Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Т-Home оптика

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Има некој проблем со upload брзина? 1000/1000 пакет, а добивам 30mbps upload на надворешни сервери.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Има некој проблем со upload брзина? 1000/1000 пакет, а добивам 30mbps upload на надворешни сервери.
Да, имаше и вчера некоја фрка со аплоудот, а еве и сега гледам на Swisstransfer ми качува со 2-3mb/s.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Да, имаше и вчера некоја фрка со аплоудот, а еве и сега гледам на Swisstransfer ми качува со 2-3mb/s.
Ако уклучам VPN до одредени сервери само тогаш добивам околу 600mbps upload. Каков канцер се овие телеком, по 2 пат се случува ова годинава и трае предолго.

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Порано VPN ти ја успоруваше линијата, сега ја убрзува... what a time to be alive :D
Не е дека ти ја убрзува линијата, туку впн-от сигурно има далеку подобро вмрежување со точки кои најверојатно и не се така утепани како тие на телеком во тој момент. И можеш да го искористиш потенцијалот на брзината од пакетот.

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Ве молам пријавете пречка во телеком како и минатиот пат кога се случуваше истото минатата година. "Немаат доволно корисници пријавено" ова им беше нивниот одговор кога се јавив утрово.

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Можете ли да приметите дали проблемот ви се случува кога вашата јавна ИП адреса започнува со 46.ххх.ххх.ххх или со 77.ххх.ххх.ххх ?

Бидејки кога сеуште не користев гејминг бустер, после обнова на сесија некогаш беше со 46ка, а некогаш со 77ца, и кога ќе добиев ип адреса од 46ка рејнџ приметував како малку да има доцнење во отворањето на страниците.
46ка е рејнџ кој најчесто го користат за рутерите кои се на бакарот, додека 77ца е за оптиката.

Бидејки сега сум со гејминг бустер каде имам статичка ИП адреса која започнува со 79.ххх.ххх.ххх и исто така немам никакви такви задоцнувања како кога ќе добиев јавна ип од 46ка.

Ај заприметете го тоа на кој рејнџ ви се случува.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.514
3.120
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.288
1.317
Можете ли да приметите дали проблемот ви се случува кога вашата јавна ИП адреса започнува со 46.ххх.ххх.ххх или со 77.ххх.ххх.ххх ?

Бидејки кога сеуште не користев гејминг бустер, после обнова на сесија некогаш беше со 46ка, а некогаш со 77ца, и кога ќе добиев ип адреса од 46ка рејнџ приметував како малку да има доцнење во отворањето на страниците.
46ка е рејнџ кој најчесто го користат за рутерите кои се на бакарот, додека 77ца е за оптиката.

Бидејки сега сум со гејминг бустер каде имам статичка ИП адреса која започнува со 79.ххх.ххх.ххх и исто така немам никакви такви задоцнувања како кога ќе добиев јавна ип од 46ка.

Не е до тоа, еве 77 имам ранг па аплоудот кон надвор е лош.

Последна промена:

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.288
1.317
Ве молам пријавете пречка во телеком како и минатиот пат кога се случуваше истото минатата година. "Немаат доволно корисници пријавено" ова им беше нивниот одговор кога се јавив утрово.
Какви пацери, еден спидтест не можат да пуштат кон првиот хоп кај брачата блгари што им се пееринг?
IMG_3922.png IMG_3924.png
Мислењето е автоматски споено:

Да не користите Safenet? Ако не се лажам тоа автоматски си се активира.
Јас не.

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
И кај мене со гејминг бустер 300/300 брзина, тестирано до Виваком Софија аплоуд 100, а до Космоте Солун едвај 20.

Е сега, ги сменив днс во техниколорот од оние на телеком 62ка со клоудфаре, 1.1.1.1 и 1.0.0.1, до космоте остана исто, ама до Виваком отиде аплоуд брзината до 300.

Ај пробајте сменете ги днс серверите (само запишете ги тие од телеком некаде)

Ова реално не би се решило со Светле, Весна и останатите од кол центар, туку само со некој мрежен инженер во Телеком. Ако имате некој контакт од некого па да му се сподели инфо.

Еве еден tracert до виваком софија што вели:
uCg6zV9.jpeg

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
126
157
Пред некое време пишав дека се сомневам користењето на DNS серверите на Телеком ја зафркава конекцијата ама никој не ми веруваше.
Едноставно не ги користете нивните, на рутер подесете некои други и готово. Зошто би користеле DNS 62.162.... како и да беа нивните.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.288
1.317
ДНС-ите не може да имаат улога при разлика на брзина спидтест, за друго да. Еве кај мене цела мрежа е на 1.1 па ги имам истиве проблеми. Локално до нив имам 1000/1000, одма до Софиа паѓа аплоуд брзината еве сега е 160 кај мене, 80 беше сабајле варира цело време. Bottleneckot e тука некаде. Ќе пишам мејл се ова ќе документирам ќе известам што ќе вратат.
IMG_3926.png IMG_3925.png

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Да не ги мешаат Ип адресите? Јас сум на ВДСЛ со ип 77.xx

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Можно е.
На активиран гејминг бустер постојано се добива 79.125.ххх.ххх односно првите два октета секогаш се исти.
И ип адресата е статична се додека физички не го рестартираш рутерот, ама пак е од рејнџот на 79.125

kolesk

lurker
6 февруари 2016
762
1.179
Дечки имам од новите андроид боксови на телеком. Инсталиран пред 6 месеци.
Вчера на тв ми искочи порака, слаби батерии во далечинското.
Купив нови сони батерии, ама уште ми излегува таква порака.
Да не треба нешто и софтверски да се подесува?

stteffann

hello world
13 јануари 2019
83
97
Дечки имам од новите андроид боксови на телеком. Инсталиран пред 6 месеци.
Вчера на тв ми искочи порака, слаби батерии во далечинското.
Купив нови сони батерии, ама уште ми излегува таква порака.
Да не треба нешто и софтверски да се подесува?
Не менувај батерии, и кај мене така ми покажа не едниот бокс слаба батерија, со истите батерии на другиот бокс ми покажа 99%. Некоја грешка на боксот или дајлинското е. Еден рестарт и ке се средат.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
762
1.179
Веќе сменив. Во опции на боксот, ми покажува дека батериите се на 5%.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.288
1.317
Џабе гигабитен кон надвор кон некои места у некои периоди уште е тапа... Им пишав убаво мејл прошла недела се, до денес штама сеуште. :confused:

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Па ако погледнеш погоре во Tracert сликата што ја имам прикачено, не ми делува дека е во Телеком проблемот.

Измеѓу има некој рутер некаде што ја дупи целата работа и му треба малку време додека ја научи новата рута до серверот од кој бараш тестирање на брзината.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно