Они бркаат пошто не се конкурентни на кинезите,а не затоа што АИ им ги пополни тие места.фолксваген
Абе полесно е да се збори напамет во ера на Интернет, него да се дискутираат бројки и факти.Нема никаде потврдена причина за бркањето. Супер звучи сето ова теоретски ама не мора да значи дека е заради AI. Поголеми се шансите да е заради лоши перформанси или пропаднати проекти или намалена потреба за одржавање ама полесно е да кажат AI за акциите да растат.
Така е Дени, ако AI е толку јак што не ги среди дупкиве по македонските патишта, а? а? а? хехеАха епа ете чим сите овие отпуштиле заради АИ, тогаш јасно е дека и кај нас ќе има тагови на сите патарини годинава.
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Ова линков кажува дека е заради пропаднати проекти / пренасочување кон други проекти, не затоа што ќе ги заменат луѓето со AI.Абе полесно е да се збори напамет во ера на Интернет, него да се дискутираат бројки и факти.
Добро, вест од BBC од Oracle report е „све и свашта“, а бидејќи те мрзи да читаш 3 параграфи, еве повелиОва линков кажува дека е заради пропаднати проекти / пренасочување кон други проекти, не затоа што ќе ги заменат луѓето со AI.
Секој и сешто може да си напише што сака на интернет ама не значи дека тие луѓе тоа што го пишуваат се разбираат или знаат што пишуваат.
Ама добро така е, повеќе тебе ти верувам на памет што зборуваш отколку на бројкиве што ги гледаме и на кредибилни извори како BBC. Еве ти кажи ни што ќе се случува во наредниве години.The software and cloud computing firm says it had around 141,000 full-time employees as of 31 May 2026, down from about 162,000 workers at the same time last year.
The "deployment of AI technologies across our operations have resulted, and may continue to result, in reductions to our workforce," the report says.
Иако не сум повикан, ќе се обидам да дадам кратко мислење за развојот на настаните.Еве ти кажи ни што ќе се случува во наредниве години.
Таговите се директно поврзани со автоматизирање на човечка работа. И тоа 100% проверено и јасно сценарио. 100% значи.Абе полесно е да се збори напамет во ера на Интернет, него да се дискутираат бројки и факти.
![]()
Tech giant Oracle cuts 21,000 jobs as it embraces AI
The cuts are part of a wider trend among tech firms as they spend hundreds of billions of dollars on AI.www.bbc.com
Жал ми е за @xenon , со мерак го читам на темава, очигледно е доста навлезен, место да дискутираме ние со „хихи хаха“ муабети, како Реддит vol. 2 е станата темава.
Мислењето е автоматски споено:
Така е Дени, ако AI е толку јак што не ги среди дупкиве по македонските патишта, а? а? а? хехе
Фали уште некој да пише „Абе Nokia си е Nokia, каков црн ајфон“ на темава, и дефинитивно да влезе во бумерски муабети.
И ти не си се качил на трактор, не треси зелени, дојди да те прошетам да видиме каде е автоматизацијата.Κoлку мали земјоделци останаа? Тие што се по 70 години сега? Не зезај, се отиде и се напуни по канцеларии, не работи стока и земја никој. Комплетно ја увезуваме храната, аргентинско месо со рок поминат пред 30 години, јаткасти плодови од Каџикирагикоркормистан што смердат од мочката на глувците во која биле последниве 20 години, пластични домати од Турција или Свирипичистан итн. Младите во Гевгелиско се напукаа по казината да работат, нивите стојат обраснати. Мали земјоделци бе..
Сегашност и иднина на земјоделство/сточарство е комплетно корпоративна и автоматизирана.
View: https://www.youtube.com/watch?v=Vpchh74tU3U
И ти не си се качил на трактор, не треси зелени, дојди да те прошетам да видиме каде е автоматизацијата.
Или ова погоре е неточно или ова подолу, одбери едно.Сум се качил и на трактор, и коњ сум прегнувал, и орал со коњ, и плевел/берел/сортирал(во гајби) домат/грозје/смокви/пиперки/краставици, и троскот сум копал/корнел од 1м дупки во земја. и лајна сум ринел со лопата од штала, косел, копал, прскал, наводнувал итн итн. Поодамна на веков сум од тебе, секој летен/зимски распуст ме праќаа во Стојаково (Гевгелиско) така да добро ми е позната целата таа проблематика.
Или ова погоре е неточно или ова подолу, одбери едно.
Сегашност и иднина на земјоделство/сточарство е комплетно корпоративна и автоматизирана.
Ако сакаш ќе ти кажам чекор по чекор зошто кај нас а и пошироко нити е корпоративна нити автоматизирана
Комбајн - машина што комбинира повеќе процеси во еден.И ти не си се качил на трактор, не треси зелени, дојди да те прошетам да видиме каде е автоматизацијата.
Муабетот ми беше дека избрканите програмери се тотално занемарлива статитистика во светски рамки. Но поединечно, многу болно свестување дека живееа во балон кој пукна. Треба да се шалтаат во други гранки. Истите тие кои им се церекаа у фаца на занаетчиите дека треба да учат програмирање, сега ќе треба да учат занаети.Они бркаат пошто не се конкурентни на кинезите,а не затоа што АИ им ги пополни тие места.
Темава е реддит, на рандом работа се закачуваат луѓе и полемизираат.И не знам што се фати за нас, или одбра нешто што ти одговара чисто да контрираш? Кој фактор сме ние во светски трендови? Темава нема локален предзнак па да дискутираме како е кај нас.
Ова пред 2 години ќе беше научна фантастика, а сега повеќето коментари на темава се фантазирање и лупање информации како првата верзија на ChatGPT."Modernizing a COBOL system once required armies of consultants spending years mapping workflows. Tools like Claude Code can automate the exploration and analysis phases that consume most of the effort in COBOL modernization,"
И што ти е поентата за Македонија и таговите? Како функционира во Србија пример? Не ја разбирам дилемата тука, најлесен процес за автоматизација е ова и без AI. Па во маркети имаш самонаплата, што е проблемот со таговите?Таговите се директно поврзани со автоматизирање на човечка работа. И тоа 100% проверено и јасно сценарио. 100% значи.
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Ме нервираат податоци од ракав и морам да посочам. Дај ми еден пример од држава, општина, фирма каде макар една култура е целосно автоматизирана.И не знам што се фати за нас, или одбра нешто што ти одговара чисто да контрираш? Кој фактор сме ние во светски трендови? Темава нема локален предзнак па да дискутираме како е кај нас.
Ме нервираат податоци од ракав и морам да посочам. Дај ми еден пример од држава, општина, фирма каде макар една култура е целосно автоматизирана.
GAMING CHAIR NEXT LEVEL RACING F-GT PRO Cockpit, 150kg, BLACK, NLR-R003
78.600,00 ден
GAMING CHAIR NEXT LEVEL RACING GTLite Junior Racing Cockpit, 80kg, BLACK, NLR-S041
12.100,00 ден
NET LAN WIRELESS DUAL BAND WIFI6, USB 2.0, CUDY WU300
470,00 ден
PSU 850W CORSAIR RM850E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, BLACK, CP-9020296-EU
8.410,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 3200D RS, Black, CC-9011344-WW
6.130,00 ден
NET Switch CUDY 8-port Gigabit GS108U, Plastic, White, GS108U
950,00 ден