edin.ademovic
lurker
- 16 февруари 2014
- 524
- 319
Samsung знаат на рандом моменти да се замрзнат. Боите да, се за нијанса подобри али не се како кај вистински OLED ТВ (пошто let's face it, За таа цена мало сутра вистински OLED).Сакам да земам телевизор како понуда од телеком (магента буџет), за гледање филмови, YT и Netflix, игри не, и се мислам помеѓу овие два 50" телевизори, па ако може ваше мислење.
1. Samsung QE50Q60TAUXXH кој доаѓа со саундбар (40.000 мкд) , Македонски Телеком – Најдобрата мрежа во Македонијa
2. Philips 50PUS8505/12 (34.000 мкд), Македонски Телеком – Најдобрата мрежа во Македонијa
Ги видов и двата вклучени во салон на техномаркет и некако Philips-отми имаше севкупно подобра слика.
Она што ме влече кон Philips-от е Android-от и брзиот процесор и не би требало да докупувам дополнителни уреди за андроид што би било во случајот со Samsung-от. И двата се со ист панел колку што можев да видам (MVA/VA), со тоа што Samsung-от е QLED плус ми личеше дека има подлабока црна боја. Samsung-от исто предност му е што е дупло потенок, 57мм vs 112мм. Philips-от е Direct Led, Samsung-от е Edge Led. 2 год гаранција и на двата.
Ако може мислење и лични искуства доколку имате со овие модели.
Philips од друга страна, ради Dolby Vision сертификатот (ова го имам искусено во живо) - на Нетфликс само, знае да има т.н. Black Crush. Со други зборови, местата на филмовите на кои има опција Dolby Vision, каде што има темна сцена - нијансите на црната се како пикселизирани. Еве на што мислам
Тоа е на телефон, замисли на ТВ.
Во однос на конзистентна слика без разлика дали гледаш YT, филмови од УСБ, Netflix - самсунгот ќе биде подбар. Но пак ќе повторам - знаат случајно да се замрзнат и/или да бидат со различни артефакти на екранот - без разлика дали е стар 1 месец или 2 години - тотално рандом.