дадена тема. Моментално, имињата на членовите се како Heading 4, па можам да скокам помеѓу одговорите со тоа, но сепак треба да ги поминам и останатите елементи како број на мислење, титула на членот, датум на регистрација итн. додека да дојдам до контентот на самиот одговор кој што го напишал членот.
3. Формата за пишување на одговор во претходната верзија беше Text Field елемент, па за да дојдам до неа само притискав Е кое што е shortcut за скокање по Text Field елементи. Во новата верзија, претпоставувам има некаков врапер како некаков вид на Rich Text форма, па доколку може да се врати бејзик едиторот за брзи одговори би било екстра. Моментално не можам да дојдам на текст едиторот без да ја поминам цела страна па да дојдам до делот најдолу каде што тој се наоѓа, или пак да притиснам на Одговори за да му реплицирам на некој член.

Се надевам ќе може да ги средиме овие проблеми за да се зголеми пристапноста на форумов! Доколку имате било какви прашања, или пак нешто треба да се тестира со screen reader, слободно кажете :D

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Има и дупликат опции контрадикторни.

Погледнете го атачментот 91495

Од тоа знам дека се стари, при превод на форумот решивме секаде да персираме затоа што така изгледа попрофесионално, а и СОКРИ никогаш не би напишале (знам дека го ловев специјално). :innocent:

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.701
3.344
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Би било супер малце текстот во темната да биде по бел наместо сив, за да биде по прегледен, зборам како човек со диоптер малце се “мачам“ да прочитам. пинг @Fatal1ty_

LOOOOL:
Код:
        <link rel="icon" type="image/png" href="https://forum.it.mk/data/avatars/m/3/3459.jpg" sizes="32x32" />

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Ми фали сајдбарот со "Нови Теми", под оној "Нови Мислења". Toa е намерно тргнато или ќе се врати?
А, и многу битна работа, информациите за PC-јата на членовите ги нема, oна што беше доле под статистиките за допаднати мислења итн. :(

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.784
33.893
roka.mk
Ми фали сајдбарот со "Нови Теми", под оној "Нови Мислења". Toa е намерно тргнато или ќе се врати?
Ќе ги вратам, и ќе ги вратам да се прикажуваат и во теми, исто како претходно. Сајдбарот ќе биде ист.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
А, и многу битна работа, информациите за PC-јата на членовите ги нема :(
Најбитното xD. Ми се допаѓа изборот да се тргне она „На Пеце/Трајко ова му/ѝ се допаѓа“. Симболично е супер.

И

Избришан член 42370

Гостин
А зошто ми е сликата од @Avid како икона на форумов? :D

lsYcn2T.png

Можеби поради тоа што последното известување ми беше од него ама нелогично ми делува.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Контрадикторни се насловот и описот.

Во описот пишува дека треба да се отштиклира за да се сокријат, а насловот наведува дека треба да се штиклира.

1601406987211.png

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
А зошто ми е сликата од @Avid како икона на форумов? :D

lsYcn2T.png

Можеби поради тоа што последното известување ми беше од него ама нелогично ми делува.

Скролни наназад некој пост, ќе видиш зошто :D

Julian

lurker
20 август 2016
521
352
Кога сум на телефон горе го нема она нови мислења. Треба да одам лево, да кликам на тие три линии па тука излегува, а претходно беше одма над темата.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.535
1.035
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
ако може да каже некој која "фаца" ви е favicon на форумов моментално !??

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
703
1.001
Ај честито. Со новиот апдејт да дојдат многу добротворни одговори и теми како од авит така и од мене.

D

Администратор
31 март 2007
4.019
4.200
www.aqtos.com
Аирлија апгрејд! Како (претпоставувам) единствен слеп член на форумот кој што користи говорна програма (screen reader) за навигирање на форумот ќе ве замолам да се вратат следните функционалности кои што ги имаше во претходната верзија:

1. Листата на теми кога се прегледува некој под форум да бидат тагирани како headings. Во претходната верзија, сите наслови на теми беа Heading 3 <h3>, елементи. Истото важи и за темите кои што се покажуваат кога селектирам „Нови Мислења“. Со ова, многу лесно можам да навигирам од еден наслов на друг наслов со говорната програма без да треба да ги поминам сите други елементи како број на мислења во темата, кој го напишал последното мислење, дата итн.
2. Во претходната верзија, сите одговори во дадена тема беа тагирани како Block Quote елементи. Моментално, само цитатите се маркирани како такви, додека одговори кои што немаат некаков цитат во нив немаат. Говорната програма има shortcut, исто како со Headings, за навигација со Block Quotes. Така да, во претходната верзија со притискање на копчето Q имав можност директно да читам одговори на дадена тема. Моментално, имињата на членовите се како Heading 4, па можам да скокам помеѓу одговорите со тоа, но сепак треба да ги поминам и останатите елементи како број на мислење, титула на членот, датум на регистрација итн. додека да дојдам до контентот на самиот одговор кој што го напишал членот.
3. Формата за пишување на одговор во претходната верзија беше Text Field елемент, па за да дојдам до неа само притискав Е кое што е shortcut за скокање по Text Field елементи. Во новата верзија, претпоставувам има некаков врапер како некаков вид на Rich Text форма, па доколку може да се врати бејзик едиторот за брзи одговори би било екстра. Моментално не можам да дојдам на текст едиторот без да ја поминам цела страна па да дојдам до делот најдолу каде што тој се наоѓа, или пак да притиснам на Одговори за да му реплицирам на некој член.

Се надевам ќе може да ги средиме овие проблеми за да се зголеми пристапноста на форумов! Доколку имате било какви прашања, или пак нешто треба да се тестира со screen reader, слободно кажете :D

Ќе ги разгледаме и подобриме овие работи.

И

Избришан член 42370

Гостин
Уште мениво од лева страна да се тргне за почеток и ќе биде супер.

П.С штиклирана ми е опцијата "Скријте лево мени".

Едит: Обратно работело ова сега, пишале и членови погоре, не заприметив.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Контрадикторен се насловот и описот.

Во описот пишува дека треба да се отштиклира за да се сокријат, а насловот наведува дека треба да се штиклира.

Погледнете го атачментот 91496

Така пишуваше, така преведовме. Ако било ПРИКАЖЕТЕ, ќе пишевме ПРИКАЖЕТЕ.

Но имаше некои стрингови што се користат на повеќе места, на некои изгледаат во ред, на некои не. За тоа нема решение. Не знам дали ова беше еден од тие.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.784
33.893
roka.mk
Така пишуваше, така преведовме. Ако било ПРИКАЖЕТЕ, ќе пишевме ПРИКАЖЕТЕ.

Но имаше некои стрингови што се користат на повеќе места, на некои изгледаат во ред, на некои не. За тоа нема решение. Не знам дали ова беше еден од тие.
Ја сум крив, такви глупи преводи има на фрази што сум ги правел ја пошо сум неписмен :)

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.729
4.308
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Пријатно освежување на форумов дечки, одлично сработено. 10/10 :)

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

Torlakian

hello world
21 октомври 2014
323
368
Куманово
Ц, НЕВАЉА

Зошто додека е отворена некоја тема, десно ја нема листата со нови теми/мислења, треба на хомепејџ да одам за да ја видам, исто многу е подолга од претходно треба да се скрола?

И некако ми много зумирано?

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв