Ragnar
poweruser
Ragnar's setup
- Processor & Cooler
- AMD Ryzen 3 2200G
- Storage
- Samsung 850 EVO 500 GB SSD
- RAM
- 8 GB
- Monitor
- DELL S2419H
- OS
- Windows 10 Pro
Според сите експерти, Movie mode е направен според замислите на оние кои произведуваат филмови односно како тие мислат дека треба да изгледа филмот на телевизиски екран.Имаш Hisense E7KQ во Сетек. Солиден QLED панел. За в спална не ти треба повеќе.
На поновиве модели се крати на сите страни. Со поскапувањата и инфлацијата секој производител гледа да исфрли полупроизвод со минимални перформанси и карактеристики.
Типа
350€ модел од 2020 иде со 3 HDMI ARC порти, 2 USB 3.0 порти. HDR10+
450€ модел од 2023 иде со 2 HDMI oд кој само еден со ARC и 2 USB 2.0
Значи се крати на 1 грам метал, на сертификати на мизерно чипче што ги кошта 0.5$ во сериско производство
Генерално земајте ТВ што нуди најмногу за парите.
Остај тоа компарација во салон. Тие телевизори ниту се подесени како треба нит имаш некаква калибрација.
Мене ми е очај кога некој земал нов телевизор и го вози на некој фабрички Dynamic или Моvie мод, сликата катастрофа
Уклучен interpolation по default. Гледа холивудски филм со движење ко soap opera, ко да е Македонски народни приказни МРТВ продукција.
и капак на све
Dynamic Contrast и Еco mode пуштени и секоја светла односно темна сцена цел панел прави screen dimming ко некое 3 годишно дете да си игра со brigntess-от на екранот, појачај- намали-појачај-намали
И тоа е ОК за него. Аргументот - Така одредил Samsung, LG, Philips... нема ја што да чепкам во сетинзи, си знаат они како треба да биде подесено.
Башка да не правиме муабет тоа што секој различно сака да гледа, а и не секоја содржина изгледа исто (едно е да гледаш МаксТв, друго ЈуТуб, трето филм на Нетфликс, четвртво филм преку УСБ итн. Мојот Samsung телевизор веќе е постар (2017-та мислам) и movie mode ми е најдобар. Другите се тапа, а сум чепкал исто ама не бива друго