Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    721

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.405
1.639
Од времето на Александар МКД е ова дека работат до 8 ? :О
d5319b5827f2f28ee81997f9935b9491.jpg

Испратено од SM-G950F преку IT.mk форум апликација

До 8 веројатно средуваат магацин, документи и слично, инаку до 7:30 примаат странки.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
Oд ројал меил пратка стигната за рекордни 3 дена во Скопје. Имам читано дека британциве тежнеат да имаат најдобра пошта, ама ова не ми се веруваше искрено.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Тоа е државна како и нашата чим испраќаат низ Европа брзината е таа, во просек 5-6 дена додека стигне. Да испратите нешто од тука во обратен правец за исто толку време би требало да стаса.

15 септември 2012
1.157
1.299
Oд ројал меил пратка стигната за рекордни 3 дена во Скопје. Имам читано дека британциве тежнеат да имаат најдобра пошта, ама ова не ми се веруваше искрено.

Кралската пошта е организирана да биде брза према (од и до) местата каде владее кралицата. (Ве чуди брзината на поштата на Хонг Конг? Кога кралицата го врати Хонг Конг на кинезите?) Се друго е случајност...

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Од сингапур побрзо стигна пратката него кај нас што се процесира, неможам и со картонче да ја подигнам, СМЕШКИ ЖИВИ СМЕ

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
Од сингапур побрзо стигна пратката него кај нас што се процесира, неможам и со картонче да ја подигнам, СМЕШКИ ЖИВИ СМЕ

Во адресата додај си ATTN: Trajko Petkovski и ќе ти го дадат со картонче и твојата ЛК

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Во адресата додај си ATTN: Trajko Petkovski и ќе ти го дадат со картонче и твојата ЛК
Не ја даваат бев и без и со Картонче, викаат утре, сабајле од 7 можело бидејќи истекот за подигнување од 6ти почнувал, затоа...

aleksr

read-only
14 декември 2015
28
14
Зошто толку голема горчина и омраза?
Не пристигнала пратка која чини 2-3-5-20 долари?
Или не пристигнала пратка која чини 2000+ долари?
Никој не нарачува скапи пратки по евтина пошта.
Ако е евтина пратката, зошто толку нервоза?

Пошта ти е систем. Они си предвиделе и можност индивидуите во системот да згрешат. Затоа ставиле оддел за поплаки. Треба само да го најдеш. А он ти е тука, пред очи, само од нервоза не го гледаш: Контакти
Одмори, концентрирај се, биди љубезен, јави им се на телефонскиот број, прашај каква е постапката за да поднесеш писмен приговор за квалитетот на услугата или за непристигната пратка или како се карактеризира твојата жалба.

Не си свесен колку се љубезни луѓето на тој телефонски број и колку сакаат да ти помогнат. Ама, само ако си смирен и љубезен.

Другар, не е скапа пратката, ама не се случува ова прв пат. Секоја трета пратка не ми стигнува. Не се работи за омраза, едноставно иритираност за криминал којшто го има години наназад, а не е санкциониран.

Донесе заклучоци, без да знаеш дали е точно тоа или не. Го знам бројот за контакти (не е дека не сум го видел од нервоза или не знам што), но знам како завршуваат таквите разговори. Плус тргнуваш со впечатокот кој го доби од мојот нервозен пост (си признавам дека бурно настапив :)) и доби грешна слика за мене. Никогаш не водам разговор на сила, со расправање и сл. и секогаш се обраќам културно и љубезно. Нервозата во мојот пост се должи на тоа што не е прв пат да ми е украдена пратка (за мене веќе нема дилеми дека се крадат пратките) и како што кажав погоре нон-стоп не ми стигаат пратки, па сега веќе кога е прелеана чашата, нормално дека ќе реагирам бурно.

За јавувањето на телефон, мене искуството ми е многу поинакво. Се имам јавувано така за да видам што се случило со пратката. Ти се јавува некоја тетка или некој стрико, ќе те префрли на сто различни телефони, на сите сто телефони ќе ти се развикаат како ненормални и на крајот ти ќе испадниш крив што ти ја изгубиле (читај: украдиле) пратката. И пак да напоменам, сум се обраќал културно и цивилизирано.

Не се изразив доволно прецизно во претходниот пост. Кога напишав поднесување рекламација, мислев на нешто како формулар, не мислев на телефонски број за поплака (требаше да се изјаснам попрецизно... моја грешка). Имам слушнато од Агенцијата за пошти дека се поднесуваат поплаки за пратките, но никаде немаат кажано како се прави тоа. На нивната страница информациите се крајно оскудни. Кога ќе одиш на делот за поплаки, те препраќа на страницата на поштата што ја линкува ти, но никаде нема информација како може да поднесниш рекламација во писмена форма. Прашањето ми е каде може да се најди формулар и каде да се поднеси. В пошта? Во Агенцијата за пошти? Онлајн?

А во врска со тоа што го напиша дека поштата е систем, па се случувале грешки. Да, точно е дека се случуваат грешки и сигурно не се само кај нас, но во толкава мера како во Македонија сигурно не. Имам правено порачки и во други земји и досега ни една пратка не се има случено да не стигне. Имам близок роднина во европска земја, и правам порачки на таа адреса многу често (се работи за десетици порачки) и сите, апсолутно сите, имаат успешно стигнато.

Еве да ја земам за пример последната изгубена пратка. Значи му ставаат бројче за пратење, го гледам статусот на страницата на поштата, кажува дека е стигната во Скопје, па дека е стигната во поштата во Битола, па дека испорачана, но на крајот мене не ми стигнува. Е сега објасни ми ти што се случило со пратката. Како тоа се губат пратките? Како е таа работа можна? Еве да речеме им залутала некаде во поштата во Битола (по бироа, по шкафчиња, паднала на земја или не знам што). Кога тогаш, сигурно некој вработен ќе ја најди, ќе ја види. На неа има име, презиме, адреса, па по тие податоци, нормално пратката треба да биде процесирана и на крајот да стигне кај што треба. Ај да е една можеби ќе залута и ќе се заборави некако, но како илјадници, ако не и милиони пратки во Македонија не стигаат и се губат? Види ги форумите, секој втор се жали дека му фали пратка, колку пати се пишувало/зборувало по медиумите. Нема ни потреба повеќе да се објаснуваме. Се знае како одат тие работи.

И за крај, додека го пишуваме ова, имам два отворени случаи на иБеј за рефундирање за непристигнати пратки.

Последна промена:
7 февруари 2013
948
1.086
Цела година, секој месец нарачувам по 10 ситници од ебеј со најголема вредност од 10 еур, секогаш на време ми стигало се, последниве 3 месеци, поштарот ми замина во пензија, имам 6 случаја на ебеј, кај што ми викаат дека пратката е стигната, ама дека не ми е на врата, ке ми вратат пари за добар фидбек...

Може некако да следам дали во пошта кај нас стигаат праткиве онлајн како личност? пример за мене Томислав дали има нешто, или по адреса?

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Цела година, секој месец нарачувам по 10 ситници од ебеј со најголема вредност од 10 еур, секогаш на време ми стигало се, последниве 3 месеци, поштарот ми замина во пензија, имам 6 случаја на ебеј, кај што ми викаат дека пратката е стигната, ама дека не ми е на врата, ке ми вратат пари за добар фидбек...

Може некако да следам дали во пошта кај нас стигаат праткиве онлајн како личност? пример за мене Томислав дали има нешто, или по адреса?
На вебстранат од поштата има опција да ставиш тракинг бројче, ако има пратката и ќе видеш во која Пошта е, али да знаеш лажни податоци им се, мене 4 дена пратката ми е во Пошта и не можам да си ја подигнам, утре ми викаат....

15 септември 2012
1.157
1.299
Така прават ако не им е вратена од поштарот. Види после 5

Многу расправии а никој да ја објасни патеката на движење на пратки во Македонска пошта:

1. пристигнува пратката со авион (воз, камион) и се проследува до влезната пошта под железничка станица (arrival on international place of exchange со поштански број 1003).
2. ја праќаат на царинарницата под железничка станица
3. сраќен си и ја враќаат назад во пошта (Left postal office 1003)
3а. не си среќен и чекаш да те „крстат“ со царина и данок и отварање на пратка. Откако ќе ја задоволиш царината, пратката станува вредносна со откуп и продолжува понатаму.
4. Наредната ноќ се транспортира пратката до доставната пошта на чиј реон си ја навел адресата за достава
5. Наредното утро поштарот ги задолжува пратките што стигнале за неговиот реон. Треба да се знае дека некои поштари имаат големи региони по површина и дека секој ден не го поминуваат секој дел од реонот, туку тоа го прават на два-три дена. Да претпоставиме дека местото каде треба да стигне пратката е Видовиште. Доставна пошта е Кочани: првиот ден поштарот носи пратки за Грдовци, Зрновци и Мородвис, вториот ден за Видовиште, Теранци и Кучичино, третиот ден за Кучичино, Буричево и Чифлик. Погоди кој ден тебе ќе ти ја донесе пратката? Мислиш дека он наутро ќе разгледа каде треба да носи и кога ќе забележи дека има само една пратка за Видовиште (за тебе) - ќе ја земе и ќе оди специлајно таму за да ти ја донесе? ЈОК. Он си има шема на движење. Или ако се пристигнати повеќе пратки отколку што он може (е раположен) да понесе, мислиш дека ќе ги шета по реон? ЈОК. картонче во сандаче (пратката цело време си е во доставната пошта).
6. На крајот на смената, поштарот ги враќа (раздолжува) пратките кои не успеал да ги испорача, оти домаќинот не бил дома да ја чека пратката. Ги прима назад некој администратор во доставна служба.
7. Во попладневните часови, откако администраторот на доставната служба ќе ги пополни рачно сите формулари, неиспорачаните пратки се предаваат на шефот на шалтер. Е, сега, некои тоа го прават брзо, другите тоа го прават утре оти така им е напишано во правилникот за работа и така пишува на картончето (од утре ќе можеш да ја превземеш кратката од шалтер).
8. Службите на шалтер ги задолжуваат пратките - сеуште неможеш да ја превземеш - не е задолжена од шалтерушите
9. На шалтер ја превземаш пратката со картончето (она картончето што ти го оставија во сандаче).

На крај прашањето: погоди зошто е добро да го знаеш поштарот на твојот реон и да го имаш неговиот мобилен телефонски број и он да го има твојот мобилен телефонски број?

aleksr

read-only
14 декември 2015
28
14

Можиш да се обратиш дирекно во локалната пошта и да прашаш, но не ми се верува дека ќе завршиш работа. Јас сум пробал така, но безуспешно. Тој дел кај шалтерите е предвиден за доставување на пратки кои се поголеми и за кои праќаат картонче, па теткиците ќе ти побараат таму, но не одат да бараат во делот со ситните пратки кои се доставуваат на врата. За нив ќе ти речат да се обратиш дирекно кај поштарот. Јас сум пробал секако, и со теткиците на шалтер, и дирекно кај поштарот и на телефон, но никогаш не се случило да ми најдат непристигната пратка.

Последна промена:
20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
15 септември 2012
1.157
1.299
Другар, не е скапа пратката, ама не се случува ова прв пат. Секоја трета пратка не ми стигнува. Не се работи за омраза, едноставно иритираност за криминал којшто го има години наназад, а не е санкциониран.

Донесе заклучоци, без да знаеш дали е точно тоа или не. Го знам бројот за контакти (не е дека не сум го видел од нервоза или не знам што), но знам како завршуваат таквите разговори. Плус тргнуваш со впечатокот кој го доби од мојот нервозен пост (си признавам дека бурно настапив :)) и доби грешна слика за мене. Никогаш не водам разговор на сила, со расправање и сл. и секогаш се обраќам културно и љубезно. Нервозата во мојот пост се должи на тоа што не е прв пат да ми е украдена пратка (за мене веќе нема дилеми дека се крадат пратките) и како што кажав погоре нон-стоп не ми стигаат пратки, па сега веќе кога е прелеана чашата, нормално дека ќе реагирам бурно.

За јавувањето на телефон, мене искуството ми е многу поинакво. Се имам јавувано така за да видам што се случило со пратката. Ти се јавува некоја тетка или некој стрико, ќе те префрли на сто различни телефони, на сите сто телефони ќе ти се развикаат како ненормални и на крајот ти ќе испадниш крив што ти ја изгубиле (читај: украдиле) пратката. И пак да напоменам, сум се обраќал културно и цивилизирано.

Не се изразив доволно прецизно во претходниот пост. Кога напишав поднесување рекламација, мислев на нешто како формулар, не мислев на телефонски број за поплака (требаше да се изјаснам попрецизно... моја грешка). Имам слушнато од Агенцијата за пошти дека се поднесуваат поплаки за пратките, но никаде немаат кажано како се прави тоа. На нивната страница информациите се крајно оскудни. Кога ќе одиш на делот за поплаки, те препраќа на страницата на поштата што ја линкува ти, но никаде нема информација како може да поднесниш рекламација во писмена форма. Прашањето ми е каде може да се најди формулар и каде да се поднеси. В пошта? Во Агенцијата за пошти? Онлајн?

А во врска со тоа што го напиша дека поштата е систем, па се случувале грешки. Да, точно е дека се случуваат грешки и сигурно не се само кај нас, но во толкава мера како во Македонија сигурно не. Имам правено порачки и во други земји и досега ни една пратка не се има случено да не стигне. Имам близок роднина во европска земја, и правам порачки на таа адреса многу често (се работи за десетици порачки) и сите, апсолутно сите, имаат успешно стигнато.

Еве да ја земам за пример последната изгубена пратка. Значи му ставаат бројче за пратење, го гледам статусот на страницата на поштата, кажува дека е стигната во Скопје, па дека е стигната во поштата во Битола, па дека испорачана, но на крајот мене не ми стигнува. Е сега објасни ми ти што се случило со пратката. Како тоа се губат пратките? Како е таа работа можна? Еве да речеме им залутала некаде во поштата во Битола (по бироа, по шкафчиња, паднала на земја или не знам што). Кога тогаш, сигурно некој вработен ќе ја најди, ќе ја види. На неа има име, презиме, адреса, па по тие податоци, нормално пратката треба да биде процесирана и на крајот да стигне кај што треба. Ај да е една можеби ќе залута и ќе се заборави некако, но како илјадници, ако не и милиони пратки во Македонија не стигаат и се губат? Види ги форумите, секој втор се жали дека му фали пратка, колку пати се пишувало/зборувало по медиумите. Нема ни потреба повеќе да се објаснуваме. Се знае како одат тие работи.

И за крај, додека го пишуваме ова, имам два отворени случаи на иБеј за рефундирање за непристигнати пратки.

За жал, нервозата кај тебе е преголема, за логично да размислуваш.

Не си ја прочитал мојата претходна порака, или не ти одговара тоа што сум го напишал.
1. Зошто се нервираш за евтина пратка? Зошто го оптеретуваш аудиториумот за евтина пратка?
2. Те советував: „Одмори, концентрирај се, биди љубезен, јави им се на телефонскиот број, прашај каква е постапката за да поднесеш писмен приговор за квалитетот на услугата или за непристигната пратка или како се карактеризира твојата жалба.“ - Не си го сторил тоа. Во ред - твој проблем е дали ќе ги послушаш советите. Очекуваш некој на форумов да ти го реши проблемот?
3. Никаков заклучок не сум донел, ти дадов совет да не се нервираш за $20. Да си зачуваш здравје.
4. Не читам мисли. Пишува во оригиналната порака пратка во еднина. Сега ја шириш приказната на три пратки.
5. Имам направено 200+ порачки по интернет во последниве 10 години и сите, ама баш сите имаат пристигнато кај мене дома, во Скопје, во населба Карпош. И Македонија е европска земја.
5. Прочитај ги пораките од твојата оригинална порака. Јас нема повеќе да ти одговарам, ниту советувам, очекувам да пораснеш и да почнеш сам да си ги решаваш проблемите.

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
прв пат вака ова од 'пратено на царина' во 'пошта', ама пак царина да се спомнува...
Да не ја сменија нешто рутата?Погледнете го атачментот 61985

Испратено од [device_name] преку IT.mk форум апликација
Исто и кај мене беше,ќе го царинат пакетот но најверојатно немаат фактура.Од тука ќе отиде во 1003 откако ќе им пратиш колку кошта.

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно