Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака за механичка тастатура

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Ќе ве молам за предлог за механичка тастатура, буџет 4000 до 5000 денари. Ќе се користи претежно за гејминг и битно е да може да се набави кај нас. Позадинско осветлување е пожелно, но и не мора.

Ви благодарам на времето.

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
Кај нас во моментов ја има само таа што ја пишал @ivsss, а дури и кога има лагер, нема голем избор. Ако си спремен да нарачаш од странство, ти се отвора цел свет (читај: Кина).

Да си најдеш шо било со MX blue, небитно која фирма е.MX blue Се разликуваат од сите други и најинтересни ми се од сите.

Blue и green се мерачки, ама се многу гласни.. така да, ако планираш тастатурата да ја користиш околу луѓе (значи, ако не живееш сам, или ако делиш ѕид со спалната на комшиите, или мислиш да ја носиш на работа...), не купувај тастатура со таков switch.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Ви благодарам на препораките. Знам дека е подобра опција да нарачам од странство, но не би сакал да ја чекам со месеци. Така да, ќе гледам од тука да земам, но предложете и нешто што би можело да се набави онлајн до таа сума.

Баш ја разгледував оваа.. Која е разликата од оваа до таа што ја предложи @ivsss? Гледам има некоја мала(?) разлика во модел бројчето и во цената. Коментари?

Ficiani

Multipotential
1 јуни 2012
515
969
Скопје
www.kordanovskifilip.com
Извинете за офтопик - може некој ако не го мрзи, пошто мене ме мрзи да гуглам :))), подолго да објасни што е механичка тастатура и кои се бенефициите и зашто е толку скапа?

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Извинете за офтопик - може некој ако не го мрзи, пошто мене ме мрзи да гуглам :))), подолго да објасни што е механичка тастатура и кои се бенефициите и зашто е толку скапа?
View: http://www.youtube.com/watch?v=CrAjlVs_xKI

еве нешто околу видовите на механички дугмиња, шематски прекажано.
View: http://www.youtube.com/watch?v=qp46JeDDTCw

dramallama

hello world
24 јануари 2013
373
266
dramallama's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3470 with stock cooler
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Samsung 850 EVO 250GB + Samsung Spinpoint F3 1TB
PSU
Cooler Master Silent Pro M 500W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Genesis
Video card
Gigabyte GTX 650Ti 2GB
Case
Fractal Design Define R5 White Windowed
Mouse
Steelseries Sensei Raw (Rubberized)
Keyboard
Cooler Master Quickfire TK (Cherry MX Red)
Audio
ASUS Xonar D1 + Sennheiser HD439
Monitor
Samsung SyncMaster P2370
OS
Windows 7 Ultimate 64-bit
Само пази, таа што ти ја линкна Ивс од Сет, на сликата имаат стаено Quickfire Rapid, а пишува дека е Quickfire XT. Треба лично да одиш, и да видиш која е точно. Чисто колку за инфо, оваа е XT: http://www.cmstore-usa.com/cm-storm-quickfire-xt-full-size-mechanical-gaming-keyboard/. Ако е стварно таа, ондак ја би идел на таа.

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10
Таа во Сет не е ни Quickfire Rapid, ни XT, туку Quickfire TK. Долу во описот на крај убаво си пишува... а и на кутијата во излог во ГТЦ :D. Значи од ова на страната точно е само дека е Coolermaster Quickfire и дека е со MX blue, тоа w/o backlit (што би требало значи without) исто игнорирај го, со позадинско осветлување е...

Убаво вика dramallama, со нашиве продавници, најдобро да отидеш на лице место да видиш

USAF

hello world
19 мај 2014
112
83
Само пази, таа што ти ја линкна Ивс од Сет, на сликата имаат стаено Quickfire Rapid, а пишува дека е Quickfire XT. Треба лично да одиш, и да видиш која е точно. Чисто колку за инфо, оваа е XT: http://www.cmstore-usa.com/cm-storm-quickfire-xt-full-size-mechanical-gaming-keyboard/. Ако е стварно таа, ондак ја би идел на таа.
Според Model No. во описот SGK-4020-GKCL1-UI излгеда е оваа http://gaming.coolermaster.com/en/products/keyboards/quickfiretk/, само што не е Full Size туку стрелките се интегрирани во numpad-от. И јас бев заинтерсиран за механичка тастатура и разгледував многу и ова со стрелките не ми се допадна воопошто. Инаку гледав Gigabyte Aivia Osmium http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=397&pid=34730, со RED switche-ви и иако прилично е тивка нема многу тактилно чуство, па поентата ми е која и да ја одбери ЗАДОЛЖИТЕЛНО да ја проба пред да ја купи за да види дали ке му ги исполни очекувањата за да не се прави фискална во рака, тастатура под мишка и да ја враќа :)

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Значи ќе треба да губам ден да одам до Скопје за тастатура. И лошото е што, не одам да бирам тастатура, туку да проверам дали точно го пишале моделот на нивниот вебстор. Македонијо, Македонијо...

ivsss

hello world
16 февруари 2012
345
700
Quickfire TK ја користам дома и делот што мислиш дека е интегриран кај нумеричката тастатура е многу добро решен. Со притискање на NumLK тие копчиња се прават да бидат функционални со стрелки и ins/home/del/end итн. Големината на тастатурата на тој начин е многу намалена и според мене е одличен избор.

Поздрав,
Ивс.

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
Ви благодарам на препораките. Знам дека е подобра опција да нарачам од странство, но не би сакал да ја чекам со месеци. Така да, ќе гледам од тука да земам, но предложете и нешто што би можело да се набави онлајн до таа сума.

Баш ја разгледував оваа.. Која е разликата од оваа до таа што ја предложи @ivsss? Гледам има некоја мала(?) разлика во модел бројчето и во цената. Коментари?

Јас користам RAPID, другарче користи TK па ќе ти кажам мое мислење. Ако не ти треба нумерички дел, RAPID е подобра тастатура, едноставно го нема тој дел и нема недоразбирање од типот на стисни NumLock за да ги активираш стрелките или чекај не ми работат бројките стисни за да ги активираш. Исто важи и за тоа горното Lock копче, во пракса само ќе те замара, нема ни софтвер кој ќе ти помогне да наместиш default setting на пример.

И RAPID и ТК ги има во повеќе верзии, мојата е Black, ТК на другаров е Red, е малце полесна за стискање иако со RAPID нема да го имаш проблемот со крути копчиња како на пример со Steelseries тастатура, исто се Black ама од искуство CM RAPID е помека.

dramallama

hello world
24 јануари 2013
373
266
dramallama's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
PSU
RAM
Video card
Gigabyte GTX 650Ti 2GB
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Samsung SyncMaster P2370
OS
Да, и јас ќе се надоврзам на тоа што го кажа Ивс. И јас дома користам ТК (белата варијанта, со бело позадинско осветлување, со Чери црвени копчиња, купена од Анхоч) и сум прилично задоволен. Ми беше многу интересен начинот на кој го решиле нумеричкиот дел, и затоа се одлучив за оваа. Се мислев и за Рапид, ама тогаш имаше само со Чери црни копчиња, па и тоа придонесе да се одлучам за ТК. Можеби ако знаеш дека ВООПШТО нема да го користиш нумеричкиот дел Рапид ќе ти биде ок, ама барем јас се наоѓам во ситуации кога ми затребува, и не беше тешко да се навикнам. Сепак размисли си за што ќе ја користиш, за да не си кажеш после „Еејј сеа да имав нумпад...“. :)
Значи ќе треба да губам ден да одам до Скопје за тастатура. И лошото е што, не одам да бирам тастатура, туку да проверам дали точно го пишале моделот на нивниот вебстор. Македонијо, Македонијо...
Утре најверојатно ќе шетам низ град, па ќе поминам од Сет, и ќе ти пишам за кој точно модел станува збор, за да не се мкнеш специјално за тоа.

Trixx

hello world
16 јануари 2011
118
128
Според мене плавите свичеви се многу бучни, некако кафеавите мислам дека се најдобар избор. Јас лично би одел на оваа:
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=397&pid=36510
затоа што сакам full size и да не е премногу бучна, ама како што кажаа и другите, најдобро да пробаш и да одлучиш на лице место, само пази дека во продавница бучавата од куцањето нема да ја осетиш исто како дома во тишина навечер :)

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Како што напоменав, претежно ќе се користи за гејминг, така да ќе нема потреба од Numpad. Но секако, нема да претставува проблем и доколку го има или е некако интегриран, нема да смета.

По тоа што ве читам, највеќе би ми одговарала CM Rapid. Немам никој околу мене, но мислам дека мене би ми сметале "кликачки" свичеви. Како и да е, сеуште не знам кој модел каде го имаат.
@dramallama
Би ти бил многу благодарен ако прашаш точно кој модел го иммат Сет.

@Trixx
Ти благодарам на предлогот, но таа тастатура е доста над буџетот.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Јас имам Quickfire TK Со MX blue, прекрасна тастатура е, многу ми се допаѓа тоа што го направиле со нумпадот, вака ем има стрелки и нумпад ем е помала и додека играш нема со маусот да маваш по десниот чош на тастатурата.Прекрасна тастатура е.Ги пробав сите дугмиња предходно и си имав зацртано само Blue не, пошто се гласни и бла бла бла, не биле за играње и слично и демек таа ке ја дистанцирам ке се фокусирам на RED,broun и black но кога потипкав на сите одма таа со Blue Си нарачав, За една секунда по првото типкање осетив дека тоа е тоа.Затоа на сите кој имаат предрасуди кон MX blue го советувам да ја пробаат и да ја споредат со другите видови.

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Јас купував Рапид од Сет пред некој месец, на сајтот ја имаат оваа (треба да е со црни свичови) а дома кога ја отворив видов дека е со црвени (верзијата со црвени свичови има црвена позадина зад копчињата - се гледа и на сликава од Сет). Бидејќи не барав конкретно црни, ја задржав и сум многу задоволен. Посебно ми се допаѓа пластиката од која се направени копчињата, сеуште не сум имал потреба да ги чистам од налепена нечистотија. Исто така да ти напоменам дека не е многу добра за куцање текст, бидејќи црвените свичови имаат многу лесна и висока активација, па лесно се прават печатни грешки.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Ти благодарам. И сега што ќе кажете, да ја земам еваа со плави свичеви или да тражам некоја со кафеави/црни? Пак да напоменам, ќе се користи за гејминг.

Најдобро би било да отидам да ги видам на лице место, но немам баш време да се шетам до Скопје..

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Ти благодарам. И сега што ќе кажете, да ја земам еваа со плави свичеви или да тражам некоја со кафеави/црни? Пак да напоменам, ќе се користи за гејминг.

Најдобро би било да отидам да ги видам на лице место, но немам баш време да се шетам до Скопје..
Најдобро ти е да си ги пробаш, јас да не ги пробав и да се крепев на тоа дека се гласни и дека не се гејминг немаше да ја земам, но кога ги пробав одма се предомислив.Значи сепак зависи од тебе што повеке ти прави мерак, да сум јас во прашање би земал со MX blue, Или евентуално со brown. Но сепак најдобри ми се Blue.

dramallama

hello world
24 јануари 2013
373
266
dramallama's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
PSU
RAM
Video card
Gigabyte GTX 650Ti 2GB
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Samsung SyncMaster P2370
OS
Од сите не сум пробал само кафеави (а многу сакам, мислам дека тоа ќе биде тоа). Не ти препорачувам црни. Премногу ми беа... мех. Црвениве се ок, таман ми е некако силата која ја бараат за стискање. Ама да, доколку имаш можност, најубаво да си пробаш. Што и да одбереш, верувам нема да згрешиш, бидејќи нема ни да сакаш да видиш rubber-dome тастатура веќе никогаш. :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв