Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Кулери - разладни тела - водени ладења - вентилатори - се за ладењето

boro1

user
13 август 2009
1.824
1.649
Дечки неможев да најдам соодветна тема,па решив да пишам тука ако има тема за куќишта слободно префрлете го мислењево таму благодарам.

Вака ми треба препорака и мислење за добро куќиште,што значи добро?
ми треба пред се да има јак airflow,за да ја лади убаво графичката карта (ZOTAC GAMING GeForce RTX 3070 Ti Trinity OC),за процесорот не се замарам затоа што моментално на гејминг не оди повеќе од 55c,графичката карта на мах лоад оди до 73-75c,па сакам да и намала неколку степена (тоа undervolt и такви глупости не доаѓаат во обзир).

Еве ја конфигурацијата што моментално се користи

Процесор - AMD Ryzen™ 5 3600 4.2 GHz + Cooler Be Quiet! Pure Rock 2 FX Black ARGB
Сториџ - Samsung Nvme 980 Pro 1Tb + Western Digital 2Tb WD20EZBX
Напојување- AORUS GP-AP850GM P850W 80+ GOLD Modular
Рам Меморија- DIMM 4x8GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16
Графичка карта- ZOTAC GAMING GeForce RTX 3070 Ti Trinity OC
Моментално го користам ова куќиште- Sharkoon M25-W (https://www.anhoch.com/product/599870983/atx-micro-itx-case-sharkoon-s1000-w2xusb-30-2x-120-mm-fans)
Монитор- Samsung Odyssey G50A IPS 165Hz QHD

Буџет е од 50 до 150 евра.

Би бил благодарен на секоја сугестија и мислење.

Вакво нешто?

Имаш и Fractal Pop! Air во Gjirafa50 за ~8700 MKD

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Cooler Master H500 ARGB во сетек го имаш по цена од 6200 денари
Lian Li lancool 215/216 Computeruniverse
Lian li O11 Air mini - Neksio ?
NZXT H5 Flow - Computeruniverse

И јас бев ко тебе по потрага за куќиште со добар проток на воздух и на крај се одлучив повторно за CM H500,доколку ти се брза го има истото во сетек.
Или пак да порачаш од Computeruniverse.
Да го има во Мк,не би нарачувал од други Држави искрено.
Иначе и јас го гледав Cooler Master H500 и мислам дека е добар избор.

Како си задоволен од
Вакво нешто?

Имаш и Fractal Pop! Air во Gjirafa50 за ~8700 MKD
Мислам дека сепак е Cooler Masterot H500,многу подобро од ова Deepcool.

Vlad944

lurker
3 март 2015
786
1.759
Како си задоволен од
Презадоволен од страна на ладење,бучава и простор.
Е сега застарено е во споредба со други куќишта во тој ценовен ранг кои нудат нешто плус како естетика и некои УСБ тајп Ц и некои си ЛЦД екранчина напред за покажување температура на цпу,џпу.
Има едно видео од GamerNexus каде прават ревју на H500 погледниго.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Презадоволен од страна на ладење,бучава и простор.
Е сега застарено е во споредба со други куќишта во тој ценовен ранг кои нудат нешто плус како естетика и некои УСБ тајп Ц и некои си ЛЦД екранчина напред за покажување температура на цпу,џпу.
Има едно видео од GamerNexus каде прават ревју на H500 погледниго.
Ти благодарам на инфото :),сега баш ке го погледнам видеото.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.933
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
За тие пари H500-ката е предобар избор, јас го имам куќиштето и има одлично ладење и проток, имам дури и подолга графичка од твојата така и за тоа е ок, да, како што кажаа погоре нема усб ц и некои по софистицирани работи но за цената добиваш се друго што е најбитно за куќиште а тоа е квалитет, проток на воздух, добар дизајн и средна големина (не личи на шифоњер). Има гледам на сетек и H500P модел кој е поскап но искрено не знам што е разликата.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
За тие пари H500-ката е предобар избор, јас го имам куќиштето и има одлично ладење и проток, имам дури и подолга графичка од твојата така и за тоа е ок, да, како што кажаа погоре нема усб ц и некои по софистицирани работи но за цената добиваш се друго што е најбитно за куќиште а тоа е квалитет, проток на воздух, добар дизајн и средна големина (не личи на шифоњер). Има гледам на сетек и H500P модел кој е поскап но искрено не знам што е разликата.
Ти благодарам многу на инфо,гледам дека 90% ке одам на ова куќиште.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
NZXT ја претстави новата Kraken серија. Конечно после толку време апгрејт. Се работи за 240/280/360mm верзии.
Користат 7ма генерација Асетек и конечно lcd екранче и на мслиот и на големиот.
Добро изгледа 360 ката, ме бендисува решението со каблите и убавиот екран, но цените им се превисоки. 300$ за 360, односно 260$ за 240 ка. (Според bhphoto)

View: https://youtu.be/VxSGAZzlz24

Sent from my iPhone using Tapatalk

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
527
923
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
NZXT ја претстави новата Kraken серија. Конечно после толку време апгрејт. Се работи за 240/280/360mm верзии.
Користат 7ма генерација Асетек и конечно lcd екранче и на мслиот и на големиот.
Добро изгледа 360 ката, ме бендисува решението со каблите и убавиот екран, но цените им се превисоки. 300$ за 360, односно 260$ за 240 ка. (Според bhphoto)

View: https://youtu.be/VxSGAZzlz24

Sent from my iPhone using Tapatalk
Добри се ама многу скапи. Да беа 250 со 200 ај можи некако ама вака... Price/perf ништо нема да победи Arctic LFII, нормално ако не ти треба екран.

Vlad944

lurker
3 март 2015
786
1.759
За едно помочано екранче шо ќе ми прикажва nyan cat и температура толку кеш не би фрлил,како што кажа Стефче од погоре,сега засега најдобро AIO price to performance е Арктик фризер 2.
За 100 евра 280ка се зема а не ова на НЗХТ

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.239
5.559
Скопје
Ноктуа фирмиште. После полноќ пополнив формулар за испраќање на LGA1700 држач за NH-D15 (NM-i17xx-MP83 CH.BK), после пладне ми испратија мејл за достава. Еднаш им побарав и за АМД за NH-U12S, исто така без проблем. Секоја чест!

1682010831542.png

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
527
923
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Ноктуа фирмиште. После полноќ пополнив формулар за испраќање на LGA1700 држач за NH-D15 (NM-i17xx-MP83 CH.BK), после пладне ми испратија мејл за достава. Еднаш им побарав и за АМД за NH-U12S, исто така без проблем. Секоја чест!

Погледнете го атачментот 125012
Со Noctua и Arctic сум имал такво искуство само. Ноктуа порано одма ми вратија и завршија работа, а Арктик сега брзо и бракет без пари и fix ко имаја за да се смени coldplate на AIO, одма ги пуштија двете.

Woofer

hello world
19 јуни 2008
182
216
Woofer's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 7950x3D & NZXT Kraken Elite 360 RGB v2
Motherboard
ASUS TUF Gaming X670E-PLUS WiFi
Storage
WD Black SN850X 4TB, Samsung 970 Evo Plus 1TB, Intel 660p 1TB, 2xToshiba 3TB
PSU
be quiet! Straight Power 11 850W Platinum
RAM
32GB DDR5 Kingston Fury Beast 6000 MHz
Video card
ASUS TUF RTX 4090 GAMING OC
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G Pro X Superlight
Keyboard
Keychron Q3 Pro
Audio
Audeze Maxwell & Sennheiser HD 490 PRO
Monitor
Alienware AW3423DW QD OLED & LG CX 65 OLED
OS
Windows 11 Pro x64
Можам да споделам исто супер искуство со NZXT, бесплатно ми пратија mounting bracket за Kraken X63 за AM5.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Дали би намалил температури на графиката ако ставам како на сликава горе два кулера,или не би променило ништо едноставно кажано џабе пари фрлени на кулери.

align-the-case-fans.jpg

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.032
1.845
Скопје
Дали би намалил температури на графиката ако ставам како на сликава горе два кулера,или не би променило ништо едноставно кажано џабе пари фрлени на кулери.

Погледнете го атачментот 125055
Што кулер имаш на процесор? Ако имаш кула тој горе напред ќе ти прави повеќе проблем .. од напред одма горе ќе го шмука

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
527
923
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Немој ништо од горе ко така, немаш потреба. Евентуално назад само еден намести поназад до задниот кулер, напред горе не оти ќе ти трга од овај на процесорот. Ама нема да видиш скоро никаква разлика искрено. Се дури имаш напред два вентилатори, еден за процесорот и еден долу да дува во графичката, доста е.

OneTwo

read-only
29 август 2019
23
33

Погледнете го атачментот 125055
Ја би пробал со некој помал (али што поголем) издув позади, под графичката. На Редит имаше некој така пробано, тврдеше дека симнал неколку степени. Некои се контра демек тоа вентилаторче ќе ѝ го краде воздухот на графичката ама тоа ми нема никаква логика, напротив, само го забрзува протокот, односно прави место за нов свеж воздух од напред.

airflow.jpg

И да, како што рече претходно членот, не ми е јасно зашто луѓе уопште размислуваат за вентиларот горе пред CPU кулерот. По секоја логика тој буквално му го зима воздухот на кулерот (ако доаѓа од напред на куќиштето). Ја дури и би го покрил тој дел со нешто, за да нема leak непотребен.

Disclaimer: Се ова ми се теории, немам модерна машина за да испробам

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Немој ништо од горе ко така, немаш потреба. Евентуално назад само еден намести поназад до задниот кулер, напред горе не оти ќе ти трга од овај на процесорот. Ама нема да видиш скоро никаква разлика искрено. Се дури имаш напред два вентилатори, еден за процесорот и еден долу да дува во графичката, доста е.
Ја би пробал со некој помал (али што поголем) издув позади, под графичката. На Редит имаше некој така пробано, тврдеше дека симнал неколку степени. Некои се контра демек тоа вентилаторче ќе ѝ го краде воздухот на графичката ама тоа ми нема никаква логика, напротив, само го забрзува протокот, односно прави место за нов свеж воздух од напред.

Погледнете го атачментот 125063

И да, како што рече претходно членот, не ми е јасно зашто луѓе уопште размислуваат за вентиларот горе пред CPU кулерот. По секоја логика тој буквално му го зима воздухот на кулерот (ако доаѓа од напред на куќиштето). Ја дури и би го покрил тој дел со нешто, за да нема leak непотребен.

Имам јас фабрички два напред 120ки,и еден позади исто 120ка,е сеа колку што сватив,да ставам еден под задната 120ка така?

OneTwo

read-only
29 август 2019
23
33
Имам јас фабрички два напред 120ки,и еден позади исто 120ка,е сеа колку што сватив,да ставам еден под задната 120ка така?
Да, да, тоа е идејата. Го најдов тредот на редит, имаш и слика, бујрум

OneTwo

read-only
29 август 2019
23
33
Фала многу

Најдов и таман од Анхоч кулерче 60x60x15mm на 4200 rmp
Ја би одел и на 80-90мм ако собира. Рачунај дека ќе треба гето да го закачиш, не верувам дека некое куќиште има планирано таму да има вентилатор. И провери хедер дали ќе имаш на матичната за да го приклучиш, или друга алтернатива.

Е сега, мислам дека најфино би било, ако можеш, да додадеш и трет 120ка напред, за да се осигураш дека ќе има генерално позитивен проток куќиштето. Така да, сумирано, напред 3x120, назад 120ката и овој помалиот под графичката и евентуално еден горе зад CPU кулерот

Пак ќе речам, се ова на памет го зборам, така да тие со повеќе искуство слободно нека ме поправат

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Ја би одел и на 80-90мм ако собира. Рачунај дека ќе треба гето да го закачиш, не верувам дека некое куќиште има планирано таму да има вентилатор. И провери хедер дали ќе имаш на матичната за да го приклучиш, или друга алтернатива.

Е сега, мислам дека најфино би било, ако можеш, да додадеш и трет 120ка напред, за да се осигураш дека ќе има генерално позитивен проток куќиштето. Така да, сумирано, напред 3x120, назад 120ката и овој помалиот под графичката и евентуално еден горе зад CPU кулерот

Пак ќе речам, се ова на памет го зборам, така да тие со повеќе искуство слободно нека ме поправат
Нема место за три 120ки,да знам дека треба гето да го закачам но мислам дека 80-90 нема да се закачи ке нема простор,затоа ке одам на помал кулер.

Да знам дека е ова напамет,ама па не губам ништо ако пробам таму да ставам кулерче 150 денари е.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
527
923
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Нема место за три 120ки,да знам дека треба гето да го закачам но мислам дека 80-90 нема да се закачи ке нема простор,затоа ке одам на помал кулер.

Да знам дека е ова напамет,ама па не губам ништо ако пробам таму да ставам кулерче 150 денари е.
А толку многу мака имаш со графичката? Шо графичка имаш кажи и шо температура. Јас би ти рекол поарно андерволт мал (или голем), ќе ти паднат темепратурите три пати поќе него со мало вентилаторче. Како за пример, на мојата (3080) со андерволт ама ист клок изгубив некој 7-8 степени мислам, и исти или поарни перформанси оти boost bin поголем има (не намалва клокот заради температура).

А со голем андерволт (од 1.05 на 0.8V) и андерклок мал, губам ~2-3% перформанси ама намалив температура за 10 степени негде или поќе наспроти сток, и потрошувачката падна од 400W на 300W макс. Ова го користам најчесто оти ем 2-3% не менват многу со веќе јака графичка, ем игрите ми се capped на 160 fps ради мониторот и FreeSync, а рачунај игри како кантер, вало, етц. и онака ги вадам тие 160 фрејма без мака. Вака со андерволтот само намалва потрошувачка 20-30%.

Чисто пример ти кажвам, така да ако сакаш помош за то пиши.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.032
1.845
Скопје

Погледнете го атачментот 125063

со водено ладење друг е муабетот :) и е ок со попунето горе .. пошто од напред (пример) преку ладљакот од воденото ќе зима и ќе го вади горе, а би влечело можда повеќе од доле и сл за да иде воздух за графичката
Мислењето е автоматски споено:

пази само 60 ка на 4200 рпм .. може да е пискаво :) ако нема регулација .. јес да можеш да пробаш за таа цена у секој случај нема да те оштети

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
А толку многу мака имаш со графичката? Шо графичка имаш кажи и шо температура. Јас би ти рекол поарно андерволт мал (или голем), ќе ти паднат темепратурите три пати поќе него со мало вентилаторче. Како за пример, на мојата (3080) со андерволт ама ист клок изгубив некој 7-8 степени мислам, и исти или поарни перформанси оти boost bin поголем има (не намалва клокот заради температура).

А со голем андерволт (од 1.05 на 0.8V) и андерклок мал, губам ~2-3% перформанси ама намалив температура за 10 степени негде или поќе наспроти сток, и потрошувачката падна од 400W на 300W макс. Ова го користам најчесто оти ем 2-3% не менват многу со веќе јака графичка, ем игрите ми се capped на 160 fps ради мониторот и FreeSync, а рачунај игри како кантер, вало, етц. и онака ги вадам тие 160 фрејма без мака. Вака со андерволтот само намалва потрошувачка 20-30%.

Чисто пример ти кажвам, така да ако сакаш помош за то пиши.
Незнам дали е мака или не е,ама темп ми е се 72-75c на игри,користам 2к монитор со Hot Spot мах 99c,е сеа работата е што сакам да намалам темп.Нешто имам чепкано на FireStorm и таму кога ке намалам Power паѓа температурата 10 степена некаде ама па губам по 10-15fps на игрите,иначе користам графичка карта ZOTAC GAMING GeForce RTX 3070 Ti Trinity OC.

Ако не ти е мака,и ако сакаш прати видео да подесам све за андерволт со тоа што да не изгубам нели мн fps.

со водено ладење друг е муабетот :) и е ок со попунето горе .. пошто од напред (пример) преку ладљакот од воденото ќе зима и ќе го вади горе, а би влечело можда повеќе од доле и сл за да иде воздух за графичката
Мислењето е автоматски споено:

пази само 60 ка на 4200 рпм .. може да е пискаво :) ако нема регулација .. јес да можеш да пробаш за таа цена у секој случај нема да те оштети
Сигурно ке е пискаво 4200 рмп ахаха,имам каде да го вклучам на матичната само тоа малото е три пинско,така да незнам колку ке регулира матичната.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно