Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Wise (Transferwise) - општа тема

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.143
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Здраво здраво. Можда ќе се пофторам со прашањата но се надевам дека нема некој да ми замери. Слушнав за сервисот и сакав да го пробам. Прочитав дека дел од луѓето имале проблем со регистрација/верификација па имам неколку прашања.

1. Дали некој успеал да го врза Wise акаунтот со Халкбанка?
2. Дали постои лимит кај нас односно некое ограничување колку пари би можел да испратам?
3. Ако добро разбрав, можам на било кој да му пратам пари на страна ако има трансакциска сметка со IBAN и Swift код?
4. Дали кај нас има некоја регулатива што спречува да се користи Wise? Знам дека законски ако повлечеш пари од било кој сервис бараат потекло на парите па ме интересира дали ако испратам пари тоа е некаде видливо по банките/УЈП во смисол да не ми направат проблем.

Мене примарно ми треба Wise да испраќам пари на роднини на страна. Искрено овие Moneygram и Westernunion ме имаат одрано и Wise ми изгледа премногу ефтин во однос на овие.
4. Малку си нејасен. Нели ќе праќаш пари? Данок се плаќа на примени пари.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Префрлал некој Пејонир Вајс, Вајс банка? Испаѓа помалку ако направиш депозит од картичка Пејонир Вајз или како се префрлаат на Вајз?

Пејонир 2% наплаќаат повлекување.

magnuscarlsen

read-only
18 јануари 2023
3
0
Дечки, почетник сум со вакви работи и скоро ништо неможам да разбирам.
Јас имам почнато со работа во странска фирма. Имам опции Wise ili Payoneer за примање плата. Јас лично сакам да ги земам парите преку Wise и одма да ги префрлам у банка (У мој случај Стопанска или Комерцијална. Сметката треба да ми биде на USD$.
Дали може некој да ми каже дали ова е можно, значи да ги префрлам во девизна сметка, и колку е провизија за тоа?Разбирам дека ке морам после да ги пријавам и да платам данок и тоа е ок.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Јас имам почнато со работа во странска фирма. Имам опции Wise ili Payoneer за примање плата. Јас лично сакам да ги земам парите преку Wise и одма да ги префрлам у банка (У мој случај Стопанска или Комерцијална. Сметката треба да ми биде на USD$.
Дали може некој да ми каже дали ова е можно, значи да ги префрлам во девизна сметка, и колку е провизија за тоа?Разбирам дека ке морам после да ги пријавам и да платам данок и тоа е ок.
Имаш мислам нешто од 5 до 15 евра провизија по трансфер, варира не ми текнува точно ама пролистај неколку страни наназад низ темава, има многу такви муабети. Инаку можно е да ги префрлиш, нормално, тоа е целта на сервисов. Само од банка ќе си побараш IBAN и SWIFT бројчиња и ќе си ги внесеш на Wise.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.143
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Да. Ми префрлија пред две-три недели како што пишав пред две-три недели на оваа тема. Работата се заврши во еден ден. Иако после морав да вртам во НЛБ затоа што ми бараа и извод од wise.com. Ништо страшно на самата страница (wise.com) има за трансферот да извадиш PDF фајл, да знаев ќе го пратев одма, вака малку сум ги збунил пошто само фактура им пратив. За 1,500 евра земаа 5 евра провизија од wise.com, а НЛБ ми зема 50 или 100 денари не памтам.

magnuscarlsen

read-only
18 јануари 2023
3
0
Имаш мислам нешто од 5 до 15 евра провизија по трансфер, варира не ми текнува точно ама пролистај неколку страни наназад низ темава, има многу такви муабети. Инаку можно е да ги префрлиш, нормално, тоа е целта на сервисов. Само од банка ќе си побараш IBAN и SWIFT бројчиња и ќе си ги внесеш на Wise.
Да. Ми префрлија пред две-три недели како што пишав пред две-три недели на оваа тема. Работата се заврши во еден ден. Иако после морав да вртам во НЛБ затоа што ми бараа и извод од wise.com. Ништо страшно на самата страница (wise.com) има за трансферот да извадиш PDF фајл, да знаев ќе го пратев одма, вака малку сум ги збунил пошто само фактура им пратив. За 1,500 евра земаа 5 евра провизија од wise.com, а НЛБ ми зема 50 или 100 денари не памтам.
Благодарам на одговорот дечки! Уште нешто, дали ги земам на ЕУР или УСД, има ли некоја голема разлика со провизиите? Гледам на нивниот сајт, за УСД има еден дополнителен фи. Знам дека нема да биде некоја голема разлила но пак прашам за да ги имам информациите.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu

Tommy P

hello world
4 април 2011
99
96
Ja расчитав скоро цела тема, и генерално го разбирам концептот на сервисов. Се регистрирав пред некој ден, и чекам да ме верификуваат. Имаме тим кој работи тука на Балканот, од Србија, Косово, Бугарија.

Сопственикот на фирмата каде што работиме сите, сака да прати целосна сума за бонуси кај мене, преку банкарски трансфер (ACH или Wire), затоа што е од US, па тој трансфер е ефтин зошто ке биде US то US, и потоа јас преку ТW да ги додадам банките на колегите, и да им ги поделам/пратам парите во нивните банки.

Она што ме загрижува е дали ке им упаднам во очи ако добијам прв трансфер на пари кој е меѓу 5-10,000$, и дали ке ми побараат некој доказ за потекло на пари. Вработен сум во фирмата како фриленсер, преку Upwork. Гледам дека имаат 250,000$ годишен лимит, па мислам дека не би требало да е проблем, но би сакал некој кој имал искуство со вакви суми, да сподели мислење, може и по ПП ако сака.

Благодарам однапред.

orionaimagazine

read-only
29 март 2023
4
0
Дечки дали некој тука има искуство со Skrill, колку е % на провизија кога се повлекуваат пари на сметка кај нас?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.301
11.843
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
449
Прага, Чешка

marija1989

read-only
25 април 2023
6
0
Здраво, Работам за UK странска фирма и веќе неколку месеци користем Payoneer се додека не почнаа да ми ги одбиваат трансакциите(без никакво објаснување) т.е. платата што ја примам секој месец. Би сакала да отворам account на Wise . Живеам во МК имам бугарски пасош и може да најдам адреса во Бугарија. Дали според вас е подобро да отворам сметка со БГ пасош или со МК пасош со БГ адреса , затоа што мислам дека ако ставам БГ пасош и МК IBAN ќе може да ме регистрираат како dual citizen. Исто така дали подржуваат account во GBP. Ве молам за помош.

И

Избришан член 41324

Гостин
Здраво, Работам за UK странска фирма и веќе неколку месеци користем Payoneer се додека не почнаа да ми ги одбиваат трансакциите(без никакво објаснување) т.е. платата што ја примам секој месец. Би сакала да отворам account на Wise . Живеам во МК имам бугарски пасош и може да најдам адреса во Бугарија. Дали според вас е подобро да отворам сметка со БГ пасош или со МК пасош со БГ адреса , затоа што мислам дека ако ставам БГ пасош и МК IBAN ќе може да ме регистрираат како dual citizen. Исто така дали подржуваат account во GBP. Ве молам за помош.

Стави на Wise Country Region Australia ќе си ја стави македонската адреса и макњдонски пасош и ќе ти работи се како што треба и ќе можеш и картичка да порачаш да ти стигне на македонска адреса.

Sent from my iPhone using Tapatalk

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.733
Малце е зезнато да се регистрираш со бугарската адреса, и таму и ваму може да те бркаат за данок. Зошто ти е Wise, можеш да си отвориш наша девизна и редовно да си ги плаќаш тие 11,11 проценти и скроз да си раат…

marija1989

read-only
25 април 2023
6
0
Малце е зезнато да се регистрираш со бугарската адреса, и таму и ваму може да те бркаат за данок. Зошто ти е Wise, можеш да си отвориш наша девизна и редовно да си ги плаќаш тие 11,11 проценти и скроз да си раат
Мојот работодавач сака во странска банка ,не сака да ми ги праќа директно во МК. Значи ако отворам на wise сметка , дури и со МК пасош да е , сепак ќе плаќам данок овде независно што ќе користам нивна картица?

Последна промена:

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
449
Прага, Чешка
Ако имаш опција да употребиш Бугарска адреса, отвори си Револут сметка, конверзијата на валути EUR->MKD е подобра. Wise генерално има полоша конверзија, на поголема сума се приметува, ако плаќаш ситно разликата е во центи.

Ова е проверено, користев Wise, сега имам само Револут и локални банки.

marija1989

read-only
25 април 2023
6
0
Ако имаш опција да употребиш Бугарска адреса, отвори си Револут сметка, конверзијата на валути EUR->MKD е подобра. Wise генерално има полоша конверзија, на поголема сума се приметува, ако плаќаш ситно разликата е во центи.

Ова е проверено, користев Wise, сега имам само Револут и локални банки.
Не можам да отворам на Revolut затоа што ми бара Еuropean tax id

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв