Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Совет за бела техника-очајни домаќинки

Vlad944

lurker
3 март 2015
781
1.744
Дојде време и јас да влезам во клубов на ''очајни домаќини'' така што ми треба совет од поискусните кои се разбираат со машини за перење алишта.
Имено мојата Hanseatic машина за перење од 6кг која се пушташе еднаш во недела,после година и 4 месеци рикна електрониката и работи во програм на исфрлување вода-не се поправа шајзево,мора нова машина.Разгледав низ Нептун,Сетек има некои модели од Беко,Самсунг,Хаиер,LG незнам што да одберам,некако Хаиер од Сетек ме лажи гаранцијата од 7 години и многуте функции кои ги нуди.
Махимален буџет 35 000 денари
Предност ми е животниот век,да има делови за поправка па потоа следуваат: бучава,брза програма на перење 15 минути,програма да се чисти од бактерии и мириси внатре барабанот,до 9 кг ми е доволно за 3 члено семејство.
Искуство со Горење имав од 2012 до 2023,арно цркна да се оддтарасам од таа смрдеа која ја префрлаше на алиштата со секое перење така да не ми нудете :D

Сакам да пробам нешто поасолно,кога ќе исперам алишта да мириса на перено,омекнувач,прашак или капсули што и да е,не на чорапи смрдени од 3 за 100ка,на мувла-влага-стоено.

Chiller

user
8 март 2012
1.540
1.137
Скопје Аеродром
Дојде време и јас да влезам во клубов на ''очајни домаќини'' така што ми треба совет од поискусните кои се разбираат со машини за перење алишта.
Имено мојата Hanseatic машина за перење од 6кг која се пушташе еднаш во недела,после година и 4 месеци рикна електрониката и работи во програм на исфрлување вода-не се поправа шајзево,мора нова машина.Разгледав низ Нептун,Сетек има некои модели од Беко,Самсунг,Хаиер,LG незнам што да одберам,некако Хаиер од Сетек ме лажи гаранцијата од 7 години и многуте функции кои ги нуди.
Предност ми е животниот век,да има делови за поправка па потоа следуваат: бучава,брза програма на перење 15 минути,програма да се чисти од бактерии и мириси внатре барабанот,до 9 кг ми е доволно за 3 члено семејство.
Искуство со Горење имав од 2012 до 2023,арно цркна да се оддтарасам од таа смрдеа која ја префрлаше на алиштата со секое перење така да не ми нудете :D

Сакам да пробам нешто поасолно,кога ќе исперам алишта да мириса на перено,омекнувач,прашак или капсули што и да е,не на чорапи смрдени од 3 за 100ка,на мувла-влага-стоено.
Самсунг, и користија на најниски обртаи 400, ем нема да ја кине облеката ем ќе ги штеди лагерите на бубањот.
Делови има и фала богу не се копија кинеска.
Еве мојава веќе 3-та година нема мрднато само еднаш кога беше пренаполнета (9 килска е) покажа грешка дека не може да се избалансира.

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972

барај го мајстор Стефан,ќе ти каже што за кој бренд има делови и ќе ти даде понуда
можеш да си видиш на неговата веб страна STEFAN STORE - Бела Техника

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340

Овој модел

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Bosch. Првата користена 12-3 години без никаков проблем, после се јавија некои проблеми кои не беа до толку сериозни, ама ми здосади да ја гледам па земав нова. Вторава сега што ја имам 9 до сега без проблем (да не ја урочам).

Vlad944

lurker
3 март 2015
781
1.744
Bosch. Првата користена 12-3 години без никаков проблем, после се јавија некои проблеми кои не беа до толку сериозни, ама ми здосади да ја гледам па земав нова. Вторава сега што ја имам 9 до сега без проблем (да не ја урочам).
Bosch ми се над буџет мислам почнуваат од 37к па нагоре и мслам дека најверојатно ќе одам со LG.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.477
2.924
Bosch ми се над буџет мислам почнуваат од 37к па нагоре и мслам дека најверојатно ќе одам со LG.
Па, да одиш.
Јас имам позитивно искуство со LG (сега за сега).
Еве, некни баш во оваа тема, на претходната страна споделив:

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
15 септември 2012
1.157
1.299
Најевтината и кога ќе заврши гарантниот рок или омужи ја (ако работи) или правец контејнер (ако не работи).
Нема многу филозофија, сите иста фекалија се.

Vlad944

lurker
3 март 2015
781
1.744
Најевтината и кога ќе заврши гарантниот рок или омужи ја (ако работи) или правец контејнер (ако не работи).
Нема многу филозофија, сите иста фекалија се.
Кај некого овај тертип работи но кајмен за жал не.Земена машина Gorenje за некои 15к од првото пуштање почнаа алиштата да мирисат на гума,мувла,нечисто,да ја вратиме неможевме пошо користена веќе а се работи како што треба.После нејзе ST за исти некои пари околу 12-14 000 денари несе сеќавам баш,ама рипа ко коњ,несмрдат алиштата,ама внатре барабанот корни после прање,почнав со оцет,сода,се што имаше од бабини деветини испробано џабе.Помислив одводот нешто цевки ајде мајстор драпешки испадна дека е се во ред нема враќање на вода или застој.
-Немам среча у животу! :D

Затоа барем најмалце 22к денари машинка од познат бренд со добра репутација па ќе видиме шо ме следи.
Благодарам на сите за препораките!

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Кај некого овај тертип работи но кајмен за жал не.Земена машина Gorenje за некои 15к од првото пуштање почнаа алиштата да мирисат на гума,мувла,нечисто,да ја вратиме неможевме пошо користена веќе а се работи како што треба.После нејзе ST за исти некои пари околу 12-14 000 денари несе сеќавам баш,ама рипа ко коњ,несмрдат алиштата,ама внатре барабанот корни после прање,почнав со оцет,сода,се што имаше од бабини деветини испробано џабе.Помислив одводот нешто цевки ајде мајстор драпешки испадна дека е се во ред нема враќање на вода или застој.

Затоа барем најмалце 22к денари машинка од познат бренд со добра репутација па ќе видиме шо ме следи.

Сподели инфо што машина ќе купиш

15 септември 2012
1.157
1.299

Уредот бил складиран во несоодветни услови. Или бил забатален во викендица на повеќе месеци а не била испразнета целата вода од филтерот, останале влажни алишта внатре...
Има средства за чистење на машината, ќе испере на празно со додадени средства и сите миризби ќе се неутрализираат. Побарај по продавници, се наоѓаат. Ем башка препорачано е редовно месечно или на неколку месеци да ја поминеш машината празна со тие средства за да се исчистат, растопат талози...
Ништо страшно.
Некогаш, ако е ептен застојана машината, бара да се повторат два циклуса на чистење.

Пробај, не може да те чини повеќе од 1000 денари

Enigma

user
1 септември 2012
1.132
565
Enigma's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 1600AF 3.2GHz
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250GB / WD Caviar Blue 2TB/500GB
PSU
MS 600W
RAM
G.Skill Ripjaws V 16GB DDR4 3200MHz
Video card
ASUS PH GTX 1050 Ti 4GB
Case
MS Monster
Mouse
CM
Keyboard
CM
Audio
Delux
Monitor
ASUS VG249Q + VW195S
OS
Win 10 Pro 64-bit
Беко модел WTV 7531 X0, купена септември 2016, не ја испушта нечистата вода, а со тоа не ни се вклучува центрифугата без разлика на програмата. Долниот филтер колку што можам да видам е чист. Проблемот претпоставувам е во пумпата или одводната цевка, барем од тоа што разлистав по нетов.

Би бил благодарен за било каков совет или препорака за сервисер.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Зирни доле кај што е филтерот да не има заглавено нешто во перките на пумпата

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.054
14.133
Беко модел WTV 7531 X0, купена септември 2016, не ја испушта нечистата вода, а со тоа не ни се вклучува центрифугата без разлика на програмата. Долниот филтер колку што можам да видам е чист. Проблемот претпоставувам е во пумпата или одводната цевка, барем од тоа што разлистав по нетов.

Тони - 070 398 821. Види што ќе ти каже.

Enigma

user
1 септември 2012
1.132
565
Enigma's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
PSU
MS 600W
RAM
Video card
ASUS PH GTX 1050 Ti 4GB
Case
MS Monster
Mouse
CM
Keyboard
CM
Audio
Delux
Monitor
ASUS VG249Q + VW195S
OS
Win 10 Pro 64-bit
Нема ништо, перките можам да ги придвижам со рака.
Тони - 070 398 821. Види што ќе ти каже.
Ти благодарам многу, сигурно го барам.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.218
Железна 50 денарка направи да се собереме околу машината како мајмуните околу обелискот на Одисеја 2001
Мислењето е автоматски споено:

Нема ништо, перките можам да ги придвижам со рака.

Ти благодарам многу, сигурно го барам.
Клекни и види го отворот пред перките од лева или десна страна. Односно пробај со парче жица во него.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Железна 50 денарка направи да се собереме околу машината како мајмуните околу обелискот на Одисеја 2001
Мислењето е автоматски споено:

Клекни и види го отворот пред перките од лева или десна страна. Односно пробај со парче жица во него.
Ја купив нова машина од слична причина, чорапа залепена на внатрешниот ѕид од цревото пред пумпата и нормално не ја испушташе целосно водата од бубањот (постара машина со механички програматор и переше поубаво од новава)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје

од тоа што правеше мајстор-ов кај мене последно .. на одводното црево, пушти вода од чешмата за машината (презакачи ги нел цревата), со отворен филтер от напред доле, и види дал ќе иде без проблем, ил дал ќе исфрли нешто ако има заглавено.

Enigma

user
1 септември 2012
1.132
565
Enigma's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
PSU
MS 600W
RAM
Video card
ASUS PH GTX 1050 Ti 4GB
Case
MS Monster
Mouse
CM
Keyboard
CM
Audio
Delux
Monitor
ASUS VG249Q + VW195S
OS
Win 10 Pro 64-bit

Татко ми викнал некој сервисер познаник од маало во меѓувреме, ја пуштил тој, не знам точно но некои копчиња стиснал и успешно ја исфрлила нечистата вода. Прееска била пуштена да пере со облека внатре и немала проблем. Тој рекол можно е да било поради заглавен прашок, камче или заробен воздух. Како и да е, засега е решен проблемот :). Ви благодарам на сите уште еднаш.

Noumenon

hello world
14 ноември 2009
215
151
Нема тема за мали апарат па ќе прашам тука, а не е ни фемина така што тешко ама ајде да пробам кој може да ми даде совет. Ми треба нешто како пасатор со мини food processor за ствари кои се потешки за нутрибулет (од типот на јаткасти плодови, урми и слично), еднаш пробав и не го бидува (600W). Гледав во Нептун зошто имам некои поени мислам таму РАЧНИ ПАСАТОРИ но не мора од таму да е.
Е сега не ми се даваат премногу пари, ретко би се користел, ама ако е бадијала купувањето џабе ако е ефтино. Овој нивниот „бренд“ FUEGO гледам е многу ефтин ама сомнително ми е дека 1500W (освен ако не е екстремно неефикасен, па не соодвејствува со ефективната моќ што би ја имал), ама не ми се дава ни 6000 или 10000 за Тефал. Има BOSCH 400W ама се сомневам дека е премалку моќен за такви работи, GPT ми сугерира барем 500-600 W и повеќе, ама повеќе би му верувал некој што можеби има искуство некакво со вакви апарати за ориентација.

TechMan

read-only
16 ноември 2008
6
0
Здраво на сите.. Вашето искуство за BEKO и VOX фрижидери, комбинирани со комора за замрзнување горе или тие со No Frost технологија?

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Здраво на сите.. Вашето искуство за BEKO и VOX фрижидери, комбинирани со комора за замрзнување горе или тие со No Frost технологија?

Земи Vivax NO FROST одлични се

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно