Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Предлог за велосипед

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Ми треба предлог за велосипед од 25-30.000 денари (на ново, локална продавница). Намената му е за низ град, чат-пат до Водно и слично, а ќе го вози тинејџер. Знам дека потребна информација за одредување на големина на рам е висината на возачот, а таа е 180cm. Секој совет е добредојден.

Bazinga

hello world
15 септември 2012
128
93
За прв велосипед, hardtail е секогаш најдобар избор. Според висината L или XL рамка ќе треба, но сепак ќе мора да се проба на лице место. Поради коронава слабо има модели и големини. Лично преферирам северно американски брендови кои се поскапи (многу инвестираат во R&D).

Северно американски брендови:
Specialized - Rockhopper
Marin - Bobcat trail
Trek - Marlin 5, Marlin 5, Marlin 4
Некои цени се повисоки, но мислам дека за во кеш би дале попуст, со што цената ќе влезе или ќе биде нешто над 30к.
Giant е исто добар бренд, кај нас ги увезуваат TreskaSport.

Западно европски брендови (бљак):
Cube Aim pro во Probike
Ghost - било кој до 30к ги има во Номад

За додатна опрема кацига и ранец.

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
За прв велосипед, hardtail е секогаш најдобар избор. Според висината L или XL рамка ќе треба, но сепак ќе мора да се проба на лице место. Поради коронава слабо има модели и големини. Лично преферирам северно американски брендови кои се поскапи (многу инвестираат во R&D).

Specialized - Rockhopper
Marin - Bobcat trail
Некои цени се повисоки, но мислам дека за во кеш би дале попуст, со што цената ќе влезе или ќе биде нешто над 30к.

Cube Aim pro во Probike

Скотчињава не чинат?

Bazinga

hello world
15 септември 2012
128
93
Добри се, ама колку што се сеќавам повеќе се фокусираат на road рамки (геометрија) и генерално MTB моделите се за нијанса потешки. Другиве се фокусираат на MTB геометрија, подобро маневрирање на свиоци и поефикасно искачување или спуштање.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Супер инфо. Повеќе од очекуваното. Но, мислам дека користењето ќе биде максимално casual, така да горната граница би била 30К, што значи растегање на буџетот за некои позвучни брендови не е приоритет.

Specialized - Rockhopper
Marin - Bobcat trail

Cube Aim pro во Probike

Испратено од Mi A1 преку IT.mk форум апликација

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
Прашај во Bike market дали има изглед и шанси да го добијат Polar Mirage Sport, беше околу 20.000 мкд пред короната.

Sent from my Poco X3 using Tapatalk

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Имам polar mirage, го зедов од онс продавничето новото кај градски парк, добро, доста добро ме служи, еве веќе 3та година. Пред тоа од пробајк земав орбеа, и сум презадоволен и од двата модели. Орбеата ми го украдоа од зграда.

Mao

user
5 јуни 2007
1.339
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Polar velosipedi se odlicni za budzet vozaci. Nudat odlicen kvalitet, dobro opremeni a poniska cena poradi toa sto se sprski brend i tamu gi sklapaat.

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546

Specialized - Rockhopper
Marin - Bobcat trail

Cube Aim pro во Probike

Темава е одлична, ми побуди некои убави спомени па сега ќе треба да си купам нов точак за рекреација. Дали Marlin 5 има закочување на предниот амортизер и кој од предлозиве околу 30к има таков механизам? Исто барам фузија меѓу off-road и road точак. Не сум во тек со денешниве модели и трендови, моментално имам KROSS од пред 12 години, ама редно е да го пензионирам. Вака џабе гледам кога скоро ништо не разбирам. :confused:

Bazinga

hello world
15 септември 2012
128
93
Темава е одлична, ми побуди некои убави спомени па сега ќе треба да си купам нов точак за рекреација. Дали Marlin 5 има закочување на предниот амортизер и кој од предлозиве околу 30к има таков механизам? Исто барам фузија меѓу off-road и road точак. Не сум во тек со денешниве модели и трендови, моментално имам KROSS од пред 12 години, ама редно е да го пензионирам. Вака џабе гледам кога скоро ништо не разбирам. :confused:

Tи препорачувам тврдопаш (hardtail), од единствена причина што ќе можеш да искусиш многу поширок спектар на офроуд патеки (верувај желбата за авантура/рекреација само ќе се зголемува), за разлика од хибридни велосипеди (нешто меѓу MTB и Road) со кои ќе добиеш само поголема брзина на рамни површини.
Околу закочување на амортизери скоро сите имаат, за секој случај во спецификации барај lockout.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Еден мал update на темава...
Велосипедите конечно дојдоа, ама цените се отидени во небо. Дали поради пандемијава или субвенциите, не знам, ама ова не е нормално.
Инаку, Polar Mirage Sport е 23,900 (10% попуст за кеш), Polar Mirage Pro нема да има до после Мај, и новата цена ќе му биде 35-36,000. За око ни фати Polar Mirage Comp 29'', на кој единствена замерка може да му се најде што е 21 брзина (заден забчаник е 14-28, ми рекоа барем 32-ка за качување по Водно на пример). Цената му е 28,900 (исто 10% попуст за кеш).
Утре/задутре ќе се купи, па ако има некој нешто да додаде, бујрум.:)

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
Лани пред короната Спортот го даваа и за 16-17.000 мкд, ама јбг. Мислам дека е ок точак, можеби реална цена му е околу 18.000. За малце ќе го земев лани, ама неколку пати ми сменаа цена и кога се решив да го земам им беше веќе продаден.

Sent from my Poco X3 using Tapatalk

CBB_6

BBC
9 декември 2016
354
1.079
Да не отварам нова тема, веќе има 5-6 теми за ова истото, оваа беше "најпресна"..

Со намера сум да купам за невестата од овие Макс велосипедите шo ги фура Агротехна.. Конкретно Max Mamba.

Ме интересира ако некој од поупатените има информација, каков бренд е MAX и каде се склопуваат?

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Да не отварам нова тема, веќе има 5-6 теми за ова истото, оваа беше "најпресна"..

Со намера сум да купам за невестата од овие Макс велосипедите шo ги фура Агротехна.. Конкретно Max Mamba.

Ме интересира ако некој од поупатените има информација, каков бренд е MAX и каде се склопуваат?
Тешка кинезарија. Max е бренд на Агротехна, по ново Максимум (слично како ST на Сетек). А се склопуваат локално.

mkgunner

hello world
29 октомври 2008
444
339
Кичево
mkgunner's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 1600AF
Motherboard
MSI B450 Gaming Plus Max
Storage
Kingston A2000 250GB
PSU
Chieftec GPS-600A8
RAM
2x8Gb G.Skill Ripjaws F4-3200C16D-16GVGB
Video card
XFX RX570 4GB
Case
No name
Mouse
некаков Кинез
Keyboard
Delux K5108 (11 години, абер нема да рикне)
Audio
Panasonic SA-AK20 на AUX
Monitor
AOC 27V2Q
OS
Windows 10 Pro

Нов добар точак испод 450 евра нема, а за тие пари половен (многу добро сочуван, често и не возен ) ќе најдеш едно 3 пати подобар. Ако имаш некој што се разбира во точаци на ФБ групи имаш солидна понуда. Тие СТ, Макс, Тринкс не вредат ни 100е.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.496
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
1761918607553.png

Кочниците може да се подобри, али другото е топ

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.189
1.192
Скопје
Макс не, за малку повеќе пари земи си Каприоло или Полар, али макс не.
И не сум за старо земање ептен треба да се разбираш за да земеш користен, да знаеш кај да гледаш.
Да на старо може да се најде со добра опрема али да е истрошена, една касета ќе те чини и 50 евра или ланец

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Макс не, за малку повеќе пари земи си Каприоло или Полар, али макс не.
И не сум за старо земање ептен треба да се разбираш за да земеш користен, да знаеш кај да гледаш.
Да на старо може да се најде со добра опрема али да е истрошена, една касета ќе те чини и 50 евра или ланец
Касета и ланец и не се некој проблем, бидејќи се делови кои е евтино да ги замениш и е нормално да се потрошат ако е возен. Јас мењам ланец на цирка 5к км, 8 брзински ланец е 400,500 денари од КМЦ, касетите се исто 1000 денари освен ако не возите скапи групсети од типот 105ка, ултегра, слх 12 брзински и слични од мтб категоријата.

Гледајте да се добри главините, мењачите, шифтерите, ако е хардтејл амортизерот да е сервисиран, да нема луфта средната осовина, а од овие години што возам, најголем дел од велосипедистите кои возат онака за разонода чат пат, воопшто не одржуваат точак и сметаат дека вд 40 е за подмачкување.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.189
1.192
Скопје
Касета и ланец и не се некој проблем, бидејќи се делови кои е евтино да ги замениш и е нормално да се потрошат ако е возен. Јас мењам ланец на цирка 5к км, 8 брзински ланец е 400,500 денари од КМЦ, касетите се исто 1000 денари освен ако не возите скапи групсети од типот 105ка, ултегра, слх 12 брзински и слични од мтб категоријата.

Гледајте да се добри главините, мењачите, шифтерите, ако е хардтејл амортизерот да е сервисиран, да нема луфта средната осовина, а од овие години што возам, најголем дел од велосипедистите кои возат онака за разонода чат пат, воопшто не одржуваат точак и сметаат дека вд 40 е за подмачкување.
Да да тоа е се во ред што кажуваш, но поентата ми е ако се земе повисока класа на опрема ќе бидат скапи и заменските делови, сите точаци што ги носат се такви, јас сум со 1х12 и касета порачувам од германија за 50тина евра, кај нас е ѓаволипол

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Да да тоа е се во ред што кажуваш, но поентата ми е ако се земе повисока класа на опрема ќе бидат скапи и заменските делови, сите точаци што ги носат се такви, јас сум со 1х12 и касета порачувам од германија за 50тина евра, кај нас е ѓаволипол
Да, јасно, кај нас некогаш нема ни на залиха.

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium

Шо пари е овој? Со Макс немам искуство, и никаде не сум прочитал добро искуство но...
Зедов сличен кинески hardtail за 200 евра, еве што добив:

• Алуминиумски рам
  • Турнеј напред и назад
  • Алтус шифтери
  • Механички кочници
  • Амортизер со заклучување
  • 29" Офроуд гуми

На хартија многу океј за цената. Во реалноста криви бандажи, лабаво склопен, не наштелувани кочници и брзини...

Зедов првите две три возења, ги воочив проблемите, престегнав тоа што неше лабаво, наштеловав тоа што требаше... Бандажите ги исправив, но за жал гумите се криви фабрички, па тоа не успеав да го средам, иако го пробав секој трик што го знаев во случај да не навлегуваат убаво.

500км поминав од тогаш, најмногу низ град, нема јавено луфта никаде, менувачите работат одлично, кочниците се мех, што и се очекува за механички.

Ако некој го интересира, ке дадам апдејт и за следните 500км како се држи и дали вреди да се земе кинески точак. За сега е скроз океј.

ПС. Рамот е ХЛ кој е слабо застапен на нашиот пазар, а половни точаци уште по тешко се наоѓаат со таков рам. Тоа и ме убеди да го купам.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно