Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Анхоч - Генерална дискусија, информации и искуства

Генерално кое е вашето мислење за Анхоч?

• Позитивно

Гласови: 385 82,3%
  • Негативно

Гласови: 40 8,5%
  • Немам никакво мислење

Гласови: 43 9,2%

• Вкупно гласале
    468

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
speed may vary ??
Гледај која брзина ми ја дава на компјутер со порта 3.1
Стик од 2008 па има поголема брзина на запишување.
Очигледно е дека си компјутерски полуписмен. Нареден пат чим земаш нешто прочитај на интернет малку, изгуглај пред да си ги крениш нервите во однос на шо да очекуваш. Вака нервен слом добиваш а не си во право да се лутиш

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Не се анхоч криви зошто производот е сам по себе лажен.
Од што видов така навидум на интернет. Твоите брзини се слични со ова.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.235
2.670
стиковите им се слаби тие ефтините, и ја зедов кингстон скоро беше фаличен, па ми го сменија но ни тој новиот не дава некои стабилни брзини на впишување. У превод баталете ефтини стикови.

stefan

lurker
13 април 2007
680
530
Прилеп
github.com
@spiritBreaker ке те замолам малце да се смириш да не се однесуваш некултурно, знаеме дека си квази ИТ инженер, за 290 денари усб стик ке читам reviews по цели ноќи и ке гледам YouTube видеа нареден пат дури ке те прашам тебе за некој ит продукт што треба да го купам, немај гајле.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
@spiritBreaker ке те замолам малце да се смириш да не се однесуваш некултурно, знаеме дека си квази ИТ инженер, за 290 денари усб стик ке читам reviews по цели ноќи и ке гледам YouTube видеа нареден пат дури ке те прашам тебе за некој ит продукт што треба да го купам, немај гајле.
Сакав да сум камионџија ама завршив како ИТ...

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
  • Купуваш производ без да се информираш за перформансите.
  • Не ти ги исполнуват очекувањата.
  • Продавницата ти е крива шо не сакат да го вратит производот (за кој, ако е користен и со оштетена амбалажа, немат ни обврска да го вратит).

Bulletproof логика.

Ефтините USB драјвови се ѓубре со брзина. Или се континуирано спори, или се брзи на 2-3 секунди па паѓаат. Колку пари, толку музика.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
  • Купуваш производ без да се информираш за перформансите.
  • Не ти ги исполнуват очекувањата.
  • Продавницата ти е крива шо не сакат да го вратит производот (за кој, ако е користен и со оштетена амбалажа, немат ни обврска да го вратит).

Bulletproof логика.

Ефтините USB драјвови се ѓубре со брзина. Или се континуирано спори, или се брзи на 2-3 секунди па паѓаат. Колку пари, толку музика.
Ама не, ние сме квази ит инжинери шо не разбираме, а тој е богот шо гледа ривју за фаќен усб

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
А што па толку му скокнавте на дечкото?

Јас ја разбирам целосно неговата логика - имаш бренд како Kingston кој значи нешто и имаш декларирана брзина. Продавницата треба да го врати, очигледно декларираните перформанси не се дадени.

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје

Јас ја разбирам целосно неговата логика - имаш бренд како Kingston кој значи нешто и имаш декларирана брзина. Продавницата треба да го врати, очигледно декларираните перформанси не се дадени.

никаде не е деклариранa брзината. usb 3.0 е магистрала, автопат, иако е дозволено 300 со Yugo ќе развиеш 120.

Последна промена:

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832

Декларираните перформанси се “USB 3.2 Gen 1 speeds", нигде не е спомната брзина, само стандард. Брз Google срч го дават овај сајт од Kingston, кај шо е напишано дека, цитирам, "USB 3.1 Gen 2 supports speeds of up to 10Gbit/s." (од параграфот насловен "USB 3.1 Gen 1 vs USB 3.1 Gen 2").

Значит, ДО 10 гигабити во секунда. 95 мегабајти во секунда се во тој распон “до 10 гигабити во секунда“. Декларираните перформанси си се таман, по спецификација.

Анхоч се најмалку криви во муабетов. Криви се Кингстон со, pardon my french, пе*ерската декларација за брзини, т.е. непостоењето на истата во спецификациите за драјвот. Прастара финта шо ја имаш кај скоро сите уреди за складирање, USB драјвови, хард дискови, SSD-а, мемориски картички, сегде е истиот муабет, за производителот да се заштитит од “купив ефтино ама споро е, дај парите назад“. Не го поддржувам муабетов воопшто, ама баш ради ова се читат рецензија пред да купиш нешто, без оглед на то дали е USB драјв од нецели 300 денари, или SSD од 30,000 денари.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.702
3.823
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Анхоч никогаш повеќе!!
Денеска купен усб стик со протокол 3.2
Брзина на write очајна како на 1.0 усб

Гледајте.
Се јавив кај нив ми рекоа треба да е толку брзината, демек толку требало да биде ???

па нели е протокол 3.2 ?
Тестирав на три различни компјутери со УСБ порт 3.1
Пишењето скоро кај сите е споро (посебно за ефтините усб стикови) а читањето е ок. Јас го земав ова:
btw (ретко кој производител пишува read/write податоци, скоро сите пишат само за читање)
Мислењето е автоматски споено:

стиковите им се слаби тие ефтините, и ја зедов кингстон скоро беше фаличен, па ми го сменија но ни тој новиот не дава некои стабилни брзини на впишување. У превод баталете ефтини стикови.
Читањето им е брзо ама пишувањето е тѕапа кај сите ефтини стикови

Мал тест на USB Drive 64GB Kingston DataTraveler Kyson USB 3.2 во усб 3.1 порт
specs: Up to 200MB/s read speeds...за write никаде нема ни на сајтот од кингстон нит никаде хехехе

Атачменти

• CrystalDiskMark_20240126220125.png
    CrystalDiskMark_20240126220125.png
    21,9 KB · Прегледи: 39
Последна промена:

Chiller

user
8 март 2012
1.554
1.161
Скопје Аеродром
Усб драјвовите се катастрофа поготово кингстон, од Анхоч имам купувано само вербатим и самсунг и се перфектни и сеуште работат нормално.

Од Сет имам купено кингстон, после 1 недела се расипа драјвот не можеше да запишува, можеше само да се чита што имаше запишано и не можеше да се брише. Не го вратив затоа што имав лични податоци на него.

Не купувајте кингстон и решен проблем.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.702
3.823
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Усб драјвовите се катастрофа поготово кингстон, од Анхоч имам купувано само вербатим и самсунг и се перфектни и сеуште работат нормално.

Од Сет имам купено кингстон, после 1 недела се расипа драјвот не можеше да запишува, можеше само да се чита што имаше запишано и не можеше да се брише. Не го вратив затоа што имав лични податоци на него.

Не купувајте кингстон и решен проблем.
Така ти се погодило (не викам дека кингстон се океј) ама скоро сите ми се кингстони некои се стари и над 5-6 години. Имам и едно PQI од 2007-2008 од 1гб и уште работи (една зима ми беше паднато во гаража каде има вода, кал и што све не. Беше газено 2-3 месеци дури не го најдов случајно кога заврши зимата. Ај реков отидено јабана е и контактите му беа р'ѓосани. Ги исчистив и го пробав во комјутер и за чудо работеше хахаха еве го и ден денес океј е)
Моделот е PQI U250. Имав и такви што од нигде ниакде се заклучуваа и то беше то..В џубре :)))

Пишењето скоро кај сите е споро (посебно за ефтините усб стикови) а читањето е ок. Јас го земав ова:
btw (ретко кој производител пишува read/write податоци, скоро сите пишат само за читање)

Читањето им е брзо ама пишувањето е тѕапа кај сите ефтини стикови

Мал тест на USB Drive 64GB Kingston DataTraveler Kyson USB 3.2 во усб 3.1 порт
specs: Up to 200MB/s read speeds...за write никаде нема ни на сајтот од кингстон нит никаде хехехе
Да се надоврзам на тестов. Од некои X причини кристал диск тестот дава Фалш резултати за write. Тестирано со други тест програм и и 30мб макс е за пишување.

Атачменти

• усб.jpg
    усб.jpg
    185,3 KB · Прегледи: 36
  • as-ssd-bench Kingston DataTra 26.01.2024 23-10-49.png
    as-ssd-bench Kingston DataTra 26.01.2024 23-10-49.png
    31,6 KB · Прегледи: 32
  • Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    73,4 KB · Прегледи: 33
Последна промена:
15 септември 2012
1.159
1.300
Анхоч никогаш повеќе!!

Гледајте.
Се јавив кај нив ми рекоа треба да е толку брзината, демек толку требало да биде ???

па нели е протокол 3.2 ?
Не се замарај со туѓи мислења на форуми. Нема да го решиш проблемот. Креирај свое мислење.
Јбг, писмен си, имаш Закон за заштита на потрошувачи и го има на интернет на следниот линк: https://economy.gov.mk/Upload/Documents/zakon za potro[uvaci pdf.pdf , прочитај го и во понеделник правец во пазарна инспекција. Гуглај и најди ја каде им е канцеларијата.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.702
3.823
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Не се замарај со туѓи мислења на форуми. Нема да го решиш проблемот. Креирај свое мислење.
Јбг, писмен си, имаш Закон за заштита на потрошувачи и го има на интернет на следниот линк: https://economy.gov.mk/Upload/Documents/zakon za potro[uvaci pdf.pdf , прочитај го и во понеделник правец во пазарна инспекција. Гуглај и најди ја каде им е канцеларијата.
И што ако пријави во пазарна инспекција? Ниту анхоч ниту некој друг што ги продава стиковите немаат врска. И самиот кингстон ги крие тие податоци за write speed скоро на сите стикови освен тие поскапите. И не е само кингстон. Btw сите во спицификации пишуваат за Читање не за пишење (има и такви случаи). Провери си и на гугл за било кој стик ќе видиш дека скоро сите кријат колјку им е write speed-ot. За тие пари толку е, ето мојот модел погоре што го напишав чита над 200мб ама пише 20-30мб. Кога барав стик читав се и сешто на нет и сите ефтини стикови беа со вакви бројки за write (10-20мб).

ps (не ми беше намерата да те навредам тебе или членот што го купил стикот и не добил тоа што мислел. Најмалце пак да ги бранам анхоч или сетек или кој и да ги продава истите стикови)

15 септември 2012
1.159
1.300
И што ако пријави во пазарна инспекција? Ниту анхоч ниту некој друг што ги продава стиковите немаат врска. И самиот кингстон ги крие тие податоци за write speed скоро на сите стикови освен тие поскапите. И не е само кингстон. Btw сите во спицификации пишуваат за Читање не за пишење (има и такви случаи). Провери си и на гугл за било кој стик ќе видиш дека скоро сите кријат колјку им е write speed-ot. За тие пари толку е, ето мојот модел погоре што го напишав чита над 200мб ама пише 20-30мб. Кога барав стик читав се и сешто на нет и сите ефтини стикови беа со вакви бројки за write (10-20мб).

ps (не ми беше намерата да те навредам тебе или членот што го купил стикот и не добил тоа што мислел. Најмалце пак да ги бранам анхоч или сетек или кој и да ги продава истите стикови)
Причекај да го добие одговорот од пазарна инспекција.
Он може и да бара да го врати купениот производ без објаснување на причината. Ете баш така, му се кефнало, оти му дозволува законот. Прочитај го законот, даден е линкот, всушност трет пат на форумов го ставам линкот од законот и никој не го прочитал.
Него не му го заменуваат производот или не му враќаат пари заради амбалажата, а ти најди во законот што пишува за амбалажата. Не се замарај со технички карактеристики за УСБ 3.0 или 3.1 или 3.2 ген 1, исти Qr е сето тоа.
Трговците наши не сакаат да ги враќаат производите кај нивните добавувачи оти тоа им е дополнителен трошок и немаат таква ставка во договорот за купување од странство, не знаат да се занимаваат со извоз, а обврска на производителот или нивниот сервис да ги поправи, препакува, обележи дека се refurbished да назначи зошто се такви и да ги продаде за соодветна цена. Си видел јасно обележан factory refurbished прозивод во МК или си ги видел оние ситници во компјутерските продавници што се продаваат во обични, необележани најлончиња?

еве ти пример за сервисирани и препакувани прозиводи (некаде таму далеку, каде законите функционираат во корист на оние што се фаќаат за новчаник за да платат):
ново:
View: https://www.youtube.com/watch?v=nXA7Gz-zsvw&ab_channel=TheEverydayDad

фабрички препакувано:
View: https://www.youtube.com/watch?v=6qn3ggA_HkM&ab_channel=ScottJ.Waldron

Последна промена:

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.729
4.308
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Анхоч никогаш повеќе!!

Гледајте.

па нели е протокол 3.2 ?
Наредниот пат пред да пазариш, разлистај низ јутуб има милион ривјуа за хардверот што се продава. Ти си купил спор уред зашто производителот го направил таков а не дека анхоч ти шитнале срање. Bез разлика каква е портата ако уредот е внатре тиња, имај и усб 10.0 протокол исти брзини ќе добиваш. Што сакаше и очекуваше да добиеш за 300 денари уред, фрли тоа ѓубре во канта, или купи scandisk екстерно ссд или купи нешто слично на ова :

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Причекај да го добие одговорот од пазарна инспекција.
Он може и да бара да го врати купениот производ без објаснување на причината. Ете баш така, му се кефнало, оти му дозволува законот. Прочитај го законот, даден е линкот, всушност трет пат на форумов го ставам линкот од законот и никој не го прочитал.
Него не му го заменуваат производот или не му враќаат пари заради амбалажата, а ти најди во законот што пишува за амбалажата. Не се замарај со технички карактеристики за УСБ 3.0 или 3.1 или 3.2 ген 1, исти Qr е сето тоа.
Трговците наши не сакаат да ги враќаат производите кај нивните добавувачи оти тоа им е дополнителен трошок и немаат таква ставка во договорот за купување од странство, не знаат да се занимаваат со извоз, а обврска на производителот или нивниот сервис да ги поправи, препакува, обележи дека се refurbished да назначи зошто се такви и да ги продаде за соодветна цена. Си видел јасно обележан factory refurbished прозивод во МК или си ги видел оние ситници во компјутерските продавници што се продаваат во обични, необележани најлончиња?

еве ти пример за сервисирани и препакувани прозиводи (некаде таму далеку, каде законите функционираат во корист на оние што се фаќаат за новчаник за да платат):
ново:
View: https://www.youtube.com/watch?v=nXA7Gz-zsvw&ab_channel=TheEverydayDad

фабрички препакувано:
View: https://www.youtube.com/watch?v=6qn3ggA_HkM&ab_channel=ScottJ.Waldron

еј ало американецу, НЕ МОЖЕ да го врати производот доколку е користен или амбалажата е оштетена. прифати си го самиот сопствениот совет и ПРОЧИТАЈ што пишува.
1706314234470.png
колку ме нервираат такви себични луѓе како тебе тоа е неверојатно.

15 септември 2012
1.159
1.300
еј ало американецу, НЕ МОЖЕ да го врати производот доколку е користен или амбалажата е оштетена. прифати си го самиот сопствениот совет и ПРОЧИТАЈ што пишува.
Погледнете го атачментот 134162
колку ме нервираат такви себични луѓе како тебе тоа е неверојатно.

еве уште малку да те нервирам македонецу:

усб меморијата е запакувана во blister пакување? На неа има пломба? НЕ! Знаеш што е пломба, нели? фабрички етикети (како на текстилни производи?)?? НЕ!
А ти докажи дека е употребувана усб меморијата, односно НЕ е употребувана.

Аман, законот е општ и се однесува и на други производи.

И да се дополнам, амбалажата е заштита на производот додека се продаде.

Последна промена:
9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
еве уште малку да те нервирам македонецу:

усб меморијата е запакувана во blister пакување? На неа има пломба? НЕ! Знаеш што е пломба, нели? фабрички етикети (како на текстилни производи?)?? НЕ!
А ти докажи дека е употребувана усб меморијата, односно НЕ е употребувана.

Аман, законот е општ и се однесува и на други производи.

И да се дополнам, амбалажата е заштита на производот додека се продаде.

Точно така, Анхоч го носи производот за да го ПРОДАДЕ, што понатаму со производот ако му го заменат на дечково без амбалажа ? Ќе го купиш ли ти таков “некористен” без амбалажа, you self centered pos?
Еве, ќе одговорам во твое име: НЕ!
Јас те охрабрувам да купиш USB во блистер, отвори го и пробај да го вратиш (сеедно дали Анхоч, Сетек, Neptun), а потоа повикај пазарна. Ако добиеш те частам 100 евра.
Поентата на муабетот ми е , не советувај членови да си го губат времето кога не знаеш доволно.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв