Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Home automation (Домашна автоматизација)

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Ако го купам ова, се уградува на постоечка инсталација (постоечки прекидач).

Дали значи дека ако прекидачот за светло физички се упали, а ова чудово има команда во рецимо тој саат да нема светло џабе ќе биде прекидачот - светлото нема да се упали? Тоа е IFTTT?

Добро сум ја сфатил проблематикава?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290

Дали значи дека ако прекидачот за светло физички се упали, а ова чудово има команда во рецимо тој саат да нема светло џабе ќе биде прекидачот - светлото нема да се упали? Тоа е IFTTT?

Добар ти е сомнежот ама гледајќи го упатството истово може да биде вметнато во моментален и класичен прекинувач и со самото тоа треба поинаку да се поврзи.

Manual_Sketch_2-01_01.png

Десно е твојот „сомнеж“ и јасно се гледа дека уредот галантно го заобиколува механичкиот прекинувач без разлика на неговата положба.
Не ми се читаше понатаму но нема ваљда да направат таква кретенска грешка :)

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Фала ти, значи тоа е тоа, ќе нарачам 1 парче од ова и 1 z-wave usb за проба периодов.

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118

Ништо не е persistent кај овие уреди, акцијата што ја извршуваш во моментот е приоритетна, следниот пат кога ке се исполни услов од некаква друга акција тогаш се извршува таа.

Плус кај сите овие смарт модули физичкото врзување на прекинувач е на врв по приоритет на извршување.
односно ти со прекинувачот проследуваш фаза/напон на тригерот од релето. секогаш таа акција мора да се изврши, е сега доколку после ова ти преку телефон или некоја друга акција направиш офф тогаш системот го заобиколува физичкиот прекинувач но со повторно притискање оф он на него модулот пак ќе тригира.

123456

poweruser
12 април 2013
2.072
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
Супер, фала ти, usb стик гледам има во JVS net ама Gen2, сегашнава е Gen5.

Ќе се консултирам со луѓето од iHome, 10 еур+ на цената не ми е проблем.

iHome. FIBARO Smart Wall Plug

ја сакам ова и нонстоп гледам да падне цената ама никако зацементирано е 4700, а на амазон.де е 50евра голема разлика во цена

15 септември 2012
1.164
1.300
Бугарското Шели не го пронајдовте на интернет? Иста функција, пет пати е поевтино од ова...

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Бугарското Шели не го пронајдовте на интернет? Иста функција, пет пати е поевтино од ова...

Сега го прогуглав, стварно е доста поефтино со тоа што е WiFi, а не Z-wave. Со тоа што постои можност да се флешнат со Tasmota му доаѓаат како еквивалент на Sonoff.

Стварно е драстично поголем дометот на Z-wave од тој на WiFi?

Претпоставувам дека за WiFi уредите треба AP за сите на него да се прикачат наспроти Z-wave чии уреди се конектираат како daisy chain.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
Сега го прогуглав, стварно е доста поефтино со тоа што е WiFi, а не Z-wave. Со тоа што постои можност да се флешнат со Tasmota му доаѓаат како еквивалент на Sonoff.

Стварно е драстично поголем дометот на Z-wave од тој на WiFi?

Претпоставувам дека за WiFi уредите треба AP за сите на него да се прикачат наспроти Z-wave чии уреди се конектираат како daisy chain.
Вчера си реков "Ај да не предлагам ваљда човеков јасно знае што сака"

The Shelly 1 Smart Relay: Is it better than the Sonoff Basic? – The

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Вчера си реков "Ај да не предлагам ваљда човеков јасно знае што сака"

The Shelly 1 Smart Relay: Is it better than the Sonoff Basic? – The

Мислев дека знам што сакам :)

Во муабетот се 19 прекидачи, од кои некои се дупли, а може сите да ги направам дупли па да ми требаат само 10 вакви уреди, тоа е максималниот број и не мора сите да се смарт.

Ќе си направам математика дали да идам со Z-wave+USB адаптер или Sonoff/Shelly + AP, со тоа што прекидачите се на 3 различни спрата и на макс 20м еден од друг, така да можеби со UBNT AP подобро би биле покриени.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
Ако имаш место во таблата разгледај опција да туриш Sonoff Pow.
Ама тоа ќе биде по фаза така да сируацијата ти најдобро ја знаеш.

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Ако имаш место во таблата разгледај опција да туриш Sonoff Pow.
Ама тоа ќе биде по фаза така да сируацијата ти најдобро ја знаеш.

Sonoff Pow и Shelly 4 Pro се местат во таблата со осигурачи?

Наместо Довод на струја -> осигурач -> прекидач ќе биде:

Довод на струја -> осигурач -> Sonoff/Shelly> прекидач?

Во едно видео The hookup вика дека поновиот fw на Shelly овозможува или клауд или MQTT што значи дека може а и не мора да се префлешуваат со Тасета за да се користат во домашна автоматизација со локален сервер.

Он го користи Home Assistant кој е open source, па можеби него прв би го пробал, пред Homeseer.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Sonoff Pow и Shelly 4 Pro се местат во таблата со осигурачи?

Наместо Довод на струја -> осигурач -> прекидач ќе биде:

Довод на струја -> осигурач -> Sonoff/Shelly> прекидач?

Во едно видео The hookup вика дека поновиот fw на Shelly овозможува или клауд или MQTT што значи дека може а и не мора да се префлешуваат со Тасета за да се користат во домашна автоматизација со локален сервер.

Он го користи Home Assistant кој е open source, па можеби него прв би го пробал, пред Homeseer.
Sonoff Pow e обичен Sonoff со можност да ја мери моменталната и вкупната потрошувачка (се очитува на апликацијата).
Sonoff 4CH e наменет за вградување во табла, а посебно се продава и лежиште за табла за обичните сонофи.

Не знам каква им е поддршката за наизменично работење, тоа е потребно за да можеш да палиш/гасиш од било кој прекидач, без оглед каква е моменталната состојба. Напр. палиш од прекидачот на ѕид (исто наизменичен), гасиш од телефон (или тајмерот гаси) па со повторно притискање на прекидачот на ѕидот пак се пали.
Од тоа зависи и како ќе се поврзе во колото.
Во случај да не поддржува опциите се да се врзе сериски или паралелно со прекидачот. Во едниот случај било кој може да пали, но само тој може и да гаси. Во вториот мора двата се вклучени, а било кој гаси.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
Разликата помеѓу Sonoff POW и Sonoff POW R2 е тоа што вториов отчитува напон и струја во реално време.

Уствари
POW-R2_02.jpg
Јас користам R2 пробно пред да се залетам да набавам уште 10. До сега е океј и меѓудругото сакам да видам дали имам реална потреба за Tasmota.

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118
Шели изгледа интересно меѓутоа слабата застапеност е таа која ме одвратила до сега да ги набавам.

Смоле јас на твое место не размислувам воопшто за z-wave , имам искуство и со едните и со другите.
z-wave mesh е гњаважа, вера на пример со фибаро е хорор, некогаш не сака никако да се упари некогаш сака од прва.
плус моменти со ресетирања на конфигурација и повторно отварање на сите позиции за реидентификување.

Wi-fi си е wi-fi. имаш добар ап нема да имаш проблем.

Флегма потребата за тасмота е едноставна. Сонофф немаш интернет немаш контрола, тасмота немаш интернет локално се си функционира. Доколку ти е за во интеграција со Алекса со тасмота имаш wemo емулација која што функционира одлично.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно