Се мислам дали би било подобра варијанта, Huawei-то да биде во бриџ, само да го пренесува интернетот до друг WiFi рутер или рутер->AP.AC Pro.
Ке функционира и преку Huawei-то.
Ова ти е најдобра варијанта, но, кажи буџет за да знаеме што да ти понудиме/предложиме.Huawei-то да биде во бриџ
Немам одредено буџет, само да не е екстремно скапоОва ти е најдобра варијанта, но, кажи буџет за да знаеме што да ти понудиме/предложиме.
Мислам дека и тие најефтини се, бидејќи се официјални застапници за нив. Секако распрашај се добро да не има нешто поефтино на друго место. btw види си и други брендови согласно потребите ако јунифај ти се вон буџет.Од каде да се земат Ubiquiti Unifi производи најевтино?
Дека читам овие нашиве (overnet?) скапи биле.
NajBrzo - Shop OnlineОд каде да се земат Ubiquiti Unifi производи најевтино?
Дека читам овие нашиве (overnet?) скапи биле.
Го гледав и EdgeRouter X како замена за Ubiquiti Inifi USG.Мислам дека и тие најефтини се, бидејќи се официјални застапници за нив. Секако распрашај се добро да не има нешто поефтино на друго место. btw види си и други брендови согласно потребите ако јунифај ти се вон буџет.
Ги гледав, немаат тоа шо ми треба.
Дали контролерот мора да се напојува преко POE? Доколку тоа е случајот претпоставувам дека ќе мора да земам и Микротик Рутер со POE порта.За да немаш главоболки (со одржување на UniFi уредите) убаво е да си земеш контролер или да одиш на хард кор варијанта со Raspberry Pi (тоа од тебе зависи). Јас би одел со CRS112ката бидејќи имаш 8 гигабитни порти, RB2011 RM верзијата е ТИЊА, ја користиме на мрежа и е ужасно спора. Доколку немаш поголемо познавање од MikroTik тогаш земај UniFi Gateway, но, знај дека истите работи (дури и повеќе од тоа) можеш да сетираш на MikroTik и мирно да си спиеш.
Во поглед на мрежна безбедност, кој уред (firewall) би ми препорачал да го користам паралелно со микротик рутеров?Да, мора да се напојува преку POE.
Земај RB3011 и мирен си, имаш POE Out на порт 10. (едитиран ми е претходниот пост)
CRS122-8P е верзијата со 8 РОЕ порти, види си дали 3011 дава .ат/аф РОЕ или пасивно РОЕ.Здраво, ќе ја искористам темава за да поставам некои прашања.
Сакам да извршам поставување на 3 уреди UAP AC PRO (во маркет, во ресторан и во административна зграда). Ме интересира која дополнителна опрема ќе ми треба? Размислував да земам и Микротик рутер, меѓутоа пошто се повеќе AP-a дали ќе ми треба контролер или свич? Го разгледував и уредот UniFi Security Gateway USG.
Не би сакал да комплицирам многу со многу уреди, така да ве молам дајте ми ја наједноставната идеја. Исто така би сакал да ставам и физички firewall после Телеком Рутерот (200/200 mbps линија) и ме интересира дали UniFi USG-то врши таква функција?
Благодарам
ping @HardCorec
Едит: Отворен сум за предлози за микротик рутери како CRS112-8G-4S-IN, RB2011UiAS-RM, RB2011UiAS-2HnD-IN или други. Дајте предлог ако мислите дека има подобра варијанта.
Точно!CRS e пред се како свич и воопшто нема споредливи перформанси со RB3011. Небулозно е ако имаш буџет за RB да земеш CRS. Имам работено со нив, ептен за мал број на клиенти се CRS серијата. Разликата ќе ја осетиш кога ќе ти се приклучат повеќе и наеднаш ќе почнат спајкови до 100% usage. Нека не те лажат PoE портите, подобро со инџектор и јак рутер отколку со all in one свич.
Ништо ново. Микротик ова го прави веќе долго време. Еве на пример нивниот клауд . Микротик уредите комуницираат со облакот иако истиот е исклучен т.е деактивиран.Ubiquiti Networks is fending off customer complaints after emitting a firmware update that caused its UniFi wireless routers to quietly phone HQ with telemetry.
Sure, we made your Wi-Fi routers phone home with telemetry, says Ubiquiti. What of it? • The Register
Ubiquiti, maker of prosumer routers and access points, has had a data breach - The VergeAccording to an email it’s sending out to users today, a “third party cloud provider” was accessed by an unauthorized user, and that provider might possibly have some of our data.