Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

OnePlus паметни телефони - генерална дискусија

cabir

read-only
22 јули 2018
6
12
После долго време истражување, читање и гледање конечно се одлучив за OnePlus 6t, а пред некој ден и ми стигна телефонот (8/128) преку @DonFrozex. Морам да го пофалам за брзата и коректната услуга и беспрекорната комуникација иако го најдов преку форумов. Преку него нарачав две парчиња 6т и ми стигнаа без никаков проблем со комплетно пакување. Ако сте за ОП, ич не мислете се :)

После неколку дена користење морам да кажам дека телефонот дури и ги надмина моите очекувања. Претходно сум имал искуство и со ios и со андроид, но дефинитивно оxygen е лудило. Се плашам дека после некој месец користење на OnePlus во иднина ќе биде тешко да се премине на друг уред :D

Најпријатно изненадување е што сите негативни коментари кои произлегуваа од интернет рецензиите мене воопшто не ми се видоа како недостатоци. Забелешките за просечноста на камерата и воопшто не држат вода. Ја тестирав заедно со iPhone х и морам да кажам дека 6т дава многу подобри резултати и мислам дека ова е објективен исход. Од друга страна исто така скептицизмот за fingerprint читачот е непотребен. Досега си функционира без проблеми, а face unlock-от е толку брз (дури и во лоши светлосни услови) што често и немате потреба од fingerprint. Батеријата е извонредна. Без проблем го турка целиот ден. А dash charger-от навистина е фантастичен.

А башка што телефончето е баш харизматичен и одма со својот eye-drop notch ги привлекува погледите. Се` на се` вистински избор за тие пари :)

CHIMPANZEE

hello world
23 февруари 2011
361
111
Скопје
face unlock-от е толку брз (дури и во лоши светлосни услови) што често и немате потреба од fingerprint.

+1 за ова. Fingerprint сензорот повеќе го користам во апликации (за плаќање или логирање) него ли за unlock на телефонот.

Викса

lurker
12 март 2011
573
690
Користам друг уред и исто користам face unlock ама морам да кажам дека ме нервира понекогаш што се отклучува инстант телефонот само што ќе го погледнам и неможе човек саат да види колку е на лок скрин, морам да го вртам на криво да не ми го гледа лицето :) :) :)

MScott

read-only
20 август 2018
16
29
Незнам за вас, но јас кога и да користев "nightscape" телефонот лагираше. Но сега после последниот апдејт се е во нормала. Барем за сега

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.639
После долго време истражување, читање и гледање конечно се одлучив за OnePlus 6t, а пред некој ден и ми стигна телефонот (8/128) преку @DonFrozex. Морам да го пофалам за брзата и коректната услуга и беспрекорната комуникација иако го најдов преку форумов. Преку него нарачав две парчиња 6т и ми стигнаа без никаков проблем со комплетно пакување. Ако сте за ОП, ич не мислете се :)

После неколку дена користење морам да кажам дека телефонот дури и ги надмина моите очекувања. Претходно сум имал искуство и со ios и со андроид, но дефинитивно оxygen е лудило. Се плашам дека после некој месец користење на OnePlus во иднина ќе биде тешко да се премине на друг уред :D

Најпријатно изненадување е што сите негативни коментари кои произлегуваа од интернет рецензиите мене воопшто не ми се видоа како недостатоци. Забелешките за просечноста на камерата и воопшто не држат вода. Ја тестирав заедно со iPhone х и морам да кажам дека 6т дава многу подобри резултати и мислам дека ова е објективен исход. Од друга страна исто така скептицизмот за fingerprint читачот е непотребен. Досега си функционира без проблеми, а face unlock-от е толку брз (дури и во лоши светлосни услови) што често и немате потреба од fingerprint. Батеријата е извонредна. Без проблем го турка целиот ден. А dash charger-от навистина е фантастичен.

А башка што телефончето е баш харизматичен и одма со својот eye-drop notch ги привлекува погледите. Се` на се` вистински избор за тие пари :)

Фала @cabir , со здравје да си ги служите телефоните.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Користам друг уред и исто користам face unlock ама морам да кажам дека ме нервира понекогаш што се отклучува инстант телефонот само што ќе го погледнам и неможе човек саат да види колку е на лок скрин, морам да го вртам на криво да не ми го гледа лицето :) :) :)

Затоа купете си iPhone Xs Max, со Raise to Wake се пали екранот сам и го препознава лицето, но чека команда од корисникот за да се отклучи. Абе мислеле Apple на се...

Venom46

hello world
12 јуни 2018
70
54

CHIMPANZEE

hello world
23 февруари 2011
361
111
Скопје

Имаш да подесиш на OP опција за да видиш lock screen и нотификации, без да го отклучиш. Кај мене е наместено на double tap.

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Има сетинг да се подеси тоа. Во settings, одиш во Face Unlock и Auto unlock once the screen is on го ставаш на Off.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.639
После неколку продадени OnePlus 6T телефони, решив да се подновам еден и за себе :)

Долго време бев фан (и уште сум) и корисник на Xiaomi телефони, и кога излезе 8-та се мислев дали да се подновам со флегшип од Шаоми, или со 6-ката од ОП.
Иако бев скептик првично малце за ОП-во, но како минеше време и читав и гледав ревјуа и коментари за него, почнав да го носам почесто... сватив дека можда е време да му дадам шанса и на него.

wGcKnYv.jpg

И не погрешив. Телефонов и се околу него е едноставно неверојатно добро.
Почнувајки од изработката, квалитетот на материјалот, софтверот, камера, фингерпринт, батерија, се е навистина предобро.

Толку е smooth и брз во користењето што не ми се верува.

Батеријата на прво полнење ми издржа 2 и нешто дена со 7 часа SOT, на други по 3 дена и 5 часа SOT, со 4Г и Локација вклучени.
Dash charger-от ја наполни батеријата од 11% до 99% за 1 час и 15 минути.

Камерата - солидно добра и брза, со доста добри функционалности по неа.
Не сум профи на оваа тема, така да не би знаел да ви кажам повеќе детали за оној "Про" модот што го има, или да направам некоја таква, лудница јака слика :)

Топло сум изненаден и од предната камера, поубав на селфи до сега у живот не сум бил :D :D
Night mode исто си иде по дефолт.
Се мислам дека нема потреба да инсталрам Гкам.
Видео снимање на 4К и 60FPS - сликата пореална него ви живо што се гледа :D

Finger-printот е доста добар и брз, но мислам дека има простор за подобрување.
Фенси анимацијата што ја има дури го отклучуваш те тера да се осеќаш ко во некој Sci-Fi филм да си :D

Големината можда би му била на некој само проблем, затоа што доста голем и гломазен изгледа во рака, или бар мене ми се така чини откако ја ставив оваа Nillkin маска.
Споредбено со Ми 5-ата што ја користев до сега, 5-та изгледа како чипичан сега во рака спрема овој :D

Едноставна работа што ми недостига е ЛЕД диодка која ќе ми трепка кога ќе има нотификација.

Е сега, цената му е малце по-сочна споредбено со Ми 8-та, али overall ми се исплати да ги доплатам тие 80е разлика за целовкупно искуство.

Веројатно има уште многу работи кои би можел да ги опишам околу телефонот, но за тоа кога ќе имам повеќе време.
Ако ве интересира нешто плус околу него - пуцајте тука или ПП.

п.с. Не лажете се со McLaren верзијата и додадтни 2гб рам или extra fast charger - откако ќе ја пробате "обичната" верзија ќе сфатите дека нема потреба да се шитнат ~200 евра плус за него.

Сума-сумарум: презадоволен сум засега од телефонов.
(НЕ, не е да ве убедувам да го купете од мене, купете го од кај сакате, го имаат во Мобеликс и изложено, макар ако сакате и само да го видете и осетете во рака само.)

Koen

hello world
14 април 2010
244
97
Koen's setup  
OS
Kubuntu 22.04
Со здравје да си го служиш, доста само на другите им купуваш :D
ПС Батеријата е лудница..

Bane

hello world
11 септември 2011
209
214
Prilep
Bane's setup  
Processor & Cooler
Core i5-10400
Motherboard
Asus prime B460M-A
Storage
Samsung 970 evo 500gb + Kingston A2000 500gb
PSU
Bequiet PurePower 11 Gold 600w
RAM
G.Skill Trident Z Neo 16GB 3200MHz DDR4 CL16 (2x8)
Video card
ASUS Turbo GeForce® GTX 1060 6GB
Case
Bequiet Pure Base 500dx white
Mouse
Razer Basilisk
Keyboard
HyperX
Audio
onboard
Monitor
Dell Ultrasharp U2412M
OS
Windows 10
Се мислам што е најпаметно да се купи во овој момент до кај 30-32к илјади.. дали ОП6Т или С9+.... :)

9 август 2018
1.172
477
па нормално дека ќе биде тивка темава, од кога го тргнаа џекот за слушалки

нО вЕќЕ џЕкОт зА сЛуШаЛкИ е БеСкОрИсЕн

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Bane

hello world
11 септември 2011
209
214
Prilep
Bane's setup  
Processor & Cooler
Core i5-10400
Motherboard
Asus prime B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk
Keyboard
HyperX
Audio
onboard
Monitor
Dell Ultrasharp U2412M
OS
Windows 10
OP 6T, или уште подобро да почекаш уште 2-3 месеци за 7 ;)
Би можел да почекам зошто да не. Само се надевам дека ќе биде водоотпорен 7ката и ќе има безжично полнење. А да! фали и ламбичето за нотификации хаха

Bane

hello world
11 септември 2011
209
214
Prilep
Bane's setup  
Processor & Cooler
Core i5-10400
Motherboard
Asus prime B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk
Keyboard
HyperX
Audio
onboard
Monitor
Dell Ultrasharp U2412M