Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.760
2.772
Не се пишува вистинската цена колку е платена ? Ги платив кондурите 67 долара.
Според таа продажна цена требаше да ми наплатат 628 денара=12.02$.. А ми наплатија како да сум ги платил 82 евра.
А никогаш не се биле таа цена... Одсекогаш се продавале по 50-70 долара зависи од пописти ако има некогаш...
18% на таа цена од 81.52$ е 14.67$ а мене ми наплатија 15.1$ пак некој цент($) имат укдадено...
А Цент по Цент..Денарче по Денарче е Бунарче пари од сите за нив собрани...
Погледнете го атачментот 160568Погледнете го атачментот 160569Погледнете го атачментот 160570Погледнете го атачментот 160571Погледнете го атачментот 160572Погледнете го атачментот 160573
Погледнете го атачментот 160574
Моментална сегашна цена е оваа... 77$ комплет со достава.... Со купони дојде и до 60$.... Значе треба колку е платено да царинат..... А не да крадат по неколку долара......
Не заборавај и дека доларот варира. Ако пратката стигнала на 5-ти Април, доларот бил 53.1 денари, по денешен курс е 52. Ете ти ги тие 30 центи разлика. Се зима вердноста по сред курс на НБРМ, на денот кога е царинета пратката.

Manis

hello world
14 јануари 2026
144
57
За ослободување данок е ова? Ова нешто ново ми се појави, не знам што како функционира, изгледа само за Америка е сега за сега.
Screenshot 2026-04-15 183115.png Screenshot 2026-04-15 183106.png

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
MK000xxxxxR пратки по default се доставуваат со карго експрес или рандом? Какво е искуството, пратката ја чекам повеќе од месец и веќе една недела пишува дека е на царина.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.938
8.435
MK000xxxxxR пратки по default се доставуваат со карго експрес или рандом? Какво е искуството, пратката ја чекам повеќе од месец и веќе една недела пишува дека е на царина.
Не мора да значи. Едната ми беше преку Карго Експрес, другата преку ЕЛС. Нема правило

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
114
127
Провери си на ЕЛС, треба да е таму.

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Дечки, колку време ви стојат MK/R пратките со статус Јавено на курир за прием (по проаѓање царина) на тракинг во ЕЛС пред да добијат нареден статус? Само кај мене дреме вака или е востановена пракса?

zprosoft

read-only
10 јануари 2008
16
3
Дечки, колку време ви стојат MK/R пратките со статус Јавено на курир за прием (по проаѓање царина) на тракинг во ЕЛС пред да добијат нареден статус? Само кај мене дреме вака или е востановена пракса?
Пристигнато на царина 31.03.26, сменет статус на 14.04.26, очекувм денес/утре испорака. 1776405061556.png

DrMTR

senior
27 март 2014
7.938
8.435
2 дена кај мене
Мислењето е автоматски споено:

Пристигнато на царина 31.03.26, сменет статус на 14.04.26, очекувм денес/утре испорака.Погледнете го атачментот 160696
Денес очекувај после 14 часот.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.615
1.780
На царина од 2ри Април, денес очекувам испорака. Не е лошо, две пратки очекувам, едната е поскапа и има откуп од 400 денари, другата е поевтина и не пишува откуп. Веројатно не им се исплаќа да наплатат 60 денари.

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Секаде почнуваат да се нормализираат работиве, само релацијата царина-пошта никако не се даваат и уште работат на проблемот. Обичниве пратки не пристигнуваат под два и пол месеци ни под разно. Што ти е карактер, КАРАКТЕРИШТЕ!

Ајде да се надеваме дека со новиве возила ќе се скенираат и распоредуваат праткиве во тркалање.

petargrip

read-only
3 февруари 2016
44
7
Dobiv pratki so totalna vrednost nad 90 EUR. Tehnichki aliexpress si spoi nekoi narachki, taka sho ubavo e da se znae deka ne e dovolno da narchash poseben order, tuku da pomine vreme da se shipnat del od niv za da si siguren deka nema da ti gi spojat so drugi i vrednosta da dojde povisoka. Inaku ELS napakjaat okolu 600-700 denari za carinskata procedura plus davachkite za carina i danok za sekoj produkt shto si go kupil spored katalog. 600+ denari kon ELS mislam deka e mnogu, poshto realno relativno mali narachki se i kje se sluchuva chesto ako narachuvate malku povekje items odednash, ili nesho nad 90 EUR...

Drugo neshto shto primetiv, imav povekje pratki, povtorno spoena narachka ama ovoj pat pod 90 EUR. Imashe vo eden paket edno 10 items vo posebni plikoa, sekoe poshtivche beshe otvoreno od carina da proverat da ne sluchajno aliexpress gi lazhe? Za istovo 4 meseci gi chekav, i pratkite od pred 6 meseca nikogash ne stignaa. Ne znam shto im e problemov, stvarno ne mi e jasna carina, a site nie gi plakjame od drzhaven budget za dushata da ni vadat, pa stvarno preku k*r mi e i ne znam zashto dozvoluvame. Isto taka na site tie paketi pishuvashe "Value declared too low", nemashe vrska, imashe tochna deklaracija na samiot paket so tochnite ceni podeleni za sekoj item vnatre.

Pimonki

read-only
20 април 2022
3
0
Dobiv pratki so totalna vrednost nad 90 EUR. Tehnichki aliexpress si spoi nekoi narachki, taka sho ubavo e da se znae deka ne e dovolno da narchash poseben order, tuku da pomine vreme da se shipnat del od niv za da si siguren deka nema da ti gi spojat so drugi i vrednosta da dojde povisoka. Inaku ELS napakjaat okolu 600-700 denari za carinskata procedura plus davachkite za carina i danok za sekoj produkt shto si go kupil spored katalog. 600+ denari kon ELS mislam deka e mnogu, poshto realno relativno mali narachki se i kje se sluchuva chesto ako narachuvate malku povekje items odednash, ili nesho nad 90 EUR...

Drugo neshto shto primetiv, imav povekje pratki, povtorno spoena narachka ama ovoj pat pod 90 EUR. Imashe vo eden paket edno 10 items vo posebni plikoa, sekoe poshtivche beshe otvoreno od carina da proverat da ne sluchajno aliexpress gi lazhe? Za istovo 4 meseci gi chekav, i pratkite od pred 6 meseca nikogash ne stignaa. Ne znam shto im e problemov, stvarno ne mi e jasna carina, a site nie gi plakjame od drzhaven budget za dushata da ni vadat, pa stvarno preku k*r mi e i ne znam zashto dozvoluvame. Isto taka na site tie paketi pishuvashe "Value declared too low", nemashe vrska, imashe tochna deklaracija na samiot paket so tochnite ceni podeleni za sekoj item vnatre.
I jas cekam pratka sto e nad 90€ i e seuste na carina so Declared value too low na tracking.. mi stigna poraka od KargoEkspres na 13 mart za najavuvanje na pratka i od togas stama.. se javuvav sekade i nikoj ne moze da mi ja locira pratkata. Ne ja dava ni na tracking na Kargo Ekspres a posledniot update na tracking e za premala vrednost na 5 April isto kako drugi sto postiraa na forumov, samo sto mojata ne e mrdnata od togas… I carina i kargo ekspres zasluzuvaat prijava kaj naroden pravobranitel!

petargrip

read-only
3 февруари 2016
44
7
I jas cekam pratka sto e nad 90€ i e seuste na carina so Declared value too low na tracking.. mi stigna poraka od KargoEkspres na 13 mart za najavuvanje na pratka i od togas stama.. se javuvav sekade i nikoj ne moze da mi ja locira pratkata. Ne ja dava ni na tracking na Kargo Ekspres a posledniot update na tracking e za premala vrednost na 5 April isto kako drugi sto postiraa na forumov, samo sto mojata ne e mrdnata od togas… I carina i kargo ekspres zasluzuvaat prijava kaj naroden pravobranitel!
so sreka! bash me interesira kolku pari naplakjaat kargo express za carinska procedura, se nadevam deka kje ti stignat pa da pishesh

zprosoft

read-only
10 јануари 2008
16
3
Три пратки со MKXXR денес беа доставени со ЕЛС, направени нарачки 23.03,26, на Царина на 31.03.26, излезени од Царина на 14.04.26. Двете беа со вредност од 30-40$(соодветно беше данокот од 18% пресметан), едната беше <3$-за неа 0 денари данок

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.615
1.780
Донесени пратките денес, платено данок точно 18%. Негативно е тоа што од царина била отварана пратката и производот е препакуван на различен начин во оригиналното кутивче и прелепен со селотејп.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Нема веќе трте-мрте и лотарија. Ко шо гледам приватниве фирми преземаат достава, пошта е капут, и секое парче оди преку царина. Мене две пратки ми стигнаа преку ЕЛС и добив изненадување али секспрес стајл дека треба да платам на ЕЛС царина/данок за ситнурии. Остај шо ни фискална ни потврда ни ништо не се добива.

Криво ми е за македонски пошти со овие трендови, од фирма која имаше и флота и све за достава и присуство во секој град во земјата - сега ко шо ми изгледа ќе ги снема.

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Криво ми е за македонски пошти со овие трендови, од фирма која имаше и флота и све за достава и присуство во секој град во земјата - сега ко шо ми изгледа ќе ги снема.
Зарем има поголемо снемување од ова? Од 2 март пратка ставена во вреќа, веќе 50 дена не може да се обработи и достави. Ако има некој информација нека каже каде на друго место на земјинава топка пристигнати пратки чекаат повеќе од 2 месеци да бидат доставени до примач?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.938
8.435
Пазате кога,стегате Рифунд УЈП едвај чека такви како вас.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.300
11.842
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Ова не ме чуди воопшто, последните рефунд кога ги направив, стигнаа како прилив од странство. Будала работа.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

ако банката има информација дека е refund треба соодветно да ја категоризира.

нели за непознати уплати од странство ти се јавува банката да прашаат по кој основ ги добиваш парите.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.938
8.435
ако банката има информација дека е refund треба соодветно да ја категоризира.

нели за непознати уплати од странство ти се јавува банката да прашаат по кој основ ги добиваш парите.
Добро таа категоризација е работа на банката или на крајниот клиент? Нема потреба банката да ми се јавува и да ме испрашува по кој основ добивам пари. Не е нејзина работа тоа! Си има УЈП нека проверува ако ми легнуваат пари од странство.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Добро таа категоризација е работа на банката или на крајниот клиент? Нема потреба банката да ми се јавува и да ме испрашува по кој основ добивам пари. Не е нејзина работа тоа! Си има УЈП нека проверува ако ми легнуваат пари од странство.
ИМХО, мислам дека лична работа е коректно да ги категоризираш и пријавуваш приливите. УЈП не е МВР или финансиска полиција, нема баш толку широки овластувања и не ги надгледува сите сметки по дифолт (мора да има причина да погледне некоја сметка). А банката во овој случај ти помага (знам дека звучи неверојатно, но така е) да си ја завршиш домашната.

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
ИМХО, мислам дека лична работа е коректно да ги категоризираш и пријавуваш приливите. УЈП не е МВР или финансиска полиција, нема баш толку широки овластувања и не ги надгледува сите сметки по дифолт (мора да има причина да погледне некоја сметка). А банката во овој случај ти помага (знам дека звучи неверојатно, но така е) да си ја завршиш домашната.
Едно време по школиве домашните важеа само за учениците. Не знам како е сега.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.745
3.891
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS