Xerox 3635 на УСБ и SD читачот не работат на пример. Тоа што ти не се замараш не значи дека други не се замараат.Дај пример? Еве, јас имам доста хардвер (PC и Лаптопи) па немам нешто што не работи. Проблем имав само со еден фингерпринт ридер, никој не се замара со тие.
Зошто? Ако имаш линукс кернел и имаш искомпајлирани библиотеки што ги користи софтверот, се ќе работи. Што ти треба повеќе од тоа за нешто да работи? Да, ќе се помачиш, ама се ќе работи.
Муабетот ми беше повеќе во смисла, ако нешто работи на еден линукс, ќе работи и на друг. Сега, да, убунту шипа со една верзија библиотеки, воид/арч со друга, ама генерално сите следат слични верзии. И секогаш имаш ppa, user repos, flatpak, aur, и нормално, рачно компајлирање ствари.
Xerox 3635 на УСБ и SD читачот не работат на пример. Тоа што ти не се замараш не значи дека други не се замараат.
What? Затоа што реков може, не значи дека треба. Мислам дека тотално ја промарши поентата на муабетот. Не е линукс за тебе, седи си на windows server.Ќе си мислиш дека работи додека не дојде првиот vulnerability, па ќе треба се од ново да компајлираш! Почни со твојот продукциски компјутер инсталирај му upstart. Почни да му инсталираш RPM пакети.
Ти сигурно нема да ми кажеш што е за мене и што да користам. Такви насоки не даваат KDE Neon корисници.Значи, имаш еден принтер што не ти работи на линукс и ти екстраполираш: „Има доста уреди кои не работат како што треба“. За општа употреба, скоро сиот хардвер работи. Сеа ваков хардвер што доаѓа со бандлуван њиндоњс...
Па нека седнат Xerox да накуцаат еден userland драјвер, можда ќе работи сѐ.
What? Затоа што реков може, не значи дека треба. Мислам дека тотално ја промарши поентата на муабетот. Не е линукс за тебе, седи си на windows server.
Сакаш да кажиш дека не си напреден корисник ако не користиш Arch базирано дистро ?Ти сигурно нема да ми кажеш што е за мене и што да користам. Такви насоки не даваат KDE Neon корисници.
Сигурно имам многу повеќе години искуство од тебе со GNU/Linux имам пробано многу повеќе уреди, многу повеќе дистрибуции и многу повеќе кернел верзии. Твоите совети дека се секаде може да се направи, на форум каде што почетници читаат се најмалку лоши или опасни. Не ми е јасно како напреден корисник како тебе во најмала рака не користи Manjaro.
Не, напреден корисник ќе користи Parabola.Сакаш да кажиш дека не си напреден корисник ако не користиш Arch базирано дистро ?
И никој не користи парабола. Пројде времето на Сталман...Не, напреден корисник ќе користи Parabola.
Твоите совети дека се секаде може да се направи, на форум каде што почетници читаат се најмалку лоши или опасни.
Напреден корисник не му е важно кој линукс користи. КДЕ Неон користам пошто сум контрибутор. Ми поминаа годините кога се парталев со арчови, лфс и останати.
Ама нема што да објаснувам на некој што е поискусен од мене![]()
И никој не користи парабола. Пројде времето на Сталман...
А за искуство и хардвер, само ако си преку 38 години стар![]()
A зошто да не? Што има повеќе во другите? Како што реков, се што може на арч/воид/лфс, може и на убунту/неон и останати. Има нешто што не знам?Нема што да се објаснуваш, користи што ти душа сака, само чудно ми беше напреден корисник кој инсталира RPM на дебиан дистрибуција користи KDE Neon.
Ти одговори ми на другото прашање, и научи ме нешто.One should avoid using .rpm package on a Debian system. Тоа ти е од вики-то. Многу работи не знаеш...
Нема што да те учам самиот знаеш. Сигурно ти работат сите инит системи одеднаш.Ти одговори ми на другото прашање, и научи ме нешто.
Па 2020 година е, нема поддршка за full disk encryption, нити за хоум партиција!!!
Ама го изнафаливте линуксов ѓоамити Анхоч се, ко да не ни е на сите јасно дека не е бољи од Windows, зошто кога би бил не би биле 80% (карикирам) од компјутерите на Windows. И јас користам Линукс со години ама да бидеме реално. Don't give me the root-reboot crap плиз или блоут или whatever.
Такви работи нема на линукс, години веќе. Нема хардвер што не работи реално. Пробај, може ќе те изненади.
Ова работи само ако користиш исти драјвери, и.е. опен сорс драјверите (i915 и noveau). Штом инсталираш блоб за нвидиа, all bets are off. Во овој случај, дискретна амд е боља зашто радеон е бољи драјвер.Некој ако успеал со линукс out of the box да му проработат два монитори на две различни графички, нека пише.
Кај мене едниот монитор е на интегрираната, а другиот, примарниот на nvidia-та. Различни дистро-а пробав и или не го наоѓаше другиот монитор или ќе поработи и после некој апдејт капут.
Единствено највеќе што издржа беше neon, ама eventually се поеба и тој.
Зашто? 0:31
View: https://youtu.be/jEfO3l6P948?t=31
Можеш да го кажеш ова за сите ОСи на свет. Не ми работи brew на windows, не ми работи керберос серверот на њиндоњс итн итн. Не е Линукс cons.Зар никој уште не спомна за комерцијалните софтвери што ги нема на Линукс?
Да појаснам, и јас до скоро користев Linux, ама се вратив точно поради тоа дека сум приморан ради софтверот. И да, и јас повеќе сакам слободен софтвер, и да, и јас не сакам да бидам contributor на овој „монопол“ кој уствари ти го крати изборот, ама навистина немам избор.
Можеш да го кажеш ова за сите ОСи на свет. Не ми работи brew на windows, не ми работи керберос серверот на њиндоњс итн итн. Не е Линукс cons.
До вчера, гит немаше на виндоус.
COOLERS CASE FAN 140mm ARCTIC P14 PRO REVERSE PWM ARGB, 400-2650 RPM, BLACK, ACFAN00323A
1.350,00 ден
MOUSE WIRELESS CORSAIR SABRE V2 PRO RGB, Ultralight Gaming Mouse, 36g, MARKSMAN S 33000 DPI, 2.4Ghz/Bluetooth, Black, CH-931G000-WW
6.750,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO 4K X HDR10, VRR, USB 3.0 (TYPE-C), 10GBH9901
16.590,00 ден
HEADPHONES CORSAIR Gaming-Headset HS55 Wired w/microphone, PC/PS5/PS4/MAC, Carbon, CA-9011260-EU
4.710,00 ден
UPS 1200VA / 600W POWERWALKER VI 1200 SH, 2xSHUKO, 2x IEC C13, USB, RJ11, 10120050
9.120,00 ден
PUMPA EXTRALINK BICYCLE AND CAR w/pressure Gauge
890,00 ден