Windows е каде - каде полесен за администрирање:Се соогласувам, за конфигурирање и администрирање Линукс е каде каде полесен, јас не знам админ што преферира Виндоус.
Линукс е заебан додека не го научиш, кога ќе го научиш ќе се чудиш што си правел толку време на Виндоус.
Не се согласувам дека виндоус е полесен за администрирање. Напротив, имав искуство со виндоус сервер и о боже, ќе го фрлев низ пенџере колку е глуп и не функционира. Колку само workarounds требаше да барам за да завршам една работа шо на линукс (убунту) се две команди. Патетики.Windows е каде - каде полесен за администрирање:
1. Powershell е интуитивен
2. Technet има страшно добра документација со примери.
3. Нема голема философија, AD, DNS, DHCP, WSUS, HyperV, IIS.
Линукс ти дава едно поинакво искуство, поинакво патување. Во еден момент се ќе функционира прекрасно, додека не се деси хаварија поради некомпатибилни кернел модули.
Кај GNU/Linux дистрибуциите, нема ова вака се конфигурира и тоа е тоа. Секоја различна потреба може да направи комплексна околина.
Па нормално linux е побрз во споредба со windows,ако имаш потреба од win. инсталираш virtual box или vmware,мене кога ми требаше да оправам некој телефони преку vmware користев на линуксот и перфект беше.1000 пати подобар од виндоус за девелопмент. башка, вози стари лаптопи многу подобро, со последна верзија на убунту (20.04) и е далеку постабилен. за се е подобар освен за гејминг.
Каква врска има линукс со расипана тастатура и рам?Имав Линукс минт на тинкпед и се расипа тастатура и рам. Дечкото му преинсталира виндоус, поглупа работа за стар лаптоп нема...
Ти читаш дека искуството не е исто. Виндоус за уклучување на програма од тие апдејти цело време багира.
Сега инсталирам минт да можам на раат да го користам.
ТЛДР
Имав минт се расипа тастатуратаа
Сменив тастатура типот инсталираше виндоус
Се враќам на линукс.
Нешто појасно не треба?
Он топик
Линукс минт или Манџаро?
Манџаро дефинитивно нема по смут дистро, единствено што е ролинг дистро.Manjaro
"Обично". Мислам дека си грешка. Оди на страната на било кој производител на матични и ЦПУ, и побарај драјвери и софтвер за линукс за најтазе моделите. И за постарите види колку каскаат фичрс во однос на виндоус. После срчни на гугл на пример X570 XXXuntu problem и види сам.Linux прв добива обично support за нови плочи и процесори. Со графичките сме скарани.
Не реков дека неможе. Сурфам на убунтуто, прегледувам документи офис на убунтуто, администрирам линукс сервери за хистинг од него, ама ми затреба ли да направам корекција во графички фајл, видео, аудио, ПДФ препринт проверка и едитирање и такви работи морам да се свичнам на виндоусот. Со НЛБ .НЕТ токенот ме заебава. Повеќе не го чита отколку што го чита.Значи, можело да се користи за работа? Сакам да знам што не можеш да си завршиш работа? И јас користам НЛБ токен...
Јас несакам да се замарам дали сакам или несакам да апдејтирам кернел. Он вика апдејтс фаунд, јас јес оф корс, он си работи и после вика ребут то аплај апдејтс. И на виндоус одамна не треба рестарт за секој абдејт. Само кога се апдејтираат системските компоненти. Напреднаа и они не се секирај.Ребут сака САМО кога се upgradira кернелот. Кернелот не мора да го upgradirash. А и не мора да рестартираш, никој не те присилува, се ќе си работи. Се е опционално. Ама има и за тоа лек - livepatch! На windows па, морам да рестартирам за да апдејтирам.
А тек дали знаеш колку се останатите 70+% корисници. Мислам споредбава и демек придобивкава ти е смешна, нели. Мислам ова е ко да кажеш 3.8% се писмени а 70+% се неписмени, следи цела држава е писмена. И обратно, ама ај да не се фатиш на баналниов пример.3.8% од германците знаеш колку народ е? Германците имаат скоро 70М народ што користи интернет.
Незнам кој тоа решил, но цел софтвер у фирма ни е лиценциран и во повеќето фирми со кои соработувам, а и во државните институции. За по дома незнам, ствар на избор на корисникот. И тоа е проблем или намерно замижување на МС, но пиратирањето само по себе не покажува дека користат виндоус само зошто можат да го пиратираат. Него го пиратираат за да можат да го користат а не им се дава пари. Значи изборот е направен, ствар на плаќање е само.И ние решивме, шо го е*ам, ќе пиратирам место да се помачам. Кажува мноооогу за нас.
Со 12К лаптоп плукни му се у бизнисот на кој сакаш оперативен, освен ако не го користи за печатење сметки и фејсбук. И јас никаде не спомнав 12К лаптоп. Асусот за кој зборев беше околу 50К мислам тогаш. Значи разлика 6%.„Разлика у цена 3000денари беше“
3000 денари на 12.000 лаптоп е 25%! 3000 денари ти е една класа погоре лаптоп. Као 3000 денари не се ништо за мал бизнис или среден корисник?!
Ама тоа мој проблем ли е, или на корисниците. Не. Земете еве вие линукс апологетите, направете софтвер, драјвери, поврзување. Може ќе користи народ. Сега и да сака неможе, а мора да има фискална.Па види. Кокошката и јајцето. Тие што куцаат софтвер за фискални се научени дека се треба да биде windows и .net. Нит истражуваат cross platform тулкити нит ги интересира. Да ги биваше, ќе работеа и на windows и на linux и на OSX.
Па затоа што на секое прашање Зашто, еден од можните одговори е Зашто не. И дај куцни едно sudo, и не се нервирај толку.Хах, па ја помалце проповедам од тие 3-4 над мене што запнале во тема „Зошто Линукс?“ да пишуваат „Зошто не Линукс“. Не ми е јасно кој проповеда тука? Ти си out of place, не ја. Си имате тема за windows, јас не сум дошол таму да ви кажувам колку ви е глуп windows-от, иди таму и фалете се кој посилно клика Run as administrator.
Драјверите во линукс се во кернелот. Знаеш колку топ кернел контрибутори се вработени дирек во интел и амд? Никогаш нема проблем со ЦПУ и чипсет на убинту! Може со third party ствар ко аудио карта, ама со чипсет и процесор, линукс кернел стално е прв. Истражи ти."Обично". Мислам дека си грешка. Оди на страната на било кој производител на матични и ЦПУ, и побарај драјвери и софтвер за линукс за најтазе моделите. И за постарите види колку каскаат фичрс во однос на виндоус. После срчни на гугл на пример X570 XXXuntu problem и види сам.
Значи само ти на светов немаш мака со виндоус апдејт...Јас несакам да се замарам дали сакам или несакам да апдејтирам кернел. Он вика апдејтс фаунд, јас јес оф корс, он си работи и после вика ребут то аплај апдејтс. И на виндоус одамна не треба рестарт за секој абдејт. Само кога се апдејтираат системските компоненти. Напреднаа и они не се секирај.
И тоа не кошта тешки миљони. Си видел колкави се тендерите за набавка за windows и офис за канцеларии кајшто ги користат за мајнсвипер? Или, имаме ние отповеќе пари за фрлање?Незнам кој тоа решил, но цел софтвер у фирма ни е лиценциран и во повеќето фирми со кои соработувам, а и во државните институции.
За било кој бизнис што нема потреба од компјутер освен за мејл, фејсбук и месинџер. Сите бутици на свет пример.Со 12К лаптоп плукни му се у бизнисот на кој сакаш оперативен, освен ако не го користи за печатење сметки и фејсбук. И јас никаде не спомнав 12К лаптоп. Асусот за кој зборев беше околу 50К мислам тогаш. Значи разлика 6%.
Можеби во некој твој свет. Отвори си нова тема и одговарај си зошто не до утре. Никој не те праша нит прозва.Па затоа што на секое прашање Зашто, еден од можните одговори е Зашто не.
Тоа е добра работа, добиваш се ново и свежо.Манџаро дефинитивно нема по смут дистро, единствено што е ролинг дистро.
И неистестиран софтвер, проблем со стабилност. Ролинг дистрибуција е добра за персонален, но не и за сервер.Тоа е добра работа, добиваш се ново и свежо.
И неистестиран софтвер, проблем со стабилност. Ролинг дистрибуција е добра за персонален, но не и за сервер.
Тотално небитно колку работат кај АМД и Интел. Битно е колку допринесуваат кај кастмр полето. Колку работат кај изработувачите на плочи и останати компоненети. Компјутерот не е само ЦПУ и чипсет. Излегоа В и Х 5ХХ серија на АМД и неколку месеци, имаше плачки дека не работи термал мониторинг како треба, мемориските брзини ужас, онборд вифи и аудио пак плачки, нвме ген3 и 4 пак плачки. И ајдеее пробување кернели, мењање у груб лоадери, некои подесувања у ситемски конфиг датотеки, па егзотични команди. И се тоа е многу јузер френдли. Или не? На 10ка? Ставаш, инсталираш, 2 клика јес јес на драјверот за матична и шибаш.Драјверите во линукс се во кернелот. Знаеш колку топ кернел контрибутори се вработени дирек во интел и амд? Никогаш нема проблем со ЦПУ и чипсет на убинту! Може со third party ствар ко аудио карта, ама со чипсет и процесор, линукс кернел стално е прв. Истражи ти.
А каде го реков тоа? А ти ли само немаш проблем со линукс апдејти? Ај признај колку пати баг у кернел, или слично откриен покасно ти го заебал денот.Значи само ти на светов немаш мака со виндоус апдејт...
Миљони бе да. И што. Ај кажи колку ќе отидат за префрлање на сѐ на линукс, па кастм софтвер нов девелоп, па обуки за корисниците, па дупло повеќе администратори и суппорт, итн, итн... Не е ни вашиот свет цвеќе за мирисање кај гилеми иституционални корисници.И тоа не кошта тешки миљони. Си видел колкави се тендерите за набавка за windows и офис за канцеларии кајшто ги користат за мајнсвипер? Или, имаме ние отповеќе пари за фрлање?
За тие нема разлика дали ќе возат линукс или виндоус, мејл, ФБ и месинџер ќе им возат било како. Ама бизнисот не. Фискалната нема да им работи. Можда ни ефтиниот Брадер принтер. Можда ни токенот за у банка.За било кој бизнис што нема потреба од компјутер освен за мејл, фејсбук и месинџер. Сите бутици на свет пример.
У секој свет. А тебе кој те прозва и те праша, а на крај и даде право да кажуваш кај смеам јас да кажувам што сакам на форумов. Да не е на татко ти? Ниту си ја отворил темава на крај краишта. А и да си ја отворил. Ова е пресмешно последново, ако не и жалосно воопшто да го помислиш а камо ли да го напишеш. Убаво рече @ARMac погоре. Ко веганска секта на затворена ФБ група која практикува учење на Јеховини сведоци.Можеби во некој твој свет. Отвори си нова тема и одговарај си зошто не до утре. Никој не те праша нит прозва.
Па не секогаш не го користам како примарен дистро и секогаш кога ќе ми треба нешто имаш апдејт од 3-4 гига за некој фајл да премине од 2.5.1 на 2.5.2, немам навика да апдејтирам толку често, најчесто како кај убунту си апдејтирам таму во Април секоја година. Знам дека не е безбедно but I don't care. Не сум до толку нуб.Тоа е добра работа, добиваш се ново и свежо.
Термал мониторинг не е дел од чипсетот. Мемориските брзини не зависат од ОСот. Онборд вифито/аудиото не е дел од чипсетот! Се што е интел има 0 day support. Дури и вифи драјверите.Тотално небитно колку работат кај АМД и Интел. Битно е колку допринесуваат кај кастмр полето. Колку работат кај изработувачите на плочи и останати компоненети. Компјутерот не е само ЦПУ и чипсет. Излегоа В и Х 5ХХ серија на АМД и неколку месеци, имаше плачки дека не работи термал мониторинг како треба, мемориските брзини ужас, онборд вифи и аудио пак плачки, нвме ген3 и 4 пак плачки. И ајдеее пробување кернели, мењање у груб лоадери, некои подесувања у ситемски конфиг датотеки, па егзотични команди. И се тоа е многу јузер френдли. Или не? На 10ка? Ставаш, инсталираш, 2 клика јес јес на драјверот за матична и шибаш.
Ни еднаш. 15+ години ексклузивно на линукс, ќе помислиш дека ќе се откажев до сега ако до толку беше лошо... Кернелот нема багови генерално, не знам од кај ти е идејава. Кој баг последно го памтиш ти?А каде го реков тоа? А ти ли само немаш проблем со линукс апдејти? Ај признај колку пати баг у кернел, или слично откриен покасно ти го заебал денот.
Секој знае браузер и скајп. И тоа се работи. Што друго? Адобе да не работат? Powershell? Visual Studio? Ај те молам знаеш на што се сведува работа на компјутер на администрација, не се прави глупав за да ти пројде муабетот... И кој е тој наш свет?Миљони бе да. И што. Ај кажи колку ќе отидат за префрлање на сѐ на линукс, па кастм софтвер нов девелоп, па обуки за корисниците, па дупло повеќе администратори и суппорт, итн, итн... Не е ни вашиот свет цвеќе за мирисање кај гилеми иституционални корисници.
Фискалните можат и самостојни. Ефтиниот брадер принтер ќе работи. Токенот, тоа не е врзан за OS. То е како да пробаш да проработиш нешто што е направено за OSX на windows.За тие нема разлика дали ќе возат линукс или виндоус, мејл, ФБ и месинџер ќе им возат било како. Ама бизнисот не. Фискалната нема да им работи. Можда ни ефтиниот Брадер принтер. Можда ни токенот за у банка.
?У секој свет. А тебе кој те прозва и те праша, а на крај и даде право да кажуваш кај смеам јас да кажувам што сакам на форумов. Да не е на татко ти? Ниту си ја отворил темава на крај краишта. А и да си ја отворил. Ова е пресмешно последново, ако не и жалосно воопшто да го помислиш а камо ли да го напишеш. Убаво рече @ARMac погоре. Ко веганска секта на затворена ФБ група која практикува учење на Јеховини сведоци.
Ако немаш што да кажеш на тема на разговор, не коментирај само за да се направиш паметен. Да беше, ќе знаеше да работиш линукс без да те фрустрирап.с. уште ме ми се верува дека напиша да не сум коментирал на темава, Psë Jo !!!
Можеш и овде да си сетираш што кога да се упдејтира, само major, minor или bug fixes.Па не секогаш не го користам како примарен дистро и секогаш кога ќе ми треба нешто имаш апдејт од 3-4 гига за некој фајл да премине од 2.5.1 на 2.5.2, немам навика да апдејтирам толку често, најчесто како кај убунту си апдејтирам таму во Април секоја година. Знам дека не е безбедно but I don't care. Не сум до толку нуб.
Ubuntu bakes Amazon search results into OS to raise cashИди глеј си рекламчиња во windows и уживај си.
Јас незнам како да ти нацртам дека еден ПЦ не е само ЦПУ и чипсет. За да тоа работи у најмала рака ти треба Матична, Цпу, Меморија и Некаков диск нели (добро и напојување). Така да дај не тролај ти. Збориме идеш у продавница купуваш најнов хардвер, склопуваш ПЦ и сакаш да му опнеш Линукс. Има доста шанси да не работи.Термал мониторинг не е дел од чипсетот. Мемориските брзини не зависат од ОСот. Онборд вифито/аудиото не е дел од чипсетот! Се што е интел има 0 day support. Дури и вифи драјверите.
Нема пробување кернели, мењање у груб лоадери и слични глупости, не знам од кај ги вадиш овие муабети. Ме тролаш? Или немаш абсолутна врска од Линукс? Па човече, стотици сервери работам, 4 компјутери дома со Линукс, па не сум видел вакви глупости... Толку ли ве бива за расипување?
Па нереков јас дека мора да е кернел. Реков кернел или слично. И не реков дека е толку лошо. Реков дека не сјајно ко што тврдиш ти. Еве мене ова ми се деси и ме драпаше едно пола година најмалце, и еве ми стои уште у букмаркс, останало. Bug #1783023 “Software Updater is sometimes blank when there are...” : Bugs : update-manager package : UbuntuНи еднаш. 15+ години ексклузивно на линукс, ќе помислиш дека ќе се откажев до сега ако до толку беше лошо... Кернелот нема багови генерално, не знам од кај ти е идејава. Кој баг последно го памтиш ти?
Вашиот свет е розовиот Linux All Mighty свет. А што се работат у администрација изгледа немаш појма. Статистика, Финансии, ГИС, па да дури и Адобе кај треба, Висуал Студио кај треба. Или за тебе администрација се само тетките на шалтер?Секој знае браузер и скајп. И тоа се работи. Што друго? Адобе да не работат? Powershell? Visual Studio? Ај те молам знаеш на што се сведува работа на компјутер на администрација, не се прави глупав за да ти пројде муабетот... И кој е тој наш свет?
Фискалните каси да, ако ги работиш како глупи каси. Ако ги користиш поврзани со комјутер не. Фискалните принтери од старт НЕ. Еве за принтерите ќе ти верувам дека ги опраиле, ако не лесно е неколку команди у терминал, неколку проби на овој или оној принтинг субсистем и ќе проработи. Боза за корисници кои појма немаат. А за токенот што мене ме интересира за што е направен. Направен е како е направен, даден ми е како на корисник и јас немам избор. И ?Фискалните можат и самостојни. Ефтиниот брадер принтер ќе работи. Токенот, тоа не е врзан за OS. То е како да пробаш да проработиш нешто што е направено за OSX на windows.
А ако работи, ќе зачуваат некој денар на лиценци. Само не смеат, пошо мора да е лиценциран windows, пошо некому му текнало да лапне паричка...
Никаде не напишав Windows rulezz. Само напишав дека не е се така розево во глорифицираниот Линукс свет. А чепкање при расипување, оправање на груб, и стабилизирање и суредување на Линуџ е баш онака интуитивна и проста работа за обичен корисник со 12К лаптоп за у бутик или за на шалтер, нели? Боза бе боза.?
Ја пишував зашто линукс. Ти не. Ако не си во тема, не мора да се мешаш. То што не знаете да инсталирате еден Линукс и да го суредите да е стабилен, и не знаете кај да чепнете кога ќе се расипе, не значи дека треба да доаѓате на вакви теми и да викате "Windows rulezz". Тоа го прават деца што се salty зашто не знаат да оправат расипан груб пошo windows им го пребришал.
Абе како не разбираш дека нема такво нешто како „наша е темава“ и ако не си дошол да кажеш хвалопојки немој воопшто да ка/уваш ништо. А за Виндоњс темата. Не се секирај, дојди чедо, кажи ни што те мачи. И ние знаеме што ср**е имаме. И ние го пердашиме почесто отколку што го фалиме. Оди прочитај. Влези, ѕирни, нема да те кажеме.Ние веганска секта? Јас не дојдов на Windows темата да ви кажувам колку не ви го бива оперативниот систем. Иди провери дали сум воопшто влегол на темата. Ние може сме јеховини сведоци, ама вие крстоносци пар екселанс. Иди глеј си рекламчиња во windows и уживај си.
Аууу, почнавме со ниски удари и навреди а? Класика, секташко однесување. Инаку се што ми е кажано е на темата. Зашто линукс ? Еве зашто неАко немаш што да кажеш на тема на разговор, не коментирај само за да се направиш паметен. Да беше, ќе знаеше да работиш линукс без да те фрустрира![]()
Абе слобода на говор. Кој сака ќе каже што сака. Ако ти смета нечитај, игнорирај. Не се секирај ако сме погрешиле сите ние грешни виндоус души, си има администрација тука да реагира и да среди работа.PS: Иди наназад во темава од прв пост. Види колку се збори против windows од pro-linux луѓето, и колку се збори против linux од про њиндоњс луѓето. Ама иди до пост 0 и читај. Не знам кој е сектата тука...
Не ти треба тоа си имаш таму сторе или пак си компалираш код директно со гитSuper si raboti thinkpadov na Manjaro.
Thanks a lot, sega da naucam kako se dodava PPA.
Погледнете го атачментот 90863
PSU 750W CORSAIR RM750x MODULAR 80 PLUS GOLD, ATX 3.1& PCIe5.1, BLACK, CP-9020285-EU
9.120,00 ден
GAMING WHEEL STAND LITE 2.0 NEXT LEVEL RACING, NLR-S040
11.970,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO GAME CAPTURE NEO 4K60 HDR USB 3.0 (TYPE-C), 10GBV9901
8.630,00 ден
SSD M.2 2TB CRUCIAL E100 NVMe Gen4 4.500MB/s/5.000Mb/s CT2000E100SSD8
16.580,00 ден
GAMING CHAIR NEXT LEVEL RACING GTLite Junior Racing Cockpit, 80kg, BLACK, NLR-S041
12.100,00 ден
CASE KOLINK ATX OBSERVATORY HF Mesh, 3x120mm fan, Black, PGW-CH-KOL-128
3.450,00 ден