alexandar11
hello world
- 11 јануари 2010
- 463
- 210
Некој искуство со купување на клима уред од Техномаркет? На сајтот гледам пишува гаранција само 12 месеци.
Како мислиш редовна, гаранцијата е 10години на целиот уред, единствен услов е редовен годишен сервис кој треба да се практикува и на клима БЕЗ никаква гаранција. Ако на некој му е скапо и не сака да ја одржува климата како што треба може после 3-4-5 година едноставено да се откаже. Но клима која не се одржува губи од својот капацитет. После година дена има МНОГУ ѓубре во саќето кое влијае на перформансите и со тоа на долговечноста на уредот. Не само кај Грее туку кај било која клима безралзика дали е под гаранција или не.Во реалност олку долги гаранции не функционираат.
Мене ме интересира колку години редовна гаранција давате.
Рипна цената на некој модели на VIVAX климите секаде не само на klimi.mk одлуката е од самиот VIVAX.Рипнала цената на Vivax на klimi.mk
Којзнае зошто.
Многу ја фалеше затоа му ја кренаа ценатаРипнала цената на Vivax на klimi.mk
Којзнае зошто.
Така фино. Редовна гаранција без условување за редовно сервисирање. На пример VIVAX имаше клими со 2+3 години (или обратно беше, не е битно)Како мислиш редовна, гаранцијата е 10години на целиот уред, единствен услов е редовен годишен сервис кој треба да се практикува и на клима БЕЗ никаква гаранција.
Во Тоа ако не се расипи за една нема да се расипи за 5 год би важело ако правилно е димензионирана климата за просторот инаку ако е премала за просторот брзо ке ги фрли патиките компресорот.Така фино. Редовна гаранција без условување за редовно сервисирање. На пример VIVAX имаше клими со 2+3 години (или обратно беше, не е битно)
Посетата на сервисер се наплаќа за тоа редовно проверување и истото не очекувам да биде под 800 денари.
И на крај, ова може да ти го потврди секој, статистиката вели дека ако уредот не се расипе во првата година на користење нема да се расипе во следните 5.
Замисли да се досети некој вакво нешто да нуди за лаптопи. Еднаш годишно чистење од прашина со задолжителна проверка на SMART..
Не знам за Gree ама кај братот, пред две-три години, местевме VIVAX со 2+3 години, и во разговор со сервисерите дознав дека тие проверки се сведуваат на проверка на притисок/фреон и мавање на печат во сервисната книшка.За клими треба да постои гаранција едно 2-3 години без никакво условување.
Тоа на страна, и кај други производи постои задолжителен редовен сервис (автомобили). Не дека и тоа е во ред.
Инаку колку кошта тој условениот годишен сервис кај Гри, знае некој?
За лаптоп постои вакво нешто, мораш да го носиш Делл лаптопот во ИТД инаку не ти важи гаранцијата ако не е однесен на чистење после првата година.Така фино. Редовна гаранција без условување за редовно сервисирање. На пример VIVAX имаше клими со 2+3 години (или обратно беше, не е битно)
Посетата на сервисер се наплаќа за тоа редовно проверување и истото не очекувам да биде под 800 денари.
И на крај, ова може да ти го потврди секој, статистиката вели дека ако уредот не се расипе во првата година на користење нема да се расипе во следните 5.
Замисли да се досети некој вакво нешто да нуди за лаптопи. Еднаш годишно чистење од прашина со задолжителна проверка на SMART..
Toyota и останатата далекуисточна екипа дава 5 години гаранција ама збирот на сумите од сервисите за тие 5 години надминуваат 2500 евра.
Сепак останувам на мнение дека иницијалната монтажа треба да ја врши овластен сервисер затоа што исправната монтажа е гарант за долготрајното функционирање.
VIVAX одсекогаш имал условна гаранција секоја година редовен сервис гаранцијата им е 3 години и е во формат 1+1+1 не е 2+3 ( тага испаѓа 5год ). Воедно никој не нуди гаранција подолга од 3години без услов. Најчесто се 1-2 години гаранциите, единствено најскапите брендови како даикин, митсубиши и слично нудат 3г без некој строг услов но на 60 000 клима да ти се расипе во првите 3 години е срамота и да не ја одржуваш.Така фино. Редовна гаранција без условување за редовно сервисирање. На пример VIVAX имаше клими со 2+3 години (или обратно беше, не е битно)
Цената треба да се движи од 700-1000 ден цената ја одредува монтерот сервисерот колку што знам, ама пак за тоа имаш листа од десетици кој се овластени и можеш да се информираш кај секој за цена, во превод не е монополски поставено од ГРЕЕ да мора да е 1500 ден на пример.Инаку колку кошта тој условениот годишен сервис кај Гри, знае некој?
Види ако е ова пракса редовна тогаш не е во ред сепак си очекувал едно си добил друго како искуство зборам, но сепак разбирам дека МОЖЕ да се случи вакво нешто бидејќи токму денес ни се случи на нас. Договорена монтажа на 3 клими во СК од нас утрово главниот мајстор има смртен случај во фамилија, иако не бега од одговорност и прифаќа да работи сабота кога и е закопот сепак не е човечки и моравме да ангажираме друг надворешен сервис ( во кој имаме доверба и немаме поплака за соработка до сега ) за да не се избрукаме пред клиент. Но ова е исклучок а не пракса, сакам да дадам пример и од другата страна што се може да се случи која клиентот не ја гледа зошто бил пратен друг сервисер/монтажер.Сосема се согласувам, но што правиме со нашиве продавачи?
Јас имам Тошиба клима (помеѓу другите), и ја купив од продавница специјализирана за фриготехника токму заради искуството на нејзиниот интерен сервис. Токму и во претходен разговор прашав и ми беше потврдно одговорено дека нивниот сервис ги врши монтажите. Знаеш колку се изнервирав кога на денот на монтажата ми пратија некој рандом надворешен сервис да ја монтира климата?
Се разбира, најисправно беше да ја одбијам монтажата и да си ги барам парите назад. Но грејната сезона беше почната, другите две алтернативи не ми беа достапни, а за Тошибата добив попуст... И ја голтнав кнедлата. Нормално, кога проверив следниот ден струјната инсталација беше аматерски изведена со непотребно оставени должини од соголени жици, и лошо прицврстени. Јас како аматер тоа го поправив неспоредливо подобро.
За Енергија станува збор инаку, чисто за целосно да го споделам искуството. Вработениот во дуќанот им беше и љубезен и едуциран за HVAC, од почетниот однос сум задоволен ама на план на реализација извесно потфрлаат.
Потоа од муабети разбрав дека доста од инсталациите им се од надворешни сервиси. Ако е за добивање на услуга од такви рандом но-нејм сервиси, тогаш може да пазарам клима и од Непун, Техномаркет, или рандом супермаркет - нема причина да плаќам повеќе за да имам работа со продавница специјализирана за фриготехника.
Сакаш да кажеш дека откако специфично се нафативте дека вашиот сервис ќе ја работи монтажата, потоа без барем телефонски да ја објасните ситуацијата - го оставивте клиентот на денот на монтажата да се соочи со фактот дека друг сервис ќе ја изврши монтажата? Без воопшто да понудите алтернативна дата на монтажата од вашиот сервис, како што бил договорот?Но ова е исклучок а не пракса, сакам да дадам пример и од другата страна што се може да се случи која клиентот не ја гледа зошто бил пратен друг сервисер/монтажер.
Смртен случај имал монтерот еееј ало читаш ли ти нешто освен себе ?Да, непредведени ситуации се случуваат. Но како што кажа тоа (треба да) се исклучоци, а не пракса.
Колку и да сочуствувам на човечко ниво, како клиент очекувам исполнување на договореното и одредено ниво на однос, објаснување за ситуацијата и нудење алтернативи на договореното.Смртен случај имал монтерот еееј ало читаш ли ти нешто освен себе ?
Па не, не е „така едноставно“.Ама свати дека има сезона и несезона за монтажи... ...монтерите кај нас се фриленсери...си ја купил во сезона и ти нашле заменски монтер со кој соработуваат бидејки нивните запослени неможеле да постигнат as simple as that.
...негледам проблем
Zadolzitelen e servis sekoja godina, sto e uslov za validnosta na istata.
@GREEMAK GROUP што подразбира (што се сервисира) годишниот сервис и колку се наплаќа?
Ако е вистина тоа што го кажуваш - тогаш зошто ми беше одговорено дека климата ќе ми ја монтира нивниот интерен сервис??...немаат вработено ниеден монтер на фиксна плата!
Имаат свој сервис и вработен сервисер, но не и монтери.
Нешто овде чудно ми замирисува...As simple as that....НЕ ни треба да ги прашуваш кој ке монтира!
Еве што ми одговорија на FB:
Ако и го фатиш редот со чистење од почеток нема да имаш потреба некој да ја расклопува за да се чисти барем во првите 5~6 години.Штета што не спаѓа детално чистење во годишниот сервис. Баш би било добро да е така. Барем да има некаква логика.
И онака треба детално да се чисти секоја година и надворешната и внатрешната единица.
Ама само на печат изгледа се сведува, како и кај сите продолжени гаранции.
Не разбрав дали целосно ги расклопуваш пластиките, или едноставно работиш на толку колку што ти е достапно со поклопецот подигнат?Усисување колку што ми дозволува просторот
PLAYING CARDS PALADONE STRANGER THINGS 5
790,00 ден
GAMING CHAIR FragON 2X Rev. 2.0 BLACK/WHITE
11.780,00 ден
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 WHITE (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 1K polling rate,All silent micro switch, M6S-A3
4.030,00 ден
VGA ACER RX 9070 Predator BiFrost Radeon OC 16GB GDDR6 256-bit, HDMI, 3xDP, DP.Z4GWW.P01
40.790,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO 4K X HDR10, VRR, USB 3.0 (TYPE-C), 10GBH9901
16.590,00 ден
OD DVD RW SATA ASUS DRW‑08D6MT, Black, 90DD0340-B19000
1.960,00 ден