Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

"Qwerty" и неговиот почеток

Zero-T

read-only
16 мај 2014
38
50
Zero-T's setup  
Processor & Cooler
Intel Core I5 4670 @ 3.4Ghz
Motherboard
Gigabyte Z97 HD3
Storage
Western Digital Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Antec VP500 P
RAM
32 GB Patriot Viper 3 Black Mamba @ 2400Mhz
Video card
/
Case
LC Power Juggernaut 926B
Mouse
Razer Basilisk Essential
Keyboard
Genius LuxeMate i200
Monitor
2 x DELL U2414H
OS
Windows 10 64bit

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Мала глупост - инсталирав MSI Command Center во првите 2 дена на конфигурацијава.
Не забележав дека го наместило multiplier-от на 41 :confused: (x100). Два дена се мачев да видам зошто CPU-то држи 4100 константно (на сите јадра), не паѓа на/под фабричките 3600MHz и зошто температурите се околу 45c на idle и зошто волтажата се движи околу 1.4V.

Во биосот на MSI беше отштиклирано MSI Boost, во опциите за оверклок НИКАДЕ не пишуваше дека multiplier-от е ставен на 41. PBO беше фабрички ставено на auto (disabled впрочем е тоа). AMD Cool n Quiet исто беше auto/disabled.
Во Ryzen Master - OC Mode стоеше Default.

Откако ја избришав глупата MSI програма (а PBO и AMD Cool n Quiet ги наместив на Enabled), процесоров соодветно си скалира во зависност од потребите, спие на 31-33c во idle и волтажата исто си паѓа како што треба.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Кажи ми од каде го зеде RGB падот. Дали има кај нас некаде или да чекам од али експрес.
има и кај нас Razer ама цената е 80% поголема, и јас го имам истиот пад, одличен surface, и многу добро свети. Топла препорака.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.877
34.178
roka.mk
@Goran995 Прочитај правила, имаш две предупредувања за дупли постови, следното ќе биде бан на 1 ден.

Благодарам.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
@Goran995 Прочитај правила, имаш две предупредувања за дупли постови, следното ќе биде бан на 1 ден.

Благодарам.

Ставете плагин за спојување на постови напишани од ист корисник напишани во рок од X минути.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Се мислам за мал апгрејт на конфигурацијава, да го променам кулерот. Не дека имам проблеми со сегашниот или дека грее, би сакал да ставам водено ладење.
Mислите ми отидоа тука:

Станува збор за 240mm радијатор, со два ML120 RGB PWM вентилатори.
Наследник на популарниот H100i RGB PLATINUM.

Ова би го гледал како малку подолготрајна инвестиција, во смисла да претрпи натамошни апгрејди на процесорот и матичната.
Да се турчам или не? :)

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Дали некој има купено од новите Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion или верзијата ML360?
Гледам дека поприлично се фалени, а во Сетек не се лоши цените. Првиот е 6000 и нешто, вториот 7500...

Мислам дека би го надоградил ладењево од сегашниот Cooler Master Hyper 212 RGB Black Edition.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Имам една дилема, не знам колку реално би сменило нешто моментално или за futureproof:

Дали да го продадам процесоров (Ryzen 5 3600) и да купам Ryzen 5 5600X од Gjirafa-та?
Некаде треба да се доплати 6000 денари ако го продадам сегашниот за 9000...
Се е исто на конфигурацијата како во почетниот пост.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Темава е соодветна?
И зошто би прашувал кога имаш стотици бенчмарци на нет за гејминг, за продукција за све живо и диво.

А каде да прашам кога би сакал да прашам за апгрејд на ПОСТОЕЧКА конфигурација за која постои тема?
Дај да го затвориме форумов и ништо да не прашуваме ако постојат стотици бенчмарци...

Ме дупиш нешто или што е работава?
Земи некое апче за смирување или не пишувај воопшто ако си нервозен, убаво прашав.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.220
16.372
А каде да прашам кога би сакал да прашам за апгрејд на ПОСТОЕЧКА конфигурација за која постои тема?
Дај да го затвориме форумов и ништо да не прашуваме ако постојат стотици бенчмарци...

Ме дупиш нешто или што е работава?
Земи некое апче за смирување или не пишувај воопшто ако си нервозен, убаво прашав.
Не праша убаво младиќу и внимавај на тонот, до сега не бев нервозен. Не читаш воопшто туку мислиш што да мрчиш следно.
Ти прашуваш дали ќе ти смени нешто ако смениш процесор така? Јас ти велам погледни бенчмарци за гејминг, за продукција, или што и да е за што го користиш компјутерот. Дали си способен да ја процесираш информацијава?
Пошто мене ми е лесно да ти речам: Да бе ќе ти смени бољи процесор е, или пак не се исплати нема да ти смени ништо така? Дали е тоа нешто што ти веќе го знаеше? Секако дека да.
Со оглед на тоа што немаш прашано убаво, тоест не си навел за што го користиш компјутерот, ти предложив да видиш бенчмарци зошто ти си знаеш што ти е бетно а ние не знаеме.

Ако сакаш да ти соџвака некој дали да смениш или да не смениш, пиши што очекуваш од промената и што ти е битно, каква графичка имаш, каков монитор со кој резолуција ако гејмаш, каква меморија имаш па можеме тогаш да играме со бројки. Но сепак тоа некој веќе го направил и ти го ставил на тацна, твое е само да пребараш и прочиташ.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Ако сакаш да ти соџвака некој дали да смениш или да не смениш, пиши што очекуваш од промената и што ти е битно, каква графичка имаш, каков монитор со кој резолуција ако гејмаш, каква меморија имаш па можеме тогаш да играме со бројки. Но сепак тоа некој веќе го направил и ти го ставил на тацна, твое е само да пребараш и прочиташ.
Се е исто на конфигурацијата како во почетниот пост.

Што да ти кажам повеќе.
Смири се и/или одмини ја темава.

За тонови внимавање и тие финти „младиќу“ и сл - не на мене, те молам.
Убаво прашав, нема потреба од солење памет дали темава е соодветна, дали имало или немало бенчмарци по нет.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Дечки, ќе си прашам на темава и еден „апдејт“.
Конфигурацијата е сеуште иста, немам сменето ништо. Во план се темелни измени на скоро цел хардвер, меѓутоа се чуваат пари за дрон.

Последниве неколку недели се појави проблем со вентилаторот на кулеров. Се сомневам на лагерот пошто прави т'к, т'к, т'к, како ситно тропкање. Пробав да си играм со вртежите/fan curve, меѓутоа го слушам и сакам да го сменам пошто ме нервира.
CPU кулерот е CM Hyper 212 RGB Black Edition, меѓутоа самиот вентилатор не се продава одделно. Го најдов и model number (SP120R RGB) од форумот на Tom's Hardware.
Пред малку пробав со еден од Corsair LL120 (што го имам ставено како издув) и пасува перфектно, меѓутоа некако тој не ми е за CPU cooler.

Предложете ми 120mm RGB вентилатор од македонскиве продавници (+ Gjirafa).
Moже и средна класа со оглед на тоа дека за некој месец планирам да прејдам на AIO и да ставам DeepCool LS720 SE.

Последна промена:
— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно