Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

НЛБ наплаќа по 20 денари за „Проверка на состојба“

dddragan

hello world
12 август 2014
435
596
Jaс имам VISA од нлб, се мислам да одам да си ја сменам во MC Contactless.
95% од времето пазарувам со картичка и ме нервира пинови и глупости више ..

Се доплаќаше нешто?

Не мораш да ја мењаш, можеш дополнително да ја извадиш бесконтактната.

Ако ти стига плата во НЛБ не се доплаќа ништо.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.772
4.497
Неготино
Не мораш да ја мењаш, можеш дополнително да ја извадиш бесконтактната.

Ако ти стига плата во НЛБ не се доплаќа ништо.
Ми стига, да.
Во тој случај, од која картичка ќе можам да си вадам пари на банкомат, визата или бесконтактната?

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Jaс имам VISA од нлб, се мислам да одам да си ја сменам во MC Contactless.
95% од времето пазарувам со картичка и ме нервира пинови и глупости више...

Се додека не налеташ на некоја баба што не знае да го користи ПОС-от со безсконтактна, па ти вика: "мора вака, нешто не работи апаратчето..."

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Затоа што јас лично претпочитам кеш да може да се извади само со физичка картичка. Од разбирливи причини... Инаку не, не знам како им функционира „тој дел“. Нешто со биометриски податоци, отпечаток на прст, препознавање на лице/рожница, итн?

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Затоа што претпочитам кеш да може да се извади само со физичка картичка. Од разбирливи причини... Инаку не, не знам како им функционира „тој дел“. Нешто со биометриски податоци, отпечаток на прст, препознавање на лице/рожница, итн?

Со ДНА. За скептици како тебе да е најсигурно :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Хаха, многу смешно. :)
Де доврши го муабетот кога веќе ми ја разбуди љубопитноста... Како функционира подигање на кеш од банкомат без картичка во НЛБ?

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Сега и мене ме интересира. Не е сарказам, озбилно.

https://www.halkbank.mk/content/pdf/2018/Alternative/Upatstvo Smart Cash.pdf

Треба некој да ти го украде телефонот, да ти пробие ПИН/било каква заштита на истиот, да ти пробие ПИН/фингерпринт на апликацијата од Халк (претпоставувам дека имаат таква метода пошто и НЛБ имаат пред логирање на м-клик да ти бара пин/фингерпринт) и да си генерира код за да подигне пари од банкомат.

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Хаха, многу смешно. :)
Де доврши го муабетот кога веќе ми ја разбуди љубопитноста... Како функционира подигање на кеш од банкомат без картичка во НЛБ?

Нема таква опција во НЛБ (јас сум таму со години). Опцијата моментално во МКД само Халк ја имаат мислам.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
https://www.halkbank.mk/content/pdf/2018/Alternative/Upatstvo Smart Cash.pdf

Треба некој да ти го украде телефонот, да ти пробие ПИН/било каква заштита на истиот, да ти пробие ПИН/фингерпринт на апликацијата од Халк (претпоставувам дека имаат таква метода пошто и НЛБ имаат пред логирање на м-клик да ти бара пин/фингерпринт) и да си генерира код за да подигне пари од банкомат.

Ок, да. Ама ова изгледа поспоро и покомплицирано од едноставно носење картичка.

За сервис кој го рекламираат како „полесен и поедноставен“ мене ми изгледа поспор и покомплициран :D

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220

За сервис кој го рекламираат како „полесен и поедноставен“ мене ми изгледа поспор и покомплициран :D

НИКАДЕ во упаството не пишува „полесен и поедноставен“, буквално никаде. Ниту па во рекламите за оваа услуга на Халк сум слушнал такво нешто. Али ти си знаеш, може читаш на гравче, кој да те знае.

,,Овозможува поголема флексибилност при користењето готовина од страна на корисниците на електронско банкарство на Банката, како и од страна на нивни најблиски или трети лица, за што одлучува клиентот."

12 април 2017
1.918
1.259

Исто така скоро никогаш не функционира. Имам другар кој е во Халк, пробувавме неколку дена по ред и никако не функционираше :D

Не ме тепајте, ова беше пред неколку месеци, можеби сега е поправено, незнам.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Ни ја не гледам потреба од таков процес на плаќање, ниту па гледам предност во тоа да не користам картичка. На страна и безбедносниот аспект... Од една страна добро е да има опција за тие што сакаат така, но од друга страна очекувам ова во иднина да ни го форсираат на сите. Натаму иде меинстримот, во Азија на пример за плаќање повеќе се користат смартфони од платежни картички.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
НИКАДЕ во упаството не пишува „полесен и поедноставен“, буквално никаде. Ниту па во рекламите за оваа услуга на Халк сум слушнал такво нешто. Али ти си знаеш, може читаш на гравче, кој да те знае.

,,Овозможува поголема флексибилност при користењето готовина од страна на корисниците на електронско банкарство на Банката, како и од страна на нивни најблиски или трети лица, за што одлучува клиентот."

Небиди гејчо, не ме напаѓај без причина.

Изволте.

Едноставно, лесно, уникатно корисничко искуство.

xristijanGTI

hello world
7 март 2011
328
374
Ќупурли
xristijanGTI's setup  
Processor & Cooler
R5 1600 AF
Motherboard
MSi Tomahawk B450 max
Storage
Samsung EVO 250GB SSD
PSU
550W EVGA SuperNOVA 550 G3
RAM
G.SKILL RipjawsV F4 DDR4 16GB
Video card
RTX 2060s
Case
Thermaltake Versa J21
Mouse
Logitech MX master 3
Keyboard
HyperX Alloy FPS Pro Cherry MX Red
Audio
Logitech G430
Monitor
DELL p2418d
OS
Windows 10 x64

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
сите банки освен нлб за регистрација да гледаш состојба на сметка ти требаат гавол ипол верификации за да се регистрираш, кај халк па секој кој месец дена па ти ја поништува лозинката па да внесеш нова.

кај нлб кратко и јасно матичен маил и број од картичата и толку ни верификации од банки и 300 глупости.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Единствен проблем со NLB PAY е што мора телефонот да поддржува NFC.

(Испратено од Mi A1 Radioactive)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно