Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

krema

OG
24 јуни 2009
15.716
15.811
youtu.be

Наследникот на легендарните ROCK Zircon.
Ако имат пристојна цена ќе си ги пазарам, Rock Zircon за мене се одлични во тој ценовен ранг - претпоставувам дека спејсот се една класа погоре од цирконот. :)

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Ако имат пристојна цена ќе си ги пазарам, Rock Zircon за мене се одлични во тој ценовен ранг - претпоставувам дека спејсот се една класа погоре од цирконот. :)

17$...

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
@TheMarshal
Овие многу се бодат а и не сум гејмер. :)

Ја во принцип веќе долго време не носам IEMS воопшто. Ми предизвукуваат инфекција на ушите (ваљда не ги чувам прописно). Инаку, не се гејмерски овие, доста ги фалат на Reddit.

За мене лично, најдобри слушаки се HD-6xx/HD-650 за критичко слушање, а за кога сакаш да седнеш и да одмараш AKG K-702. Тоа е тоа. Endgame.

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
За аудио опрема сум тотален noob. Дали ќе може да ми препорачате earphones кои можат да се купат на Али, а да се доволно добри. Ми се смачи со овие нормалните (headphones), големи слушаки што тежат на глава. Би се користеле за музика и casual gaming. Да има долг кабел, микрофон и да се комфорни за подолга употреба. Ваљда сега за 11.11. ќе може да се начека некоја добра понуда :). Буџет, да речеме 10-ина долари. Тие Rock Obisidan погоре изгледаат доста добро.

IcePick

hello world
19 ноември 2013
317
262
Некој има искуство со Qcy T5 Pro ?
Се мислев да ги земам Qcy T5s гледам нема голема разлика во цена,а имаат различен драјвер па незнам кој да ги изберам.

MadBuldog

hello world
22 јуни 2008
182
459
Скопје
Според тоа што прочитав Т5 има ист драјвер со Т5С само поголема батерија и сензор за дали е во уво слушалката. Ако Т5 вади поубав звук да одам со тие.
Од она што го имам забележано е дека во апликацијата од QCY за EQ на слушалките нивни, ги има излистано T5Pro, T5S, T4 а T5 ја нема (најверојатно го нема шпионското чипче, што во случајов е предност а не мана). Ние и онака користиме други програми за EQ на слушалки на Android, Wavelet и сл. Во секој случај со T5 нема да згрешиш, јас во Април ги земав Т5 и Т4, со Т5 заспивам секој ден, Т4 дали 4 пати сум ги ставил на уши (лоша ергономија и имаат +16dB Spike на 6kHz во високите тонови што ги прави неподносливи за слушање музика, едина можна употреба за разговори преку телефон), T5S треба да е скоро иста со T5 само плус чипирана, да може чичко Ali да дознае што тоалетна користиш па да ти рекламира директно преку апликациите на QCY или директно без да те праша дали сакаш да примаш реклами или не.

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Ми треба препорака за over-ear бежични слушалки. Буџет околу 100еур.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
да ми кажи некој појќе за звучниците ? Јас знам дека се 89 и се 13 инчи
Поракава ти е шифрирана? :) Што ти е тоа 89? Покрај волку малку напишани зборови, тешко дека некој ќе те разбере.
Ако под 13 инчи мислиш на номиналниот дијаметар на звучникот, може да е, макар што вообичаената димензија е 12 инчи. Ваквите стари звучници обично имаат висока ефикаснот (95 dB/1W/1m на пример), но многу мала моќност (10 или 20 W). Според малите димензии на дрвената кутија најверојатно се наменети за PA (Public Address) - за гласна репродукција на говор (не музика!), односно тие имаат гласни средни тонови, но немаат басови и високи. Дали знаеш каде биле инсталирани претходно овие звучници?
Ако сакаш, може да ја измерам нивната амплитудно-фреквенциска карактеристика и изобличување (пиши ми приватна порака).

• ми се допаѓа
Реакции: b.a

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398

Chaeld10_8

user
29 март 2011
1.064
926
Поракава ти е шифрирана? :) Што ти е тоа 89? Покрај волку малку напишани зборови, тешко дека некој ќе те разбере.
Ако под 13 инчи мислиш на номиналниот дијаметар на звучникот, може да е, макар што вообичаената димензија е 12 инчи. Ваквите стари звучници обично имаат висока ефикаснот (95 dB/1W/1m на пример), но многу мала моќност (10 или 20 W). Според малите димензии на дрвената кутија најверојатно се наменети за PA (Public Address) - за гласна репродукција на говор (не музика!), односно тие имаат гласни средни тонови, но немаат басови и високи. Дали знаеш каде биле инсталирани претходно овие звучници?
Ако сакаш, може да ја измерам нивната амплитудно-фреквенциска карактеристика и изобличување (пиши ми приватна порака).

Година 1989 иначе имат доста солиден басс и биле користени на грамафон :) то е се што дознав

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликацијаПогледнете го атачментот 93400

Последна промена:

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
За грамофон?! Интересно и неочекувано. Со кој грамофон биле користени (фирма и модел)? Но некако ми изгледа дека првобитната и оригиналната намена на тие звучници била за нешто друго. Дали задната плоча на кутијата е перфорирана, или е полна? Дај уште неколку фотографии снимени одблизу од задната страна на звучникот кај магнетот и шасијата.
Од каде ти е податокот дека звучникот е од 1989 годиина? Според мене, нема никакви шанси овие звучници да биле произведени 1989 година, повеќе личат на звучници од 1969 до 1979 година.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Tosca 10 немаше звучници од 12 инча!
Мислењето е автоматски споено:

Ова е звучникот од Tosca 10. Басчето е 6,5 инчи.

lautsprecher_kzk106_1152265.jpg

Ми текна една луда идеја. Дали со ова
да ми кажи некој појќе за звучниците ? Јас знам дека се 89 и се 13 инчи
сакаш да кажеш дека целата дрвена кутија од звучникот е висока 13 инчи, а не дека самиот звучник има дијаметар од 13 инчи? :)

Последна промена:

AndrejFerdzo

lurker
18 ноември 2013
862
331
AndrejFerdzo's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600X
Motherboard
Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming
Storage
WD 256GB NVME +Toshiba 4TB + WD Green 2TB + Samsung 850 500GB EVO
PSU
CoolerMaster V1000
RAM
Kingston HyperX Predator 2x8GB 3200MHz
Video card
2x Saphire Nitro + RX570
Case
DeepCool Matrexx 70
Mouse
Logitech MX Master
Keyboard
Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000
Audio
Topping DX3 Pro
Monitor
MSI MAG271CR
За аудио опрема сум тотален noob. Дали ќе може да ми препорачате earphones кои можат да се купат на Али, а да се доволно добри. Ми се смачи со овие нормалните (headphones), големи слушаки што тежат на глава. Би се користеле за музика и casual gaming. Да има долг кабел, микрофон и да се комфорни за подолга употреба. Ваљда сега за 11.11. ќе може да се начека некоја добра понуда :). Буџет, да речеме 10-ина долари. Тие Rock Obisidan погоре изгледаат доста добро.
Малку касно, но се уште траат попустите. Види ги CCA C10, идат негде 15$ со сите попусти и купони. Имаат 4 БА и 1 динамички драјвер, имаат V-shape звук и доста ги фалат на интернетот. Crinacle ги рангира подобро од многу поскапи IEMs. Мислам дека ти се бест бај за таа цена.
View: https://www.youtube.com/watch?v=a5xE1bdp6VQ

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.535
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
едно време најмалку две три години возев точак со Mi Piston (2ка ли беше Pro ли беше) некоја верзија...
се свиреше стално некоја електроника на нив, со добар телефон вадат добар bass,
се искинаа жиците од пот додека тие не мрднаа воопшто со квалитет на звук
имаат контрола на volume dedicirano како со копче за одговор на повици каде се наоѓа и микорфонот...
ги зедов некаде окулу 15-20 долари тогашни...

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Ми треба препорака за over-ear бежични слушалки. Буџет околу 100еур.

Јас пред некое време гледав ама не се одлучив да купам сеуште пошто не ми се толку неопходни... имам на залиха други слушалки.

Sony WHCH710 се моментално на попуст. (или постарите WHCH700) Тие ми беа една опција и Sennheiser 4.40BT се другата. Би рекол можда и Sennheiser 350BT ама Sennheiser има скапички цени во МК

Audio Technica има во Зец или Мими музика, исто и ЈБЛ сегде имаш ама овие ми се чекор зад погорниве па јас сепак би избрал Sony или Sennheiser.

Chaeld10_8

user
29 март 2011
1.064
926
Tosca 10 немаше звучници од 12 инча!

Ова е звучникот од Tosca 10. Басчето е 6,5 инчи.

Погледнете го атачментот 93405

Ми текна една луда идеја. Дали со ова

сакаш да кажеш дека целата дрвена кутија од звучникот е висока 13 инчи, а не дека самиот звучник има дијаметар од 13 инчи? :)

Image1605189893.432110.jpg така ми кажаа дека биле од Metal грамафон а за инвормацијата дека се 1989 на еднио на магнетот пишува 89

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно