Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Т-Home оптика

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Значи сепак се работи за латенција помеѓу краен корисник и Телеком.
Прашувам затоа што и јас сум гејмер, но пингот никогаш до сервер не ми бил испод 60 (Телеком, Неотел, Телекабел, Blizoo на времето). Така да ако мене пингот ми е 60 до сервер не ми менуваат 2-3 ms. Ова сепак ако добро те разбрав.

Не ми одговори како би се користело доколку рутерот е во бриџ.
Се работи на подобрување на интернетот,без разлика како би се користел и каде би се користел,со новиот пакет гејминг пингот ке ти биде мах 5ms ,дали е на Мк сервер или странски сервер ке биде тој пинг.Лошо си ме разбрал,прост пример ти сега имаш 60 пинг,со пакетот гејминг ке имаш само 1-5ms пинг,плус и латенцијата ке биде намалена.

Муабетот ми беше дали ќе има покачување во магента 1. Мислам дека моментално плаќам 799 мкд за 100/100 со 6TB, ова е одлично и преефтино. Ако сакам 300/300 (а сакам многу) морам да го напуштам магента пакетот кој е преефтин и да плаќам 3000 мкд.
Засега немам таква информација,се надевам дека ке има некој промени пред нова година,иначе и ја би сакал на сите пакети да има покачување на брзините :)

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.617
1.785
Се работи на подобрување на интернетот,без разлика како би се користел и каде би се користел,со новиот пакет гејминг пингот ке ти биде мах 5ms ,дали е на Мк сервер или странски сервер ке биде тој пинг.Лошо си ме разбрал,прост пример ти сега имаш 60 пинг,со пакетот гејминг ке имаш само 1-5ms пинг,плус и латенцијата ке биде намалена.

Засега немам таква информација,се надевам дека ке има некој промени пред нова година,иначе и ја би сакал на сите пакети да има покачување на брзините :)
Дали ќе биде тој пинг и на Американските сервери, или е ограничено на Германски/ЕУ сервери? Понекогаш сакам да заиграм со Американците, да избегам од токсичноста на ЕУ серверите, но пингот е преголем.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Затоа се прашува, да разбереме како што треба.
Во тој случај јас би бил заинтересиран, нормално ако е прифатлива цената.

Сеуште чекам одговор дали и како би функционирало доколку рутерот е во бриџ мод.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Дали ќе биде тој пинг и на Американските сервери, или е ограничено на Германски/ЕУ сервери? Понекогаш сакам да заиграм со Американците, да избегам од токсичноста на ЕУ серверите, но пингот е преголем.
Пингот зависи све од серверот на кои играте,да кажеме ако серверот е добар ке биде пингот 1-5ms,затоа што ке биде сетиран за на таа конфигурација.Ако е лош серверот што играте џабе што пингот на Телеком ке е 1-5ms,кога ке го бута лошиот сервер на играта.

Затоа се прашува, да разбереме како што треба.
Во тој случај јас би бил заинтересиран, нормално ако е прифатлива цената.

Сеуште чекам одговор дали и како би функционирало доколку рутерот е во бриџ мод.
Нема да фукнционира ист ако рутерот е во бриџ моуд,затоа што ке го користиш рутерот или свичот кој ти е додатен,а овој гејминг профил ке биде сетиран само на LAN2,портата од Телеком рутерите,ние немаме достапност на дополнител рутер кои не е од страна на Телеком.Се надевам дека цената ке е разумна,затоа јас инсистирам да не биде повеќе од 300 денари дополнително на пакетите кои ги користиме,се надевам дека ке биде прифатлива цена за секому.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Пингот зависи све од серверот на кои играте,да кажеме ако серверот е добар ке биде пингот 1-5ms,затоа што ке биде сетиран за на таа конфигурација.Ако е лош серверот што играте џабе што пингот на Телеком ке е 1-5ms,кога ке го бута лошиот сервер на играта.

Нема да фукнционира ист ако рутерот е во бриџ моуд,затоа што ке го користиш рутерот или свичот кој ти е додатен,а овој гејминг профил ке биде сетиран само на LAN2,портата од Телеком рутерите,ние немаме достапност на дополнител рутер кои не е од страна на Телеком.Се надевам дека цената ке е разумна,затоа јас инсистирам да не биде повеќе од 300 денари дополнително на пакетите кои ги користиме,се надевам дека ке биде прифатлива цена за секому.
За мене тоа е deal-breaker.
Зошто не го направите на ниво на корисник наместо на ниво на порта?

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
За мене тоа е deal-breaker.
Зошто не го направите на ниво на корисник наместо на ниво на порта?

Затоа што немаме достапност како што кажав на уреди кои самите корисници ги додаваат(додатен рутер,свич,појачувач на сигнал и итн).Затоа ке биде на главен рутер од Телеком,на лан2 порта сетиран гејминг профилот.

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Затоа што немаме достапност како што кажав на уреди кои самите корисници ги додаваат(додатен рутер,свич,појачувач на сигнал и итн).Затоа ке биде на главен рутер од Телеком,на лан2 порта сетиран гејминг профилот.
Кај мене Лан 2,3 и 4 се за МахТв, како ќе биде решено во ваков случај?

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Ако успеете некако или со некаква магија или волшебнички способности да ја намалите латентноста под 100 до Американски сервери што буквално се коси со сите Физички правила на интернетот. Веднаш се префрлам кај вас.

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
453
627
Гејминг профилот на телеком е научна фантастика.

Нешто како safenet што е обичен dns server.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Ако успеете некако или со некаква магија или волшебнички способности да ја намалите латентноста под 100 до Американски сервери што буквално се коси со сите Физички правила на интернетот. Веднаш се префрлам кај вас.
Ке биде средено,за кратко време ке биде со гејминг профилите средена секоја латенција.

Гејминг профилот на телеком е научна фантастика.

Нешто како safenet што е обичен dns server.
За тебе да,но за Телеком не :)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ке биде средено,за кратко време ке биде со гејминг профилите средена секоја латенција.

Буквално невозможно е да имаш 1мс латенција со сервер во америка... па ни со германија, не па америка.

P.S. Побитно е да пуштите 5Г и ВоЛТЕ на ајФон!

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Буквално невозможно е да имаш 1мс латенција со сервер во америка... па ни со германија, не па америка.

P.S. Побитно е да пуштите 5Г и ВоЛТЕ на ајФон!
Купете си Самсунг,не чини иФон

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Хмммм

Lan 2 Premium Gaming - 300 ден.
Lan 1 тоа што беше 20-40ms латенција кон Германија сега ќе биде 150ms?

Дај боже да грешам.
Истото и јас си го помислив, ќе креираат "премиум" услуга таму кајшто нема простор за такво нешто. Ќе го направат просторот ако треба! Како оној муабетот, министерот распишува тендер за изградба на тунел, му викаат ама таму нема планина, рамно е, и он вика, епа пиши тендер и за планина.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.306
1.329
Хмммм

Lan 2 Premium Gaming - 300 ден.
Lan 1 тоа што беше 20-40ms латенција кон Германија сега ќе биде 150ms?

Дај боже да грешам.
Дај боже да не им текне нешто вакво.

Затоа викам кај нас треба и да се воведе регулатива која во Х% од времето латенција од кај тебе до централа не треба да е над Хms и загубата на пакети да не е поголема од Х%.

Џабе ми е 50/50, 100/100 ако се деси да имам 30% packet loss со латенција од над 100ms до кај нив.

Среќа засега сум презадоволен од нивната услуга (оптика) и се надевам нема да праат вакви глупости. Кој си сака плус гратис нека си плати, од останатите не мора да кратиш.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Тоа вика неотел и а1 нека направи така телеком па да си ги дочекаме сите корсиници кај нас....
И онака ги собираат пополека пополека дека се поефтини за 300 до 700 денари , а не па уште нешто да укака телеком.
Тоа чекаат другиве компании кои инвестираат во нивна оптичка мрежа.

Воедно џабе правиме муабет во врска со пингот бидејќи телеком не може да гарантира низок пинг во ниеден случај се зависи од другиот сервер каде е хостиран колку на колку гигабити трансфер има и се си има свое.

Воедно имам играно од телеком на бугарски сервер каде што пингот е 6мс до 12 мс од скопје до бугарија.
Но тие сервери се ектремно јаки и ептен се оптимизирани.
Воедно па серверите во телеком кои се во центар имаме ние пинг 30 40 мс , а се хостирани во наша држава.

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
453
627

За тебе да,но за Телеком не :)
Продажен агент на телеком пишува за технологија што не ја разбира.

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro
Наскоро ке има новост во пакетите на Оптиката,ке постои можност да се доплати за гејминг профил,кои ке биде сетиран преку портна на LAN2,сеуште нема која ке биде цената,но најверојатно ке е 300 денари плус на пакетот.Со тоа што ке добиете гејминг профил,со кои ке имате минимална латенција,и минимален пинг некаде од 1 до 5 ms мах,при крај тестирањето,и наскоро ке го активираме.Јас се борам искрено да е минимална доплата во претплатата на овој гејминг пакет.

Погледнете го атачментот 116139

Гледајте и да удоволите на стримерите за да не прави интернетот риконект на секои 12 часа :)

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Која латенција кој гејминг профил пола мк ви е на 12 мбпс интернет. На 20 км од Скопје нема мрежа каде што пред 10 години имаше 5 од 5 црти.

Вратете се на основите, покријте ја МК со добар жичен и мобилен интернет па после такви заебанции за гејмери, ама полесно и поевтино е да се направи такво нешто него да мрднете од 12 мбпс нет кај што нема оптика.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Што ми се напнавте ко мое да е Телеком?

Јас кажав само каква новост ке има Телеком,за сите поплаки и предлози имате фб,па пишивајте таму во инбокс и ке ви ги разгледуваат поплаките,и фалбите.

Јас сум свесен за недостатоците,но политиката е друга на Телеком,на кој не му одговара Телеком,има и други оператори,не си трошете време и пари,кини догг со факти и докази и бирај друг оператор.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно