Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Искуство со сервис

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Има теми за искуство со продавници, но нема со сервиси.
Имам две искуства со сервисери.

Позитивно:
Едното е со @Daniel86 - како што знаат многу луѓе на форумов, дечкото е фантастичен лик и уште подобар сервисер (или обратно, сеедно).
За него само пофални зборови.

Не баш позитивно:
Купив Lenovo лаптоп од нептун пред 2 години. Веднаш апгрејд (рам - две плочки, плус замена на ссд и додавање на второ ссд). За да задржам гаранција, се јавив во овластените сервиси. Локациски повеќе ми одговара сервисот во кисела вода - aitonix. Се јавувам колку ќе ме чини надградба на системот и добив луд одговор: не се плаќа еднократно отворање и затворање на лаптопот туку се плаќа 800 денари по парче, т.е. 2х800 за рам и 2х800 за ссд. 3200? Ок, нивна политика. Луда, ама тоа е. Се јавив во другиот сервис на Lenovo - Inet. 1200 денари е отворање и затворање на лаптоп, без разлика колку парчиња се менуваат. Супер. Не ми се допаѓа цената, да беше само едно парче веројатно ќе останев со првите, но ете...
Проблем со лаптопот имав уште во старт. Тачот не беше добар, но лаптопот пред се се користи како десктоп со тастатура + маус + екран. Воедно не беше постојано туку рандом - движењето на курсосрот со тачпад едноставно некогаш беше ок, некогаш беше лошо. Мислев дека се драјвери и немав нерви да проверувам и оправам што е проблемот.
Стигна меил, бесплатно чистење на лаптоп од Lenovo во официјалните сервиси. Супер, таман една година користење, да се издува и освежи. Пред тоа пробав со некои линукси од усб - тачот се однесување исто лошо. Епа таман ќе го рекламирам и тачот.
Отидов пак во Инет, го оставив лаптопот на чистење и им рекламирав проблемот.
Рекламација прифатена, тастатурана нарачана, ќе добијам известување кога ќе стигне делот.
Стигна известување, но периодот морав да бидам подалеку од Скопје. По некое време стигна уште еден меил, дека тикетот е затворен (имало прозорец во кој мора да се интервенира). Нема проблем, моја грешка е тоа.
Се наближи истек на гаранција (2 години). Одам во сервис (инет) велам, еве сум пак, проблемот е од тогаш, ве молам да се среди.
Да, нема проблем, ќе отвориме нов тикет и ќе се среди. Напоменувам дека сум на истек на рокот (неколку недели до крај). Да, нема проблем, во рокот е побарано и одобрено.
Супер.
Утредента повик од сервис. Не е можно да се интервенира, лаптопот е веќе сервисиран претходната недела и не може пак да се сервисира во рок од еден месец.
Не сум го сервисирал лаптопот, немало ни кога ни како.
Официјално е отоворен тикет за сервисирање на тастатурата. Не е отворен од нив а тикет може да отвори само официјален сервис.
Се јавувам во аитоникс - Дечки, сте ми го сервисирале лаптопот, ама со работа од далечина, преку зум изгледа. Како сте успеале не знам, ама тргнете го тикетот за да можам да си го средам мојот лаптоп.
Не, кај нас во сервис тој лаптоп не влегол.
Ок.
Најдов начин како да стапам во контакт со Леново и стапив во контакт. Им кажав што проблем имам и зошто ги контактирам. Ми кажаа дека тикетот е отворен и затворен од Аитоникс. Опа.
Се јавив пак во Аитоникс. Не. Не бил кај нив сервисиран лаптопот. Ок.
Велам, Леново ми потврди дека вие сте отвориле тикет и сте затвориле тикет. Имате до 12 да ме побарате и да ми кажете решение пред да стапам во контакт со инспекциски служби.
Како си стапил во контакт со Леново?
А што е битно како? Битно е дека имате малку време до 12. Чао.
Ме побараа. Грешка направиле, при куцање??? на сериски број на друг лаптоп го искуцале мојот и да го однесам лаптопот а тие ќе го сервисираат бесплатно.
Дечки, немам доверба во вас да ви дадам нацртана овца, а не да ви оставам лаптоп со информации на него. Еве ви фер предлог. Ќе го платите сервисот во другиот сервис и ќе однесете дел за да се сервисира.
Одговорот на аитоникс: НЕ. Не може така, само кај нас прифаќаме.
Во ред, ќе видиме што ќе прифатите.
Во меѓувреме продолжив гаранција + 1 година (се доплаќа де)
Допис до државен пазарен инспекторат.
Помина баеги време и речиси кренав раце. Викам во продолжение ќе средувам тачпад.
И оп, стигна меил од пазарен инспекторат каде ми се уважва барањето. Додека читам меил, ѕвони телефон - Инет: „колегите“ донесоа дел за замена, делот е тука и ве чека, кога сакате дојдете и ќе биде заменет.
Можело, а?

kolesk

lurker
6 февруари 2016
781
1.212
Позитивно со Даниел, такоџе.
Додуша, последниов пат, частеше една ракија, ама ептен слаба. Јас како домачица, прозори чистам со таква. :D

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.797
3.979
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Значи само Нептун има таква политика да ако сакаш да додадеш ссд или рам да те праќаат во сервис и да ти наплаќаат таму.
А од друга страна ти викаат не смееш сам да го отвораш лаптопот бидејќи се губело гаранција?
Јас леново зедов (Сетек) пред 2,5 год и додадов рам веднаш. Го однесов лаптопот во Сетек и тие во сервис го средија за ич пари.
Тешко тој што има мака па да мора да се плетка со сервиси како членот погоре.
btw Како продолжи гаранција?
ps Лаптопот цркна после 2,5 години (демек плчата рикнала и бараа 400е за замена)

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Фала на инфо, да знам никад да не влезам во Аитоникс. А ни во Инет :)
Инет беа супер дечки. Ако си добил поинаков впечаток, нешто не сум кажал добро.
Значи само Нептун има таква политика да ако сакаш да додадеш ссд или рам да те праќаат во сервис и да ти наплаќаат таму.
А од друга страна ти викаат не смееш сам да го отвораш лаптопот бидејќи се губело гаранција?
Јас леново зедов (Сетек) пред 2,5 год и додадов рам веднаш. Го однесов лаптопот во Сетек и тие во сервис го средија за ич пари.
Тешко тој што има мака па да мора да се плетка со сервиси како членот погоре.
btw Како продолжи гаранција?
ps Лаптопот цркна после 2,5 години (демек плчата рикнала и бараа 400е за замена)
Тоа е политика на Леново. Не смееш да отвориш лаптоп самостојно. Ако правиш надградба кај нив, веројатно би било бесплатно, но надградбата ја правев со свои парчиња хардвер. Гаранција се докупува на некои модели, пред да истече постојната гаранција.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.047
1.133
Куманово
колку знам Lenovo (official) не прават проблем ако сам си смениш рам или ссд под услов да не го оштетиш лаптопот, е сега локалниве што сакаат да лапнат екстра тоа е друг муабет..

на пријател му требаше лаптоп пред некоја година, заедно со лаптопот купивме уште 8GB RАМ и не бараа ништо екстра за инсталација во Анхоч..

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.797
3.979
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Тоа е политика на Леново. Не смееш да отвориш лаптоп самостојно. Ако правиш надградба кај нив, веројатно би било бесплатно, но надградбата ја правев со свои парчиња хардвер. Гаранција се докупува на некои модели, пред да истече постојната гаранција.
Тоа со промена на рам и ссд остана енегма дали смее или не смее човек сам да промени нешто. Едни викаат се уби гаранција други не.
Имаше некаде тема со овие работи пред некоја година. Кога го зедов лаптопот докупив и рам од сетек па им реков да го стават во сервис
да не отворам јас. Може има врска што беше кпен кај нив па не побараа пари.
Доплата за гаранција колку видов имаше само за поскапи модели но не и за основните-ефтини.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Тоа со промена на рам и ссд остана енегма дали смее или не смее човек сам да промени нешто. Едни викаат се уби гаранција други не.
Имаше некаде тема со овие работи пред некоја година. Кога го зедов лаптопот докупив и рам од сетек па им реков да го стават во сервис
да не отворам јас. Може има врска што беше кпен кај нив па не побараа пари.
Доплата за гаранција колку видов имаше само за поскапи модели но не и за основните-ефтини.
Основните модели немаат докупување гаранција.
Ако купиш од нив не се доплаќа отворање, но отворање надвор од овластен сервис е прекин на гаранцијата и тоа е јасно наведено во гарантните услови.

Ама кај нив немаше ниту 2тб диск ниту рам (осбено не за цената што ја најдов)
Мислењето е автоматски споено:

колку знам Lenovo (official) не прават проблем ако сам си смениш рам или ссд под услов да не го оштетиш лаптопот, е сега локалниве што сакаат да лапнат екстра тоа е друг муабет..

на пријател му требаше лаптоп пред некоја година, заедно со лаптопот купивме уште 8GB RАМ и не бараа ништо екстра за инсталација во Анхоч..
Lenovo на сајтот за моделот стои дека отворање на лаптоп вон сервис е прекин на гаранција.
Да напоменам пак, јас рам и ссд си донесов мое. Не купив делови од нептун (тогаш мислам дека немаше ни опција за тоа кај нив) туку само лаптоп.

noc32

hello world
21 март 2016
356
313
Изгледа се изнервирав /возбудив и малку лошо сум сфатил.
Како и да е мило ми е што си го средил проблемот.

Пред многу многу години имав проблем со Купи Лаптоп (фирма што пропадна) каде што купив Macbook и исто го решив проблемот. Само што јас ги пријавив во Агенција за заштита на потрошувачи и проблемот магично за буквално два дена.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.323
11.881
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Инет се одлични дечки, само позитивни зборови за нив. @JasSum мило ми е што заврши работа вака или онака, жал ми е што се измачи вака, ама ај, битно правдата е задоволена. BTW, чисто за инфо, кај мене секој втор-трет лаптоп е Леново, страдалничиња од ладни лемови на процесор и RAM слотови и секакви банални дефекти. Во последно време многу зачестија IdeaPad со изгорени процесори, поготово Intel. Можеби е само случајност, можеби не, рано е да се каже.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.797
3.979
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Инет се одлични дечки, само позитивни зборови за нив. @JasSum мило ми е што заврши работа вака или онака, жал ми е што се измачи вака, ама ај, битно правдата е задоволена. BTW, чисто за инфо, кај мене секој втор-трет лаптоп е Леново, страдалничиња од ладни лемови на процесор и RAM слотови и секакви банални дефекти. Во последно време многу зачестија IdeaPad со изгорени процесори, поготово Intel. Можеби е само случајност, можеби не, рано е да се каже.
Господин Даниел дали се за верување сервисерине од Мој Сервис, ми кажаа дека матичната на леново лептопот отишла :)
Значи да не земам Леново појќе :)

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Последна промена:

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
За @Daniel86 и јас имам само супер зборови, го знае (и сака) тоа што го работи и секогаш со мене бил мега коректен.

Со Инет имам исто ок искуство за сервис, си работат по ПС.

Во Аитоникс не сум бил а после напишаново не ни планирам.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.323
11.881
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Господин Даниел дали се за верување сервисерине од Мој Сервис, ми кажаа дека матичната на леново лептопот отишла :)
Значи да не земам Леново појќе :)

Sent from my M2101K9G using Tapatalk
Немам појма кои се тие, ама не грешат, сигурно е до матичната, и баба од пазар истото ќе ти го каже, нема сигурно да биде шасијата отидена. :D

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.797
3.979
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Немам појма кои се тие, ама не грешат, сигурно е до матичната, и баба од пазар истото ќе ти го каже, нема сигурно да биде шасијата отидена. :D
Па сервисот од сетек мислам. Од таму беше земен лаптопот :) Будалите 400е за плоча бараа...не фала им реков, спаковајте го и вратего назад...помина 1 недела абер немет.
Денес све е џубре општо, битно е човек да го одбере помалото :p

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.323
11.881
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Па сервисот од сетек мислам. Од таму беше земен лаптопот :) Будалите 400е за плоча бараа...не фала им реков, спаковајте го и вратего назад...помина 1 недела абер немет.
Денес све е џубре општо, битно е човек да го одбере помалото :p
Јас ти реков да го пратиш ама ти не сакаш, а сепак си го пратил за Скопје. :)

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Колку за инфо, @Daniel86 има поправено новогодишна елка. Така да ја се сомневам дека е пребеган помошник на дедо мраз. Му докурчил снегот у лапонија и се усреќи под вечното Македонско сонце.

Не знам дали само евтини IdeaPad стигаат кај тебе или едноставно, ако се најпродавани, треба и најмногу да ги има на сервис? Искористив момент па го освежив мојов со 2х32 рам. Планирам да го возам уште долго време :)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.797
3.979
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Јас ти реков да го пратиш ама ти не сакаш, а сепак си го пратил за Скопје. :)
Демек од сетек земен беше па оди во нивни сервис. Тие го земаат и го носат в сервис, нема брзи пошти нема ништо.
Иначе директ кај тебе би одел ако би се маткарал со брзиве пошти:)
Ај ќе ти кажам кога ќе ми го вратат лаптопот..цела недела го држат

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.323
11.881
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Не знам дали само евтини IdeaPad стигаат кај тебе или едноставно, ако се најпродавани, треба и најмногу да ги има на сервис?
И тоа е можно, како најпродаван модел па затоа толку ги има.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.185
16.293
Тоа баш и не ми е јасно, бек ин де дејс сум отворал и надградувал стотици лаптопи. Оригиналните делови сум ги чувал во посебни фиоки низ фирмите со налепници со оригиналните сериски броеви на лаптопите. Мал дел од тие лаптопи биле после тоа сервисирани или менувани под гарантен рок и никогаш немало проблем што не биле надградувани во официјалните сервиси. Дали нешто е сменето во меѓувреме и како тоа они проверуваат не знам.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Тоа баш и не ми е јасно, бек ин де дејс сум отворал и надградувал стотици лаптопи. Оригиналните делови сум ги чувал во посебни фиоки низ фирмите со налепници со оригиналните сериски броеви на лаптопите. Мал дел од тие лаптопи биле после тоа сервисирани или менувани под гарантен рок и никогаш немало проблем што не биле надградувани во официјалните сервиси. Дали нешто е сменето во меѓувреме и како тоа они проверуваат не знам.
Сменето е многу.
Старите лаптопи имаа делови што се отвораа за да можеш сам да смениш рам/хдд/двд.... најчесто тие што се нафаќаа да прават апгрејд беа писмени луѓе. Батериите се менуваа без да растураш лаптоп. Сега не е баш така.
Порано колите доаѓаа со упатство да неместиш палење на свекици, сега доаѓаат со предупредување да не се пие антифризот.

Затоа сме каде што сме.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Lenovo Thinkpad и Lenovo не-Thinkpad немаат исти правила.

А инаку, во спецификација инаку би требало да пишува што е user replaceable/field-replaceable, а што мора во сервис да се носи.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.185
16.293
Ахх, младо дете си ти.
Ти викаат убаво, порано имаше упатство за се. Во мојата кола (на дедо ми, па на татко ми па моја) Опел Кадет Б од 1967-ма година имаше специјален алат за подесување на зазорот на свеќиците, за зимно време и за летно време. Имаше упатство за штелување на палењето преку палецот на разводната капа, имаше фабрички хебли да можеш да размонтираш надворешна гума, да смениш унутрашна и да ја наместиш гумата повторно. Имаше упатство да направиш се што сакаш со колата. Денес купуваш кола и почнуваш со епилептични напади секое сабајле кога седнуваш внатре од страв дека во секоја секунда нешто ќе рокне и ќе треба да спремаш 2600 евра за сервис.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.795
4.511
Неготино
Ахх, младо дете си ти.
Ти викаат убаво, порано имаше упатство за се. Во мојата кола (на дедо ми, па на татко ми па моја) Опел Кадет Б од 1967-ма година имаше специјален алат за подесување на зазорот на свеќиците, за зимно време и за летно време. Имаше упатство за штелување на палењето преку палецот на разводната капа, имаше фабрички хебли да можеш да размонтираш надворешна гума, да смениш унутрашна и да ја наместиш гумата повторно. Имаше упатство да направиш се што сакаш со колата. Денес купуваш кола и почнуваш со епилептични напади секое сабајле кога седнуваш внатре од страв дека во секоја секунда нешто ќе рокне и ќе треба да спремаш 2600 евра за сервис.
Е да. 32 сум ама најстара кола што сум возел била FSO Polonez 1500 (1981ва година), немаше таму вакви работи.
Интересно како и да е.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Е да. 32 сум ама најстара кола што сум возел била FSO Polonez 1500 (1981ва година), немаше таму вакви работи.
Интересно како и да е.
повели целиот сет како се растура и склопува цела кола.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно