Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Ви благодарам. Ме лажеше еден дека ајфон бил недела дена користен а нема документ кога е купен :)

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Ви благодарам. Ме лажеше еден дека ајфон бил недела дена користен а нема документ кога е купен :)

Па може стварно е користен една недела, а бил купен пред една година. Батериите губат капацитет и кога не се користат.

Подобро провери battery cycles - колку пати е полнет.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Има, побарај му го серискиот број и напиши го на warranty coverage, вебсајтот од apple. Треба да ти излезат информации за датата кога бил активиран.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Баш така рече дека е купен порано ама не е користен. Не е битно ај ќе проверам број на полнења ако се најдеме. Не знаев дека има таков податок.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150

ОК значи прво некоја апликација треба да земам па да видам.

И мене ми се чини дека не може да е исто година користен телефон 94% и година лежен неупотребуван 94%. Некако не ми оди дека неупотребуван ќе има пад на батерија како некој кој секој ден се полни така речи. Но не знам не се разбирам па затоа и прашувам.

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Тоа е до хемијата на батериите.

Lithium-ion batteries have a low self-discharge rate, so it's possible that a battery stored for four years will still be fine. However, they do degrade over time, especially if stored fully charged, so there will probably be some capacity loss. Some batteries have built-in monitoring circuitry that consumes charge and results in a higher overall "self-discharge" rate, and if the battery is deeply discharged it may be permanently damaged. Usually it's recommended to store lithium-ion batteries at about 40-50% state of charge to reduce the rate of degradation while still leaving some room for self-discharge.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
ОК благодарам. Сепак независно дали стоел или не, ми продава телефон во состојба како да е стар година дена.

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
ОК благодарам. Сепак независно дали стоел или не, ми продава телефон во состојба како да е стар година дена.

Како мислиш „состојба како да е стар една година"? Ако стварно е случај како што претпоставувам дека е - тогаш не е користен физички, не се употребувани портовите цела година, дисплејот не е изгребан, уште му стои олеофобичната заштита на него, не е полнета батеријата т.е не е загревана. Не е исто 94% капацитет на користена батерија и 94% капацитет на батерија стоена 1 година.

Скраја да е ако мислиш дека телефон користен 1 година и телефон стоен 1 година можеш да ги ставиш во иста категорија.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
@gokica
Еве ти снобизам За разлика од сите останати компании кај ајфоните нема лажење и скемирање коа се купува на старо.
Земи го imei од телефонот и го ставаш овде, или serial number Check Your Service and Support Coverage - Apple Support

Ако ти даде ваква слика значи е постар од 1 година,
f576a8b9daf12098bbdc65fb4e6cf9fa.jpg

Ако ти даде ваква под repairs and services ти дава уште колку има останато гаранција официјална интернационална, која исто така за разлика од останатите производители, важи секаде во светот, буквално секаде.
37a6fe6c46a7f7b8717b70b86443ecf5.jpg

А ако веќе е постар од 1 година и сакаш да знаеш точно кога е купен идеш на овој сајт Free IMEI checker online и си го пишуваш imeito и излегува точно кога е активиран телефонот. Пример:
e30b8c96d1918fc498c11bbee31a6f08.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
^
Колку глуп пост и тотално небитен во смисла колку е употребуван еден телефон.

А што ако е активиран, ставен во фиока наредниот ден од X причини и не е користен до ден-денес? Баш имав ваков случај со една 7-ца. Телефонот беше активиран одамна и другарот мислеше дека го лажат, но не беше користен ни два дена. Покажуваше 2 полнења.

Затоа и реков - најточен податок е колку циклуси на полнење има. Податок кој на Андроид се добива многу лесно. Затоа зборувај ми за снобизам.

Последна промена:

Goran.

hello world
19 септември 2017
198
165
^

А што ако е активиран, ставен во фиока наредниот ден од X причини и не е користен до ден-денес? Баш имав ваков случај со една 7-ца. Телефонот беше активиран одамна и другарот мислеше дека го лажат, но не беше користен ни два дена. Покажуваше 2 полнења.

Затоа и реков - најточен податок е колку циклуси на полнење има. Податок кој на Андроид се добива многу лесно. Затоа зборувај ми за снобизам.

Навредата не ти е на место но тоа обично ги покажува личностите.

Влавот се потруди да му покаже се што ти нуди Апле и е транспрентно, додека останатите се светлосни години од тоа.

Дека со стоење 1 година ќе паднел на 94% капцитетот е жива комедија.
Со над 300 полнења ќе падне за 5%.

Со 100 % батерија значи дека не е користен или малку е користен.
И во тој случај податоците што ги покажа Влавот се многу битни за да си знаеш кога е активиран и дали имаш гаранција.

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Каква навреда, што реков дека му е глуп постот? Не е глуп, ПРЕглуп е во однос на претходните постови.

Епл и транспарентност? Во каков twilight zone си?

П.С За батеријата не ми се дискутира со лаици.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
^

А што ако е активиран, ставен во фиока наредниот ден од X причини и не е користен до ден-денес? Баш имав ваков случај со една 7-ца. Телефонот беше активиран одамна, но не беше користен ни два дена.

Ја не знам кој ти е проблемот бате на тебе. За да проверам циклус на полнење на батерија треба да го врзам телефонот на mac, или едвај на windows. И сеа идам да купам телефон на старо од некого, и му викам дај ми го телефонит да го однесам дома врзам со пц или мек, кликам trust па чекам у опции дали ако даде колку циклуси е полнета батеријата.

Или па друга опција е да го пратам по пошта до Калифорнија да го анализират и да го вратат.

А што правиме ако е менета батеријата??? На мојот iPhone 6s е менета батеријата во istyle пред 3 месеци, и има 300 циклуси до сеа на 4 години стар телефон, и сеа 500 еур да го продадам поради тоа што е нов, според циклуси иако е козметички уништен.

Затоа си стои епл коверџ кој е многу лесен едноставен за користење.
Ако на ајфонот е логиран icloud account одма почнува warrnty и истекува, а ако сака он у стакло, фиока, гаќи кај сака нека го чува, податокот од сајтот е најрелевантен за тоа колку е стар телефонот и дали има гаранција. Он ако сака и 5 год у фиока нека му стои, активиран ајфон е активиран со истечена гаранција и за мене е тоа користен телефон.

Пошо муабетот со циклусите е како, баба го возела.

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Ја не знам кој ти е проблемот бате на тебе. За да проверам циклус на полнење на батерија треба да го врзам телефонот на mac, или едвај на windows. И сеа идам да купам телефон на старо од некого, и му викам дај ми го телефонит да го однесам дома врзам со пц или мек, кликам trust па чекам у опции дали ако даде колку циклуси е полнета батеријата.

Или па друга опција е да го пратам по пошта до Калифорнија да го анализират и да го вратат.

Нели Епл се транспарентни? Зошто мора да проверувам таков податок исклучиво на Mac и зошто ЕДВАЈ на Windows? Зошто мора да го врзувам на ПЦ?
Зошто да кликам trust и да го праќам телефонот до Калифорнија кога на Андроид тој податок се проверува со 5 клика?

А што правиме ако е менета батеријата??? На мојот iPhone 6s е менета батеријата во istyle пред 3 месеци, и има 300 циклуси до сеа на 4 години стар телефон, и сеа 500 еур да го продадам поради тоа што е нов, според циклуси иако е козметички уништен.

Нормално дека 300 полнења на телефон стар 4 години е премалку и веднаш станува сомнително. Секој нормален човек би прашал дали е сменета батеријата. Ова сето настрана од козметичките забелешки. НИКОЈ не рече дека половен телефон се купува исклучиво според бројот на полнења на батерија. Излези од илузорниот свет во кој живееш и почни да ги читаш мислењата на форумов како што се напишани.

Затоа си стои епл коверџ кој е многу лесен едноставен за користење.
Ако на ајфонот е логиран icloud account одма почнува warrnty и истекува, а ако сака он у стакло, фиока, гаќи кај сака нека го чува, податокот од сајтот е најрелевантен за тоа колку е стар телефонот и дали има гаранција. Он ако сака и 5 год у фиока нека му стои, активиран ајфон е активиран со истечена гаранција и за мене е тоа користен телефон.

Пошо муабетот со циклусите е како, баба го возела.

Како тоа ТИ сметаш дека активиран телефон и физички користен телефон е исто? Свесен си какви глупости почнуваш да трескаш? НИКОЈ не го интересира твоето мислење што е за тебе половен телефон, тука се зборува за најдобри начини да се провери колку еден телефон РЕАЛНО е користен. Што секако дека опцијата од Епл за проверка на активација на еден телефон не е. Исто како датумот на продажба на кола. Ништо не кажува за колата и затоа муабетот за бабата исто ти е преглуп.

Последна промена:

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Нели Епл се транспарентни? Зошто мора да проверувам таков податок исклучиво на Mac и зошто ЕДВАЈ на Windows?
Зошто да кликам trust и да го праќам телефонот до Калифорнија кога на Андроид тој податок се проверува со 5 клика?

Нормално дека 300 полнења на телефон стар 4 години е премалку и веднаш станува сомнително. Секој нормален човек би прашал дали е сменета батеријата. Ова сето настрана од козметичките забелешки.

Како тоа ТИ сметаш дека активиран телефон и физички користен телефон е исто? Свесен си какви глупости почнуваш да трескаш? НИКОЈ не го интересира твоето мислење што е за тебе половен телефон, тука се зборува за најдобри начини да се провери колку еден телефон РЕАЛНО е користен.

Па дали си ти нормален ти даваш мислење во тема за која реално немаш појма дали и како е можно да се провери циклуси на полнење на батерија кај ајфон, реално да провериш колку време и како е користен телефонот е: ако ти или некој што е секој ден со тебе го користи телефонот.
Има еден и само еден начин на проверка а тоа е со сајтот горе. Не давам мислење, посочувам точно линкови каде треба да се кликне што треба да се пастира да се знае колку е точно стар телефонот и дали е под гаранција. Особено со поддршката на Епл за промена на батерии оргинални за пола цена во istyle целата твоја теорија за циклуси паѓа во вода.

Ама си слушнал нешто не си дочитал и ајде циклуси.

Поверодостоен податок од тоа кога е купен/активиран телефонот не постои со поддршка од health на батерија која во овој случај 94% не укажува на 2 полнења туку на екстензивно користење во рок од година дена.

А андроид, ха андроид на старо ни на сон, освен ако не го познавам лично телефонот и човекот. За масата на андроид телефони ни знаеш кога се купени, ни сктивирани, ни гаранции, ни екрани менети, батерии, ништо.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Другари, Ви благодарам. Нема потреба повеќе од објаснување, сватив :)

Можеби утре ќе појдам да го видам. Имаме потреба од бекап ајфон телефон па можеби и ќе го земам ако е сочуван независно од бројот на полнења, гаранција и сл. Од друга страна ако завртам, 94% батерија значи дека уште година-две ќе трае. Само што нема да му го рачунам за нов па ако ми инсистира на некоја цена за нов ќе си продолжам со барање на друга варијанта.

Goran.

hello world
19 септември 2017
198
165
Каква навреда, што реков дека му е глуп постот? Не е глуп, ПРЕглуп е во однос на претходните постови.

Епл и транспарентност? Во каков twilight zone си?

П.С За батеријата не ми се дискутира со лаици.

Eве со постот под твојот Ти објасна дечкото професионално дека Поима немаш за батеријата.

Јас сум лаик Батали ...

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Eве со постот под твојот Ти објасна дечкото професионално дека Поима немаш за батеријата.

Јас сум лаик Батали ...

Секако дека си лаик ако мислиш дека батериите на мобилните не се трошат додека не се користат.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB